majki 12.09.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Ja wiem o co kaman (bo sama będę tak mieć) - kanał od okapu wyprowadzony przez ścianę, zakończony wyrzutnią z kratką Kajka - powinno coś wyskoczyć jak wpiszesz wyrzutnia ścienna, ale konkretnie gdzie w naszych okolicach toto można dostać, to się jeszcze nie orientowałam (liczę na mojego instalatora). Czyli rozmawiamy o czymś zupełnie innym To co ja mam to kratki z żaluzją, sterowaną ręcznie. To co Wy chcecie mieć, to tak jak piszesz wyrzutnia ścienna, gdzie w przypadku włączenia wentylatora wyciągu, kratki otwierają się "automatycznie" pod wpływem ruchu powietrza i wylatuje ono poza budynek. Takie jak są na ścianach w starych fabrykach, albo sklepach Społem Nadal interesuje mnie jednak ich szczelność ( czy nie bedzie zaciągać zimna przez prostu odcinek rur przez ścianę ) i dodatkowo czy na zewnątrz budynku po jakimś czasie nie będzie śladu na ścianie/podbitce nad wyrzutnią od tłustych oparów od gotowania ... Może lepiej wyprowadzić je ( opary ) przez okap nad dach za pomocą kominka wentylacyjnego ? Ja mam tak przygotowany kominek, tylko okapu brak Jakoś nie widze sensu u nas na razie, w przypadku umiejscowienia wyciągu reku nad płytami w kuchni ... Tak sobie gdybam pozdrawiam, majki PS. Problem był już omawiany : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164335-Wywiew-powietrza-znad-okapu-przez-ścianę http://forum.gazeta.pl/forum/w,217,94669996,,Okap_z_wyprowadzeniem_rury_na_zewnatrz_budynku_.html?v=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 13.09.2012 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 heejjo,z tymi wyrzutniami, czerpniami, kratkami.... spróbujcie w Sobieradku na Retkińskiej 70, w sklepie Bart-Dom. Ostatnio M.Kocur dowiózł mi skamtąd rurę wentylacyjną do kominka od nich. Wydaje mi się (!), że są dobrze wyposażeni, a jak nie, to szybko na zamówienie sprowadzają. Produkty Vents Group. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajka.Z 13.09.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Mila, Majki, Baja dzięki za info już wiem czemu nie mogłam znaleźć- to nie kratka a wyrzutnia Majki u nas tez reku nad kuchnią ale jak "gotuję" lubię mieć włączony okap- wtedy zapach i dym spalenizny nie wchodzi mi do oczu ale jak już będę nieprzypalającą kucharką to pewnie zrezygnuję z okapu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gobllin 13.09.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Czy ma ktoś może pompę Alterma Daikin.Poszukuję namiaru na wykonawcę instalacji na bazie tego urządzenia z Łodzi lub okolic, kogoś kto ogarnie temat ogrzewania i klimatyzacji w przyzwoitych kosztach. Wycena AC KLIMAT powaliła mnie na łopaty.Może istnieją jakieś mniejsze firmy które nie mają tzw. wysokich kosztów własnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 13.09.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 Majki, kominek na dachu na pewno najlepsze rozwiązanie, ale raz że kosztowniejsze, a dwa, nie zawsze jest taka możliwość (lub wiąże się ze sporą kombinacją). A jeśli chodzi o szczelność, to można w przewodzie umieścić klapkę zwrotną - wtedy nie zaciągnie w drugą stronę. Przeciw brudzeniu można zastosować jakiś dodatkowy filtr (bo przecież w okapie też są). Co do wyglądu, to spoko - tak jak można dopasować różne czerpnie, tak i z wyrzutni coś się znajdzie, niekoniecznie rodem z prl-u... Kaja - ja też muszę koniecznie mieć porządny wyciąg. Teraz mam kiepski pochłaniacz i cierpię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.09.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 proszę, podzielcie się ze mną Waszą wiedzą w temacie:1)czy przy układaniu kostki za cięcie obrzeży krawężnikowych o szer. 6cm płaci się dodatkowo? U mnie krwężnik bedzie szedł po delikatnym łuku tworząc miejsce na rabatę kwiatową.2) ile wynosi wykonanie odwodnienia przy pomocy zamontowania czyszczaków i rury drenarskiej?3) jaka szeroka fuga ( z piasku) może być przed drzwiami wejściowymi do domu? czyli jak blisko progu powinna dochodzić kostka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.09.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 proszę, podzielcie się ze mną Waszą wiedzą w temacie: 1)czy przy układaniu kostki za cięcie obrzeży krawężnikowych o szer. 6cm płaci się dodatkowo? U mnie krwężnik bedzie szedł po delikatnym łuku tworząc miejsce na rabatę kwiatową. 2) ile wynosi wykonanie odwodnienia przy pomocy zamontowania czyszczaków i rury drenarskiej? 3) jaka szeroka fuga ( z piasku) może być przed drzwiami wejściowymi do domu? czyli jak blisko progu powinna dochodzić kostka? Na każde pytanie trzeba odpowiedzieć to zależy ... Napisze jak było u nas : 1. Umówioną mieliśmy cenę za 1m2 z materiałem i robocizną, w tej cenie piasek, cement, kostka, krawężniki, docinanie, ewentualnie zamiennie palisada ... Moim zdaniem za docięcie małych krawężników, to albo grosze, albo w cenie ułożenia. Przeciez pewno nie będziecie mieli nie wiadomo jak dużo tych docinek ... 2. jakiego odwodnienia, czego ? Odwodnienie liniowe w podjeździe i przed garażem, mieliśmy w cenie 3. Kostka u nas dotyka do dołu drzwi, dałem tam jedynie silikon potem, żeby w razie czego nic tam w bezpośredniej bliskości nic nie podciekało. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasiaMC 17.09.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Mam do sprzedania blaszak budowlany wymiarów 3x5. Otwierany prawo-lewo, jednospadowy dach. Taki jak na zdjęciu (to nie nasz, zdjecie poglądowe, jutro jak będę na budowie zrobie fotkę realną ) Odbiór w okolicach Tuszyna. Cena 800. Garaż przytwierdzaliśmy do ziemi prętami (chyba fi16) zagiętymi jak haki, dorzuce te pręty http://zosiabg.komunix.pl/muratordom/garaz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.09.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Na każde pytanie trzeba odpowiedzieć to zależy ... Napisze jak było u nas : 1. Umówioną mieliśmy cenę za 1m2 z materiałem i robocizną, w tej cenie piasek, cement, kostka, krawężniki, docinanie, ewentualnie zamiennie palisada ... Moim zdaniem za docięcie małych krawężników, to albo grosze, albo w cenie ułożenia. Przeciez pewno nie będziecie mieli nie wiadomo jak dużo tych docinek ... 2. jakiego odwodnienia, czego ? Odwodnienie liniowe w podjeździe i przed garażem, mieliśmy w cenie 3. Kostka u nas dotyka do dołu drzwi, dałem tam jedynie silikon potem, żeby w razie czego nic tam w bezpośredniej bliskości nic nie podciekało. pozdrawiam, majki 1) ja niestety nie miałam ceny kompleksowo, tylko wszystko z osobna i wyszło według mnie masakrycznie dużo. 2) odwodnienie w postaci odprowadzenia wody deszczowej z rur pionowych do czyszczaków i dalej rurami drenażowymi pod trawnik. 3) u mnie przy kotłowni jest raczej idealnie, ale przy drzwiach wejściowych jest przerwa do progu szerokosci 3-3,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.09.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Na każde pytanie trzeba odpowiedzieć to zależy ... Napisze jak było u nas : 1. Umówioną mieliśmy cenę za 1m2 z materiałem i robocizną, w tej cenie piasek, cement, kostka, krawężniki, docinanie, ewentualnie zamiennie palisada ... Moim zdaniem za docięcie małych krawężników, to albo grosze, albo w cenie ułożenia. Przeciez pewno nie będziecie mieli nie wiadomo jak dużo tych docinek ... 2. jakiego odwodnienia, czego ? Odwodnienie liniowe w podjeździe i przed garażem, mieliśmy w cenie 3. Kostka u nas dotyka do dołu drzwi, dałem tam jedynie silikon potem, żeby w razie czego nic tam w bezpośredniej bliskości nic nie podciekało. pozdrawiam, majki Majki - podziel się namiarem na brukarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewanz 17.09.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Majki ma same fajne ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stulp 17.09.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A ma ktoś namiary na sprawdzoną ekipę od gruntowych pomp ciepła?Polecany swego czasu na forum pan Bogdan "A" niestety od miesiąca robi wycenę i co tydzień obiecuje, że to już jutro.Jak tak miałaby wyglądać realizacja to wolałbym chyba kogoś innego. Podrzucicie jakiś namiar?Ja ze swojej strony mogę jeśli ktoś będzie chętny - podać namiary na rewelacyjnego wykonawcę dachu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.09.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Majki - podziel się namiarem na brukarzy Grzesiek - 602 687 528 pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 17.09.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Majki ma same fajne ekipy Oj nie do końca, niestety ... Ale ogólnie nie można narzekać pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olaibartek 17.09.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 A ma ktoś namiary na sprawdzoną ekipę od gruntowych pomp ciepła? Polecany swego czasu na forum pan Bogdan "A" niestety od miesiąca robi wycenę i co tydzień obiecuje, że to już jutro. Jak tak miałaby wyglądać realizacja to wolałbym chyba kogoś innego. Podrzucicie jakiś namiar? Ja ze swojej strony mogę jeśli ktoś będzie chętny - podać namiary na rewelacyjnego wykonawcę dachu. Pozdrawiam Ja mogę polecić NSG Olejnik ze Zduńskiej Woli. Gruntowa pompa instalowana 3 lata temu działa bez zarzutu a nawet lepiej Wykonawca solidny i fachowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 17.09.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 Grzesiek - 602 687 528 pozdrawiam, majki Dzięx Podrzucisz na privka jakie miał ceny? Jak z projektem - robiła strona układająca, czy dostawca kostki? A może wszystko było z jednej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 18.09.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Swego czasu ktoś tu polecał pana Józia od płytek co ma odległe terminy - można namiar? Mnie odległy termin odpowiada, a szukam kogoś niedrogiego i dobrego. A może ktoś jeszcze kogos podrzuci .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 18.09.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 No i niestety absolutnie odradzam pana od wylewek, którego tu polecano,.... chyba mu sie w głowie przewróciło......pan spod telefonu Wylewki - 693 750 813. Pan się umówił - sam wybrał termin - następnie nie przyjechał i nie odbierał telefonu, a mąż czekał i czekał na budowie. Kolejnego dnia również nie odbierał telefonu mężą, za to mój odebrał bo go nie znał, czyli to jednak nie telefon się zepsuł..... tylko wylewkarz. Można nawalić, wszytsko rozumiem, ale wystarczy zadzwonić i się usprawiedliwić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.09.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 No i niestety absolutnie odradzam pana od wylewek, którego tu polecano,.... chyba mu sie w głowie przewróciło...... pan spod telefonu Wylewki - 693 750 813. Pan się umówił - sam wybrał termin - następnie nie przyjechał i nie odbierał telefonu, a mąż czekał i czekał na budowie. Kolejnego dnia również nie odbierał telefonu mężą, za to mój odebrał bo go nie znał, czyli to jednak nie telefon się zepsuł..... tylko wylewkarz. Można nawalić, wszytsko rozumiem, ale wystarczy zadzwonić i się usprawiedliwić..... Tzw. B.o.g....ś ... ? Czy ktoś inny ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qlesh 18.09.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 Tzw. B.o.g....ś ... ? Czy ktoś inny ? pozdrawiam, majki do p. Bogusia mam z forum inny numer, nie dzwonilam, bo ostatnio opinie byly liche..... a ten pan to nie wiem kto.... na forum byl jako numer.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts