mxxxx 01.10.2006 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 01.10.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Ano właśnie! Jak buduje sie za pieniądze banku to juz nie idzie tak szybko. Dostaniesz jedną transzę, malutką potem musisz sie z niej rozliczyć, dostajez drugą troszkę większą znowu musisz sie roliczyć, potem kolejną znów ociupinke większą i znów musisz sie rozliczyć. Za każdy przyjazd pana z banku trzeba zapłacić Kiedy to się skończy? Znaczy zle wybralas bank i zle zaplanowalas transze. Ja przeszedlem ostra jazde przed podpisaniem kredytu, ale teraz to juz tylko dostarczam zdjecia i pokazuje dziennik budowy do uruchomienia transzy. Juz ostatnia - teraz trzeba bedzie zaczac splacac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.10.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Za kontener płaciłam jednorazowo 140 zł. Najlepiej pozbierać śmieci "gdzieś w rogu" i wywieżć raz, bo kontener na jakiś czas jest droższy. Nie było to z MPO, bo tam mieli terminy miesięczne. Jakaś firma z gazety, pierwsza lepsza z brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.10.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Canna - spokojnie Nie zawłaszczam cudzych włości Budujemy się na działce należącej do moich Rodziców Tak przypuszczałam Miałam ten sam dylemat (zresztą dlatego nie buduję, zaprzepaściliśmy dużo czasu na wyprostowanie i rozdzielenie majątku). Ale powiedziano nam, że niestety, wszystkie darowizny po rozpoczęciu budowy kosztują drożej. W świetle prawa, rozpoczęty dom jest rodziców i dając ci działkę dają razem z domem a to jest to warte znacznie więcej, niż sama działka. Nie wiem, może już znieśli te podatki między najbliższą rodziną . Wiosną jeszcze były... No i dochodzi przepisywanie umów mediów itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 01.10.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Canna - spokojnie Nie zawłaszczam cudzych włości Budujemy się na działce należącej do moich Rodziców Tak przypuszczałam Miałam ten sam dylemat (zresztą dlatego nie buduję, zaprzepaściliśmy dużo czasu na wyprostowanie i rozdzielenie majątku). Ale powiedziano nam, że niestety, wszystkie darowizny po rozpoczęciu budowy kosztują drożej. W świetle prawa, rozpoczęty dom jest rodziców i dając ci działkę dają razem z domem a to jest to warte znacznie więcej, niż sama działka. Nie wiem, może już znieśli te podatki między najbliższą rodziną . Wiosną jeszcze były... No i dochodzi przepisywanie umów mediów itd... U mnie nie będzie darowizny Będzie umowa zamiany - zwolniona z podatku od czyności cyw-pr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arasz2000 01.10.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Cześć Tak moniqa_1977 , pod warunkiem że zamieniane "dobra" - spółdzielcze własnościowe i grunt wraz z budynkiem mają tą samą wartość rynkową? Co niestety ocenia tabelarycznie urząd skarbowy. W przypadku różnicy będzie podatek albo jak przy sprzedaży albo od darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arasz2000 01.10.2006 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Słucjakcie kochani! Szukam kogoś, kto już wybudował (no może ostatecznie robi, znaczy jst w trakcie) wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła. Chciałbym zebrać jakieś opinie, jak dział REKUPERATOR?Czy to się sprawdza?Czy dobrze się wentyluje? Jak się czujecie w takim domu? itp. Może znacie kogoś, kto chciałby się podzielić doświadczeniem lub przestrogą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 01.10.2006 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Cześć Tak moniqa_1977 , pod warunkiem że zamieniane "dobra" - spółdzielcze własnościowe i grunt wraz z budynkiem mają tą samą wartość rynkową? Co niestety ocenia tabelarycznie urząd skarbowy. W przypadku różnicy będzie podatek albo jak przy sprzedaży albo od darowizny. Arasz - spoko, spoko Plan jest opracowany - i mam nadzieję dopracowany Wszystko wyliczone - zakładam, że sie uda Zresztą: 5 lat studiów, 3,5 roku aplikacji - jakby sie nie udało, to wielki wstyd by był... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arasz2000 01.10.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 moniqa_1977 No to się nie będę martwił Jakbyś zaczęła od ostatniego dopisku, to sprawa byłaby jasna od początku. A tak na forum zakładamy że pytający nie ma tak szerokiej wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 01.10.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 mmmad napisał Znaczy zle wybralas bank i zle zaplanowalas transze. Ja przeszedlem ostra jazde przed podpisaniem kredytu, ale teraz to juz tylko dostarczam zdjecia i pokazuje dziennik budowy do uruchomienia transzy. To znaczy, że masz transze większe niż 50 proc. wartości nieruchomości? My mamy właśnie takie i każda kolejna jest wieksza od poprzedniej, bo wiuadomo wraz ze wzrostem domu rośnie wartośc nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 01.10.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 pytanie do mmmad'a i anisi 3.W jakim banku braliście kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 01.10.2006 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 w PKO BP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerol 01.10.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 Pilnie poszukuję dekarza, lub firme , którzy specjalizują się w płaskich dachach, Bardzo proszę o jakieś namiary z Lodzi lub okolic Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 01.10.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 mmmad napisał Znaczy zle wybralas bank i zle zaplanowalas transze. Ja przeszedlem ostra jazde przed podpisaniem kredytu, ale teraz to juz tylko dostarczam zdjecia i pokazuje dziennik budowy do uruchomienia transzy. To znaczy, że masz transze większe niż 50 proc. wartości nieruchomości? My mamy właśnie takie i każda kolejna jest wieksza od poprzedniej, bo wiuadomo wraz ze wzrostem domu rośnie wartośc nieruchomości. Nie, nie mam takich transz. Ale moze po prostu rozmawiamy o roznym podejsciu bankow (mBank), albo roznym podejsciu... do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 02.10.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 pilne czy ktoś wie gdzie poza castoramą na terenie Łodzi i okolic można kupić tuby tekturowe do wylewania słupów betonowych ? w Leroy Merlin nie mają odpowiednich rozmiarów ... dla wyjasnienie castorama może mi sprowadzic najwcześniej na 10 pażdziernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 02.10.2006 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 pilne czy ktoś wie gdzie poza castoramą na terenie Łodzi i okolic można kupić tuby tekturowe do wylewania słupów betonowych ? w Leroy Merlin nie mają odpowiednich rozmiarów ... dla wyjasnienie castorama może mi sprowadzic najwcześniej na 10 pażdziernika Rok temu widzialem takie w skladzie budowlanym na rogu Pomorskiej i Janosika (obok "parkingu" ciezarowek). Zaznaczam: rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.10.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Mam kanalizację! Jeszcze tylko gaz i wszystkie media na dzialce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 03.10.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Mam kanalizację! Jeszcze tylko gaz i wszystkie media na dzialce. No nie za dobrze Ci? Wszystko juz bedziesz miala... podziel sie tym gazem... U nas wlascicielka terenu przez ktory przechodzi gazociag NIE zgodzila sie na rozgalezienie gazociagu do naszych dzialek. Wiec teraz musimy przejsc przez zmiane projektu (zmiane trasy gazociagu) przez sasiednie dzialki, co wiaze sie z nowymi warunkami, ZUD-em i tym wszystkim, o czym wiecie i chcielibyscie zapomniec. Gazownia juz zapowiedziala, ze termin ulega zmianie - do 20 grudnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 03.10.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 mmmad napisał No nie za dobrze Ci? Wszystko juz bedziesz miala... podziel sie tym gazem... A bierz! Przecież mnie go i tak nie zabraknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chthp 03.10.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Dzięki mm3844! Owszem tżeba pogadać, nawet o czymś takim jak wentylacja. Czy ktoś z Was zdecydował się na wentylację mechaniczną???? Po co oddawać w powietrze ciepło? Przecież ogrzanie domu robi się z roku na rok coraz droższe Czy źle myslę? Ja do pozowlenia na budowę (dom energooszczędny) musiałem dołączyć projekt wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Wentylację grawitacyjną mam tylkow garażu i kotłowni. Brak prądu dla dobrze zaprojektowanej i zrobionej wentylacji mechanicznej nie jest problemem. U mnie jest różnicowanie ciśnień między czerpnią a wyrzytnią powietrza (coś jak w dobrej wentylacji grawitacyjnej, czy też coś w stylu ciągu w kominie...). Oprócz tego niektóre rekuperatory (szczególnie z wymiennikami przeciwprądowymi) pozwalają na słabą wymianę powietrza przy braku zasilania. Innym rozwiązaniem jest obejście rekuperatora, które przy zasilaniu jest zamknięte, a otwiera się przy braku zasilania. Zawsze jeszcze pozostaje uchylenie okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts