Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja już doszedłem do siebie. Dziś moja czteroletnia córeczka miała swoją pierwszą przejażdżke na koniu. Ależ była szczęśliwa!

a ja szukam kierownika budowy. Umnego i rzetelnego. Milo gdyby był jeszcze nie drogi. Jeśli znacie kogoś godnego polecenia to z góry wielkie dzięki. A przy okazii ile płaciliście kierownikowi i co wchodzilo w zakres obowiązków ??

ooo wlasnie... dobrze, ze zaznaczyles, ze terminowych

W ubiegly czwartek moj potencjalny projektant powiedzial, ze nie zrobi mi adaptacji, bo nie ma na to czasu. Szkoda, ze stracilem na niego 2,5 m-ca. Przez dwa miesiace doradzal mi, jaki projekt typowy wybrac, a jak juz mu go dostarczylem, po dwoch tygodniach oddal mi go z powrotem.

W tym momencie rozmawiam juz z czwartym projektantem... moze cos w koncu uda sie zrobic, a jak nie, to stwierdze, ze cale to srodowisko siedzi na grubej kasie i moze lac na klienta i pojde znow na studia na Wydzial Architektury... bo z tej informatyki to ciezko wyzyc...

ooo wlasnie... dobrze, ze zaznaczyles, ze terminowych

W ubiegly czwartek moj potencjalny projektant powiedzial, ze nie zrobi mi adaptacji, bo nie ma na to czasu. Szkoda, ze stracilem na niego 2,5 m-ca. Przez dwa miesiace doradzal mi, jaki projekt typowy wybrac, a jak juz mu go dostarczylem, po dwoch tygodniach oddal mi go z powrotem.

W tym momencie rozmawiam juz z czwartym projektantem... moze cos w koncu uda sie zrobic, a jak nie, to stwierdze, ze cale to srodowisko siedzi na grubej kasie i moze lac na klienta i pojde znow na studia na Wydzial Architektury... bo z tej informatyki to ciezko wyzyc...

mmmad otóż to, ja na moją panią architekt która mi adaptowała projekt jzu wiecej nie bluźnię, bo nie mam siły, dobrze ze mam rozsądnego i z prawdziwego zdarzenia kierownika budowy i myślące ekipy budowlane, które buduja tak, zeby było dobrze, bo jakby się opierac na projekcie to miałabym dziś takie kwiatki jak np. belka stropowa nad salonem nie podparta niczym "wisząca", dach z dachówki cementowej nad wiatą pod kątem 21 stopni, inną wysokość otworów okiennych, pion kanalizacyjny wytyczony w ściance...z luksferów, pion wentylacyjny w otworze drzwiowym, źle zaprojektowana ścianka kolankowa etc...

Honorata Moze nie napisze nic madrego, ale ten pion kanalizacyjny w luksferach to taki awangardowy design... zwlaszcza jesli zastosujesz podswietlenie i przezroczyste rury ;)

Nie wiem, dlaczego tak jest, ale w momencie, kiedy w rozmowie z ktorymkolwiek projektantem wspominam, ze chcialbym podpisac umowe, rozmowa z przyjacielskiej robi sie zimna. A ja przeciez nie chce sobie kupic przyjaciela, tylko wynajac fachowca do adaptacji i mu za to zaplacic.

ja mam projekt gotowy musiałem tylko zaprojektować go na dzialce, no i gdy odebrałem mapkę z zaprojektowanym domem dostałem szoku wejście i wjazd do garazu miałem na wprost sąsiedniej działki a nie drogi. chyba nie każdy powinien w tym pracować, facet miał podwójną robotę musiał rysować jeszcze raz

mam w rodzinie czlowieka który robi wykończenia wnętrz i wiem jak sprawa projektantow ma się od kuchni. Bierze kasę za projekt dostaje dole od wykonawcy a jeszcze większą od hurtowni której produkty promuje. zależy mu na tym glownie aby jak najwięcej zarobić dlatego proponuje jak najwięcej zmian drogie nie do końca najlepsze produkty. Dlatego Pablo miej się na baczności nie ufaj projektantowi a bardziej swojej intuicji i wasnym przemyśleniom.

U mnie np. projektantem byłem ja :)

I w sumie tak jak est mi się podoba. OK...jest wiele domów w Galerii całkiem fajnmie odjechanych, ale ile one musiały kosztować. Przy projektancie, nie tylko płaci się za jego usługi, ale także za jego fanaberie... na to mnie nie było stać.

Pozdrawiam

T.

jacekkk i tommcio

Przykro mi ale nie macie zupelnie racji, projekty które wykonuja biura sa przepraszam ale bezsensowne.

jezeli macie takie zmysły jak projektant który widzi funkcjonalnosci przestrzen to OK.

Mój brat kupił projekt w bardzo znanym biurze i podobno super nowatorski. On nie liczyl sie z kasa bo ma jej duzo i wybudowal dom pow 300m2 jak wszedl projektant to sie zalamal. Łazienki dwie wielkie - PO CO??

korytaze proste, sciany kanciate małe - po co.

Teraz jest super dom podzielony na sfery dzienne, wypoczynkowe, jedzeniowe, do spania lazienka podreczna, aneksy, wygodnie.

Szkoda bylo tylko kuc jak juz sciany były i tynki gipsowe. Wiem jedno mozna zrobic dom wiekszy niz sie wydaje - to jest pewne i to widzimy nawet teraz po pierwszych pomysłach. Brat i bratowa sa zafascynowani, malo tego nasz kuzyn ma dom w Rabieniu i jak sie pojedzie do niego to widac błedy których u brata projektant poprawił i uniknoł. Kuzyn sam mówi ze zal mu bylo kasy 1500 zł :) a teraz ma kiszke nie przedpokój.

Jezeli chodzi o produkty i hurtownie to nie slyszalem nic bardziej mylnego. Kupujesz gdzie chcesz produkty które wskaze Ci projektant. Wątpie zeby miał układy w kazdej z 250 firm.

Mało tego, powiedzial co mozna zrobic samemu jak ocieplic jak wyciszyc a czego samemu nie robic, na czym oszczedzic a na co nie szczedzic

Zgadzam się z Pablo. A projektanci są faktycznie różni i można się nieźle przejechać. Nie zmienia to jednak faktu, że jeśli się nie ma własnej naprawdę przemyślanej wizji, to lepiej nie ryzykować z twórczością "na żywym ciele". Tommco, czy trzęsiesz się już ze strachu??? Bo coś mi szyby latają w oknach :lol: :lol: :lol:

Też się trzęsłam przed swoją obroną łącznie z szybami w oknach :lol: Zupełnie niepotrzebnie, uczyć się do obrony nie było już jak, no bo jak tu nagle opanować materiał z pięciu lat studiów i z tylu przedmiotów?

Pytali mnie na obronie głównie z pracy, efekt -5 z obrony, 5 z pracy, 4+ z całosci studiów, ogólnie było miło i była to kewstia formalna. Po tylu egzaminach jakie się przechodzi prze 5 lat, obrona to była pestka. Tomek koniaczek przed wyjsciem i bedzie dobrze :lol: !

Co do projektantów..hmm, jak z wszytskimi fachowcami, mozna trafić dobrze albo źle, najlepiej kierowac się rekomendacjami znajomych, rodziny, obejrzec poprzednie dzieła projektanta. Czy rzeczywiscie poleca drogie rozwiązania, czy poprostu funkcjonalne i praktyczne. Wiem, ze nawet z bardzo nieustawnego pomieszcenia, mieszkania, poprzez pewne zabiegi ze scianami, sufitem, oswietleniem, rodzajem wykonczenia mzona zdziałać cuda. Swój dom mam przemyslany, wiec scian napewno zmieniac jzu nie bede, ale jezeli chodzi o "zakomponowanie przestrzeni", oswietlenie, kolorystyke, szczegolnie w łazienkach chętnie skorzystalabym z porady fachowca.