Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

W sobotę widziałam dom Luśki - prawdziwe cacuszko. Naprawdę imponujący. Aż chce się oglądać. Poza tym wracając do prozy życia nasza budowa rusza wraz z 1 kwietniowym prymaaprylisem. Nieźle co? Życzymy sobie powodzenia. Odnośnie owego krzaczka Lusiu - jest on wcale niemały (spodziewałam się jakiegoś biedaczka, ledwo żywego). Pozdrawiam

Kilka słów o instalacji komputerowej (m.in. z tego żyję :smile:...

Kabel UTP Cat 5 (mądra nazwa, a chodzi po prostu o czteroparowy kabel miedziany skręcony w odpowiedni sposób :smile: kosztuje poniżej 200 zł/305m. Gniazdo kategorii 5 kosztuje około 25 (pojedyncze) lub 30 zł (podwójne). Szafka 10" z wyposażeniem dla ośmiu "odnóg" około 450 zł. Czy to drogo?

Czyli za ok. 800 zł - mamy gniazda w sześciu pomieszczeniach i jedno miejsce, gdzie muszą dojść "media elektroniczne": telefon, stałe łącze itp.

Zmiana przeznaczenia gniazda w pomieszczeniu(sieć komputerowa, ISDN, telefon analogowy itp.) to jedynie przełączenie jednego kabelka w szafce. Co więcej: jedno gniazdo można w razie konieczności użyć do połączenia dwóch komputerów, komputera i telefonu ISDN, komputera i dwóch telefonów ISDN, do czterech telefonów analogowych itd.)

Czy warto w takiej sytuacji kłaść kabel np. telefoniczny zamiast komputerowego?

Na pewno warto przemyśleć gdzie będą gniazda (ale to akurat nie zależy od rodzaju kładzionego kabla :smile:

--

Jarek

Odnośnie gontów (rozumiem że chodzi o gonty bitumiczne) - już na "żywo" ma je Luśka. My natomiast będziemy je mieć za czas jakiś także nic Ci nie doradzę. Moja budowa jak przewidywałam przesuwa się w czasie. Dopiero dziś przyjdzie w końcu geodeta (nareszcie) ale wykopy zaczną się w poniedziałek (mam nadzieję że nieodwołalnie). Teraz jeszcze tylko przeprawa z bankiem. Wiosna płata figle, moze będziemy mieć od razu lato??? Kto wie. Pozdrawiam wszystkich prymaaprylisowo.

Kłaniam się Wszystkim.Buduję dom w połowie drogi między Łodzią a Poddębicami na działce"wiejskiej" Miał to być domek letniskowy,ale plany się zmieniły i chcemy tam zamieszkać(za 3-4 lata gdy dzieci się usamodzielnią)Mam kilka problemów związanych z zaadoptowaniem tego domu na dom całoroczny. Kotłownia ma byc w garażu (olejowa)Podpowiedzcie mi z czego dobudować komin do ściany garażoweji czy macie jakieś doświadczenia z bramami segmentowymi firmy Bodetko (Poltau)używają tych nazw.Firma jest na Wycieczkowej Brama szer.2750 wys.2150 kosztuje 2270. Czy jednak Wiśniowski? Wyższa półka nie wchodzi w rachubę.Dalsze pytania zadam Wam gdy mnie już przyjmiecie do grupy :lol:

Pozdrowionka Darek

Witamy Darkopie :smile: Jasne, że Cię przyjmiemy. Im nas więcej, tym nam raźniej. Ja u Bodetków kupiłam bramę, ale Normstahla. Ludzie bardzo sympatyczni, natomiast co do ich firmowych wyrobów to nie mam podstaw do wyrażania opinii. Te ich bramy dość ładnie wyglądają, tyle że nie o wygląd tu przede wszystkim chodzi. Za to zamawiam u nich przesuwną bramę wjazdową i furtkę. Robią dość fajne - ma kilku sąsiadów w okolicy, więc niejako sprawdzone.

To po krótce powiem o tym co u mnie. Obecnie pochłaniają mnie prace wewnątrz domu.

Najpierw muszę położyć instalację elektryczną; największym problemem jest tu niestety brak czasu.:grin:

Kolejną sprawą jest urządzenie łazienki z racji nietypowego metrażu zastanawiamy się z żoną co gzdie ma być.

Naszym skrytym marzeniem jest budowa kominka, dlatego regularnie czytam co w trawie piszczy i ogarnia mnie czarna rozpacz.:smile::grin::grin::grin:

Inną sprawą jest pokrycie mego dachu docelowym pokryciem. Tutaj też mnie dopadły szekspirowskie dylematy "gonty bitumiczne czy blachodachówka o oto jest pytanie".

Jeśli ktoś byłby tak miły i dał mi namiary na zaufanego dekarza to byłbym gorąco wdzięczny.

Luśka liczę na Ciebie.

I to tyle z budowalanego pola bitwy.

:grin:

Witam wszystkich! Z powodu małych opadów śniegu moje fundamenty nadal są w sferze marzeń. A miało być tak pięknie - przynajmniej fundamenty przed świętami. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Może od przyszłego tygodnia wróci wiosna. W weekend chcę zasadzić brzóski. Poza tym wszystko na działce czeka. Cegła, zbrojenia itd. No i my czekamy na tę upragnioną wiosnę.

Witam ponownie, prace budowlane ruszyły na całego i nie powstrzymają ich żadne kwietniowe śniegi :smile: . Wełna i folia paroizolacyjna na strychu, poddaszu użytkowym i w stropie już jest. Podłoga na strychu z płyt OSB również już leży. Elektryka w środku również jest skończona, a także kable pod monitoring (zostało tylko podciądgnięcie kabla zasilającego). Również hydraulik wziął się do roboty. Ostateczny wybór to polibutylen Hepworth do wod-kanu i miękka miedź z kręgu do grzejników. Ruszyło też tynkowanie poddasza. Zastanawiam się w tej chwili na wyborem wkładu kominkowego pod kątem ogrzewania kominkowego. Ma może ktoś z Was jakieś doświadczenia na tym polu? Ostatnio trochę poszalałem z zakupami (schody na strych, kosiarka, pilarka, płytki do garażu i na tarasy, płytki klinkierowe na cokół korzystając z 20% upustów na wszystkie towary z Praktikera.

Pozdrawiam wszystkich spracowanych budowlańców!

Ciechanka, w sumie to już zaraz możesz ruszać z fundamentami. W końcu lato ma przyjść w przyszłym tygodniu. Aha, polecam Ci przy tej okazji beton z "gruchy": szybko i solidnie. A jak się potargujesz to nie wyjdzie za dużo. Nie zapomnij też o solidnym zazbrojeniu ław. Poza tym pozdrawiam wszystkich nowych łódzkich forumowiczów!

Martin! myślę że zaczną w poniedziałek. Beton oczywiście z gruchy. Co do zbrojenia fundamentów to mój mąż tak "podokładał" do projektu, że myślę że i ze trzy pięterka by wytrzymały - a tu tylko parter z użytkowym poddaszem. Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu wszysykich forumowym "Łodziakom".