Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Czy można wyrwać pustaka U-220 za mniej niż 2,2 zł brutto z transportem?

2.20 to jest cena producenta (Kozlowice).

Pierwszy lepszy sklad handlujacy Kozlowicami w poblizu da Ci lepsze ceny. Jeszcze lepsze, jesli dogadasz sie na materialy na cala budowe. Transport i rozladunek to w tej chwili standard wliczony w cene.

Przy okazji, nie polecam ceramiki Plecewice - ceny nizsze, ale duzo odpadow. Niestety, nie mam doswiadczenia z jakoscia Kozlowic.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Kochani!

Za monitoring w Security Service płacę 85 zł brutto. Zakładali mi też alarm - cena bez faktury (tylko za centralkę) i vatu ( :wink: ). Wtedy jakieś 1500 zł. Doświadczenia bardzo dobre. Jak miałam złą czujkę na psa, to jeździli po 15 razy i nic nie policzyli. Mam w umowie 5 min. na dojazd poza szczytem i 10 min w szczycie. Raz w m-cu alarm bezpłatny (nieuzasadniony, taki na sprawdzenie czujności). Potrafią w nocy przyjechać, bo mojej córce "się zdaje, że ktoś łazi" i bez mrugnięcia okiem zrobić obchód na i poza posesja. Jak wyjeżdżałam na Święta, to dzwoniłam i prosiłam o dodatkowy nadzór także w dzień. Wiem, że jeździli i sie pokazywali (wywiad sąsziedzki). W 2004 r. tylko ta firma stacjonowała w Aleksie. Teraz nie wiem. Ja jestem zadowolona.

Tyniu i inni zaczynajacy budowy i szukajacy ekip. Ja tak powiem co nieco dla przestrogi, bo Wy pewnie juz planujecie etapy i urlopy. Nie polecam mojego "elastycznego" sposobu zarzadzania budowa dla osob poukladanych, ale wezcie pod rozwage to, ze nie wiadomo jak byscie sie starali, to Wasze plany w kazdej chwili moga sie zmienic.

Reasumujac: bierzcie poprawki na opoznienia ekip, nieslownosc ekip i rozne "fuchy", niespodziewane przyspieszenia, nieoczekiwane "wypadki losowe", wesela i pogrzeby, POGODE, kolejnosc w kolejce danej ekipy, okresowe braki materialow (moja ekipa przestala budowac, bo dostawca materialow nie mogl sie wyrobic z nadmiaru zlecen, u sasiada ekipa nie pracowala, bo obowiazywal zakaz ruchu pojazdow ciezarowych i nie mozna bylo dowiezc materialu) i piszcie umowy, w ktorych okreslony jest termin zakonczenia i kary umowne. Bierzcie tez poprawki na nieprzewidziane, przy sobie zawsze kopie projektu i namiary na kilku alternatywnych dostawcow, a telefon ZAWSZE i naladowany/doladowany.

mmmad! Święte słowa!!! Popieram na całej linii!! Choć u mnie i tak było "bardzo spokojnie".

Gosia!

Co do twojego projektu to popieram mmmada. W takim małym domu 4 kominy? :o Toz to rujnacja finansowa, proszenie się o kłopoty z dachem i nie tylko, rozrzutność powierzchni. I fatalny efekt wizualny. Brak spójności w inst. wod.-kan, rozczłonkowana bryła to większy koszt materiału i wieksze zużycie energii na ogrzanie. Salon faktycznie niewielki, jesli planujesz większe imprezy to będzie kłopot. Taras niby częściowo zadaszony, ale ze słupem, więc nijak z tego korzystać.

Poniewąż nie ma przekrojów trudno powiedzieć, czy przy tym nachyleniu dachi wygodna będzie klatka schodowa, bo poddasze, moim skromnym zdaniem, bardzo niewielkie. Jaka ścianka kolankowa? Wysokość w kalenicy niecałe 7 m :-? Gdybym miała wybierać, to najpierw architekta "starłabym w proch i pył" :wink: . Ale to Twój wybór!

A propos!

Czy ktoś może mnie oświecić jak w jednym poście wklejać wypowiedzi z kilku różnych postów? :oops:

Cześć

Ostatnio też częściej czytam niż piszę, ale mam gorące pytanie do Was :

- możecie polecić jakiegoś architekta do adaptacji projektu ?

- poszukuję też ekipy ( oczywizna dobrej :p ) do fundamentów

Z góry wielkie dzięki za wszelkie namiary, jakie szczerze możecie polecić.

Pozdrawiam, Majki

Tyniu i inni zaczynajacy budowy i szukajacy ekip. Ja tak powiem co nieco dla przestrogi, bo Wy pewnie juz planujecie etapy i urlopy. Nie polecam mojego "elastycznego" sposobu zarzadzania budowa dla osob poukladanych, ale wezcie pod rozwage to, ze nie wiadomo jak byscie sie starali, to Wasze plany w kazdej chwili moga sie zmienic.

Reasumujac: bierzcie poprawki na opoznienia ekip, nieslownosc ekip i rozne "fuchy", niespodziewane przyspieszenia, nieoczekiwane "wypadki losowe", wesela i pogrzeby, POGODE, kolejnosc w kolejce danej ekipy, okresowe braki materialow (moja ekipa przestala budowac, bo dostawca materialow nie mogl sie wyrobic z nadmiaru zlecen, u sasiada ekipa nie pracowala, bo obowiazywal zakaz ruchu pojazdow ciezarowych i nie mozna bylo dowiezc materialu) i piszcie umowy, w ktorych okreslony jest termin zakonczenia i kary umowne. Bierzcie tez poprawki na nieprzewidziane, przy sobie zawsze kopie projektu i namiary na kilku alternatywnych dostawcow, a telefon ZAWSZE i naladowany/doladowany.

Dziekuje za rady. Niestety zdaje sobie sprawe, ze:

- nie wszystko da sie zaplanowac

- ekipy sa rozne i roznie podchodza do pracy

- trzeba bedzie dopasowywac wiele spraw na biezaco

ale nie zamierzam na starcie sie tym jakos specjalnie przejmowac bo to i tak niewiele zmieni.

Cześć

Pozdrawiam, Majki

będę za chwile na etapie adaptacji projektu i mogę polecić panią architekt która w opinii osób z nią wspłpracujących jest b.dobra i rzetelna GOSIA

Cześć

Pozdrawiam, Majki

607 691 377 i jeszcze może 716 84 17 ale polecam ten pierwszy numer bo przynajmniej wg mnie ta kobitka jest bardziej konkretna

poz

mm3844

witam,

witam wszystkich formuowiczow, od dawna sie przygladam waszym rozmowa a od teraz stalem sie posiadaczem dzialki w antoniewie gm. aleksandrow a konkretniej prawa strona ulicy szczecinskiej. od kwietnia chcialbym zaczac budowe i szukam ekipy która mogłaby mi postawić budynek.

jeszcze raz witam wszystkich i pozdrawiam 2r

tu sie skonczyl post mmmad-a

Eureka!!! Dzięki Ci mmmad!

Tak czytam i czytam i wychodzi mi na to że wszyscy pod Aleksandrów się przenoszą :o

A nikt nie planuje domku w okolicach Chociszewa, Parzęczewa, Ozorkowa i Sokolnik?

smutno tak samemu w okolicy się budować :(

U mnie to było z powodów czysto praktycznych. Co prawda mamy dwa samochody ale czterech "kierowców" (dzieci juz dorosłe i jeżdżące - syn od wakacji). Przerabiałam już etat taksówkarza domowego i dobra komunikacja z Łodzią była podstawowym wymogiem. I dlatego padło na Aleksandrów. I nie żałuję!

A w kwestii naszych mam (mam nadzieję, że nie będą mi miałe za złe :wink: ) oznajmiam, że grupa łódzka powiększyła się o Czarusia (Gosi_Łódź) i Antosia (Honoraty). Wszystkiego najlepszego!!! :lol: :lol: :lol: