Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka


Karolka

Recommended Posts

To muszę temat obadać, bo to co ja widziałem wyglądało jak roletka od szafki z ikei, brakowało mi tylko rączki żeby pociągnąć i otworzyć ;-)

 

Kropi, oświecona elito forum, czy to wygląda na roletkę? :evil: :wink:

 

http://foto.m.onet.pl/_m/75c4b7d10e5ba9cbc7213dda29ee05a6,10,19,0.jpg

 

Zaręczam, że w realu wygląda o niebo lepiej. Poza tym mieszkając trzeci rok dochodzę do wniosku, że w domu jest tyle roboty, że należy minimalizować "obsługowość" domostwa. Zarówno okna jak i plastikowa podbitka sprawują się super i są ... bezobsługowe! :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Zaiste wygląda zacnie, a gdzie takie cudeńka można obejrzeć w sklepie?

 

 

A teraz z zupełnie innej beczki

 

Oddam brzankę rekinią (to taka rybka) szt. 1, chyba samczyk. Zrobiła się za duża i trochę jej ciasno u mnie, warunek - akwarium musi mieć min. ok. 1,5 m długości. Jak nie będzie chętnych to oddam ją (jego?) do akwarium w zoo-naturze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaiste wygląda zacnie, a gdzie takie cudeńka można obejrzeć w sklepie?

 

Kupowałam podbitkę w takiej firmie na bodajże Olechowskiej niedaleko Tomaszowskiej. Tam można zobaczyć całą gamę kolorystyczną. Nazwy nie pomnę, ale zawsze wystawia się na targach łódzkich. Handluje też finishparkietem. Również z tej firmy miałam wykonawcę (niezapomniany pan Darek, po którym został przepis na pyszne sugo :lol: ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :p

 

Poza tym mieszkając trzeci rok dochodzę do wniosku, że w domu jest tyle roboty, że należy minimalizować "obsługowość" domostwa. Zarówno okna jak i plastikowa podbitka sprawują się super i są ... bezobsługowe! :wink:

 

Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" ;-) - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... W ogóle miło zobaczyć kogoś ze "starej gwardii" 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to jest sugo? :oops:

Takie jedzonko ;-)

Sposób przygotowania

 

200 g makaronu świderki

3 łyżki oliwy z oliwek

3 cebule

5 ząbków czosnku

25 ml przecieru pomidorowego

puszka tuńczyka w oleju

100 g sera parmezan

1 papryka czerwona

sól, pieprz do smaku

 

 

Po prostu

 

Siekamy czosnek i cebulę na drobne kawałki. W duzym garnku z podwójnym dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, potem cebulę. Podgrzewamy ok. 10 min. ciągle mieszając. dodajemy przecier pomidorowy uprzednio rozcieńczony z wodą. Znowu gotujemy ok. 10 minut ciągle mieszając. Dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, potem tuńczyka i gotujemy 5 minut. Przyprawiamy do smaku.

 

W wolnej chwili

 

Gotujemy makaron al dente.

 

 

I za moment

 

Mieszamy makaron z sosem, wykładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej... W ogóle miło zobaczyć kogoś ze "starej gwardii"

popieram!!

dla mnie, która zanim napisałam pierwszy post przeczytałam CAŁE łódzkie forum Twoje pojawienie się teraz jest jak wizyta kogoś miłego i dobrze znanego http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif , bez kadzenia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif mam wrażenie, że kiedy budowałaś swój dom ludzie na forum interesowali się czymś więcej niż: gdzie i za ile kupić....http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kropi napisał

Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej...

Elito forum jest taki wątek we wnętrzach. Chyba, że interesuje cię tylko co zrobiłaby anna99 :wink:

 

contel napisał

TO MOŻE POWYMIENIAMY SIĘ JESZCZE SPOSOBAMI NA PRZYRZĄDZENIE PASTY ? JA MOGĘ ZAPROPONOWAĆ MAKARON Z MAJONEZEM OLIWKOWYM Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM NA ZIMNO OBSYPANY STARTYM SEREM ITD.

Ja najbardziej lubię tagliatelle z brokułami i serem pleśniowym niebieskim i dużo czosnku. Pycha. I robi sie dość szybko. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kropi napisał

Właśnie, może dałabyś radę tak króciutko w punktach opisać swoje wrażenia z mieszkania "po tamtej stronie budowy" - jakie rozwiązania się sprawdziły, jakie mniej, co zrobiłabyś inaczej...

Elito forum jest taki wątek we wnętrzach. Chyba, że interesuje cię tylko co zrobiłaby anna99 :wink:

Właśnie tak ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TO MOŻE POWYMIENIAMY SIĘ JESZCZE SPOSOBAMI NA PRZYRZĄDZENIE PASTY ?

mówisz - masz 8)

 

Spaghetti a la Bolognese

 

Bierzemy tak z pół kilo mięska i mielimy. Można od razu kupić mielone, co kto lubi. Mięsko podsmażamy na patelni tak żeby to czerwone straciło i zalewamy szklaneczką wina czerwonego wytrawnego. Gotujemy mieszając bez przykrycia do odparowania winka.

 

W międzyczasie w garnku przygotowujemy sosik. W tym celu wrzucamy tam: zawartość 2 puszek pomidorów w puszce :lol: (bez skórek ma się rozumieć, osobiście przetestowałem pomidorki tescowe po 1,50 i są wcale wcale), ze 2 małe puszeczki koncentratu pomidorowego, uprzednio podsmażone 2 duże (albo 3 małe) cebulki i jakieś 0,5 kg podsmażonych pieczarek (znaczy, 0,5 kg przed usmażeniem, co da jakieś 15 dag po ;-) ), do tego - ważne - ze 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w plasterki.

 

I tu dygresja - bez niektórych składników ten sos może się obyć, ale seler naciowy jest aaaaabsolutnie niezbędny, bez niego brakuje tego... czegoś :roll:

 

Do tego dajemy pół szklanki bulionu (dla leniwych: zalać 1 kostkę rosołową połową szklanki wrzątku i siup), doprawiamy do smaku: obowiązkowa jest bazylia, oregano i sól, jako modyfikacje polecam: czosnek (nie każdy lubi ale jeśli już to ze 2-3 ząbki roztarte lub pokrojone żyletką w przezroczyste plasterki), ostrą czerwoną paprykę (można wrzucić do garnka tak z 1 najmniejszą papryczkę... wiecie jaką ;-) ). Kiedyś wrzuciłem tuńczyka z puszki bo się został ale nie pasuje. Oliwki - to jest dobry pomysł, najlepiej pokrojone wpoprzek osi długiej.

 

Dla leniwych - polecam mieszankę przypraw "Do pizzy" f-my Kotanyi. Trochę mało ostra ale poza tym jest ok.

 

Teraz pewno mięsko już jest ładnie podgotowane (tylko pod żadnym warunkiem nie można go podsmażyć, bo zepsujecie), zalewamy więc jedno drugim, mieszamy, przykrywamy i na małym gazie gotujemy tak z 15-20 minut, próbując jęzorem i ewentualnie doprawiając do smaku.

 

Makaron gotujemy al dente, do wody dodając odrobinę tłuszczu (masło, margaryna), wtedy się nie sklei. Resztę czerwonego wina spożywamy razem z posiłkiem ;-)

 

POZDRAWIAM ŻĄDNY POMOCY OD WAS KTÓRZY WIELE PRZESZLI I TEŻ KIEDYŚ ZACZYNALI PROSZĄC O POMOC

 

Nikt nie jest taki mądry, żeby mu się pomoc nie przydała ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

Podaj jakieś szczegóły związane z Twoim domem, a związane z technologią. W moim przypadku musiałem i pilnować, i uczyć ekipę wykonawczą. No i na każdym kroku tłumaczyć po co , na co, dlaczego... Z tego, co wiem - w naszej części świata prawie nie ma wykonawców, którzy sami z siebie potrafią taki dom wybudować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem po rozmowie z architektem i trochę mnie zaskoczył.Za projekt domu o pow.160-180 m2 (dom typu "stodoła") powiedział kilkanascie tysięcy i raczej bez zmian w trakcie budowy bo to pociągnie za sobą dodatkowe koszty. :evil: .Co o tym sądzicie?

Ja mialem projekt indywidualny robiony przez biuro projektowe. Zaletą tego jest to, że dom jest dokładnie taki, jaki być powinien, a wadą - cena... A co do cen - w Łodzi i okolicach jest strasznie drogo. Sugeruję albo wziąć kogoś lokalnego, ale w cenie prócz projektu zalatwienie wszystkich papierów aż do otrzymania pozwolenia na budowę (ja tak zrobiłem), albo znaleźć kogoś z południa Polski - okolice Katowic, Krakowa... Tam można mieć projekt indywidualny niewiele drożej niż projekt gotowy z katalogu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Może ktoś z Was mi podpowie,czy przy złożeniu wniosku o określenie warunków przyłączenia do sieci elektrycznej

(zakład energetyczny ZGIERZ) pobierana jest jakaś opłata,

bo przy składaniu wniosku o warunki przyłączy do sieci wodociągowej od każdego wniosku jest 42,70.

I czy we wniosku do energetyki trzeba zaznaczyć że będzie potrzebny prąd na czas budowy.(nie ma sąsiadów od których można pożyczyć)

i ile tego prądu potrzeba.

Jak to najlepiej rozwiązać? żeby nie zostać zrobionym w balona.

Ile Wy zamawialiście kilowatów?

A może ktoś ma jakieś namiary na elektryka który by

zrobił przyłącze i ma jakieś znajomości w energetyce Zgierz

proszę o wiadomość na priv

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...