Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Szczegolnie MILeqa, Iro i gtca. Mam nadzieje, ze powiekszajaca sie grupa bedzie coraz bardziej aktywna...i czemu nie powiekszac jej dalej :wink:

Jesli chodzi o lodzkie spotkanie, to bardzo chetnie...czemu by sie nie spotkac wlasnie na jakims piwku w terminie, ktory wszystkim odpowiada...wiem...idealista ze mnie jesli chodzi o ten termin.

Jasli chodzi o ogolnopolskie spotkanie, to w zasadzie niewiele o nim wiem. Na stronie muratora jest podana tylko data, miejsce i czas...czy moze ktos wie cos wiecej?

U mnie jakos niewiele sie robi...musze sie otrzasnac z marazmu...teraz, zamiast zajmowac sie istotnymi sprawami rozgladam sie za cenami i wykonawcami saun... :lol:

Pozdrowienia

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Dzięki za powitanie

tdxls - do kredytu dopiero się przymierzamy (na razie męczę się z jakąś sensowną kalkulacją). Ale pierwszy kontakt nawiązuję z mBankiem i Multibankiem (obydwa to BRE) - chodzi mi o ich tzw.plan finasowy . Jakie warunki zaproponują jeszcze nie wiem.

iro - to osiedle jest niedaleko ul. Strykowskiej - Daaawno temu się tym zaintersowałęm ale nie skorzystałem. Z tego co wiem buduje (budował) to BP Real tel 6304230 - nie wiem czy to są jeszcze aktualne dane. Moja działka jest jakieś kilometr dalej .

Mam pytanie czy grupa jako grupa łączy siły w negocjacjach cen. Ja np. jestem na etapie szukania materiałów do stanu otwartego i zastanawiam się że gdyby ktoś jeszcze, to może razem by coś się utargowało. Ale nie jestem tak do końca pewien czy to dobry pomysł.

pozdr.

Jakos do tej pory negocjacje wspolne jakos miejsca nie mialy...tzn. ja probowalem wywalczyc cos z grzejnikami razem z kolega z grupy, ale terminy nam sie nie zgraly...

Ale to warty rozpatrzenia pomysl....z tego co jednak mi sie zdaje, to trudno zgrac terminy, rodzaje materialow...dowoz itd.

To czy ktos oprocz mnie by sie pisal na to spotkanie lodzkie???

gtca Jeżeli mozna wiedzieć - dlaczego zrezygnowałeś? Moi znajomi dość mocno się napalili mimo, że mówiłem im, że cena nie wygląda rewelacyjnie. Choć z drugie strony poza nie zabezpieczeniem pianki montażowej wykonanie wygląda w miarę solidnie. Jaki był główny powód Twojej rezygnacji?

Co do spotkania to się piszę. Tym bardziej, że za moje gapiostwo zostałem zmuszony :wink: do wkupienia się.

Nowy Rok widzę zaczyna nam gorączkę budowlaną.

Dla porządku.

1. Negocjacje wspólne jestem za, ale musimy podać listę naszych bieżących planów zakupowych, aby znaleźć punkty wspólne.

2. Spotkanie forumowiczów.

2a. Na ogólnopolskie się wybieram i razem z moją 7-letnim Adasiem, jeśli ktoś chętny możemy połaczyć siły.

2b. Spotkanie łódzkie - warto było spotkać się w okolicy końca stycznia / początku lutego przed ogólnopolskim (23 stycznia?).

Ad.1

W najbliższym czasie mam do kupienia:

• grzejniki alumniowe,
    kominek (chyba Hajduk),
    deski podłogowe,
    panele parkietowe,
    glazurę,
    kocioł 2wunkcyjny z zasobnikiem (Valiant),
    gniazdka, kontakty elektryczne,
    centralkę alarmową,
    armaturę (wanna, umywalka, bidet, kabina prysz, krany...)
    styropian lub wełnę na docieplenia (nie wybrałem jeszcze),
    drzwi wejściowe i wewnętrzne.

Moja lokalizacja dla uściślenia to Koluszki.

Pozd.

Leszek

Szkoda Leszku, ze budujesz w Koluszkach a nie gdzies blizej....albo szkoda, ze ja nie z Koluszek :wink:

Nasze potrzeby sa dosc zblizone. Ja bede potrzebowal w zasadzie wszystkiego do wykanczania, ale z tych pilniejszych, to:

1. plyty g-k razem z profilami

2. panele podlogowe

3. glazura i terakota

4. grzejniki plytowe Brugman

5. parapety wewnetrzne (najprawdopodobniesz sztuczny lub jakis prawdziwy marmur)

6. osprzet elektryczny (gniazdka, przelaczniki)

7. kompletna kotlownie, ale tu jeszcze sie waham jaka

8. Termokominek z Makrotermu

9. drzwi wewnetrzne

10. armature i sprzety lazienkowe

.....

kurcze....mozna by tak dlugo wymieniac...

Moja lokalizacja to Rabien m-dzy Aleksandrowem a Konstantynowem....czyli jak sie dowiaduje o transport to mowia, ze to nadal Lodz.

Musze szybko sie zorientowac, kiedy bede jechal na narty, ale pewnie nie 23go.

Czy ktos wie cos wiecej apropos tego ogolnopolskiego spotkania? Troche szukalem na forum, ale malo co wiadomo.

Pozdrawiam

Tommco

Faktycznie szkoda!

Co do spotkania ogólnopolskiego wiadomo tylko, że 21 lutego w W-wie. Bliższych szczegółów nie ma, ale brać forumowa już się skrzykuje.

My też możemy pójść ich śladem.

W każdym razie ja się wybieram, jeżeli chcesz mozemy jechać razem. Myślę, że warto. :D :D

Aha wypełnij formularz zgłoszeniowy.

Pozdr.

Leszek

[/b]

Iro - moje zainteresowanie tym osiedlem było pare lat temu i bardzo krótkie. Było to wtedy poza moim zasięgiem finansowym i dlatego dałem spokój. Dlatego nie rozpoznawałem tego tematu w szczegółach.

Jestem bardzo zainteresowany planowanym spotkaniem grupy Łódzkiej.

Co do negocjacji to ja w tej chwili szukam "wspólników" do materiałów na wzniesienie ścian.

Wiem, że zawsze jest problem ze zgraniem terminów - ale może gdyby z dostawcą (hurtownią) uzgodnić że łącznie potrzebujemy (lista) w następujących terminach (harmonogram) ?. No, ale staram sie być realistą - wiem że to może być trudne. Może w czasie takiego spotkania by to obgadać.

gtca - ja tu wypadam z gry, ale byłoby dobrze gdybyś podał dokładnie jakie materiały tzn z czego będziesz budował, to może ktoś inny się dołączy.

Życzę powodzenia

Leszek

P.S.

Co do spotkania to niech każdy się określi ci i jak.

Proponuję 23 stycznia, ale jeśli ogół postanowi inaczej to się dostosuję.

Widzę, że pod moją nieobecność grupka się rozrosła. Miło widzieć i poczytać.

My obawiając się Vatu pokupowaliśmy dużo rzeczy ale wiele jeszcze zostało....

Dom na razie jest wietrzony kilka razy dziennie, ponieważ piec już uruchomiony a w tzw. międzyczasie skończyli (prawie) tynki i ostateczne wylewki.

Co do spotkania chętnie.

Pozdrawiam wszystkich CIECHANKA

Witam ponownie!

Muszę Wam powiedzieć, że przypominacz w postaci maila z forum jest bardzo pomocny i motywujący do poczytania, co ciekawego dzieje się u nas na budowach.

Po kolei:

tdxls: wielkie dzięki za info, o które prosiłem myślę, że spróbuję :)

Z moich wczorajszych bojów wieczornych:

Pojechałem na budowę o 18 i okazało się, że ekipa od alarmów w zasadzie skończyła tzn. okablowali mi cały budynek (12 czujek w środku, 2 kurtyny irda na zewnątrz, centralka, sygnalizator, 2 klawiatury). Do 19 skończyli programować centralkę i na dzisiaj umówiliśmy się na zabezpieczenie czujek i całej reszty przed pyłem, jak również na zabezpieczenie kabli listwami, żeby mi ich nie rozdeptali przed wylewkami. Żeby było ciekawiej nawet chłopcy zdążyli zaszpachlować wszelkie dziury, w których ciągnęli kable :D . Korzystałem już wcześniej z ich usług alarmowych, ale wczoraj naprawdę spisali się świetnie (tfu, tfu, odpukać) - chyba zmotywowała ich temperatura +2c, którą mam w środku :wink:

Objawiła mi się wczoraj ekipa kolejna od co, gdzie twardo i namiętnie namawiali mnie na ogrzewanie podłogowe z rozdzielaczami na każdym piętrze i powiem szczerze, sam nie wiem, co o tym myśleć??? Macie może jakieś własne odczucia?

Moje potrzeby zakupowe w kolejności (od teraz do połowy lutego):

1. instalacja co wewnętrzna (wszelkie rurki, spuściki itp.) na około 20 punktów + grzejniki (nie rozważałem mówiąc szczerze jakie w każdym razie coś nowoczesnego, ale żeby mnie cena "nie zabiła"). Podłączenie do CO mam miejskie, więc pieca nie potrzebuję. Jeżeliby się ktoś decydował na piec Immergas, to może coś mi się uda wynegocjować poza cennikiem jeszcze, bo mam u nich znajomka - żeby nie było: broń Boże nikogo nie przekonuję!

2. płyty g-k + profile na poddasze (ok. 80m2) + ocieplenie (wełna, folie itp. ok. 100 m2)

3. styropian + folie na ocieplenie poziome (ok. 220 m2) - wiem, wiem styropian na m3, ale mówię o powierzchni :p

4. wylewki finalne (myślę, że z agregatu)

Pozdrawiam Was gorąco w ten zimny dzień

T.

Co do spotkania to się piszę. Tym bardziej, że za moje gapiostwo zostałem zmuszony :wink: do wkupienia się.

A jasne! Stało się :lol: Ja sie piszę i nawet może to być 23.01. Ciechanko, Ty masz dobre doświadczenia i skuteczność w zbieraniu grupy. Zdecyduj gdzie! I wypowiedzcie sie proszę, co do terminu. Pozdrawiam wszystkich Grupkowiczów :D

MILeq: Z tego co widze, to razem moglibysmy powalczyc z plytami g-k, profilami i ewentualnie grzejnikami. Ale jesli chodzi o te, to ja juz jestem zdecydowany na Brugmana. Na stronie http://www.brugman.pl/ mozesz zapoznac sie z ich oferta. Jesli by Ci podpasowala to czemu nie szantazowac sprzedawce :lol: Ja juz jestem na nie zdecydowany, bo pod nie mialem ciagnieta cala instalacje.

Jesli chodzi o styropian to ja zawsze kupowalem tam niedaleko Ciebie. Wysle Ci info na priva.

Jesli chodzi o plyty i profile, to nie wiem gdzie sa najkorzystniej sprzedawane, ale to kwestia dni. To jest cos z czym mi sie najbardziej spieszy. Jak mozesz to oblicz ile czego mniej wiecej potrzebujesz...i przeslij mi. Moge wtedy popytac o nas dwoje. A tak apropos, czy masz juz wykonawce...? Ja wlasnie chyba musze znalezc kogos.

Co to jest za kociol o ktorym pisales, ze masz jakies specjalne wzgledy?

Pozdrawiam

PS. Troche tu zimno...gorzej niz w Fin :p

23.01 też na tą chwilę mi odpowiada!

Co do listy to podobnie jak gtca będzie to przede wszystkim materiał na fundamenty i ściany. Ściany przymierzam się zrobić z Maxa i teraz rozglądam się za producentami.

Tommco, proszę Cie o info na piva odnośnie współpracy z hurtowniami z okolic Rąbienia. Może brałeś od nich też materiał na ścianę (Maxa)?

Pozdrawiam!