forum_user 29.12.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2005 witamy a gdzie konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msci 30.12.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Okolice ulicy Łomnik a konkretnie ul. Łódzka. Jadąc z Łodzi po prawej stronie za mini centrum ogrodniczym. W tej chwili analiza projektów i jak dobrze pójdzie z kredytami to latem pierwsza łopata powinna być wkopana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 30.12.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 cena jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 30.12.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 wracając do idei domu 3-litrowego to moim zdaniem to tylko idea, dlatego że zadaniem takiego domu jest oszczędność energi jednak nakłady na wybudowanie takiego domu nie są zrekompensowane oszczędnością.Sam jestem fanem oszczędzania energi i tanim sposobem jej pozyskiwania(widząc w niemczech elektrownie wiatrowe dostawałem orgazmu), na temat intalacji solarnych przeczytałem wiele i wiem że z gotowych zestawów tylko niektóre zdążą się wogóle zwrócić.Na dzień dzisiejszy opłacalne są jedynie solary samodzielnie wykonane(np.z kaloryfera stalowego pomalowanego czarną matową farbą) i pracujące grawitacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 30.12.2005 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 jacekkkk nie do końca masz rację. Może to i duża inwestycja ale, 1) Słyszysz co Putin mówi Ukrainie 2) zasoby gazu i ropy też wieczne nie są a słońce jeszcze troche darmo poświeci 3) Kilka lat temu mówiono,że 8 cm styropianu to gruba przesada i nigdy się nie wróci.... 4) DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE Teraz mamy Kasę (no powiedzmy perspektywy ), a co będzie jak przejdziemy na emeryturę. Nie chciałbym sprzedawać Naszego ukochanego Domu i mieszkać w bloku tylko dlatego,że nie będzie nas stać na jego utrzymanie 5) itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 30.12.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Oj panie Tomku, tego to my nigdy nie przewidzimy, na co będzie nas stać za x lat (zakłądając, że dożyjemy - wszak wszyscy jesteśmy optymistami, nieprawdaż? ) - wiem jedno, że ci z moich znajomych, którzy zaoszczędzili na izolacji dziś plują sobie w brodę, a nawet płaczą - bo płacą, płacą, płacą... Bardziej boli rachunek o 100 złotych wyższy niż dodatkowe parę tysięcy wrzucone w kosztorys - zresztą można na czym innym oszczędzać. Pamietajmy wszakże, że prawie połowa strat ciepła jest generowana przez wentylację, dlatego inwestycja w rekuperator może okazać się sensowniejsza niż w dodatkowe centymetry styropianu czy tam wełny. W ten sposób można zredukować ucieczkę ciepła (a więc i rachunki) o ponad 30%! Z początku patrzyłem trochę ukosem na te systemy, teraz mocno się przymierzam do reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.12.2005 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 30.12.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 nie sprzeciwiam się 15-cm styro(sam mam14) czy innym niewielkim inwestycjom ale robimy to po to aby się opłaciło , a jeśli mialbym coś robić co nie zdąży mi się zwrócić przez okres swojej żywotności a przynajmniej byłyby bardzo małe szanse biorąc pod uwagę nawet to co rosja robi z Ukrainą to chyba nie miałoby wielkiego sensu.Jedną z mniej trafionych inwestycji myślę że są systemy solarne które nie dość że są dość drogie to zużywają energię elektryczną (pompa)Nawet w muratorze był swego czasu komentarz iż w polsce solary niestety nie mają uzasadnienia ekonomicznego w innych krajach jest z tym różnie(doplaty itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 30.12.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2005 Dordzy grupowicze! Jak przeżyliście dzisiejsze śniegowanie? kto się zakopał w zaspie, kto nie mógł wogóle ruszyć z miejsca? Mieszkam bezpośrednio przy drodze krajowej i widzę dziś bodajże jedyną tego zaletę - droga jest absolutnie przejezdna, mimo ze jest biała (od warstwy ujeżdzonego śniegu). Da sie na niej rozwinąć "przyzwoitą" szybkość 60 km/h i co jakiś czas jeżdżą pługi i piaskarki (widziałem kilka!).A co mają powiedzieć ci którzy mając dość sąsiadów z bloków wyprowadzają się na odludzia położone przy drogach 99 kategorii odśnieżania? Zapraszam do podzielenia się wrażeniami zimy w regionie łódzkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 31.12.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 31.12.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 ja od wczoraj jestem w Łodzi na olechowie godzinę wyjeżdzałem z parkingu osiedlowego dzisiaj czka mnie to samo. Na szczęście mój domek jest na trasie na Poddębice(2 w kolejności do odśnieżania po głównych krajowych) nawet pare lat temu jak totalnie zasypało wiele dróg to ta była przejezdna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msci 31.12.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Ja w ramach eksperymentu próbowałem wczoraj dotrzeć na swoją działkę ale niestety musiałem się poddać. Dzisiaj nawet nie próbuję sobie wyobrazić jak by to wyglądało. Obawiam się nawet czy uda mi się dotrzeć na świętowanie nadejścia nowego roku, który ma być dla mnie przełomowy (budowa). Zanim zacznę mocniej sie udzielać postanowiłem prześledzić wątek łódzki ale dotarłem dopiero do 58 strony (koniec czerwca). Jako, że trochę już się o Was dowiedziałem to może kilka szczegółów na mój temat. Facet, rocznik 1973, żonaty (od ponad dekady), dzieciaty (ona i on), niepoprawny optymista (całość inwestycji ma być kredytowana) sympatyk czerwono-biało-czerwonych (akywny). Wydaje mi sięę że ten profil choć wcale nienaciągany dobrze się wkomponuje w grupę . Aha i jedna prośba o namiary na architekta, który mógłby zrobić adaptację gotowca. Zdecydowałem się na Agatkę z domna5 w opcji lustrzanej (wjazd od zachodu). Widziałem, że chętnie polecacie swoich. http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=1&more=odbicie&nazwa_projektu=AGATKA&autor=Katarzyna%20Herba-Janiak I wszystkiego dobrego w Nowym Roku bo jak dotrę na imprezę to pewnie będę miał spore kłopoty z powrotem jęzeli aura się utrzyma. Dzięki Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 31.12.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 msci: witaj sąsiad!bardzo niedaleko mnie a jezeli to nie tajemnica to ile zapłaciłes za metr działeczki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkkk 31.12.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 msci ja ze 3 lata temu za adaptację gotowca dałem ponad 700 zł.bez istotnych zmian jakiś namiar dam ci na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msci 31.12.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 niestety niemało bo 46 zł ale przy dzieciakach 8 i 10 lat musiałem pomysleć o dogodnej komunikacji dla nich. Teraz chcę jak najszybciej zrobić "papiery" (a pojecia w tym temacie nie mam żadnego) żeby w miarę szybko ruszyć z budową. UFF. dobrnąłem z czytaniem do końca, teraz sylwester koniecznie musi być huczny bo po tej lekturze wkrada się lekki niepokój przed budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 31.12.2005 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.12.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Wyjrzałem na parking i o zgrozo, na wszystkim leży tak z 40 cm śniegu - a sąsiad co pożałował na zimówki od piętnastu minut próbuje wyjechać, pomaga mu 3 innych sąsiadów... ZGROZA! Z ciekawości bujnę się na działeczkę, zobaczyć jak działa gminna oczyszczalnia dróg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 31.12.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 msci ja też mam działkę z wjazdem od zachodu (27x54)m. Wjazd jest w tych 27m. Jestem już na etapie końcówki wykończenia i z doświadczenia wiem,że czekają Cię (Was) większe wydatki z tym związane: np.przyłącza,dojazd i ścieżki, głębsze szambo itp. Chyba,że dom postawisz blisko wjazdu tuż za linią zabudowy i całe życie ogród za domem będziesz miał od wschodu! Teraz musisz podjąć baaaardzo ważne decyzje odnośnie usytuowania domu na najtrudniejszej z działek tzn. z wjazdem od zachodu. Np. taka mała rzecz jak dzisiejszy śnieg: możesz nie otworzyć drzwi wejściowych! W Polsce ok.70% wiatrów to wiatry zachodnie. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 31.12.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2005 Właśnie wróciłem z rekonesansu po okolicznych wioskach i muszę stwierdzić, że Kalonka city i okolice są lepiej odśnieżone niż Wielkie Mniasto Uć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts