Ciechanka 16.05.2003 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Leszku co do kosztorysu to przepraszam ale po prostu po południu i wieczorkiem nie mam czasu by siąść do komputera. Moje dziecko koniecznie chce również pisać a spać chodzi dopiero koło 10 (ma dopiero dwa lata więc okiełznać go by móc pogapić się w forum to nie lada sztuka). Ale obiecuję, że pamiętam i na pewno Ci wyślę. Zrobiliśmy porządek w tujach (chwasty zniszczone) w sobotę wstawiamy rolborder i wysypujemy korą. Murarze może w końcu przyjdą bo mój mąż już ma ich dość i prawie chce szukać nowych. Pokrzyżowali nam plany m.in. dlatego, że liczyliśmy na to że budując zabiorą porotherm złożony na przejeździe na dalszą część działki (nie może wjechać wywrotka z korą i trzeba będzie ją przewozić z wjazdu na działkę na sam koniec). Ale ja mimo to jestem optymistką i na pewno będzie dobrze.Lusiu jeśli chodzi o lampy to piękne widziałam w Galerii Łodzkiej w sklepie Lumino Arte. Jak będziesz miała chwilkę to zajrzyj tam sobie. Pozdrawiam Ciechanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.05.2003 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 CiechankaDzięki za pamięć. I tak do prac kosztowych siadam w sobotę wieczorem więc nie ma sprawy.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 16.05.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2003 Hej Wam,dzięki za pozdrowienia. Próba ciśnień na szczęście się powiodła i tym samym etap z centralnym ogrzewaniem (na razie bez kotłowni został zakończony). Wylewki w domu już skończone. Teraz kończą chłopaki robić brązową podsufitkę.Trawka rośnie jak na drożdżach (wczoraj ją troche podkosiłem). Poza tym jakiś kundelek bezpański mi się przybłąkał i na działce czuje się już jak pan na włościach, a jak przyjeżdżam to zawsze się przywita i pokaże gdzie mam zaparkować Pozdrawiam Was! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 19.05.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Ależ ta łódzla grupa zapracowana. Ja w sobotę prawie cały czas kosiłem trawę a i tak jeszcze zostało. Maj jest piękny, ale ta trawa rośnie stanowczo za szybko.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 19.05.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Leszku to ile masz tej trawy??? U nas prace ogrodowe powidoły się. Tuje zasilone, ogrodzone płotkiem i wysypane korą. Teraz pora na skalniak. Murarze nadal nie przyszli. Po prostu ekstra. Mój mąż chyba dostanie zawału. Tyle z wieści najświeższych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 19.05.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Tak naprawdę nigdy nie mierzyłem dokładnie ile jest to powierzchni. Ale na oko to całkiem sporo. Tym bardziej, że w tamtym roku zaniedbałem koszenie, czyli odrabiam straty zeszłoroczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 19.05.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Ciechanka, rada doświadczonego: z tymi fachowcami to się musisz chyba przyzwyczaić, bo inaczej nie dotrwasz psychicznie do końca Wszyscy są podobni, tzn. trzeba myśleć za nich i przewidywać do przodu co będzie potrzebne. U mnie stale mam kursy po materiały, których fachowcy zapomną, a które są potrzebne "na wczoraj", a wtedy jest ciągła nerwówka. Trzeba jak najczęściej bywać na budowie, oglądać wszystko dokładnie, sprawdzać, pytać, doczytywać czego się nie wie, bo inaczej coś schrzanią i będzie Ci to potem psuło humor przez cały czas. A tak poza tym, u mnie zaczęli tynki zewnętrzne i jutro śpieszę obejrzeć to dzieło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 23.05.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2003 Widzę że wraca stare, a moje i Luśki posty zostały solidarnie wymazane Chyba za mocno domagałem się powrotu naszej grupki łódzkiej na łamy Muratora. Ale do rzeczy. Tynki wyszły nieźle, choć są dość jasne. Drzwi do kotłowni przywieźli, a te do domu już zostały osadzone. Teraz mocno główkuję nad drwiami wewnętrznymi(do spiżarki, łazienki i holu) Macie może jakieś przemyślenia w tej sprawie? U mnie problem polega na tym, że wysokość otworu drzwiowego to 2,00 m. więc albo będzie konieczne cięcie, albo robota na zamówienie. Właśnie oglądam katalogi Porty, Sokółki i Polskone, ale na razie nic nie wymyśliłem. Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 26.05.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Martin widzę, że rozszlałeś się na dobre. Pocieszam - moja wiadomość też zniknęła. Murarze się sprężyli i parter już prawie jest. W środę będą budowali kominy pod okiem fachowca no i strop. Wygląda obiecująco. Posadziłam w sobotę jeszcze 5 tui. Wyglądają pięknie bo są śliczne, zielone. Teraz czekam na chłodniejszy dzień by posadzić brzóski. Moim marzeniem było posadzić ich z 7 - skończy się prawdopodobnie na 2. Ale dobre i to. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 27.05.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Pozdrawiam Wszystkich:grin:Biorę trzy dni urlopu i biorę się za ocieplania poddasza. Mam nadzieję, że nie będzie dużych upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 29.05.2003 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Witam spracowanych budowlańców! U mnie tynki zewnętrzne niemal skończone. Wyszły, muszę powiedzieć, dość jasne jak na kolor piaskowy. W środku fachowcy robią przecierkę gipsową i płytki w garażu i na tarasie. Drzwi do kotłowni już są. Ja dojeżdżam już na budowę prawie codziennie z wywieszonym jęzorem dowożąc kolejne brakujące (te o których fachowcom się w ostatniej chwili przypomni) materiały. PozdrowionkaMartin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 31.05.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Witam pracusiów. U mnie docieplenie w trakcie realizacji, upał daje się we znaki pod dachem. Szkoda tylko, ze urlop taki krótki Jutro, a właściwie już dzisiaj (w niedzielę) spotykam się z kominkarzem. Nastąpi chwila prawdy, może odpowiedzi na część pytań wywoła kolejne. Pozdrawiam grupowiczów łódzkich. Martin mam pytanko. Instalacje wykonywałeś z czego PCV, klej cz Hepworth? Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin 03.06.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Ciechanka, z tą wodą to bywa różnie. U mnie np ostatnio są notoryczne problemy. Bywa że cały dzień nie ma ni kropelki Podobno mają zrobić nowe ujęcie. Ale ta sama historia była rok temu. Mieli zrobić nowe ujęcie i nawet oodobno zrobili, ale co z tego. Jak w weekend wszyscy się zjadą na działki to o wodzie można zapomnieć, a roślinkom nie wytłumaczysz, żeby poczekały. Uschną i tyle. Zaczynam żałować budowy wodociągu. Lepsza byłaby chyba studnia głębinowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 04.06.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Witam wszystkich. Martin wizyta kominkarza pozwoliła mi zrezygnować z kominka z płaszczem wodnym. Mimo niedogodności prowadzenia przewodów jakoś się uda je ukryć. Więc koszt mniejszy. Co do fachowca jestem pełen podziwu do jego zapału w zakresie jego fachu. W trakcie podróży z M1 do Koluszek i z powrotem uzyskałem wiedzę nieomal encyklopedyczną dotyczącą kominków. Zostałem przekonany do Sapterhm-u, pora przekonać tylko małżowinę. Zostanę chyba przy wersji najprostszej 11kW, chociaż marzy się mi panorama - cóż koszty i jeszcze raz koszty. Co do wykładu kominków polecem post zainicjowany przez Frankai http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6523&highlight=jotul. Jeśli coś więcej dać znać. Poza tym muszę wziąć hydralika i zakładać wodę. Pozdrawiam wszystkich budowlańców. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 05.06.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 U mnie dzisiaj akcja strop. Posadziłam dwie brzozy i teraz codziennie jak wariatka jeżdżę na działkę i je podlewam. Poza tym w moich pięknych tujach pojawił się kret. Mój mąż nabył jakieś cudo przeciwko kretom przez internet. Zobaczymy czy zadziała. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 05.06.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Ja machnąłem ręką. Na kreta nie ma 100% skutecznego sposobu. Ciechanka! Z tego co mówisz, to wszystko rośnie mury i tuje. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 06.06.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Coś niemrawo tu u nas. W klubie mnóstwo ankiet - fajna zabawa. U mnie strop się robi od wczoraj. Układają terivę i coś tam jeszcze, robią schody. Moze już jutro uda się zalać strop betonem no i przymusowy przestój. Ja mam już dość. Ten etap niejako mnie nie obchodzi ale zawsze. Dopiero jesienią będę miała pole do popisu w kwestii wykańczania domku. A propos ogrzewanie do domu tj. piec (na olej - Viessman)), zbiornik , kaloryfery i troszkę podłogówki wycenili nam na 30 tys. (dom ok. 160m2). Nie wiem czy to dużo czy mało. jakie macie doświadczenia w tym względzie? Pozdrawiam wszystkich i zyczę miłego i owocnego weekendu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 06.06.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Ja niestety weekend mam referendalny, a więc z prac budowlanych nici.Pozdrawiam wszystkichLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 10.06.2003 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 U mnie wczoraj zalali strop i schody. Bardzo to miłe było wejść na pięterko i rzucić okiem na okolicę. Teraz tylko modlitwy o deszcz - niestety w obliczu słoneczka polewanie mile widziane. A teraz dwa tygodnie przestoju. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 11.06.2003 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Ciechanka! Dobre wieści ma padać. Ale nic nie wiadomo, a pańskie oko ... więc miłego lania. Pamietam jak w ubiegłym roku trochę się na jeździłem (ach te wspomnienia).Dzisiaj jestem umówiony z hydraulikiem na wycenę, od poniedziałku wchodzi ekipa i zakłada płyty G-K na strychu. Coś się ruszyło.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts