Ciechanka 25.02.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Cześć Martin!!Super że witasz nas wiosennie. Cz masz jakieś namiary na interesujących producentów przydomowych oczyszczalni ścieków . Jeśli tak to proszę o informacje na priva. Czy masz już pozwolenie? Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 25.02.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Ciechanka, na targach zebrałem 4 oferty różnych producentów oczyszczalni. Co prawda jeszcze ich dokładnie nie przeanalizowałem, ale z moich wstępnych wyliczeń koszt całkowitej instalacji (materiały+robocizna+projekty) to ok. 5.500-6.000 zł. Jak dojdę do jakiś konkretnych wniosków, która firma najlepsza i jakie pozwolenia wymagane są w gminie, w której buduję (Tuszyn) to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 25.02.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2003 Faktycznie Luśka wczoraj obchodziła rocznicę. Wszystkiego najlepszego, dalszej owocnej i tak aktywnej "pracy" na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 26.02.2003 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2003 Jejku, jacy jestescie kochani :wink:. Bardzo Wam dziekuje za pamiec i spostrzegawczosc. A ja w rocznice nawet na Forum nie zajrzalam. Wstyd! Moze choc troche mnie tlumaczy fakt, ze mase czasu spedzam teraz na wykonczeniowce. Jest tyle drobiazgow o istotnym znaczeniu (ale paradoks, co?), ze teraz glownie WYBIERAM. Skoro sobie zalozylam, ze na Wielkanoc zamieszkamy juz w nowym domu, to trwa zapinanie calosci na przedostatni guzik. A codzienne obowiazki domowe no i praca tez musza miec troche miejsca w tym wszystkim. Za to podsumowujac ten rok moge powiedziec z pelna odpowiedzialnoscia, ze Forum jest ZNAKOMITE. Nie wiem, jak ja - laik totalny - przetrwalabym czas budowania bez tylu zyczliwych i fachowych rad, ile czasu wertowalabym katalogi i strony internetowe, ile bledow popelnilabym przy wyborach wszelakich... az myslec o tym nie chce! Ile razy w desperacji zagladalam tu jak po antidotum na moje smuteczki i problemy... Ze o upojnym Sylwestrze AD 2002/2003 z Ckwadratem nie wspomne... Jakis dobry duszek mnie skierowal na ten adres i chyba wiedzial co robi. Zycze Wam, wszystkim budujacym, zeby tez Wasze budowanie bylo obarczone jak najmniejsza iloscia stresu i przykrosci, a bylo radoscia z tworzenia. A jak Wam bedzie "szaro, buro i ponuro" to pamietajcie - tu zawsze mozna spotkac super-fajnych ludzi!!! Buziaczki dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 27.02.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Uprzejmie informuję że cegła kupiona. Jutro lub pojutrze przywiozą ją na działkę. Hurra!!!. Luśka ponieważ nie miałam czasu by śledzić dokładnie twoje rozmowy na forum napisz na jaki dach w końcu się zdecydowałaś. My myślimy o goncie bitumicznym - bardzo nam się podoba. Jak to finansowo wychodzi w porównaniu z innymi rodzajami pokryć dachowych. Po wstępnej analizie, jeśli chce się położyć płytę OSB, na to papę i na to gont w miarę przyzwoity (tak nam zasugerowano) wychodzi niemało. Mój mąż po zakupieniu cegły , "siedzi" w projekcie i liczy stal. Może już niedługo będzie można robić fundament? Chcę już zobaczyć jak to się umiejscowi na działce - bo maja wyobraźnia przestrzenna szwanukuje - niby wiem ale chciałabym już to zobaczyć. Pozdrawiam (nie wiem co źle robię ale moje wiadomości wskakują w 2 egzemplarzach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 27.02.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2003 Jeśli ktoś "nowy" tu zajrzy to mam propozycję: mogę oddać katalogi "Własny dom". PozdrawiamJuż nieaktualne - zgłosił się chętny. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Ciechanka dnia 2003-03-13 10:22 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 28.02.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2003 Ciechanko, mam dach bitumiczny (aktualnie też idzie wątek w "Wymianie doświadczeń":wink: Jeśli miałabyś ochotę pooglądać go na żywo, możemy się jakoś umówić - mam dużo informacji zebranych przy okazji poszukiwań, więc służę. Może nawet jutro? Daj znać na priva albo na komórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 02.03.2003 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2003 Witam. Juz powoli sie budze ze snu. Wlasnie zaczynam zalatwiac wode, CO i elektryke. Czy mozecie mi powiedziec ile placiliscie od tzw. punktu. Dzieki bardzo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 03.03.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Uprzejmie donoszę: cegła na działce- nie wiedziałam że tyle tego potrzeba. Teraz bloki startowe no i czekamy jak tylko ziemia rozmarznie "do dzieła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 03.03.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Luśka co to znaczy dach bitumiczny ? z czego on jest ?Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.03.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Dach bitumiczny to oczywiście skrót myślowy - chodzi o dachówkę bitumiczną. My mamy z ICO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.03.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Luśka Ty jedna z nielicznych na tym Forum jesteś zadowolona z tego pokrycia dachowego, ja również przymierzam się do gontów /u rodziców na dach są już od 6 lat i nic złego się z nimi nie dzieje. U nich jednak dach nie jest taki spadzisty jak w moim przyszłym domu i tak się zastanawiam czy to ma jakiś wpływ.Jaki u Ciebie jest kąt nachylenia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.03.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Edziu, kąt nachylenia jest 30 stopni. Co do dachówki bitumicznej - wiem, że są różne doświadczenia na ten temat, ale myślę, że wynikają z 2 istotnych czynników: jakości samej dachówki i fachowości ekipy, która ją kładzie. I podejrzewam, że przy każdym dachu te czynniki są tak samo istotne. W skrytości ducha marzę, żeby u mnie obydwa parametry były dobrej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 03.03.2003 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2003 Czyli taki jak w domu rodziców, u mnie będzie 45 st. Mam nadzieję, że masz rację i bedę miała szczęście i do materiału i do ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 04.03.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2003 Wiadomość dla mojego męża. Pozwól mi choć troszkę "grasować" po forum i nie podglądaj wszystkiego co i ja. A jeśli chcesz to się zarejestruj i wymieniaj swoje doświadczenia z innymi. PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 10.03.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Cegła na działce, a wiosna coś się ociąga. Niestety chociaż może dobrze bo jak już się zacznie budowa to dopiero będzie... Nikt nie zagląda do "naszego" wątku więc napisałam nową wiadomość bo nie chce mi się "nas" szukać gdzieś daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 10.03.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2003 Jaka instalacje CO zamontowac, aby moc ja zalac wylewka? Slyszalem, ze jezeli ma to byc miedz to jedynie w izolacji i systemie rozdzielaczowym, aby nie bylo laczen pod spodem. A czy PEX-AL-PEX byłoby mozna łaczyc pod wylewka? Fakt, ze niec sie tu nie dzieje:sad: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 12.03.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 "Śpiewać każdy może". Ale to oczywiście żart.Tak na serio to Ci powiem, że technologie w budownictwie idą trochę wolniej niż w komputerach, ale... Już słyszałem o budowach domów ze styropianu, jak z klocków lego. Później to dopiero jest zalewane betonem. Kto wie co będzie za 2-3 lata ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 12.03.2003 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 Ho, ho! Widzę, że naprawdę wiosna idzie, skoro grupka łódzka się uaktywniła ostatnio! Witam Złotno:smile: Odnośnie technologii szkieletu drewnianego - było bardzo dużo wątków i temat mocno "obgadany", więc na pewno znajdziesz kopalnię przydatnych wiadomości. Życzę szybkiego odrolnienia, duuużo cierpliwości i wytrwałości. A może razem z wiosną przyjdzie dodatkowa porcja życzliwości urzędników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PS 14.03.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Jeżeli chodzi o szkielet to z tego co się zdążyłem zorientować większość informacji, wady i zalety, pochodzą sprzed kilku lat. Zakup materiałów do budowy takiego domu nie jest już problemem, a firmy, które je wykonują mają już spore doświadczenie. ja zamierzam budować dom wg projektu Muratora D09 w szkielecie (właśnie taki i w tej technologii stoi w Aleksandrowie). Jeżeli chodzi o technologię ma podstawową zaletę jest bardzo szybka w wykonaniu, koszty stanu surowego są porównywalne z technologią tradycyjną (może nawet nieco wyższe). Musisz się zastanowić, czy budujesz dom dla siebie czy dla dzieci i wnuków.Jest fajna strona na ten temat http://www.szkielet.pl.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts