kropi 09.07.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 a ja z całkiem innej beczki - dziś gadałam z facetem który ma na sprzedaż działki i powiedział mi ,że jakiś czas temu wszedł jakiś zapis ,ze tylko na działkiach ominimalnej szerokości 20 metrów można postawic tzw siedlisko , czyli jak mi tłumaczył domek jednorodz. , na mniejszych nie można...???? czy słyszeliście coś takiego ? Nie wiem jak siedlisko, ale np. w naszym planie zagospodarowania jest chyba coś takiego, że granica z drogą nie może mieć mniej, niż 20 metrów. Głowy nie dam, ale jakoś tak to było. Ale to nie jest zapis ustawowy tylko gminny. No i nie dotyczy siedlisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 09.07.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 a ja z całkiem innej beczki - dziś gadałam z facetem który ma na sprzedaż działki i powiedział mi ,że jakiś czas temu wszedł jakiś zapis ,ze tylko na działkiach ominimalnej szerokości 20 metrów można postawic tzw siedlisko , czyli jak mi tłumaczył domek jednorodz. , na mniejszych nie można...???? czy słyszeliście coś takiego ? Nie wiem jak siedlisko, ale np. w naszym planie zagospodarowania jest chyba coś takiego, że granica z drogą nie może mieć mniej, niż 20 metrów. Głowy nie dam, ale jakoś tak to było. Ale to nie jest zapis ustawowy tylko gminny. No i nie dotyczy siedlisk Oczywiscie nie dotyczy juz istniejacych dzialek budowlanych. Dotyczy to wtornych podzialow i przeksztalcen. Byc moze jest to 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 09.07.2006 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 a ja z całkiem innej beczki - dziś gadałam z facetem który ma na sprzedaż działki i powiedział mi ,że jakiś czas temu wszedł jakiś zapis ,ze tylko na działkiach ominimalnej szerokości 20 metrów można postawic tzw siedlisko , czyli jak mi tłumaczył domek jednorodz. , na mniejszych nie można...???? czy słyszeliście coś takiego ? Nie wiem jak siedlisko, ale np. w naszym planie zagospodarowania jest chyba coś takiego, że granica z drogą nie może mieć mniej, niż 20 metrów. Głowy nie dam, ale jakoś tak to było. Ale to nie jest zapis ustawowy tylko gminny. No i nie dotyczy siedlisk Oczywiscie nie dotyczy juz istniejacych dzialek budowlanych. Dotyczy to wtornych podzialow i przeksztalcen. Byc moze jest to 15m. Obawiam się, że dotyczy również istniejących, po prostu nie dostaniesz pozwolenia na budowę jesli działka będzie <900 m2 i front <20 metrów wzdłuż drogi. Kiedyś to pamiętałem, bo nawet jedna pani poszerzała działkę na tę okoliczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack_1 09.07.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Maria (czy Mario): z Aleksandrowskiej w kierunku na to ekologiczne osiedle (zielony Romanów). Za nim po lewej będą składy budowlane i drogowskaz w lewo na tę Marię. Drogowskaz łatwo przegapić, my szukaliśmy ze dwa razy. Właściciel miły, ale nam strop wymyślił strasznie dziwny (jak to zobaczyła nasza architek, to zaprotestowała i stwierdziła, że sama poprzelicza. Ale my zmienialiśmy strop monolityczny na terivę i w dodatku belki mają się opierać na ścianie z kominem. Więc trochę nietypowo. Cenowo w strefie dolnej, choć nie przesadnie. Dzięki EZS. Jutro postaram się znaleźć tą firmę. Jack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 09.07.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 hmmm no to mnie zmartwiliście , bo muszę zacząc zwracać uwage na wymiary działki - co prawda , chyba wszytskie co oglądaliśmy miały 20 m na szerokość ... ale raczej zwracałam uwagę na ogólny kszatłt i ilość metrów a nie dokładne rozmiary po długości i szerokości ... nic to , na razie z racji upałów zawiesiliśmy jeżdżenie i zwiedzanie okolic i działek przy okazji . Nie mam sumienia ciągnąc naszego małego Lolka na takie wyprawy w samochodowej saunie - okazuje się że klima by sie przydała Może ktoś ma jakieś namiary na osobę sprzedającą działki na granicy Antoniewa i Rąbienia- dokładnie chodzi mi o uliczkę Wysoką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 09.07.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 A sprawdż w gminie w Aleksandrowie czy nie sprzedają tam jakiś działek. Jak był przetarg na działkę którą kupiłam za 3 czy 4 dni miał być przetarg na działkę w tamtej okolicy. Spróbuj. Mi się udało kupić od nich bardzo fajną działkę w atrakcyjnej cenie.Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.07.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Jelonek72, nie martw sie, Kropi i ja jestesmy krajobrazowo lodzkowschodni, w innych miejscach sa inne plany i inne ograniczenia. Natomiast jak Ci sie dzialka podoba, to bezwarunkowo idziesz do gminy po warunki zabudowy i tam Ci powiedza, co mozesz zbudowac na niej. Mozesz tak zrobic, nawet jesli to nie jest Twoja dzialka. I nawet jesli nie jest na sprzedaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 10.07.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Mozesz tak zrobic, nawet jesli to nie jest Twoja dzialka. I nawet jesli nie jest na sprzedaz Offtopicznie - to kwestia wydawania WZ jest pięknym przykładem, jak "prawo - sobie a życie - sobie" ... Owszem - aby wystąpić o WZ nie trzeba być właścielem działki - tyle że np. Łódź-Górna jako obligatoryjny załącznik do wniosku o WZ wymaga warunków przyłącza gazowego, wod-kan i elektrycznego... A konieczny załącznik do wniosku o wydanie warnków przyłączy - to tytul własnosci do nieruchomosci Oczywiscie - zawsze mozna wejść w procedurę odwoławczą - ale przy kupnie działki, to raczej nie chodzi o "zasady", ale najczesciej o czas i konkrety - a te sa takie, że dzięki "innowacyjności" niektórcyh urzędów nie_włascicielowi szybko uzyskać WZ sie nie uda Wkurza mnie to strasznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.07.2006 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A to popatrz, u nas na wsi nie ma jeszcze takich problemow... A jak to wyglada w czesci aleksandrowskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 10.07.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Jelonek72, nie martw sie, Kropi i ja jestesmy krajobrazowo lodzkowschodni, w innych miejscach sa inne plany i inne ograniczenia. Natomiast jak Ci sie dzialka podoba, to bezwarunkowo idziesz do gminy po warunki zabudowy i tam Ci powiedza, co mozesz zbudowac na niej. Mozesz tak zrobic, nawet jesli to nie jest Twoja dzialka. I nawet jesli nie jest na sprzedaz Nic dodać nic ująć. Proponuję zatem taką kolejność: 1. Szukasz działki 2. Jak już znajdziesz i ci się podoba i cena wyjściowa w miarę ok to prześwietlasz całą papierologię: a. Czy tam w ogóle można budować - czyli miejscowy plan/studium, czy dostaniesz pozwolenie, czy WZ itd. b. Idziesz do sądu na Pomorskiej i patrzysz w księgi wieczyste (musisz wziąc numer KW od właściciela, jak nie chce podać to znaczy że może coś kombinować) c. Prosisz o pokazanie aktu notarialnego czy innego dokumentu stwierdzjaącego prawa do dysponowania nieruchomością (np. postanowienie w sprawie podziału) d. Ustalasz sprawę mediów - prąd (kiedy cię podłączą , czy w ogóle i za ile), wodę (to zwykle najmniejszy ból) i ewentualnie gaz/kanaliza. Z tą wiedzą, jeśli wszystko się zgadza i ci pasuje, wracasz do właściciela, targujesz się i kupujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.07.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ja w Aleksandrowie nie miałam żadnego problemu. Może dlatego że działka była kupiona od gminy i dla nie był ustalony MPZP. Jak miałam jakieś pytania rękę z pomocą wyciągali do mnie pracownicy gminy aleksandrowskiej. Dzisiaj zresztą byłam u nich, bo chce przesunąć planowaną chałupkę w stronę sąsiada. Jak mi się uda to budynek od granicy będzie stał w odległości 3 metrów, a z drugiej strony będzie 5,5 metra.Chcę mieć szerszy przejazd. Cały problem: chcę zostawić okna szczytowe. Nie wiem czy wystarczy sama zgoda sąsiada, czy muszę mieć zgodę jakiegoś urzędu. Nie dostałam informacji z powodu urlopu ważnej osoby. Za tydzień ma wrócić do pracy. Ale namotałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.07.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Tak mi sie jeszcze przypomnialo: jesli szukacie plytek elewacyjnych Relief, to nie kupujcie ich przez K-4 w Brzezinach. Zamowienie dostalismy niekompletne, z dwu-trzytygodniowym opoznieniem i za cene wyzsza, niz ustalona. Podejscie dzialu sprzedazy olewcze - na moje codzienne nekanie telefonami z pytaniem "kiedy" - oddzwonili po tygodniu. Pisze, bo im to obiecalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 10.07.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 gochasz tak, cena za sam materiał. Postaram się jutro dać wszystkie inne ceny (grunt,klej itp.)bo zostawiłem te wszystkie wyliczenia na działce. Z gruba licząc trzeba się liczyć przy tej klepce i w tej klasie łączny koszt za mkw ok.140-150zł (R+M). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosa 10.07.2006 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 gochasz tak, cena za sam materiał. Postaram się jutro dać wszystkie inne ceny (grunt,klej itp.)bo zostawiłem te wszystkie wyliczenia na działce. Z gruba licząc trzeba się liczyć przy tej klepce i w tej klasie łączny koszt za mkw ok.140-150zł (R+M). Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 10.07.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Tak mi sie jeszcze przypomnialo: jesli szukacie plytek elewacyjnych Relief, to nie kupujcie ich przez K-4 w Brzezinach. Zamowienie dostalismy niekompletne, z dwu-trzytygodniowym opoznieniem i za cene wyzsza, niz ustalona. Podejscie dzialu sprzedazy olewcze - na moje codzienne nekanie telefonami z pytaniem "kiedy" - oddzwonili po tygodniu. Pisze, bo im to obiecalem No to mnie pocieszyłeś Był jakiś konkretny sprzedawca odpowiedzialny za Twoje zamówienie? Mam u nich zamówiony kompletny dach - na szczęscie z terminem o miesiąc wcześniejszym niz realnie potrzebny... Jak na razie ze stalą spisali sie ok - było "tylko" półtoragodzinne opóźnienie w dostawie i pomyłki w fakturze (ale szybko poprawiona i towar trafił na działke mimo że do tej pory nie poszedł za niego przelew) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.07.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Tak mi sie jeszcze przypomnialo: jesli szukacie plytek elewacyjnych Relief, to nie kupujcie ich przez K-4 w Brzezinach. (...) Pisze, bo im to obiecalem No to mnie pocieszyłeś Był jakiś konkretny sprzedawca odpowiedzialny za Twoje zamówienie? Mam u nich zamówiony kompletny dach - na szczęscie z terminem o miesiąc wcześniejszym niz realnie potrzebny... Dlatego w poscie zaznaczylem, z jakim towarem byl problem. Moze z innym nie ma problemu. Ale obsluga i tak fatalna. Towar zamowila zona, ja sie z nimi kontaktowalem telefonicznie, koncowka numeru 1058. Moze to i lepiej, bo przy moim aktualnym stanie czekalbym teraz na rozprawe za zabojstwo w afekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.07.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A może macie namiary na kogoś z koparką w aleksandrowie. Taki "spec" potrzebny jest do usunięcia- wyrwania- resztek drzew /korzeni/ po wycince. Jeden taki pieniek próbowaliśmy usunąć ręcznie ale to idzie się za...ać Jak macie kogoś to bardzo proszę o namiary. Bardzo dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.07.2006 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Co do K4 to i zinnymi rzeczami był problem też. Mieli nam zaproponowć okna... Miesiąc temu. Nawet dzwoniłam ze dwa razy z ciekawości, co dalej, ale za każdym razem byli tak samo zdziwieni, co od nich chcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jelonek72 10.07.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Doroto i Panowie Łódzkowschodni dzieki bardzo za podpowiedzi - tak ogólnie to wiem co i gdzie posprawdzać jak mi już jakaś działka w oko wpadnie , ale... póki co z tym wpadaniem marnie nic to (Baśka - chciałoby się rzec) walka trwa ... faktycznie możę uderzę do gminy jak mówisz Dorotko , udało Ci się kupić działkę w ten sposób , więc "da się" pozdrawiam serdecznie i oby te temperatury troszku spadły - tak z 5-7 stopieńków uff uffu ufuf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 10.07.2006 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Co do K4 to i zinnymi rzeczami był problem też. Mieli nam zaproponowć okna... Miesiąc temu. Nawet dzwoniłam ze dwa razy z ciekawości, co dalej, ale za każdym razem byli tak samo zdziwieni, co od nich chcę. Fajnie Okna też mam mieć od nich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts