Luśka 29.03.2003 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2003 Witamy Koluszki Moja nieco zdziczała wierzba przed domem - jedyna roślinność obecna na działce - wypuściła baźki. Znaczy, że jej to szaletwo budowlane nie zaszkodziło. A jak ona przeżyła to i ja przetrzymam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 31.03.2003 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 W sobotę widziałam dom Luśki - prawdziwe cacuszko. Naprawdę imponujący. Aż chce się oglądać. Poza tym wracając do prozy życia nasza budowa rusza wraz z 1 kwietniowym prymaaprylisem. Nieźle co? Życzymy sobie powodzenia. Odnośnie owego krzaczka Lusiu - jest on wcale niemały (spodziewałam się jakiegoś biedaczka, ledwo żywego). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekA 31.03.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Kilka słów o instalacji komputerowej (m.in. z tego żyję ... Kabel UTP Cat 5 (mądra nazwa, a chodzi po prostu o czteroparowy kabel miedziany skręcony w odpowiedni sposób kosztuje poniżej 200 zł/305m. Gniazdo kategorii 5 kosztuje około 25 (pojedyncze) lub 30 zł (podwójne). Szafka 10" z wyposażeniem dla ośmiu "odnóg" około 450 zł. Czy to drogo? Czyli za ok. 800 zł - mamy gniazda w sześciu pomieszczeniach i jedno miejsce, gdzie muszą dojść "media elektroniczne": telefon, stałe łącze itp. Zmiana przeznaczenia gniazda w pomieszczeniu(sieć komputerowa, ISDN, telefon analogowy itp.) to jedynie przełączenie jednego kabelka w szafce. Co więcej: jedno gniazdo można w razie konieczności użyć do połączenia dwóch komputerów, komputera i telefonu ISDN, komputera i dwóch telefonów ISDN, do czterech telefonów analogowych itd.) Czy warto w takiej sytuacji kłaść kabel np. telefoniczny zamiast komputerowego? Na pewno warto przemyśleć gdzie będą gniazda (ale to akurat nie zależy od rodzaju kładzionego kabla -- Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 31.03.2003 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 JarekACzy Ty zawodowo się tym zajmujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 01.04.2003 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Szukam dobrych fachowców (dekarzy) do kładzenia gontów macie może jakieś namiary.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 01.04.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Odnośnie gontów (rozumiem że chodzi o gonty bitumiczne) - już na "żywo" ma je Luśka. My natomiast będziemy je mieć za czas jakiś także nic Ci nie doradzę. Moja budowa jak przewidywałam przesuwa się w czasie. Dopiero dziś przyjdzie w końcu geodeta (nareszcie) ale wykopy zaczną się w poniedziałek (mam nadzieję że nieodwołalnie). Teraz jeszcze tylko przeprawa z bankiem. Wiosna płata figle, moze będziemy mieć od razu lato??? Kto wie. Pozdrawiam wszystkich prymaaprylisowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 01.04.2003 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Leszku, ta ekipa co kładła u nas była całkiem niezła. Mogę Ci podać namiary, tylko je odnajdę. Postaram się wysłać Ci jutro na priva. A kiedy planujesz kładzenie gontów? Nota bene pierwszy dekarz wyleciał z hukiem. Kiedyś opisałam tę historyję na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 02.04.2003 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Luśko!Myślę o czerwcu, będzie już ciepło, więc samowulkanizacją nie powinno być problemu. Zastanawiam się tylko, czy połać dachu położona od strony północnej też się zwulaknizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 04.04.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 Gdzie się podziała łódzka grupa?Co tam słychać z frontów walki budowlanej?Czy jeszcze sen zimowy trwa czy wiosenne ożywienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 04.04.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 ja jestem na etapie szukania wykonawcy systemu alarmowego i instalacji woda+CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkop 06.04.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Kłaniam się Wszystkim.Buduję dom w połowie drogi między Łodzią a Poddębicami na działce"wiejskiej" Miał to być domek letniskowy,ale plany się zmieniły i chcemy tam zamieszkać(za 3-4 lata gdy dzieci się usamodzielnią)Mam kilka problemów związanych z zaadoptowaniem tego domu na dom całoroczny. Kotłownia ma byc w garażu (olejowa)Podpowiedzcie mi z czego dobudować komin do ściany garażoweji czy macie jakieś doświadczenia z bramami segmentowymi firmy Bodetko (Poltau)używają tych nazw.Firma jest na Wycieczkowej Brama szer.2750 wys.2150 kosztuje 2270. Czy jednak Wiśniowski? Wyższa półka nie wchodzi w rachubę.Dalsze pytania zadam Wam gdy mnie już przyjmiecie do grupy Pozdrowionka Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 06.04.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2003 Witamy Darkopie Jasne, że Cię przyjmiemy. Im nas więcej, tym nam raźniej. Ja u Bodetków kupiłam bramę, ale Normstahla. Ludzie bardzo sympatyczni, natomiast co do ich firmowych wyrobów to nie mam podstaw do wyrażania opinii. Te ich bramy dość ładnie wyglądają, tyle że nie o wygląd tu przede wszystkim chodzi. Za to zamawiam u nich przesuwną bramę wjazdową i furtkę. Robią dość fajne - ma kilku sąsiadów w okolicy, więc niejako sprawdzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 07.04.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 To po krótce powiem o tym co u mnie. Obecnie pochłaniają mnie prace wewnątrz domu. Najpierw muszę położyć instalację elektryczną; największym problemem jest tu niestety brak czasu. Kolejną sprawą jest urządzenie łazienki z racji nietypowego metrażu zastanawiamy się z żoną co gzdie ma być. Naszym skrytym marzeniem jest budowa kominka, dlatego regularnie czytam co w trawie piszczy i ogarnia mnie czarna rozpacz.:grin: Inną sprawą jest pokrycie mego dachu docelowym pokryciem. Tutaj też mnie dopadły szekspirowskie dylematy "gonty bitumiczne czy blachodachówka o oto jest pytanie". Jeśli ktoś byłby tak miły i dał mi namiary na zaufanego dekarza to byłbym gorąco wdzięczny. Luśka liczę na Ciebie. I to tyle z budowalanego pola bitwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 07.04.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Witam wszystkich! Z powodu małych opadów śniegu moje fundamenty nadal są w sferze marzeń. A miało być tak pięknie - przynajmniej fundamenty przed świętami. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Może od przyszłego tygodnia wróci wiosna. W weekend chcę zasadzić brzóski. Poza tym wszystko na działce czeka. Cegła, zbrojenia itd. No i my czekamy na tę upragnioną wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 07.04.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Witaj Ptaszyno, ja szukałem działki jeżdżąc samochodem po okolicznych terenach. Pytałem ludzi czy ktoś chce w okolicy sprzedać działki jeśli okolica mi się podobała. Przede wszystkim znajdź działkę w interesującym Cię miejscu i tam rób rozeznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 10.04.2003 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Odnośnie działek - dużo działek do sprzedania jest na Kalonce i troszkę bliżej na Kopance. Oczywiście zgadzam się z Martinem musisz pojechać i rozejrzeć się w miejscach które się Tobie podobają. Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 10.04.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Witam ponownie, prace budowlane ruszyły na całego i nie powstrzymają ich żadne kwietniowe śniegi . Wełna i folia paroizolacyjna na strychu, poddaszu użytkowym i w stropie już jest. Podłoga na strychu z płyt OSB również już leży. Elektryka w środku również jest skończona, a także kable pod monitoring (zostało tylko podciądgnięcie kabla zasilającego). Również hydraulik wziął się do roboty. Ostateczny wybór to polibutylen Hepworth do wod-kanu i miękka miedź z kręgu do grzejników. Ruszyło też tynkowanie poddasza. Zastanawiam się w tej chwili na wyborem wkładu kominkowego pod kątem ogrzewania kominkowego. Ma może ktoś z Was jakieś doświadczenia na tym polu? Ostatnio trochę poszalałem z zakupami (schody na strych, kosiarka, pilarka, płytki do garażu i na tarasy, płytki klinkierowe na cokół korzystając z 20% upustów na wszystkie towary z Praktikera. Pozdrawiam wszystkich spracowanych budowlańców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 10.04.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Martin jak Ci dobrze. Niestety fundamentów w taką pogodę nie da kopać, dlatego u nas marazm zimowo-wiosenny. Ale prognozy są niezłe (na szczęście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 10.04.2003 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Ciechanka, w sumie to już zaraz możesz ruszać z fundamentami. W końcu lato ma przyjść w przyszłym tygodniu. Aha, polecam Ci przy tej okazji beton z "gruchy": szybko i solidnie. A jak się potargujesz to nie wyjdzie za dużo. Nie zapomnij też o solidnym zazbrojeniu ław. Poza tym pozdrawiam wszystkich nowych łódzkich forumowiczów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 11.04.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2003 Martin! myślę że zaczną w poniedziałek. Beton oczywiście z gruchy. Co do zbrojenia fundamentów to mój mąż tak "podokładał" do projektu, że myślę że i ze trzy pięterka by wytrzymały - a tu tylko parter z użytkowym poddaszem. Dzięki za wsparcie. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu wszysykich forumowym "Łodziakom". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts