canna 30.08.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Canna a sąsiedzi obok którzy się budują nic Ci nie pomogą ( pisałaś że w około kilka nowych domów powstało (powstaje) oni z reguł dobrze wiedzą o leżacych w okolicy minach Domy obok są już ukończone i zamieszkałe, fakt mogę popytać. Choćby o to czemu porobili sobie betonowe ogrodzenia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif na całej długości tej pustej działki. To znaczy dokładnie tak: działka ogrodzona betonem - pusta działka - polna droga ok.3 m betonowe ogrodzenie następnej działki. "Moja" działka jest rogowa na skrzyżowaniu głównej ulicy z polną uliczką. Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 30.08.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Co robić, co robić, chcę działkę[/img] Co nagle to po diable, ja swoją działkę szukałem przez 3 lata, po drodze miałem kilkanaście ofert ale w każdej był jakiś feler, co jak co ale ja na swojej działce zamierzam spędzić kilka najbliższych lat i w żadnym przypadku nie może to być przypadkowy wybór. Czy sprzedawca już wie że tobie na tej działce aż tak bardzo zależy ?? Zgadzam się, nie może to być przypadkowy wybór, ale co zrobić jak oglądasz 20 działek, niektórym z nich nic nie można zarzucić i tylko jedna pozostaje Ci w głowie i na niej widzisz swój dom? rozum podpowiada, że poprzednia oglądana jest mniej "kłopotliwa", ale coś w Tobie nie chce myśleć o innej oprócz tamtej? jestem wystarczająco praktyczna, żeby w końcu zrezygnować jeśli przeszkody będą nie do pokonania w najbliższym czasie, ale dlaczego nie spróbować powalczyć? Czemu szukałeś swojej działki tak długo i wybrałeś właśnie tą konkretną? tylko przez rozum? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_razz.gif nie wiem czy właścicielka wie, że mi zależy, na razie jestem pełna wątpliwości i nie okazuję hura optymizmu, działka nie jest tania, była mowa o budowlanej, okazała się rolna i leśna, czy to może mieć wpływ na cenę? Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 30.08.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Jeśli działka jest rolna, leśna to ma to wpływ na cenę. Najdroższe są te naprawdę budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.08.2006 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A obecna właścicielka nie ma czasu i to nie jej interes http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif może zacznę szukać innej działki, oby nie Pozdrawiam, Dorota Właścicielka ma interes, bo chce sprzedać. Jeżeli nie wyraża zaineresowania, to może wie, że sprawa nie będzie prosta i szuka jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 30.08.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 canna napisała Działka jest BR lub R. Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku. Co robić? Do wniosku o WZ potrzebne są warunki techniczne z ŁZE - to nie problem, każdyt może wystąpić, Wodociągi - tu jedynie właściciel, Gazownia - tak samo. Trochę to dziwne, ale może ja nie wszystko zrozumiałam W ubiegłym roku tez występowaliśmy o warunki zabudowy, wprawdzie na Widzewie, a nie na Polesieu, ale miasto wciąż to samo. Warunki zabudowy dostaliśmy bez problemu, nie będąc właścicielami działki ani nawet nie mając umowy przedwstępnej. Z tego co wiem o WZ może wystąpić każdy, chyba, że w ciągu roku coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyniu 30.08.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A z innej beczki: ile z materiałami za robociznę powinien wziąć rozsądny gościu za rozprowadzenie kanalizacji? ... ? Sam byłem tego ciekawy. Znalazłem gościa, który za robociznę weźmie 400 zł w tym kanalizacja i wyprowadzenie wody z fundamentów. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 30.08.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 A z innej beczki: ile z materiałami za robociznę powinien wziąć rozsądny gościu za rozprowadzenie kanalizacji? ... ? Sam byłem tego ciekawy. Znalazłem gościa, który za robociznę weźmie 400 zł w tym kanalizacja i wyprowadzenie wody z fundamentów. Zupełnie nie mam pojęcia czy to dużo czy mało. Mój bierze 600 PLN ale bez wody tylko podkop pod ławą fundamentową + rozprowadzenie rurek kanalizacyjnych po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 30.08.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Może ma ktoś namiary na piasek poniżej 150 zł za Kamaza? Potrzebuję ok. 10 szt. do wsypania w fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 30.08.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 canna napisała Działka jest BR lub R. Nie mogę uzyskać info na ten temat samodzielnie, bo w Wydziale Architektury pani mówi, że o tym czy będę mogła na niej budować zadecydują tylko i wyłącznie WZ. Planu Zagospodarowania niet. Ale WZ będą za 2 mies od złożenia wniosku. Co robić? Do wniosku o WZ potrzebne są warunki techniczne z ŁZE - to nie problem, każdyt może wystąpić, Wodociągi - tu jedynie właściciel, Gazownia - tak samo. Trochę to dziwne, ale może ja nie wszystko zrozumiałam W ubiegłym roku tez występowaliśmy o warunki zabudowy, wprawdzie na Widzewie, a nie na Polesieu, ale miasto wciąż to samo. Warunki zabudowy dostaliśmy bez problemu, nie będąc właścicielami działki ani nawet nie mając umowy przedwstępnej. Z tego co wiem o WZ może wystąpić każdy, chyba, że w ciągu roku coś się zmieniło. O warunki zabudowy rzeczywiście może wystąpić każdy, tyle że tak naprawdę to nierealne. Do wniosku o WZ należy dołączyć warunki techniczne przyłączy z elektrowni, gazowni i wodociągów. Elektrownia da je temu kto o nie wystąpi ale wodociągi jedynie właścicielowi. Prawo własności należy udokumentować okazując wypis z rejestru gruntów lub księgi wieczystej. Bez tego nie chcą rozmawiać, przepis jest przepis. I tak to o warunki zabudowy może wystąpić każdy kto ma warunki techniczne. Kołomyja Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 30.08.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_smile.gif wszystko co opisałam powyżej dotyczy Wydziału Architektury na Polesiu, nie mam pojęcia jak jest gdzie indziej. WZ wydaje tam 1 (słownie: jedna) osoba dla całej dzielnicy, trwa to dwa miesiące z małym okładem. Wiem to dobrze bo już raz przez to przechodziłam, chciałam remontować dom i musiałam załatwiać WZ. Ponieważ okazało się, że nie da się go rozbudować tak jak byśmy chcieli porzuciliśmy ten pomysł. Ale doświadczenie z Wydziałem Architektury pozostało w pamięci.Na razie znalazłam pewną furtkę, która może coś ruszy w sprawie działki, ale muszę czekać do poniedziałku, no cóż podobno cierpliwość jest cnotą.Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 30.08.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Mieszkałam na Polesiu, to wiem coś na temat tej delegatury. Teraz zresztą też mieszkam w tej dzielnicy, ale już w wynajętym mieszkaniu, bo swoje sprzedaliśmy. Załatwienie czegokolwiek na Polesiu zawsze kosztowało mnie duzo nerwów. Może tam są jakieś złe prądy? Teraz będziemy należeć pod Widzew i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu większość urzędników jest o.k. Oby nie zapeszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 31.08.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 31.08.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 ale dlaczego nie spróbować powalczyć? A dlaczego ty masz załatwiać WZ ?? Powiedz babie że kupisz działkę jak da ci do ręki WZ, ona może o nie wystąpić, jako twój wkład zaofiaruj się że ją podwieziesz do urzędu i poczekasz na nią jak będzie wypełniać papierki. Działka miała być budowlana więc niech sprzedawca załatwi panierki potwierdzające że działka jest budowlana. Oczywiście, to jest najprostsza droga, również najdłuższa, ale właśnie tak zrobię jeśli moja "furtka" od tyłu okaże się zamknięta. Poczekam z decyzją do poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 31.08.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 WitamNie mając działki i czekając na poniedziałek szukam projektu domu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif na razie na czoło wysuwają się dwa: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/386 lub http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=346&IdKolekcji=gdyby ktoś się nudził w pracy mile widziane będą opinie, nawet jeśli miałyby być krytyczne http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif wjazd na działkę jest od północyPozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 31.08.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Może ma ktoś namiary na piasek poniżej 150 zł za Kamaza? Potrzebuję ok. 10 szt. do wsypania w fundament. A mozesz dac namiar na tego Kamaza za 150? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 31.08.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Na rogu Janosika i Pomorskiej stoja ciezarowy chetne na transport. Trzeba podjechac zdezelowanym maluchem lub polonezem i negocjowac ceny. Pewnie powiedza, ze do Aleksandrowa/Zgierza nie woza, ale wskaza, gdzie tam szukac takich innych.Z tym samochodem to wazne, im lepszy samochod tym wyzsza stawka na starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.08.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Witam Nie mając działki i czekając na poniedziałek szukam projektu domu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif na razie na czoło wysuwają się dwa: http://www.e-projektydomow.pl/projekt/386 lub http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=346&IdKolekcji= gdyby ktoś się nudził w pracy mile widziane będą opinie, nawet jeśli miałyby być krytyczne http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif wjazd na działkę jest od północy Pozdrawiam, Dorota Pirewszy ładny ale dach będzie kosztował majątek a spaliny będą leciały do sypialni . W moim odczuciu nieprzemyślany. Drugi mniej ładny ale bardziej funkcjonalny. No i cena budowy niższa, chyba, że ci nie zależy... No i najpierw dowiedz się o dopuszczalny kąt nachylenia dachu. U mnie było 40 st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 31.08.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Na rogu Janosika i Pomorskiej stoja ciezarowy chetne na transport. Trzeba podjechac zdezelowanym maluchem lub polonezem i negocjowac ceny. Pewnie powiedza, ze do Aleksandrowa/Zgierza nie woza, ale wskaza, gdzie tam szukac takich innych. Z tym samochodem to wazne, im lepszy samochod tym wyzsza stawka na starcie. Ja podjeżdezałam Nissanem Micra - byli niewzruszeni i za Kamaza na Rudę Pabianicka żądali 220 PLN - po negocjacjach 200 PLN. Ze wzgledu na zakup hurtowy tj. 10 Kamazów ostatecznie wyszło chyba 190 PLN za samochód - niżej zejść nie chcieli Wychodzi na to, że 150 PLN to naprawde dobra cena i cięzko będzie coś tańszego upolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HusMac 31.08.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 słuchaj Canna to moja podstawowa rada: nie kup projektu przed działką!!! Bo mogą to byc stracone pieniądze. Mając WZ zobacz co Ci wolno na swojej ziemi. Trochę to jest chore by ktoś nami kierował ale z drugiej strony jakiś ład też musi być. Uwierz mi, że nawet jak już zobaczysz ten jeden,jedyny,idealny,itp. i będziesz wiedziała, że to właśnie taki domek chcesz mieć to i tak zaczniesz coś przerabiać, kombinować, poprawiać. Wszystko kosztuje. Zrób sobie casting najlepszych projektów(oczywiście dla Ciebie) i porównaj ich zalety. Możesz popytać wśród znajomych/ rodziny o architekta. Może kogoś Ci polecą i to on Ci zrobi plany. Sumarycznie wyjdzie drożej niz gotowiec, adaptacje i reszta papierów ale Twoje nerwy też mają cenę. I nic na szybko !!!! Budowa domu to nie zakup auta. No chyba że kasa nie gra roli...... --------------------------prognoza na najblizsze dni:02.09.2006 wchodzi geodeta 03-04 kopanie fundamentów05-06 zbrojenie,wylewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 31.08.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 słuchaj Canna to moja podstawowa rada: nie kup projektu przed działką!!! Bo mogą to byc stracone pieniądze. Mając WZ zobacz co Ci wolno na swojej ziemi. Trochę to jest chore by ktoś nami kierował ale z drugiej strony jakiś ład też musi być. Uwierz mi, że nawet jak już zobaczysz ten jeden,jedyny,idealny,itp. i będziesz wiedziała, że to właśnie taki domek chcesz mieć to i tak zaczniesz coś przerabiać, kombinować, poprawiać. Wszystko kosztuje. Zrób sobie casting najlepszych projektów(oczywiście dla Ciebie) i porównaj ich zalety. Możesz popytać wśród znajomych/ rodziny o architekta. Może kogoś Ci polecą i to on Ci zrobi plany. Sumarycznie wyjdzie drożej niz gotowiec, adaptacje i reszta papierów ale Twoje nerwy też mają cenę. I nic na szybko !!!! Budowa domu to nie zakup auta. No chyba że kasa nie gra roli...... -------------------------- prognoza na najblizsze dni: 02.09.2006 wchodzi geodeta 03-04 kopanie fundamentów 05-06 zbrojenie,wylewanie No, no aż taką blondynką to ja nie jestem http://www.gify.kgb.pl/gify/usmiechy/sm13.gif żeby kupować projekt nie mając działki i WZ. Po prostu marzę sobie a co http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif co do domku to wolę oczywiście tańszy w budowie i bez spalin w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts