anna99 21.10.2006 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 To muszę temat obadać, bo to co ja widziałem wyglądało jak roletka od szafki z ikei, brakowało mi tylko rączki żeby pociągnąć i otworzyć Kropi, oświecona elito forum, czy to wygląda na roletkę? http://foto.m.onet.pl/_m/75c4b7d10e5ba9cbc7213dda29ee05a6,10,19,0.jpg Zaręczam, że w realu wygląda o niebo lepiej. Poza tym mieszkając trzeci rok dochodzę do wniosku, że w domu jest tyle roboty, że należy minimalizować "obsługowość" domostwa. Zarówno okna jak i plastikowa podbitka sprawują się super i są ... bezobsługowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 21.10.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Zaiste wygląda zacnie, a gdzie takie cudeńka można obejrzeć w sklepie? A teraz z zupełnie innej beczki Oddam brzankę rekinią (to taka rybka) szt. 1, chyba samczyk. Zrobiła się za duża i trochę jej ciasno u mnie, warunek - akwarium musi mieć min. ok. 1,5 m długości. Jak nie będzie chętnych to oddam ją (jego?) do akwarium w zoo-naturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 21.10.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Zaiste wygląda zacnie, a gdzie takie cudeńka można obejrzeć w sklepie? Kupowałam podbitkę w takiej firmie na bodajże Olechowskiej niedaleko Tomaszowskiej. Tam można zobaczyć całą gamę kolorystyczną. Nazwy nie pomnę, ale zawsze wystawia się na targach łódzkich. Handluje też finishparkietem. Również z tej firmy miałam wykonawcę (niezapomniany pan Darek, po którym został przepis na pyszne sugo ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 21.10.2006 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Co to jest sugo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 21.10.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Dzięki Poza tym mieszkając trzeci rok dochodzę do wniosku, że w domu jest tyle roboty, że należy minimalizować "obsługowość" domostwa. Zarówno okna jak i plastikowa podbitka sprawują się super i są ... bezobsługowe! Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... W ogóle miło zobaczyć kogoś ze "starej gwardii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 21.10.2006 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Co to jest sugo? Takie jedzonko Sposób przygotowania 200 g makaronu świderki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 cebule 5 ząbków czosnku 25 ml przecieru pomidorowego puszka tuńczyka w oleju 100 g sera parmezan 1 papryka czerwona sól, pieprz do smaku Po prostu Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W duzym garnku z podwójnym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 min. ciągle mieszając. dodajemy przecier pomidorowy uprzednio rozcieńczony z wodą. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku. W wolnej chwili Gotujemy makaron al dente. I za moment Mieszamy makaron z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 21.10.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 No proszę, a ja myslałam, że to ja wymysliłam, tylko zapomniałam o papryce. Tymczasem to ma nawet nazwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 21.10.2006 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Prawie tak jak pan Jourdain, co się dowiedział że całe życie prozą mówił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 22.10.2006 01:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 To może powymieniamy się jeszcze sposobami na przyrządzenie pasty ? Ja mogę zaproponować makaron z majonezem oliwkowym z łososiem wędzonym na zimno obsypany startym serem itd. Pozdrawiam żądny pomocy od was którzy wiele przeszli i też kiedyś zaczynali prosząc o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 22.10.2006 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... W ogóle miło zobaczyć kogoś ze "starej gwardii" popieram!! dla mnie, która zanim napisałam pierwszy post przeczytałam CAŁE łódzkie forum Twoje pojawienie się teraz jest jak wizyta kogoś miłego i dobrze znanego http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif , bez kadzenia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif mam wrażenie, że kiedy budowałaś swój dom ludzie na forum interesowali się czymś więcej niż: gdzie i za ile kupić....http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 22.10.2006 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 kropi napisał Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... Elito forum jest taki wątek we wnętrzach. Chyba, że interesuje cię tylko co zrobiłaby anna99 contel napisał TO MOŻE POWYMIENIAMY SIĘ JESZCZE SPOSOBAMI NA PRZYRZĄDZENIE PASTY ? JA MOGĘ ZAPROPONOWAĆ MAKARON Z MAJONEZEM OLIWKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM NA ZIMNO OBSYPANY STARTYM SEREM ITD. Ja najbardziej lubię tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym niebieskim i dużo czosnku. Pycha. I robi sie dość szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 22.10.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 witam poszukuje sprawdzonej ekipy do wylewek z maszyny namiary na priv dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.10.2006 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 kropi napisał Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... Elito forum jest taki wątek we wnętrzach. Chyba, że interesuje cię tylko co zrobiłaby anna99 Właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 22.10.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 O własnie - Victoria mi przypomniała: Fachowcy od Mixokreta to na jakim poziomie obecnie wyceniają swoje usługi? Jesli ktoś dysponuje namiarami na sprawdzoną ekipę - bardzo proszę o podzielenie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 22.10.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 TO MOŻE POWYMIENIAMY SIĘ JESZCZE SPOSOBAMI NA PRZYRZĄDZENIE PASTY ? mówisz - masz Spaghetti a la Bolognese Bierzemy tak z pół kilo mięska i mielimy. Można od razu kupić mielone, co kto lubi. Mięsko podsmażamy na patelni tak żeby to czerwone straciło i zalewamy szklaneczką wina czerwonego wytrawnego. Gotujemy mieszając bez przykrycia do odparowania winka. W międzyczasie w garnku przygotowujemy sosik. W tym celu wrzucamy tam: zawartość 2 puszek pomidorów w puszce (bez skórek ma się rozumieć, osobiście przetestowałem pomidorki tescowe po 1,50 i są wcale wcale), ze 2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego, uprzednio podsmażone 2 duże (albo 3 małe) cebulki i jakieś 0,5 kg podsmażonych pieczarek (znaczy, 0,5 kg przed usmażeniem, co da jakieś 15 dag po ), do tego - ważne - ze 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki. I tu dygresja - bez niektórych składników ten sos może się obyć, ale seler naciowy jest aaaaabsolutnie niezbędny, bez niego brakuje tego... czegoś Do tego dajemy pół szklanki bulionu (dla leniwych: zalać 1 kostkę rosołową połową szklanki wrzątku i siup), doprawiamy do smaku: obowiązkowa jest bazylia, oregano i sól, jako modyfikacje polecam: czosnek (nie każdy lubi ale jeśli już to ze 2-3 ząbki roztarte lub pokrojone żyletką w przezroczyste plasterki), ostrą czerwoną paprykę (można wrzucić do garnka tak z 1 najmniejszą papryczkę... wiecie jaką ). Kiedyś wrzuciłem tuńczyka z puszki bo się został ale nie pasuje. Oliwki - to jest dobry pomysł, najlepiej pokrojone wpoprzek osi długiej. Dla leniwych - polecam mieszankę przypraw "Do pizzy" f-my Kotanyi. Trochę mało ostra ale poza tym jest ok. Teraz pewno mięsko już jest ładnie podgotowane (tylko pod żadnym warunkiem nie można go podsmażyć, bo zepsujecie), zalewamy więc jedno drugim, mieszamy, przykrywamy i na małym gazie gotujemy tak z 15-20 minut, próbując jęzorem i ewentualnie doprawiając do smaku. Makaron gotujemy al dente, do wody dodając odrobinę tłuszczu (masło, margaryna), wtedy się nie sklei. Resztę czerwonego wina spożywamy razem z posiłkiem POZDRAWIAM ŻĄDNY POMOCY OD WAS KTÓRZY WIELE PRZESZLI I TEŻ KIEDYŚ ZACZYNALI PROSZĄC O POMOC Nikt nie jest taki mądry, żeby mu się pomoc nie przydała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chthp 23.10.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witaj,Podaj jakieś szczegóły związane z Twoim domem, a związane z technologią. W moim przypadku musiałem i pilnować, i uczyć ekipę wykonawczą. No i na każdym kroku tłumaczyć po co , na co, dlaczego... Z tego, co wiem - w naszej części świata prawie nie ma wykonawców, którzy sami z siebie potrafią taki dom wybudować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chthp 23.10.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Jestem po rozmowie z architektem i trochę mnie zaskoczył.Za projekt domu o pow.160-180 m2 (dom typu "stodoła") powiedział kilkanascie tysięcy i raczej bez zmian w trakcie budowy bo to pociągnie za sobą dodatkowe koszty. .Co o tym sądzicie? Ja mialem projekt indywidualny robiony przez biuro projektowe. Zaletą tego jest to, że dom jest dokładnie taki, jaki być powinien, a wadą - cena... A co do cen - w Łodzi i okolicach jest strasznie drogo. Sugeruję albo wziąć kogoś lokalnego, ale w cenie prócz projektu zalatwienie wszystkich papierów aż do otrzymania pozwolenia na budowę (ja tak zrobiłem), albo znaleźć kogoś z południa Polski - okolice Katowic, Krakowa... Tam można mieć projekt indywidualny niewiele drożej niż projekt gotowy z katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an_nia 23.10.2006 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam!Może ktoś z Was mi podpowie,czy przy złożeniu wniosku o określenie warunków przyłączenia do sieci elektrycznej(zakład energetyczny ZGIERZ) pobierana jest jakaś opłata,bo przy składaniu wniosku o warunki przyłączy do sieci wodociągowej od każdego wniosku jest 42,70.I czy we wniosku do energetyki trzeba zaznaczyć że będzie potrzebny prąd na czas budowy.(nie ma sąsiadów od których można pożyczyć)i ile tego prądu potrzeba.Jak to najlepiej rozwiązać? żeby nie zostać zrobionym w balona.Ile Wy zamawialiście kilowatów?A może ktoś ma jakieś namiary na elektryka który byzrobił przyłącze i ma jakieś znajomości w energetyce Zgierzproszę o wiadomość na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 23.10.2006 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Zaiste wygląda zacnie, a gdzie takie cudeńka można obejrzeć w sklepie? Kupowałam podbitkę w takiej firmie na bodajże Olechowskiej niedaleko Tomaszowskiej. Tam można zobaczyć całą gamę kolorystyczną. Royal? http://www.royaleuropa.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 23.10.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Ej, cos tu zapachnialo. Kto gotuje i zaprasza? Ja co najwyzej moge podac przepis na zaprawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.