Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Napiszcie proszę gdzie kupowaliście drzwi wewnętrzne do pokojów w swoich domach.

Najchętniej kupiłbym drewniane z ościeżnicami regulowanymi, ale cena markowych typu DRE, Budrex, Porta itp. przyprawia o zawrót głowy :)

Może kupowaliście drewniane u jakiegoś prywatnego rzemieślnika w okolicy i możecie go polecić? Znalazłem coś na portalu aukcyjnym, ale nie mam pewności co do jakości produktu: http://allegro.pl/drzwi-wewnetrzne-drewniane-i2759117257.html

Rozważam również drzwi okleinowe, ale nie wiem jaka firma jest godna uwagi (oczywiście poza tymi które się wszędzie reklamują np. DRE, Porta, Pol-Skone ipt.). Ze względu na cenę rozważam firmę Door-pol (http://www.door-pol.pl/pl/grupa/drzwi-wewnetrzne-okleinowane).

Pozdrawiam,

sailor_man

Zerknij na Budrex - Srock. My mamy, są super.

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Czy możecie podać mi namiary na skład z glazurą w Łodzi i okolicach, gdzie można kupić tanio płytki z grupy Paradyż i Tubądzin?

Znalazłem jeden sklep w Tomaszowie Mazowieckim, gdzie oferują 30% a nawet 40% rabatu od ceny katalogowej. Szukam jednak czegoś bliżej, a najlepiej na miejscu :)

W Łodzi nie udało mi się jeszcze takiego składu znaleźć. W Cermagu oferują maksymalnie 15%, a w salonach firmowych wyżej wymienionych firm tylko 10%.

Pozdrawiam,

sailor_man

w Inspiro na ul. Brzezińskiej ja dostałam na duże zamówienie 20 % rabatu, wyszło mnie taniej niz na allegro.

Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem, że dym z kominka wydostający się przez komin na dachu wpadał wam do kanału wentylacyjnego? U nas kominek jest w salonie, a obok salonu kibelek (komin w ścianie pomiędzy tymi pomieszczeniami, przewód spalinowy do kominka a wentylacyjny do wc). No i w tym kibelku jak się pali w kominku to zalatuje wędzonką... Wiecie jak sobie z tym poradzić?

masz poważny problem, kominek do prawidłowej pracy potrzebuje 10m3 powietrza na każdy 1KW mocy, czyli używanie kominka automatem wiąże się z otwartym oknem gdzieś nieopodal niego żeby powietrze mogło swobodnie dochodzić, jeżeli powietrze zasysa kanałem wentylacyjnym to znaczy że domek jest bardzo szczelny i kominek wyssał już co tylko mógł i za chwilę pojawią się duszności i zawroty głowy od nadmiaru czadu lub dwutlenku węgla

1. rozwiązanie łatwe to obligatoryjne uchylenie okna do każdego palenia w kominku

2. lepsze bardziej skomplikowane to zamknięta komora spalania, czyli przebudowa kominka tak żeby zasysał powietrze z zewnątrz specjalną dedykowaną rurą co eliminuje przeciągi

masz poważny problem, kominek do prawidłowej pracy potrzebuje 10m3 powietrza na każdy 1KW mocy, czyli używanie kominka automatem wiąże się z otwartym oknem gdzieś nieopodal niego żeby powietrze mogło swobodnie dochodzić, jeżeli powietrze zasysa kanałem wentylacyjnym to znaczy że domek jest bardzo szczelny i kominek wyssał już co tylko mógł i za chwilę pojawią się duszności i zawroty głowy od nadmiaru czadu lub dwutlenku węgla

1. rozwiązanie łatwe to obligatoryjne uchylenie okna do każdego palenia w kominku

2. lepsze bardziej skomplikowane to zamknięta komora spalania, czyli przebudowa kominka tak żeby zasysał powietrze z zewnątrz specjalną dedykowaną rurą co eliminuje przeciągi

Witam

tym razem mąż pisze :)

Mamy doprowadzoną rurę z zewnątrz bezpośrednio do kominka. A przepustnica jest otwierana bo ciąg jest w kominie. Czy może to oznaczać że za mały przekrój tej rury jest? Choć przecież jest dokładnie tej szerokości co wejście na rurę do kominka (to jest chyba 100 albo 125 mm).

Prosba o pomoc

Witam

tym razem mąż pisze :)

Mamy doprowadzoną rurę z zewnątrz bezpośrednio do kominka. A przepustnica jest otwierana bo ciąg jest w kominie. Czy może to oznaczać że za mały przekrój tej rury jest? Choć przecież jest dokładnie tej szerokości co wejście na rurę do kominka (to jest chyba 100 albo 125 mm).

Prosba o pomoc

Witam , nie wiem jak macie wykończony komin ponad dachem,ale otwór dymowy powinien być wyżej niż wentylacyjny,lub wentylacja z otworami bocznymi

Czy ktoś z Was miał kiedyś taki problem, że dym z kominka wydostający się przez komin na dachu wpadał wam do kanału wentylacyjnego? U nas kominek jest w salonie, a obok salonu kibelek (komin w ścianie pomiędzy tymi pomieszczeniami, przewód spalinowy do kominka a wentylacyjny do wc). No i w tym kibelku jak się pali w kominku to zalatuje wędzonką... Wiecie jak sobie z tym poradzić?

Nie znam waszego domu, ale stawiam na poniższy scenariusz;):

Warunkiem działania wentylacji jest zapewnienie dopływu do pomieszczeń świeżego powietrza w ilości równoważącej ilość powietrza usuniętą przez kratki wentylacyjne.

Zasada bardzo prosta i nie można jej w żaden sposób ominąć - nie da się domu ani nadmuchać jak balonik, ani wyssać z niego całego powietrza;).

Jeśli czuć dym w WC, to znaczy, że w tym kanale wentylacyjnym pojawia się odwrotny ciąg - powietrze jest nim zasysane, a nie wyrzucane.

(Przyjmuję, że kanał dymowy wymurowany został poprawnie i jest szczelny)

W starych budynkach powietrze dostarczane było przez szpary w stolarce okiennej. Wy macie pewnie wstawione super ciepłe i super szczelne drzwi i okna.

W takim przypadku jeden (lub kilka) kanałów wentylacyjnych musi przyjąć rolę kanału nawiewnego. Loterią jest, na który kanał wypadnie. Mieliście pecha - padło na kanał sąsiadujący z kominem.

Problem może być dodatkowo pogłębiony przez kwestie sygnalizowane przez mpoplawa i jacka40lodz.

1. mimo "doprowadzenia rury z zewnątrz bezpośrednio do kominka" wiele wkładów nie jest szczelnych i i tak zaciągają powietrze z pomieszczenia,

2. zróżnicowanie wysokości komina dymowego i wentylacyjnego może usunąć zapach dymu ...ale nie musi - nadal może występować zawiewanie dymu zawsze wtedy, gdy pojawi się odwrotny ciąg.

Nie pamiętam kto, ale ktoś tu na forum poleca zwykle w takich przypadkach "obrzędy gromniczne" ;):D.

Od tego bym zaczął - zapalcie świeczkę i poobserwujcie kierunki przepływu powietrza w domu i w kanałach wentylacyjnych. Zobaczcie jak ciągi zmieniają się np. przy różnych kierunkach wiatru i przy otwartych / rozszczelnionych oknach.

Być może uda wam się uzyskać właściwy kierunek (przynajmniej w tym jednym kanale w WC) przymykając jakieś inne kratki (?)