Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

W moim wykonaniu to było jakieś 1 518zł. ale to jest średni koszt działka 586m2 dom 158m. Jak wybudujesz to wiesz co masz, jednak jest to trudne i czasochłonne. I musza pasowac wszystkie pomieszczenia itp.

Apropo a ja mam pytanie z lekcji palenia w kominku:)

Nad kominkiem mamy taki dystrybutor ciepła od którego odchodzą 2 wyjścia) i one były otwarte

ciepło buchało na salon. A w pozostałych pomieszczeniach zimno Najpierw zamknęliśmy 1

ale mała zmiana, a teraz mój mąż zasłonił 2 przez to dużo szybciej nagrzewał się kominek i bardzo długo trzyma ciepło, drzewo się tli i daje ciepło, a nie spala i nie idzie w komin. Rewelacja.

Mniej zużywa się drzewa, cieplej, równomierniejsze ciepło we wszystkich pomieszczeniach, tylko nie wiem czy tarnava wytrzymuje 24 godziny na dobę , temperaturę kominka powyżej 100stopni?

Co Wy na to?

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A ja ide na targi. Maż rozejrzy sie w ofertach kredytowych banków, oczyszczlaniach, instalcjach etc., a ja w wykończeniówce. Napewno firmy się powtarzaja w porownaniu z ubieglymi latami, ale moze cos ciekawego sie wyhaczy.

Co do pieska, to ma niespełna rok, wiec jeszcze taki wesoły dzieciak z niego; znalezlismy go na budowie autostrady w Zelgoszczy koło Dobrej. Pies ma jasnobezowy kolor; weterynarz mówi z jest połaczeniem kilku ras: husky, labradora i owczarka podhalanskiego, a wyszlo z tego cos naprawde ładnego, na razie nawzjem sie siebie uczymy. Zdjecia chetnie zamieszcze jak wreszcie zaloze album na onecie, rowniez ze zdjeciami mojej chalupki, ale ze mnie leń... :evil:

Pablo

Czy chodzi Ci o p. Kołtuniaka?

Dwa lata temu sprzedawał po 130 tys. zł nie wiem jak teraz. Wkoło mnie jest chyba 6 czy 7 domów wybudowanych przez niego. Mnie budował ale mój projekt a nie gotowiec, który powiela - dla nas był trochę za mały. Trzeba go mocno pilnować, bo wstawia fuszerki. Ale jak jesteś przy budowie od początku - tak jak ja - to spoko. U nas robił tylko mury bez więźby i dachu.

Na targi nie idę - już nie bawi mnie w ogóle. Mąż jest służbowo i mi opowie. Dzisiaj dokupuję drewno - zima jest a kominek ciemny. 5 mp skończyło się na początku stycznia.

Ania p.Kołtuniak chce ok 180 tys za działke z domem przykrytym papą okna i tyle nmic wiecej troszke podrożał co?

mnie nie chciał postawic samych murow a pytałem go tez o to, teraz robi wszystko ful opcja surowy zamkniety.

ceni sie za bardzo zwłaszcza ze działki nie maja przyłaczy

ale moze jest to alternatywa....

Pablo u mnie w okolicy Sokolnik poszło coś takiego za 180kzł. Działka narożna 1000m2 ogrodzona siatką z furtką i bramą metalową. Dom 110m2 z poddaszem bez garażu, kryty blachą, okna plastik, bez ociepleń i parapetów. Wszystkie media (bez kanalizy) na działce. Rozpoczęte instalacje, brak szamba. Poszedł w ciągu 1-go tygodnia.

Gosiu ja mam Tarnavę Comfort 16kW od grudnia, palę w niej na okrągło. Wytrzymuje. Czy Ty masz DGP z kominka? Dlaczego wyloty z dystrybutora są tylko dwa? U mnie jest 6 rur rozprowadzających gorące powietrze z kominka. Jak założę album na necie to zamieszczę fotki. Właśnie kończę obudowę kominka wraz z całą 5-cio metrową ścianą przy nim. Odnośnie drewna na opał: zapytam o to miejscowego leśnika jak go spotkam i dam Ci znać. Dobrze wiedzieć,że masz HDS-a. Pozdrowienia.

Pablo1979 ja też spotkałam się z tym Panem i po obejrzeniu jego "wyrobów" oraz po rozmowie z jego klientami wybrałam samodzielne kupno działki i budowę własnego domu. Ceny rzeczywiście ma z kosmosu, jakość wykonania :-? i ten autorski (niepowtarzalny :o ) projekt!. Wydaje mi się, że conajmniej o 50, tys. przesadził. W Aleksandrowie jest wiele fajniejszych działek, atrakcyjnych - biorąc pod uwagę uprawomocnienie się planu.

Ciekawe po ile liczy cenę działki :wink:

Ceny działek po wejściu planu muszą i są niższe. W północnej części Alexa (formalnie tj wieś Ruda Bugaj) są działki po ok. 20 zł/m2 z bliskim dostępem do mediów (prąd, gaz, woda). Biorąc pod uwagę, że jest blisko do rynku, sklepów, szkoły itp. wydaje się że to dobra oferta.

Jeśli chodzi o zakup nowo wybudowanego domu pod sprzedaż to szczerze odradzam. Ryzyko że kupi się ruinę ładnie z zewnątrz odpicowaną jest większe niż nawet samodzielna budowa przez laika. Mój kolega budował swój dom w sąsiedztwie takiej inwestycji na sprzedaż. Zasada jest taka że wszystko czego nie widać jest robione najniższym kosztem począwszy od fundamentów, za cienkich rur odpływowych, dach bez kontrłat i ciętej szlifierką blachy... Co najbardziej boli, to że usuwanie tych „usterek” jest bardzo kosztowne. Ciekawe, że ten gość sprzedając ten dom miał historyjkę że dom budował dla siebie tylko żona ma jakąś chorobę, potrzebne są leki i stąd decyzja o sprzedaży. Wiem że tych domów jest w Alexie więcej i za każdym powtarza podobną historyjkę.

Jestem po instalacji „co” i że faktury nie są już mi potrzebne dogadałem się że ja płacę mu ustaloną kwotę za całość a on kupuje ustalony materiał ze swoimi rabatami w konkretnej hurtowni. Efekt był taki że rurki do ogrz. podłogowego zamiast KAN (polskie) były kupione inne (made in china), ale dwa razy tańszy. Fachowiec zwiększał swój zysk kupując najtańszy materiał. Więcej na taki układ nie pójdę. A ile można zaoszczędzić na całym domie :evil: .

Darwol czego mozesz nie ocenic w stanie surowym???

ilosci zbrojenia w fundamentach?? jakosci betonu....

jak jest obrobiona blacha na dachu i czy są kontrłaty to widzisz i mozesz sprawdzic, reszte robisz sam.

A jezeli wezmiesz partaczy budowlanców i pracujesz na cały etat to jeszcze gorsza kicha bedzie. Na materiale Cie okradną.

Brat stawiał dom był przy budowie, kasy nie załował a jak tylko odjechał w sprawach słuzbowych to od razu cos spaprali i awantury były.

jesli moge cie poprosic to dowiedz sie jak nazywa sie ten budowlaniec...

na forum jest modne powiedzenie.... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...

:)

jeszcze jedno na taką budowe pojechałem z kims kto sie zna i oceniła ze jest lepiej niz to co widział do tej pory a ogladalismy wiele....

właził na strych wkładał paluchy znalazł taka niedoróbke ale super mało znaczaca

Ja tesh sie melduje Damian Gajda czytajecie moj dziennik damiangajda&family i komentujcie mam dylemat ktory projekt lepszy d06 czy miodowy http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=86 przyznam ze w kosztorysie miodowy tanszy;D

Pablo1979 - jeśli kupujesz dom w stanie surowym z fachowym wsparciem ryzyko jest znacznie mniejsze ale to nie znaczy że go nie ma.

Nieuczciwe ekipy (a takich jest niestety najwięcej) sprzedają domy na takim etapie gdzie oszczędności będą najmniej widoczne. Przy stanie surowym możesz spodziewać m.in. tj. płytkich fundamentów robionych we własnym zakresie. Aby wyszło go mniej wrzucają w dół wszystkie śmieci, ale często zapominają o zbrojeniu. Nie będę silił się na mnożenie przykładów bo wiele znajdzaiesz ich na tym forum.

Podam tylko jeden o którym mówił mi mój kierownik budowy. Miał on ciągłe problemy z pewną ekipą budująca domy właśnie na sprzedaż bo byli bardzo "oszczędni". Przy sprawdzeniu zbrojenia stropu zagroził że jak nie dołożą prętów to nie zrobi wpisu. Gość się złamał i dorzucił parę sztuk. Po jakimś czasie mój kierownik rozmawiał z pracownikiem z tej ekipy, który powiedział że szef po jego odjeżdzie wyjął z powrotem te pręty :evil: . Chora wyobraźnia tych pseudofachowcówi naprawdę nie ma granic a efekty są trudne do przwidzenia.

Na pewno nie jest to samo jak będziesz nadzorował budowę. Ja też byłem praktycznie tylko wieczorami, ale to wystarczy, aby zobaczyć co się dzieje na budowie i widzisz co i czym zalewają.

A jezeli wezmiesz partaczy budowlanców i pracujesz na cały etat to jeszcze gorsza kicha bedzie. Na materiale Cie okradną.

Brat stawiał dom był przy budowie, kasy nie załował a jak tylko odjechał w sprawach słuzbowych to od razu cos spaprali i awantury były.

Na to jest tylko jedna rada. Zbieraj info o ekipach z wielu budów i weź tą która majlepszą opinię. Moja była całkiem niezła, a dodatkowo kiedy przy zasypywaniu ścian fundamentowych ciężarówka z piachem podjeżdżając do fundamentów swoim cięzarem przesuneła ścine o ok 10 cm. Mogli to zatuszować tak że na 100% tego bym nie zobaczył. Jednak szef pokazał i dwie dniówki rozbierali uszkodzoną ściane i stawiali na nowo.

jesli moge cie poprosic to dowiedz sie jak nazywa sie ten budowlaniec...
Jak się dowiem do dam znać, choć z tego co mi się wydaje to nie jest to jedyny kwiatek w okolicy.

na forum jest modne powiedzenie.... punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...

Pewnie że tak, ale jeśli myślisz że kupno domu wyniesie Cię w sumie taniej to raczej jesteś w błędzie.

Pozdrawiam!

Rozpisałem się ale co mi tam mam jeszcze jedną taką myśl. Wydaje mi się że na sprzedaż budują głównie te ekipy które bardzo nie lubią jak ktoś im patrzy na ręce. Prawdziwi fachowcy nie zamrażają gotówki, nie kombinują tylko robią co do nich należy, biorą pieniądze i idą na następną budowę. Mają tyle pracy że "deweloperka" nie jest im w głowie.

Pewnie, że są wyjątki, ale trafić na taki to jak wygrać w totolotka, a ja jakoś nigdy nie miałem szczęścia do gier losowych :evil: .

Darwol przeczytałem uwaznie twoje posty i zapewnw masz wiele racji

chcę podkreslic tylko jenda zasadnicza sprawe: nie kupuje domu w stanie surowym bo jest taniej......

ja wiem ze jest drozej i licze sie z tym

ale nie mam czasu na latanie i zalatwianie spraw u Notariuszy i ZUDACH i jeszcze innych nie wymienionych instytucjach...

podobnie jest z działka jak szukam to ceny są jak na batorym albo działki ogromniaste albo oddalone.

Ja i zona zycie zawodowe prowadzimy w Łodzi wiec im dalej tym gorzej.

zastanawialem sie i szukałem działki na złotnie huta jagodnica itp

tam juz za m2, 130 zł chca??

budowe bedzie ogladało kilku specjalistów kierownika tak sie składa ze znam i raczej fuszery nie pusci no chyba ze mu stal z betonu wyjmą

fundament podkope, co bede mógł to kaze posprawdzac

jezeli były fuszery to wszedzie nie wierze ze w jednym miejscu a jezeli nie w jednym miejscu to fachowiec cosik znajdzie

tak mi sie wydaje...

zreszta to nie jedyna inwestycja w tym miescie mozna szukac dalej

moze znajde ekipe która budowała wlasnie ten... potpytam kierownika kto to robił

Pozwolę sobie na jeszcze trochę prywaty :)

W imieniu Stowarzyszenia Polska-Finlandia w Łodzi serdecznie zapraszam na

otwarcie wystawy zdjęć

"Suomen kauneus"

"Piękno Finlandii"

Otwarcie będzie miało miejsce 23 lutego 2005 r. o godzinie 19-tej w budynku nowej auli Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego UŁ (1 piętro) przy ulicy Rewolucji 1905r. nr 41.

Zdjęcia są autorstwa polskich studentów i ich przyjaciół. Zostały zrobione podczas pobytu na stypendium w Finlandii w różnych rejonach tego pięknego kraju i o różnych porach roku.

Serdecznie zapraszam,

Tommco