Radekkow 03.11.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 ja też się złamałem na łazienkach i z bólem serca( czy raczej kieszeni) skorzystałem oj nie marudź - wynagradza Ci się w przyjemnym obcowaniu Na razie w obcowaniu a przyjemności mam nadzieję ,że mnie nie ominą Aggi, Długi - dajcie namiar na Beatkę-architekta, chętnie ją poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 03.11.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Słuchajcie - dzisiaj otrzymałem pozwolenie Jeszcze ciepłe. Czekałem 2,5 miesiąca I dlatego nie zacząłem w tym roku. Moje koszty na razie(dom 90 m2 użytk.+piwnica użytkowa 50m2): Działka(1262)+notariusz+duperele - 43 000 Projekt gotowy+kosztorys - 1500 Przeróbki projektu+adaptacja+wszystkie instalacje+wszystkie urzędy(ZE) - 5700 Kierownik budowy - 1500 (dlaczego oni biorą z góry? ) Nieźle - i nie widać efektów GRATULACJE a teraz mam pytanko: czy orientowałeś się jak inni kierownicy budowy biorą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerol 04.11.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Radekkow napisał:Kierownik budowy - 1500 (dlaczego oni biorą z góry? ) Witam , hm, nasz kierownik tez bierze 1500 zł, ale dopiero po odbiorze domu, jak narazie nie chciał ani złotówki, dodam , że bywa na budowie dość często, wszystko dokładnie kontroluje.Jak dotąd mamy stan surowy zamknięty domu.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 04.11.2006 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Słuchajcie - dzisiaj otrzymałem pozwolenie Jeszcze ciepłe. Czekałem 2,5 miesiąca I dlatego nie zacząłem w tym roku. Moje koszty na razie(dom 90 m2 użytk.+piwnica użytkowa 50m2): Działka(1262)+notariusz+duperele - 43 000 Projekt gotowy+kosztorys - 1500 Przeróbki projektu+adaptacja+wszystkie instalacje+wszystkie urzędy(ZE) - 5700 Kierownik budowy - 1500 (dlaczego oni biorą z góry? ) Nieźle - i nie widać efektów GRATULACJE a teraz mam pytanko: czy orientowałeś się jak inni kierownicy budowy biorą? U mnie 1800 z góry. Mam stan surowy zamknięty - pani kier_bud na budowie było chyba 3 razy (nigdy z własnej inicjatywy - zawsze po moim telefonie). Dziennik ostatnio wzięła do uzupełnienie - i od półtora miesiąca go nie mam na budowie Plus - pomogła mi załatwić pozwolenie na budowę w tydzień i od ręki je uprawomocnić Mam nadzieję, że równie sprawnie załatwi kwestię odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 04.11.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Widzę, że kierownicy budowy raczej biorą z góry a jak już wezmą to "chodzą " jak chcą Jak im się płaci na koniec to raczej się starają. Czy spisuje sie z nimi umowę w której określa się ściśle co powinni? Czy można to później wyegzekwować lub zerwać umowę w razie nie wywiązywania się (czyli nie dopilnowują budowy)? Jak to jest w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 04.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Widzę, że kierownicy budowy raczej biorą z góry a jak już wezmą to "chodzą " jak chcą Jak im się płaci na koniec to raczej się starają. Czy spisuje sie z nimi umowę w której określa się ściśle co powinni? Czy można to później wyegzekwować lub zerwać umowę w razie nie wywiązywania się (czyli nie dopilnowują budowy)? Jak to jest w rzeczywistości? Umowę mam - bardzo ogólnikową. Nie mam zamiaru jej zrywać: po prostu traktuję to zapłacone 1800 zł jako wymagrodzenie za załatwienie pozwolenia, wypełnienie dziennika i załatwienie odbioru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radekkow 04.11.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Mój kolega właśnie się wybudował. Wydał na s-kierownika 1200 PLN - nie był ani razu na budowie . Mój jest z polecenia projektanta(podobno bardzo się stara), ma układy w Zgierzu(aktualnie załatwia dziennik i upawomocnia projekt), do tego zrobi mi kosztorys za 50 PLN. Jak będę miał doświadczenia - dam znać. Wrażenie robi dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 04.11.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Mój kierownik 2 tys , przyjeżdża sprawdza zna sie na rzeczy , zaliczka 700 reszta na koniec po odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 04.11.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dzięki Wszystkim teraz mam już jakieś pojęcie na temat "kierbud" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 05.11.2006 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 słuchajcie mam pytanko jak macie ustawione anteny satelitarne na HotBirda chodzi mi o kierunek w który "patrzą"zakupiłem N nową telewizje i kombinuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 05.11.2006 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 JA mam n tv w sprzedazy ,mam też montaż zapytam w poniedziałek moich instalatorów na jaki kierunek trzeba ustawić antenę , wiem że tak samo jak cyfrę dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 05.11.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Znowu wyszło że jestem żółtodziób budowlany Wyszłam z załóżenia: jeśli mam działkę budowlaną to mogę sobie budować jak mi się podoba, ale nie. Żeby budować muszę kawałek tej działki odrolnić. Co maxymalnie trwa 2 miesiące . Osobiście dla mnie to bzdura takie jest ponoć prawo. Tylko chciałam na koniec listopada złożyć papiery na pozwolenie a tak co mam czekać do stycznia przez jeden papierek. A nie mogę tego świstka dołączyć do stosu papierów na pozwolenie i wszystko mieć załatwione za jednym podejściem? Może macie kogoś kto szybciej pomoże taki papier załatwić. Pozdrawia zdenerwowany babus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.11.2006 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 słuchajcie mam pytanko jak macie ustawione anteny satelitarne na HotBirda chodzi mi o kierunek w który "patrzą" zakupiłem N nową telewizje i kombinuje ...ja mam cyfrę+ ukierunkowaną na południe !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAJ2004 05.11.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Co do kierownika to mój chciał tak : 400 PLN za roboty papierkowe i po 50 PLN za wizyte na budowie. Na razie mielismy 7 wizyt, bedzie jeszcze jedna (no moze dwie) i pewnie to wszystko bedzie. Czyli powiedzmy : 800,00 PLN. Fakt faktem od jego domu na budowe jest jakies 700m . Ja jestem zadowolony z jego usug ... zawsze jak chcialem to byl , mowil wykonawcom co chce ... pomagal , podpowiadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 05.11.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Robił ktos oststnio casting na strop z terivy? gdzie najtaniej? Sihaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 06.11.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Żeby budować muszę kawałek tej działki odrolnić. Co maxymalnie trwa 2 miesiące . Osobiście dla mnie to bzdura takie jest ponoć prawo. Tylko chciałam na koniec listopada złożyć papiery na pozwolenie a tak co mam czekać do stycznia przez jeden papierek. A nie mogę tego świstka dołączyć do stosu papierów na pozwolenie i wszystko mieć załatwione za jednym podejściem? Pogadaj w urzedzie, zeby przyjeli Twoje papiery, a ten dokument doniesiesz "w trakcie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 06.11.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam,mam pytanie dotyczące łódzkich firm budowlanych, które kompleksowo budują domy. Oczywiscie jeśli takowe istnieją.Może jakieś namiary, opinie (ceny, fachowość, itp.). Troszeczkę mnie przerażają problemy z jakimi borykają się ludzie budujący w Polsce domy. Pomyślałem, że może podpisać jedną umowę z firmą X, zatrudnić kier-bud i tylko bezstresowo doglądać placu budowy (chociażby i codziennie). A w międzyczasie poszukiwać dobrych ofert na materiały budowlane, potzrbne w następnych etapach budowy. Skoro miałbym dopłacić do interesu ileś tam procent, a nie osiwieć - może i warto. Jak sądzicie? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 06.11.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Pomyślałem, że może podpisać jedną umowę z firmą X, zatrudnić kier-bud i tylko bezstresowo doglądać placu budowy (chociażby i codziennie). A w międzyczasie poszukiwać dobrych ofert na materiały budowlane, potzrbne w następnych etapach budowy. Skoro miałbym dopłacić do interesu ileś tam procent, a nie osiwieć - może i warto. Jak sądzicie? dzięki Ja sądzę, że bezstresowo to się nie da Miałam okazję "podglądać" taka firmową budowę u mojego eks-szefa. Firma polecana, pieniądze duże - i co chwila jakieś schody Jak ma być bezstresowo - to chyba należałoby kupić gotowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 06.11.2006 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Ja na początku przygody budowlanej szukałam firm, ale powaliły mnie ich wyceny. Za mój skromny domek sama robocizna 30-35 000! A systemem majstra od 16 w dół!Brałam firmy z gratki i targów budowlanych. NAstępne targi w lutym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 06.11.2006 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts