Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Macie zle warunki gruntowe czy jakies inne argumenty przeciwko przydomowej oczyszczalni sciekow? Budowa wyniesie Was co najmniej o polowe taniej. Przy eksploatacji za scieki do kanalizacji tez sie przeciez placi, wiec moze by to zestawic z kosztami utrzymania pos-ia i zobaczyc czy to nie to samo? (Ja nie zestawialem, bo i tak nie mialem szans na kanalizacje.)

Jak jest kanalizacja w ulicy, a u mnie jest, to musisz się do niej podłączyć wcześniej czy później. Ja w tej chwili mam na działce szambo i z niego korzystamy, ale do pozwolenia na budowę trzeba było mieć projekt przyłączenia do miejskiej kanalizacji. Każdy nowy budynek w tej okolicy już na dzień dobry musi się podłączyć. Sąsiedzi, którzy mieszkają tam od 20 lat i również mają szambo, dostali termin - w ciągu dwóch lat MUSZą się podłaczyć do kanalizacji!!! 8)

Jak jest kanalizacja w ulicy, a u mnie jest, to musisz się do niej podłączyć wcześniej czy później. Ja w tej chwili mam na działce szambo i z niego korzystamy, ale do pozwolenia na budowę trzeba było mieć projekt przyłączenia do miejskiej kanalizacji. Każdy nowy budynek w tej okolicy już na dzień dobry musi się podłączyć. Sąsiedzi, którzy mieszkają tam od 20 lat i również mają szambo, dostali termin - w ciągu dwóch lat MUSZą się podłaczyć do kanalizacji!!! 8)

A czy to nie narusza konstytucyjnych praw itp itd... ?

Pewnie narusza :p . Ale ja chcę we własnym domu zamieszkać jak najszybciej, a nie walczyć z urzędami, urzędasami itp. itd. przez najbliższych 50 lat :roll: I jak juz wygram sprawę w Strassburgu w 2056 r to dostanę zdogę z PINBU na użytkowanie budynku. :)

A swoją drogą wolność obywatelską narusza chyba jeszcze ze 100 tys. innych przepisów m. in. warunki zabudowy.

Dokładnie. U mnie w warunkach zabudowy jest konieczność przyłączenia się do kanalizacji i gazu! Nie wydadzą zgody na żaden POS czy szambo. Niestety.

Albo powiem inaczej. Nie wydadzą zgody na szmbo, na piec na paliwa stałe itd. Oraz wymagają potwierdzenia, że coś zrobię z odpadami. Ogrzewanie chcę mieć sama :) . Więc o ograniczaniu praw nie ma mowy. Po prostu tak wychodzi :-?

Ponieważ postawiliśmy już nasz domek z wielkim żalem zawiadamiamy,

że mamy do sprzedania naszą przyczepkę kempingową która posiada: lodówkę - gaz, 230V, 12V, piecyk gazowy, kuchenkę gazową dwu palnikową, 2 sypialnie, łazienkę :wink: oświetlenie 230-12V- gaz

Mieszkaliśmy w niej od ub. roku i zimą przy -25 st było cieplutko.

I naszą przyczepkę nie trzeba przenosić dźwigiem ani jakimś tam HDS-em :wink: , wystarczy hak przy autku i pojedzie... tylko My będziemy chlipać za nią.....:wink:

Cześć Forumowicze

miałem przerwę kontaktową, ale włączam się ponownie.

Czy możecie mnie trochę oświecić w sprawach przyłaczy elektrycznych. Niestety Zakład Energetyczny Zgierz, bo działkę mam w Krzywcu, koło Rąbienia AB i Babiczek.

Otóż wydali mi oczywiście warunki, i do tego zaproponowali umowę.

W umowie mam zapłacić ołatę przyłaczeniową 2045 zł i PRZYGOTOWAĆ całą dokumentację prawną i techniczną . Ja mam uzyskać pozwolenie na budowę dla Zakładu!!!

Oczywiście na prywatne moje zlecenie zrobi to ktoś z Zakładu, a za co ta opłata przyłaczeniowa, czy czasem w niej nie jest zawarty koszt tej dokumnetacji?? Czy zakład ni powinen obniżyć mi tę opłatę??

Może jszcz jakieś podpowiedzi???

Co mam zrobić?

opłata przyłączeniowa jest uzależniona od zapotrzebowania na moc, jest to stała kwota za 1kW, w zależności od tego ile będziesz chciał kilowatów wysokość opłaty może się zmieniać. Nie zawiera ona opracowania dokumentacji projektowej, przede wszystkim musisz wystąpić o warunki przyłączenia do sieci dalej projekt i wykonanie, jeśli chcesz mam wykonawcę i projektanta, jestem z nich zadowolony jak chcesz namiary wyślę na priv.

czy słyszeliście, że od 1 września mają podrożeć o 7-10% cegły,pustaki? Pojeździłem wczoraj po składach i wszędzie takie info mi podawali. Czy to jest zmowa hurtowników?

Słyszalam, slyszałam :x

I chyba wierzę - bo od maja, kiedy kupowałam porotherm do ubiegłego tygodnia, kiedy jego cenę podał mmmad -

podwyżka wynisła prawie 25 %. Ja płaciłam 4,40 - a teraz jest 5,40 za sztukę :o

A skoro boom budowlany trwa - to hurtownie i producenci mają eldorado :evil:

Jak znam życie - w listopadzie/ grudniu bedzie obniżka 8)

Witam , niedługo kończe fundamenty ale już zdążyłem się zorientować , że trochę przesadziłem z bloczkami betonowymi. Zostanie mi ok. 500 szt. (38x25x12) (10 palet) . Może ktoś jest zainteresowany?

A z innej beczki: ile z materiałami za robociznę powinien wziąć rozsądny gościu za rozprowadzenie kanalizacji? ... ?

OK Michael J

Poproszę te na miary !

Wiem że opłata przyłączeniowa jest zależna od ilości kW, ale ja wystąpiłem o warunki dla 15 kW - a opłata wynosi jdnak sporo więcej. Wiadomości, że winna ona zawierać także wykonanie dokumentacji i tak dalej wyczytałem w ostatnim Muratorze?? Może się tam mylą.

Witam serdecznie wszystkich budujących z Łodzi i okolic.

Od dawna czytam forum, gdyż jest skarbnicą wiedzy dla ludzi rzucających się na głęboką wodę walki o spełnienie marzenia. Początkowo chcieliśmy z mężem kupić dom do remontu (bo to mniej papierologii, choć nie do końca). Po załatwieniu już mnóstwa spraw okazało się, że nie będzie to możliwe, a nawet możemy wpakować się w niezłe bagno. Zapadła decyzja: budujemy - a raczej ja buduję, bo mąż wiele miesięcy spędza poza krajem. Szukaliśmy intensywnie działki, preferowane okolice: Rąbień, Rąbień AB - odpadły ze względu na wysoki poziom wód gruntowych, Żabiczki - tam jest fajna działka do kupienia, jeśli ktoś chce 870 m2. Ale znaleźliśmy inną, która od razu nam się spodobała w granicach Łodzi. I tu na wstępie mamy problem, o którym była już mowa na forum, ale temat nie został zbyt rozwinięty. Właścicielka działki niewiele o niej wie. Działka jest BR lub R. Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku.

Co robić? Do wniosku o WZ potrzebne są warunki techniczne z ŁZE - to nie problem, każdyt może wystąpić, Wodociągi - tu jedynie właściciel, Gazownia - tak samo. Sprawa odwleka się w czasie. Dookoła działki oraz naprzeciwko stoją nowe domki a ja nie mogę uzyskać odpowiedzi czy na tej jedynej działce wolno będzie budować. Czy jeśli działka jest BR to ją trzeba odralniać? i jak to się załatwia w Łodzi?

Będę wdzięczna za odpowiedzi. Już raz przeszłam przez katorgę papierologii, miałam już umówioną ekipę do podłączenia wod-kan., architekt wziął się do pracy i sprawa się rypła. Nie chcę naciąć się drugi raz i kupować "w ciemno".

Pozdrawiam, Dorota

Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku.

Co robić? Pozdrawiam, Dorota

Niech się ruszy właściciel działki i wystąpi w swoim imieniu o warunki zabudowy. Jak kupicie dzaiłkę, będą nadal aktualne. Co najwyżej możecie pomóc pani w urzędach..

Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy dobrzy ludzie :)

Wystawił mnie właśnie koleś z firmy, z którym umawiałam się już dwa miesiace temu.

Dom stoi i czeka na wylewki i tynki (instalacje elektryczne, alarmowe i kanalizacja - rozprowadzone) - znacie może jakąś godną zaufania (w sensie jakości roboty) ekipę od wylewek i tynków gipsowych maszynowych??

Bardzo, bardzo proszę o info. Dzięki.

Witam

Czy możecie polecić kogoś kto robił wam przyłacze elektryczne .Najlepiej z okolic Aleksandrowa .

Jacek

Zakład energrtyczny Łódź czy Aleksandrów ma oddzielny?

Jeżeli Łódź, to mogę polecić tego, co robił u mnie. Co prawda średnio tani, ale sam załatwił wszystko a prąd miałam na 2 miesiące przed podpisaniem umowy z ZE :o . Do tego stopnia nic mnie nie obchodziło!

Bardzo proszę o namiary .

Jacek