pszem 07.11.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 test Witam ZGIERZ Witam, jestem zielony, nie wiem w czym bardziej, pisaniu czy budowaniu, ale będę się dokształcał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 07.11.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 test? na co? 1. wytrzymałość układu nerwowego inwestorów z Muratora? 2. działania komputera? 3. czy jesteś na właściwym forum? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Witaj co zbudowałeś/budujesz/będziesz budował? test, bo mi żona domek wstawiała. Jestem ze Zgierza, pracuję w łodzi, zaczynam budowę w Dąbrówce koło Zgierza. Od miesiąca podsłuchuję Wasze rozmowy i chciałbym dołączyć do zgierskiej bardzomniejszości. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 07.11.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 test? na co? 1. wytrzymałość układu nerwowego inwestorów z Muratora? 2. działania komputera? 3. czy jesteś na właściwym forum? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifhttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Witaj co zbudowałeś/budujesz/będziesz budował? test, bo mi żona domek wstawiała. Jestem ze Zgierza, pracuję w łodzi, zaczynam budowę w Dąbrówce koło Zgierza. Od miesiąca podsłuchuję Wasze rozmowy i chciałbym dołączyć do zgierskiej bardzomniejszości. Pozdrawiam wszystkich. Co prawda nie będę budować w Zgierzu, ale to chyba nie ma aż tak wielkiego znaczenia? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif budujesz TEN domek? to znaczy on już jest wybudowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 07.11.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 canna Nie martw się, Łódź nie jest taka brzydka To jest tylko wizualizacja (elewacji ogrodowej). Projekt jest indywidualny. Z budową ruszam wczesną wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 07.11.2006 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 To jest nas już spora grupka budujących na wiosnę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif A na marginesie:Dostałam w końcu wycenę z Gro-Dachu i jest duuużo bardziej interesująca niż ta z "Iwony". Minęły właśnie dwa tygodnie jak dałam zestawienie materiałów do wyceny w sześciu składach. Odpowiedzi do tej pory: dwie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gifZa to duży sukces w Gazowni - zrobią przyłącze bez problemu, za 900 złotych!!!!To chyba nieźle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 07.11.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Ale dlaczego nie zaczęliśmy dwa lata temu - było by już po kłopocie i ile taniej. Ja słyszałem że z zakupem materiałów należy poczekać do stycznia, szkoda że nie ma czegoś w rodzaju indeksów giełdowych i wykresów na np. ceramikę, może dałoby się wychwycić jakieś korekty w ogólnej tendencji wzrostowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 07.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 test, bo mi żona domek wstawiała. Jestem ze Zgierza, pracuję w łodzi, zaczynam budowę w Dąbrówce koło Zgierza. Od miesiąca podsłuchuję Wasze rozmowy i chciałbym dołączyć do zgierskiej bardzomniejszości. Pozdrawiam wszystkich. No to witaj Ja też jestem z mniejszości zgierskiej, ale mamy przecież wiele przyjaciół w Łodzi prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 07.11.2006 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 No ja nie całkiem zgierz tylko aleksandrów. Wyjaśniam dokładnie jak jest u mnie z gazownią. Działka podlega pod gazownie zgierską. Wniosek o warunki złożyłam prawie dwa miesiące do tyłu. Co tydzień dwa dzwonię do pana który się zajmuje i słyszę: - na łąkowej istnieje grupa która otrzymała już warunki, jak oni wszyscy podpiszą umowy przyłączeniowe to dla pani wystawię warunki - może mnie pan dopisać do tej grupy- nie bo ta grupa zmieniała się już parę razy i nie będę znowu dla wszystkich wypisywał nowych warunków, dlatego panią nie włączę do tej grupy, proszę poczekać i zadzwonić za tydzień dwa - znowu dzwonię: część z pani sąsiadów podpisała już umowy przyłączeniowe ale nie wszyscy dalej trzeba czekać, a w jakim czasię muszą podpisać tą tą umowę, w ciągu roku od wydania warunków / a do tego czasu ja nie dostanę dla siebie/ - zakładając że nawet teraz gazownia wyda mi warunki to do pozwolenia muszę mieć projekt podłącza a gazownia robi to przez projektanta wybranego w przetargu a to jest minimum 2, 3 miesiące / eeeee za mało złożenie wszystkich papierów, ogłoszenie przetargu, sam przetarg, czas na uprawomocnienia wygranej, gdzieś pół roku- za długo/ - gazociąg musi lecieć / w 99%/ przez działkę sąsiadki. Już jeden problem rozwiązałam u niej bo wodociąg kończy się na jej działce płacz był o rozkopanie 7,5 metra a co dopiero rozkopać jej 25 metrów. Do wody wykop będzie wykonany ręcznie z oddzieleniem: darni, humusa i piasku na osobne kupki a potem powrót do poprzedniego stanu. Tak mogę pobawić się sama ale nie zrobi tak gazownia a ja będę miała wroga za miedzą , dziękuję. Dlatego zmienię w projekcie ogrzewanie gazowe na eko-groszek, a jak kiedyś podłączą gaz to pomyślę, chyba że ruskie zakręcą kurek Trochę tego wyszło, gdzieś tam na pewno jest błąd , ale dzieci śpią a ja tak raz ciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 07.11.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Acha, zapomniałam odrolnienie to Pani w starostwie zrobi mi nawet na czwartek / cuda normalnie/, a wjazd tą opinię dostanę z gminy za tydzień / i znowu cud/. Normalnie jestem głupia bo tylko głupi ma szczęście, ale potańczyć mogę ze szczęścia? No to wszystkich serdecznie pozdrawiam- szczęśliwa baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.11.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 No ja nie całkiem zgierz tylko aleksandrów. Wyjaśniam dokładnie jak jest u mnie z gazownią. To ja Ci wytlumacze, jak to moze wygladac od strony gazowni. Gazownia w tym momencie liczy na to, ze Ci pozostali wnioskodawcy sie okresla i zaplaca za wybudowanie gazociagu, bo musi im sie to oplacac. Wtedy Ty bez problemu (mam nadzieje) dostaniesz warunki przylaczenia sie do tego gazociagu. Z tego, co wiem, mozesz dostac trzy rodzaje warunkow: brak mozliwosci (technicznych lub nieuzasadnione ekonomicznie), podwyzszona oplata przylaczeniowa, tzw. z udzialem wlasnym (bo cos tam trzeba jeszcze rozbudowac), oplata ryczaltowa (znaczy, ze gazociag masz "pod nosem"). I dopoki nie wiadomo, dokad dociagna ten gazociag (tzn. ktory odbiorca z sasiadow jest ostatni), dopoty pan z gazowni nie wie, co Ci napisac. A Ciebie nie chce wlaczac do inwestycji, bo byc moze mieszkasz 300m od ostaniego odbiorcy i dolaczenie Twojego wniosku mogloby spowodowac, ze CALA inwestycja staje sie ekonomicznie nieuzasadniona... Sasiad, ktory u nas nie zdazyl otrzymac warunkow przylaczenia do gazu postapil tak: w projekcie ma butle z gazem, przy czym tak zaprojektowana, ze wlasciwie mozna ja w odpowiednim momencie wykreslic i wrysowac kreske z przylaczem do sieci gazu ziemnego. Oczywiscie, za oplata dla projektanta i zgloszeniem do Urzedu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 08.11.2006 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Ufff, nareszcie zrozumiałam na czym polega problem Doroty http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 08.11.2006 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Zaryzykowałam z tynkami gipsowymi i wylewką - wzięłam firmy z Gratki Tynki 24/m2, wylewki 14/m2 - mam nadzieję, że nie trafiłam na partaczy -aczkolwiek moje krytria wyboru ogłoszeń były lekko dziwne: wybierałam najwieksze i najdłuższe - zakładając, że jesli firme stać na wtybulenie wiekszej kasy to znaczy, że ma klientów i dochody Normalnie już sie boję - to pierwsze firmy nie "z polecenia" na mojej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 08.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 mmmadTylko że od ostatniej osoby która należy do grupy jest 32 czy 37 metrów. Dzwoniła do mnie sąsiadka która jest między moją działką a tą ostatnią z grupy i wyraziła chęć przyłączenia się do gazowni.Zależy mi na złożeniu papierów o pozwolenie tylko gazownia stoi mi na drodze.Wszystko co napisałeś to ja już usłyszałam od p.Szadkowskiego / z gazowni- on zajmuje się warunkami/.Suma sumarum dla mnie jest prosta : chce złożyć papiery dam sobie na ten moment z gazem spokój. Z czasem jak się wszystko wyklaruje to pomyślę o podłączeniu.Tylko tak sobie myślę w projekcie mam instalację gazową, wyjąć ją z papierów, czy zostawić w papierach tylko czy nie będzie problemu w uzyskaniu pozwolenia na budowę jak nie mam warunków ani projektu podłączenia gazowego. Może coś wiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.11.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Tylko tak sobie myślę w projekcie mam instalację gazową, wyjąć ją z papierów, czy zostawić w papierach tylko czy nie będzie problemu w uzyskaniu pozwolenia na budowę jak nie mam warunków ani projektu podłączenia gazowego. Może coś wiecie. Sa dwa znane mi warianty. Pierwszy moj: instalacja gazowa wewnetrzna wykreslona z projektu gotowego, wrysowany kociol na olej (nie mialem mozliwosci korzystania z paliw stalych - park krajobrazowy i takie warunki wydali...). Teraz musialem ponownie wykonac projekt tej samej instalacji wewn. z instalacja zewn. i czekam na kolejna zmiane pozwolenia na budowe. Drugi sasiada, o ktorym pisalem. Ma wrysowana butle i teraz bedzie zmienial tylko medium zasilajace, bo instalacje wewnetrzna przeciez ma. I chyba ta zmiana idzie jako zgloszenie (a nie pozwolenie na budowe), ale za to nie dam glowy. I nie mozna sie tym, co napisalem, sugerowac, bo od czasu mojego pierwszego pozwolenia byly juz dwie zmiany prawa budowlanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorasz 08.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Słów mi brak na to co się w Polsce dzieje Właśnie się dowiedziałam, że prąd na mojej działce będę miała pod koniec 2008 roku. Czyli plany budowy z 2007 przesunęły się na 2009. Przecież to jakiś absurd !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.11.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Słów mi brak na to co się w Polsce dzieje Właśnie się dowiedziałam, że prąd na mojej działce będę miała pod koniec 2008 roku. Czyli plany budowy z 2007 przesunęły się na 2009. Przecież to jakiś absurd !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pol roku temu dawali warunki na koniec 2007, wiec raczej inaczej byc nie moglo... Albo bedziesz twarda i poczekasz, albo znajdziesz jakis inny sposob na ZE... Spojrz na to pozytywnie: masz rok czasu na przemyslenie projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 08.11.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Od miesiąca podsłuchuję Wasze rozmowy i chciałbym dołączyć do zgierskiej bardzomniejszości. Może założymy grupę zgierską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 08.11.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Słuchajcie ale bym się wnerwił jakbym chciał zacząć budowę na wiosnę a by mi powiedzieli w Z.E. że prąd będzie na koniec 2008 no chyba bym ich tam rozstrzelał współczuję naprwdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 08.11.2006 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Od miesiąca podsłuchuję Wasze rozmowy i chciałbym dołączyć do zgierskiej bardzomniejszości. Może założymy grupę zgierską... a może klub sympatyków zgierskiego zakładu energetycznego? to chyba dzięki niemu zgierz jest tak często obecny na grupie łódzkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszem 08.11.2006 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 No to witaj Ja też jestem z mniejszości zgierskiej, ale mamy przecież wiele przyjaciół w Łodzi prawda Dziękuję za miłe przyjęcie. Tak naprawdę to nie ma wielkiej różnicy między Łodzią a Zgierzem, te same równe, szerokie i puste ulice którymi tak miło się codziennie podróżuje, ceny niestety też identyczne, ludzie w Urzędach tacy sami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts