Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Czy może ktoś w was w gminie Nowosolna walczył o to adby Zakład Gospodarki Wodociągowej zrobił na własny koszt wodociąg w nowo zaprojektowanej drodze.

Moja dzialka jest jedna z 19 nowo podzielonych. Jak na razie wodociągi nasze powiedziały mi że zrobią mi przyłącze za 10 tys. od najbliższego wodociągu w drodze. Jednak nie biorą chyba tego pod uwagę, że jak 19 nowych mieszkańców zacznie robić przyłącza to istniejącego wodociągu to im miejsca zabraknie.

Może ktoś z was miał już ten problem w gminie i go jakoś rozwiązał?

A ile was w Nowosolnej kosztowało przyłącze wody?

Przylacze mnie kosztowalo ok 4k razem ze studzienka (kiedys dokladnie pisalem na grupie, poszukaj). Wodociag byl w drodze, wiec nie pomoge Ci w kwestii rozbudowy samego wodociagu. Ale zdecydowanie powinno byc latwiej, niz przy gazociagu o ktory walcze z sasiadami. Dogadaj sie z 3-4 sasiadami i Zakladowi moze sie juz oplacac wybudowac na wlasny koszt.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A macie jakieś sprawdzone firmy budowlane, bo chyba jak chciałabym na wiosne zacząć budować to już teraz muszę się za czymś rozejrzec?

Jak na razie to mam jedną, która za stan surowy otwarty 100 domu na planie kwadratu z dachem kopertowym chce za robociznę 35-50 tys. Konkretnie to mi powiedzą jak zobaczą projekt (na który czekam :( )

Jeszcze nie mam porównania ale czy według was to dużo, czy rozsądnie?

Zależy co chcesz dostać. Jeżeli kompletną obsługę, to uważam, że z dachem ok 30 000. Jezeli wiejską brygadę, to max 20 000 (murarz 12-15 tyś, dekarz 6-7 tyś). to są ceny negocjowane przeze mnie, więc realne. Ale takim specjalistom trzeba patrzeć na ręce. Zresztą innym też :cry:

U mnie 270m2 dachówki położyli w 6 (sześć) dni, łącznie z obróbkami i rynnami zapłaciłem 9.5 tyś.

Fakt - samo układanie dachówki to błyskawiczna akcja - u mnie też trwało to ok.5- 6 dni.

Dłużej się zeszło z wykonaniem więźby, ułożeniem membrabny i póżniej z łatami/kontrłatami.

Łącznie całość zajęła im dokładnie 14 dni roboczych.

Za całość usługi (więżba, dachówki, obróbki blacharkie,wstawienie okien dachowych, słup (okrąglak) na tarasie,

orynnowanie i niby_strop drewniany nad garażem) zapłacę 13.000 zł :)

Monika gratulacje.

Zatem zamienisz się z rodzicami na stan surowy zamknięty :p

Jeśli mogę to poproszę namiar na tę ekipę dekarską.

Monika gratulacje.

Zatem zaminisz się z rodzicami na stan surowy :p

Kończę mury, w sobotę zalewamy strop, i rozstaję się z ekipą, a powiem, że mam super brygade. 5 facetów, cały czas na budowie, żadnych problemów, bardzo szybko pracują, nawet Kierbud stwierdził, że ekipa jest "po byku". Jeśli ktoś chce służę namiarami na priv, faceci już organizują sobie wiosenne terminy.

Więźbę i dach dopiero będę zaczynał, ale za powierzchnie 280 m2, płace 12000 pln. Prace dekarza widziałem parę razy - gość z polecenia, cieśla też podobno dobry bo z nim współpracuje, ale konkrety powiem za 1,5 miesiąca.

Zgłaszam się zatem po narmiary na budowlańców?? :roll:

Jaką technologią ci budowali??

Pozdrawiam

Elektrycy - my love! :evil: :evil: :evil:

Wyrolował mnie trzeci z rzędu :o

Dzisiaj miał wejść - ale nie wejdzie.

Nie wejdzie w ogole - bo jednak nie ma czasu :o :evil:

Na 23ego października mam zaklepany start tynków - a elektryka w odwodzie żadnego :(

Może ktoś ma genialny pomysł, co zrobić?

Albo jakimś cudem namiary na dobrego i aktualnie wolnego elektryka? :x

Moniqa 1977 napisała

Elektrycy - my love!

Wyrolował mnie trzeci z rzędu

Dzisiaj miał wejść - ale nie wejdzie.

Dobrze, że ci powiedział. Ja miałam nagranego faceta od fundamentów, a potem mial robić brakujące przyłącza, notabene sam był elektrykiem, i zwodził nas przez kilka dni. Potem przestał odbierac telefony. Aż się wściekłąm i znalazłam innych. Radzę się wystrzegać faceta o nazwisku Szczepaniak - elektryka.

Moniqa czy możesz przesłać te namiary na dekarzy na priv?

Ostatnio pisałam że tańczę z radości że sąsiadka podpisała mi zgodę, ale w tej łyżce miodu jest i łyżka dziegciu :x . Żebym dostała warunki z wodociągów musiałam u nich podpisac że oddam go później za darmo gminie w formie darowizny :evil: . Gdybym tego papieru nie podpisała to bym nie miała warunków co w dalszym czasie oznacza brak pozwolenia na budowę bo teren ma media. Pan z wodociągów stwierdził " nikt pani nie zmusza do posiadania wodociągów na działce"- aż mnie ręka zaczeła swędzieć.

Suma jest taka że ja mam za własne pieniądze pociągnąć wodociąg, oddać go przymusowo i udzielić na niego trzy letniej gwarancji.

Reasumując: druga łódzka ośmiornica.

Witam i serdecznie pozdrawiam pokażna grupę Łódzką bardzo dawno się nie odzywałam ale większość wolnego czasu spędzałam na budowie teraz mój etap budowy dobiega końca moja ekipa budowlana była bardzo OK więc z czystym sumieniem moę ich polecić szef (czyt. właściciel )firmy dużo nam pomógł w załatwieniu spraw papierkowych oraz braków materiałowych zawsze służył radą i ekonomicznymi rozwiązaniami facet łebski i dogadany finansowo jedyny mankament to to że buduje kilka domów jednoczesnie i czasem się nie pokazuje 2-3 dni na budowie jesli ktoś jest zainteresowany to namiary oczywiscie prześle jeszce raz pozdrawiam GOSIA :wink: :wink: :lol: :lol:

A macie jakieś sprawdzone firmy budowlane, bo chyba jak chciałabym na wiosne zacząć budować to już teraz muszę się za czymś rozejrzec?

Jak na razie to mam jedną, która za stan surowy otwarty 100 domu na planie kwadratu z dachem kopertowym chce za robociznę 35-50 tys. Konkretnie to mi powiedzą jak zobaczą projekt (na który czekam :( )

Jeszcze nie mam porównania ale czy według was to dużo, czy rozsądnie?

Jaki mam domek to widać w sumie wszystkiego 140m2. Za wszystko łącznie z więżbą zapłaciłem na wiosnę 18 tyś za robociznę Tel do wykonawcy 505 508 421 nazywa się Maślanka.

Co do dekarzy chłopaki są aż z Nowego Sącza. Można ich umówić przez hurtownię DOMCO z Konstantynowa lub bezpośrednio 609 609 404. Polecam, bardzo grzeczni, punktualni i dokładni.

Nie wiem, czy to dokladnie ta sama ekipa, ale u mnie tez robili poprzez Domco. Rowniez bardzo wysoko oceniam ich prace (chociaz ostatnio cos kolo komina zaczyna przeciekac :( )

witam. Oto kilka namiarów na wykonawców których mogę polecić z czystym sumieniem. Wykonywali oni u mnie pracy w ciągu ostatnich dwóch lat i nie znam ich aktualnych wolnych terminów ani cen. Próbujcie.

- elektryk Wojciech Zygmanowski 0-600/25-61-90 wszystkie uprawnienia, nawet piorunochron. Załatwia całą papierologię.

- dekarze bracia Strzelcowie 0-501/03-83-24, 0-609/05-25-29, 0-501/06-99-67. Wszystkie typy pokryć dachów. Chłopaki z Mazur. Obróbki blacharskie są super u mnie zrobione, nic nie koroduje. Dostałem ich namiary od dostawcy dachówki CREATON; ta dachówka wymagała dekarzy z autoryzacją żeby mieć gwarancję na 50lat.

Proszę mówić,że posiadacie ten kontakt od Krzysztofa P. z Rosanowa, może to pomoże w negocjacji cen. Wykonawcy ci wyrazili zgodę na podanie ich namiarów firmowych. Myślę,że będzie b. trudno u nich z terminami. Pzdr.