Anisia 27.01.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 anetmar i ogloszka! Czy także można prosić o namiary na architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 27.01.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Czy można wyrwać pustaka U-220 za mniej niż 2,2 zł brutto z transportem? Ja kupowałem maxa Wineberger -Zielonka po 1.95 brutto .U powinien być tańszy . Jak chcesz tel. to pisz dam na priv. Ten wineberger to jaki gruby i czy na to ocieplenie? 30 cm na to pójdzie 20 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetmar 28.01.2006 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Anisia namiar wysłany jakby nie doszedł to daj znać podam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 28.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Dla niezdecydowanych w temacie ścian polecam ten adres - super ceny a ci z którymi rozmawiałem mówili że jakość bez zarzutów. poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 28.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 jeszcze raz http://cegielniakociszew.republika.pl/cennik.htmlpoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia 28.01.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 anetmar dzięki za wiadomość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 28.01.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Ujujuj, ile to nowych postów przybyło w te kilka dni Fajnie że znów coś się dzieje Na razie nie mam czasu się przebijać, za to mogę podać namiar na fajną działkę w Dobieszkowie, a właściwie 2: jedna ma ok. 1300 metrów, przy drodze w której są media (woda, prąd - słup w działce - gaz i telefon), druga odsunięta od drogi jakieś 80 - 100 metrów o pow. jakieś 2000, bez mediów, obie b. fajne (na tej większej brak mediów, i to jest podstawowy minus...) jednak prawie znaleźliśmy inną lokalizację z rozpoczętą budową i jak wszystko pójdzie dobrze to za parę dni będziemy włościanami Oto namiar: Henryka Marat tel. 0505 37 44 33 Jak tam trafić? Jedziemy Marmurową do Kalonki, potem w prawo ok. 3 km (2 przystanki autobusowe), przy 2 przystanku w lewo za drogowskazem "Dobieszków 1" ok. 750 metrów, po prawej stronie będzie jeden jedyny duży dom, a te działki są naprzeciw. Pozdrawiam! <EDIT> Anetmar, nie bój żaby, na Aleksie świat się nie kończy - jest pewna niewielka acz prężna grupa Wzniesień Łódzkich a to od ciebie rzut beretem (zwłaszcza Honorata w Dobrej). BTW słyszałem, że w tym roku mają puścić regularny autobus MPK do Strykowa, prawda-li to? Młodym Mamom gratuluję Pociech, nasz drugi synek zobaczy świat pod koniec lutego lub z początkiem marca, więc jeszcze chwilka. Cod o garażu to też się zastanawialiśmy - bo drożej itd. Ale jak się potem okazało, wcale nie jest tak dużo drożej, a do części garażowej mozna wyprowadzić różne pomieszczenia gospodarcze, pralnie, szwalnie i inne atrakcje, które nie zajmują drogich metrów w domu, nie wymagają ocieplania w takim stopniu, no i standard wykończenia też inny - a więc oszczędność! Jednakowoż wszystko wskazuje na to, że zakupimy działkę z wybudowanym fundamentem z garażem w piwnicy, cenowo wyjdzie nas jak za zwykły fundament więc problem rozwiązał się poniekąd sam, ale gdybyśmy budowali tak jak było zamierzone to garaż byłby z pewnością, z wydzielonymi pomieszczeniami typu schowek, kotłownia itd. I faktycznie zbędne jest wtedy pom. gos. w domu. Inna sprawa - przejście z garażu. Tu się można zastanawiać, ale jeśli już to drzwi powinny być równie, a nawet bardziej antywłamaniowe niż te frontowe. Co do bramy i jej otwierania - za kilka stów można założyć prosty napęd na pilota i po kłopocie. Co do odśnieżania to się zgadzam, zwłaszcza jeśli garaż jest w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2006 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Pozwólcie, że podam jeszcze jeden argument za garażem. Znajomy zrobił w nim pokój dla teściowej! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.01.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 no comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.01.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 A ja mam problem, który mnie gryzie. W WZ dla sąsiedniej działki (więc pewnie u mnie będzie podobnie) stoi jak wół, że nie wolno ogrzewać niczym innym, niż gaz - to ta otulina lasu Łagiewnickiego. Dokładnie napisali " ogrzewanie - w czałej strefie niedopuszczalna jest - w obrębie nieruchomości - budowa wszelkich urządzeń grzewczych zużywających paliwa stałe: węgiel, koks i drewno." Czy to oznacza, że kominek nie może być ogrzewaniem, ale mogę sobie go zrobić i od czasu do czasu w nim palić? Czy mogę mieć go w planie, zrobić, ale nie mogę palić? Czy w ogóle muszę mieć plan bez kominka? I dlaczego inne NOWE domy od czasu do czasu kopcą? Czyli palą... Czy ktoś wie, jak to interpretować: dosłownie czy w przenośni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 29.01.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 A ja mam problem, który mnie gryzie. W WZ dla sąsiedniej działki (więc pewnie u mnie będzie podobnie) stoi jak wół, że nie wolno ogrzewać niczym innym, niż gaz - to ta otulina lasu Łagiewnickiego. Dokładnie napisali " ogrzewanie - w czałej strefie niedopuszczalna jest - w obrębie nieruchomości - budowa wszelkich urządzeń grzewczych zużywających paliwa stałe: węgiel, koks i drewno." Czy to oznacza, że kominek nie może być ogrzewaniem, ale mogę sobie go zrobić i od czasu do czasu w nim palić? Czy mogę mieć go w planie, zrobić, ale nie mogę palić? Czy w ogóle muszę mieć plan bez kominka? I dlaczego inne NOWE domy od czasu do czasu kopcą? Czyli palą... Czy ktoś wie, jak to interpretować: dosłownie czy w przenośni? Chyba wszyscy (nowi) mieszkancy PKWŁ maja ten problem (lub zalete): w warunkach zabudowy majaz zakaz uzywania paliw stalych. Wg mojego wywiadu (sprzed ponad roku) oznacza to, ze glowne paliwo ogrzewajace nie moze brudzic, ani kopcic. Pozostaj do wyboru: prad, gaz, olej (i na olej mam pozwolenie na budowe). Z drugiej strony, kominek nie moze byc podstawowym sposobem ogrzewania domu, wiec jego ten zakaz raczej nie dotyczy (mam tez w projekcie kominek). Dla pewnosci - zadzwon do odpowiedniego dla Ciebie starostwa/wydzialu budowlanego i spytaj o to - w koncu to oni beda zatwierdzac projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mysz_a 30.01.2006 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 CZeść A ja trochę z innej beczki.... Kupiliśmy dom w stanie surowym z dachem pokrytym papą (jedna warstwa). Sprzedający twierdzi, że taka papa wystarczy na jakiś czas. Ale ja jakaś nieufna jestem .... Jak wynika z Waszego doświadczenia, kiedy należy położyć coś "konkretnego na dachu ? Czy mogę się jeszcze pobujać z tą papą przez rok czy dwa ? Mam ograniczone zasoby, ale jeśli mus to mus ... w końcu nie zależy mi nadmiernie na kroplach wody romantycznie kapiących mi w środek łóżka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 30.01.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 CZeść A ja trochę z innej beczki.... Kupiliśmy dom w stanie surowym z dachem pokrytym papą (jedna warstwa). Sprzedający twierdzi, że taka papa wystarczy na jakiś czas. Ale ja jakaś nieufna jestem .... Jak wynika z Waszego doświadczenia, kiedy należy położyć coś "konkretnego na dachu ? Czy mogę się jeszcze pobujać z tą papą przez rok czy dwa ? Mam ograniczone zasoby, ale jeśli mus to mus ... w końcu nie zależy mi nadmiernie na kroplach wody romantycznie kapiących mi w środek łóżka pozdrawiam Kapac dopiero zacznie w marcu i kwietniu, jak sople beda rozmarzac Patrzac po moim sasiedzie - drugi sezon ma pape na dachu i zyje, ale planuje w tym roku go pokryc "czyms". W przypadku problemow ze szczelnoscia pape mozna posmarowac lepikiem na zlaczeniach i po problemie. Mam nadzieje, ze ten dach masz ocieplony - bo jesli nie, to moim zdaniem ocieplenie jest wazniejsze niz pokrycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 30.01.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 witam, witam wszystkich formuowiczow, od dawna sie przygladam waszym rozmowa a od teraz stalem sie posiadaczem dzialki w antoniewie gm. aleksandrow a konkretniej prawa strona ulicy szczecinskiej. od kwietnia chcialbym zaczac budowe i szukam ekipy która mogłaby mi postawić budynek. jeszcze raz witam wszystkich i pozdrawiam 2r Witam 2r Widze że będziemy sąsiadami , ja równiez mam działke w Antowniewie. Jaki projekt wybrales na swój dom ? pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 30.01.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 CześćJakoś tak pewno uciekło moje pytanie dotyczące ekip.Bardzo mi zależy na tym, żebyście mi polecili jakąś taką fajną do fundamentów, a może "rozwojowo" do czegoś dalej.Z góry dzięki, pozdrawiam, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 30.01.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 WitamChce nanieść "kilka" zmian na projekt gotowy i zaczynam sie zastanawiac czy nie lepiej byłoby zrobić projektu indywidualnego. Moze ktoś z was robił projekt indywidualny lub zna namiary na jakiegoś sensownego architekta z rejonu łódzkiego (to znaczy aby był dobryi wiedział co z czym sie je oraz nie za drogi ) , bedę bardzo wdzieczny . Takie renomowane biuro projektowe krzyczy na dzień dobry 8 tyś złotych . Pewnie mozna jeszcze coś utargować , ale przypuszczam że taki pojedyńczy architekt powinien być tańszy. Ale co za tym idzie pewnie bedzie miał mniejsze doświadczenie niż takie biuro . Jesli ktoś ma jakieś namiary to poprosze .Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pooh 30.01.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 jacekot: Ja miałem dokładnie taką sytuację: kupiłem projekt gotowy i dałem go zaprzyjażnionemu architektowi do adaptacji. Zmian było naprawdę kilka (wykreślenie jednego okna, poszerzenie komina, dodanie wentylacji). Zapłaciłem 2600.- w tym załatwienie wszystkich papierów aż do pozwolenia na budowę włacznie.Myślę, że cena rzucana przez biura projektowe bierze się z tego Twojego cudzysłowu przy słowie KILKA. Jeśli kilka zmian to przestawienie ścian, fundamentów, parę innych 'drobiazgów' i jeszcze zmiana dachu to nie dziwota, że chcą 8 kPLN. A ja już mieszkam legalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ogloszka 30.01.2006 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 FORUMOWICZE wcześniej zadawałam już to pytanie ale je ponowie bo może doszedł ktoś nowy czy ma ktoś dziełkę w okilicy Grunwald, Zgniłe Błota,Budy Wolskie,Izabelin ale nazwy ha ha szukam sąsiadów GOSIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 30.01.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 zgadzam się z Pooh'em , że diabeł tkwi w szczegółach i faktycznie jak zmian jest więcej niż trochę to nie gotowiec się nie kalkuluje ale projektów jest tyle , że można coś znajeźć. Ja w każdym razie tak długo szukałem gotowca aż znalazłem i poszerzyłem tylko garaż i zmieniłem układ okien. Poza tym autorzy projektu zazwyczaj na większość w miarę rozsądnych zmian się zgadzają bo chcą sprzedać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 30.01.2006 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Gotowy projekt domu do pozwolenia sklada sie z kilku czesci: architektonicznej, konstrukcyjnej, instalacji elektrycznej, co, wod-kan + adaptacja do dzialki, przylacza, przydomowa oczyszczalnia sciekow, uzgodnienia z ZUD-ami itp. (prosze mnie poprawic, jesli cos pisze nie tak). Za kazda czesc projektu (i stempelek z uprawnieniami) placi sie osobno, bo niezbyt czesto architekt ma uprawnienia konstruktora i projektanta poszczegolnych instalacji - kolegom musi odpalic wiec dzialke. Srednio projekt jednej instalacji kosztuje 500-600 zl, przy typowym projekcie dostaje sie je "za grosze". Rozumiem, ze za caly nowy projekt indywidualny biura wolaja 8k (z tego co wiem - to raczej tanio)? Bo sama adaptacja projektu typowego to ok. 2500 i to tez w zaleznosci od tego, ile jest przylaczy (projektanci instalacji musza sie pod tym podpisac).Jesli chcesz zmienic np. sciane konstrukcyjna w projekcie typowym, to konstruktor musi ponownie przeliczyc obciazenia itp. a nawet jesli nie przeliczy - to jego stempelek kosztuje, bo on bierze za to odpowiedzialnosc. To samo tyczy sie np. przesuniecia prysznica - to juz dzialka projektanta wod-kan. Mialem podobny dylemat. Za dorysowanie piwnicy w projekcie typowym (tzw. projekt zamienny) zadano 3000 zl. Za namowa innego architekta, zmienilem caly projekt na nowy typowy z piwnica. Z ponowna adaptacja wyszlo duzo drozej. Podsumowujac wszystkie koszty: za te pieniadze mialbym projekt indywidualny. Bledy, niestety, kosztuja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts