Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki mm3844!

Owszem tżeba pogadać, nawet o czymś takim jak wentylacja.

Czy ktoś z Was zdecydował się na wentylację mechaniczną????

Po co oddawać w powietrze ciepło? Przecież ogrzanie domu robi się z roku na rok coraz droższe :evil:

Czy źle myslę?

Ja do pozowlenia na budowę (dom energooszczędny) musiałem dołączyć projekt wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Wentylację grawitacyjną mam tylkow garażu i kotłowni. Brak prądu dla dobrze zaprojektowanej i zrobionej wentylacji mechanicznej nie jest problemem. U mnie jest różnicowanie ciśnień między czerpnią a wyrzytnią powietrza (coś jak w dobrej wentylacji grawitacyjnej, czy też coś w stylu ciągu w kominie...). Oprócz tego niektóre rekuperatory (szczególnie z wymiennikami przeciwprądowymi) pozwalają na słabą wymianę powietrza przy braku zasilania. Innym rozwiązaniem jest obejście rekuperatora, które przy zasilaniu jest zamknięte, a otwiera się przy braku zasilania. Zawsze jeszcze pozostaje uchylenie okien...

Świetnie wreszcie ktoś kto wie co mnie dręczy.

Może jakiś namiar na firmę wykonawczą rozumiem z projektem robię???

Robimy!

A dobrze robicie ???

Dobrze robimy!

A czy już to u ciebie działa???

Ile kosztowało na gotowo jeśli to nie tajemnica oczywiście i jak duży dom.

Pozdrawiam

Kilka próśb ;)

Potrzebuje tynkarzy (agregat) ... Jedna ekipe mialem na oku, ale ma maly feler .... dzien po zakonczeniu roboty okradli budowe na ktorej robili :-? - takze odpada.

Druga sprawa - centralny odkurzacz - gdzie kupic rury i gniazda pod instalacje ? Mam ochote rozlozyc instalacje, bo choc taki zakup nie jest brany pod uwage teraz , to potem bedzie trudno z ewentualnym montazem :wink:

ad 1) to rozumiem że teraz tynkują zakład karny :evil:

ad2) saunopol przy leklerku konkretnie za stacją benzynową przed leklerkiem od strony Frańciszkańskiej tam kupowałem a kładłem razem z tatą koszt rur dla mojego domu ok 600 zł ( z gniazdami i sufelką ) jak masz pytania to moge coś podpowiedzieć czy nawet pokazać :-) )

Słucjakcie kochani!

Szukam kogoś, kto już wybudował (no może ostatecznie robi, znaczy jst w trakcie) wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła.

Chciałbym zebrać jakieś opinie, jak dział REKUPERATOR?

Czy to się sprawdza?

Czy dobrze się wentyluje? Jak się czujecie w takim domu? itp.

Może znacie kogoś, kto chciałby się podzielić doświadczeniem lub przestrogą??

to zapraszam do mnie na budowę od jutra popołudnia będzie facet który mi robi rekuperacje ( można będzie obejrzeć pogadać ) :-)

ad2) saunopol przy leklerku konkretnie za stacją benzynową przed leklerkiem od strony Frańciszkańskiej tam kupowałem a kładłem razem z tatą koszt rur dla mojego domu ok 600 zł ( z gniazdami i sufelką ) jak masz pytania to moge coś podpowiedzieć czy nawet pokazać :-) )

Moje dawne rejony ;) Obejrze i poslucham tez z checia 8) Tym bardziej, ze bede rowniez sam ukladal. Ale najpierw odwiedze sklep.

http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/rozmaite/zywnosc/7.gif

dla wszystkich

ponieważ dzisiaj wspólnie z mężem staliśmy się pełnoprawnymi właścicielami działki na Złotnie. Okazało się, że jak się chce to w ANR można załatwić sprawę "od ręki" i nie trzeba czekać 30 dni! w jaki sposób nie wiem, bo załatwiał to były już właściciel działki.

Chyba ten moment jest jednym z najfajniejszych na wyboistej drodze do własnego domu, ale co tam, ruszam teraz w bój z urzędami, następny taki fajny moment będzie chyba po zakupieniu projektu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Gość 2mm
Napiszcie prosze gdzie kupowaliście drzwi wejściowe i bramy garażowe. Czy znacie sklepy gdzie sprzadaja jedno i drugie w tym samym kolorze i odcieniu? Interesuje mnie coś ładnego i niedrogo w kolorze złoty dąb.

nie ma rzeczy ładnych i niedrogich. Jak są niedrogie to z reguły jest to ..... warte. Choć pewnie co niektórzy się ze mną nie zgodzą bo cena jest głownym wyznacznikiem.

Bramy garażowe - np. Aluminium ProfilSystem na Brukowej - bramy Normstahl - import z Niemiec, tanie nie są ale to nie jest to co krajowa produkcja typu Wiśniowski itp. Złoty dąb też jest, wygląda nieźle.

Pozdr.

http://www.gifownik.pl/gify_gifownik_lut/rozmaite/zywnosc/7.gif

dla wszystkich

ponieważ dzisiaj wspólnie z mężem staliśmy się pełnoprawnymi właścicielami działki na Złotnie. Okazało się, że jak się chce to w ANR można załatwić sprawę "od ręki" i nie trzeba czekać 30 dni! w jaki sposób nie wiem, bo załatwiał to były już właściciel działki.

Chyba ten moment jest jednym z najfajniejszych na wyboistej drodze do własnego domu, ale co tam, ruszam teraz w bój z urzędami, następny taki fajny moment będzie chyba po zakupieniu projektu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Gratulacje!!!!

Niestety, przypuszczam, że to najłatwiejszy etap. Byle do przodu..... :D