Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

A'propos materiału -

została mi paleta Porothermu 25 P+W klasa wytrzymałości 15 i paleta Porothermu 11,5 P+W na działowe 8)

Jesli ktoś jest zainteresowany - to chętne pozbędę się tych 2 palet z działki :)

I pytanie wnętrzarskie na deser:

Czy orientujecie się, gdzie w Łodzi mozna znaleźć płytki firmy Aparici?

Bo na razie mi sie spodobały wirtualnie - a chętnie obejrzałabym realnie 8)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hmm - pooglądałam sobie dzisiaj tynki cementowo-wapienne, co się radośnie "robią" w moim domu...

I chyba bez gładzi sie nie obędzie.

Bo niby jest gładko - ale zawsze jakieś większe ziarenko, czy "cuś" sie trafi - i i ściana po prostu idealnia nie jest :-?

A skoro gładzie kosztują tyle, ile piszecie - to wychodzi na to, że robienie tynków cem-wap po prostu sie nie opłaca.

Bo robocizna za tynk to u mnie 10 PLN/m2 - do tego gładź powiedzmy 15 PLN/m2 - i wychodzi 25 PLN + materiał.

A tynk gipsowy maszynowy nie dość że szybciej, to i taniej, bo po 23 PLN/m2 z materiałem...

Czyli podjęłam kolejną nie najmądrzejszą decyzję budowlaną :x

Bardzo mądra decyzja. Tynki gipsowe świetnie się zagrzybiają. Ja mam od 4 lat tynki gipsowe mechaniczne. Z wyglądu są fajne, gładkie, proste. Ale po tych latach wiem, że dom, który buduję będzie miał tynki cementowo-wapienne.

Hmm - pooglądałam sobie dzisiaj tynki cementowo-wapienne, co się radośnie "robią" w moim domu...

I chyba bez gładzi sie nie obędzie.

Bo niby jest gładko - ale zawsze jakieś większe ziarenko, czy "cuś" sie trafi - i i ściana po prostu idealnia nie jest :-?

A skoro gładzie kosztują tyle, ile piszecie - to wychodzi na to, że robienie tynków cem-wap po prostu sie nie opłaca.

Bo robocizna za tynk to u mnie 10 PLN/m2 - do tego gładź powiedzmy 15 PLN/m2 - i wychodzi 25 PLN + materiał.

A tynk gipsowy maszynowy nie dość że szybciej, to i taniej, bo po 23 PLN/m2 z materiałem...

Czyli podjęłam kolejną nie najmądrzejszą decyzję budowlaną :x

Bardzo mądra decyzja. Tynki gipsowe świetnie się zagrzybiają. Ja mam od 4 lat tynki gipsowe mechaniczne. Z wyglądu są fajne, gładkie, proste. Ale po tych latach wiem, że dom, który buduję będzie miał tynki cementowo-wapienne.

:lol:

Pieknie - a ja jestem juz po zmianie koncepcji ;)

I w części domu "mokrzejszej" ;) idą cementowo -wapienne, a w tej "suchsiejszej", bardziej reprezentacyjnej, maszynowe gipsowe 8)

aha i mam do was pytanie (do tych, ktorzy juz sie "wylali" i klada kafle i parkiet)

zrobilam piekny numer pod tytulem - roznica poziomow wylewki pod gres i parkiet. wynosi prawie 1,5 cm, bo parkieciarz poczatkowo mowil ze drewno to okolo 2-3 cm na wylewce, a kafle 1,5 cm.

no i teraz klops, bo okazuje sie jednak ze na parkiet idzie 1,5 cm (juz z klejem).

czy mial ktos podobny problem?

czy roznica miedzy kuchnia (kafle) a salonem (parkiet) okolo 1 cm jest wyczuwalna w chodzeniu po tym?

i czy, do jasnej ciasnej, jedynym wyjsciem jest skucie wierzchniej warstwy wylewki w kuchni??? i czy w ogole jest to mozliwe do zrobienia??

help me, please

W obecnym domu ja mam różnice poziomów między papkietami a ceramiką - lecz największe ok. 0,5cm. Parkieciarze rozwiązali to przy pomocy paskow korka pomiędzy parkietem i ceramiką. Paski zostały solidnie wyklejone, cykliniarką zaokrąglone i polakierowane. W praktyce raczej nie przeszkadzają i nie zwraca się na nie uwagi.

Tak, ja mam podobnie i niby wszystko było przemyślane, a po położeniu parkietu będzie 0,7 cm niżej. podobno są takie cienkowarstwowe wylewki, którymi można zniwelować tę różnicę. U mnie problem jest jeszcze taki, że po drugiej stronie jest okno tarasowe i nie mogę wyrównać na całej długości. Znajomy podpowiedział mi, że właśnie taką wylewką można delikatnie zejść do połowy długości, aby uniknąć różnicy poziomów. Te wylewki są podobno dość drogie.

to rozumiem ze na frezarke sie nie zdecydowales? (zerknelam w historie) cena? brak obslugi? czy jeszcze jakis inny mankament takiego rozwiazania?

ja chyba jutro zadzwonie do tego remirentu, bo wylewka nie wchodzi w gre - nie bede zalewala drugi raz salonu 50 m2 (mam nadzieje ze jednak latwiej i taniej bedzie zeszlifowac 14 m2 kuchni)

Nie zdecydowałam się (dziwna historia) między innymi dlatego, że w firmie, która wypożycza taki sprzęt powiedzieli, że pomniejsza ona 1 m2 wylewki o grubość 0,5 cm w ciągu ok. 45 min i równość powierzchni pozostawia do życzenia, poza tym kombinowali coś z tym, że wartość urządzenia przekracza pewną kwotę i mogą wypożyczyć tylko na firmę, oststecznie chyba się zgodzili mi wypożyczyć, ale z wysoką kaucją. W każdym razie z obsługą też było krucho, my nie mamy czasu i w końcu zdecydowałam się na tą wylewkę. Poza tym koszt wypożyczenia byłby porównywalny z kosztem, a jednak z tą frezarką, to dużo zachodu.

Pieknie - a ja jestem juz po zmianie koncepcji ;)

I w części domu "mokrzejszej" ;) idą cementowo -wapienne, a w tej "suchsiejszej", bardziej reprezentacyjnej, maszynowe gipsowe 8)

spoko luz, z tego co sie dowiedzialam to:

- tynki gipsowe maszynowe moga schnac dlugo jesli jest uzyty stary gips

- schna generalnie dluzej niz cem-wap bo gips maszynowy ma to do siebie (albo moze kazdy? az taki wymiatacz budowlany nie jestem ;) ) ze tworzy sie na jego powierzchni cos w rodzaju blonki w trakcie schniecie - na poczatku schnie najszybciej (a raczej "oddaje wode"), a pozniej coraz wolniej i wolniej, bo wlasnie ta blonka (cokolwiek to znaczy)

- schnie wolniej jesli ma sie pod nim mokre sciany (gdy np zalalo deszczem zanim polozyli dach)

- trzeba osuszac i wietrzyc - najlepiej osuszac zamrazajac wode wyciagnieta ze scian, bo samo grzanie i wietrzenie powoduje efekt lazni parowej i wtedy rzeczywiscie grzybki moga miec wyzerke :)

ja robilam miesiac temu, bez grzania bo nie wpalili mi jeszcze gazu i sciany mam juz w 9/10 suchusienkie :):) (fime belfor juz chwalilam to sie nie bede powtarzac :) )

Nie zdecydowałam się (dziwna historia) między innymi dlatego, że w firmie, która wypożycza taki sprzęt powiedzieli, że pomniejsza ona 1 m2 wylewki o grubość 0,5 cm w ciągu ok. 45 min i równość powierzchni pozostawia do życzenia, poza tym kombinowali coś z tym, że wartość urządzenia przekracza pewną kwotę i mogą wypożyczyć tylko na firmę, oststecznie chyba się zgodzili mi wypożyczyć, ale z wysoką kaucją. W każdym razie z obsługą też było krucho, my nie mamy czasu i w końcu zdecydowałam się na tą wylewkę. Poza tym koszt wypożyczenia byłby porównywalny z kosztem, a jednak z tą frezarką, to dużo zachodu.

sory, pisza "i_v_o napisal" to pisze per "on", sory, sory :)

nad frezarka jeszcze mysle, dzwonilam i koszt nawet da sie przelknac, ale przeraza mnie pyl, ktorego sie wtedy nie uniknie, jeszcze kombinuje co by tu innego :)

sory, pisza "i_v_o napisal" to pisze per "on", sory, sory :)

nad frezarka jeszcze mysle, dzwonilam i koszt nawet da sie przelknac, ale przeraza mnie pyl, ktorego sie wtedy nie uniknie, jeszcze kombinuje co by tu innego :)

spoko, jeśli coś wykombinujesz, daj znać, może ja też zmienię koncepcję, u mnie byłoby dużo kombinacji z frezarką i wsumie, to musiałabym obniżać co najmniej kuchnię i korytarz.

Można jeszcze młotek i mesel ale długo trwa i później i tak trzeba równać :wink:

I_V_O z tą frezarką to jakiś kit ci wsadzili fakt ,że jednorazowy przejazd zdejmuje nie więcej niż 0.5 cm ale m2 w 45 min :o ????????.

Przyglądałem się jak chłopaki frezowali wylewkę betonową na wjeździe do mnie do firmy i nie powiem żeby to była kosiarka :lol: :lol: :lol: ale pomyka dość szybko. Do południa zrobili ze 30m2 a beton tam jakiś super mocny był lany bo auta jeżdżą pod b.dużym obciążeniem.

aha i mam do was pytanie (do tych, ktorzy juz sie "wylali" i klada kafle i parkiet)

zrobilam piekny numer pod tytulem - roznica poziomow wylewki pod gres i parkiet. wynosi prawie 1,5 cm, bo parkieciarz poczatkowo mowil ze drewno to okolo 2-3 cm na wylewce, a kafle 1,5 cm.

no i teraz klops, bo okazuje sie jednak ze na parkiet idzie 1,5 cm (juz z klejem).

czy mial ktos podobny problem?

czy roznica miedzy kuchnia (kafle) a salonem (parkiet) okolo 1 cm jest wyczuwalna w chodzeniu po tym?

i czy, do jasnej ciasnej, jedynym wyjsciem jest skucie wierzchniej warstwy wylewki w kuchni??? i czy w ogole jest to mozliwe do zrobienia??

help me, please

A czy możesz zrobić coś takiego: zostawić w spokoju kuchnię a podwyższyć salon o ten 1cm ale nie zaprawą samowyrównującą (bo to kosztowałoby Cię grubą kasę) tylko zwykłą zaprawą na listwach "6"-tkach (6mm)? U mnie tak zrobili. Przy tej metodzie o wiele tańszej trzeba b.dokładnie wypoziomować te metalowe listwy. Oprócz tego,że zapłacisz mniej to jeszcze unikniesz tego sajgonu z pyłem. Pzdr.

Jak ja strasznie wam zazdroszczę, że jesteście wszyscy na etapie wykańczania ...tynki... kafelki... gładzie...

Ja chyba się nie doczekam :(

Dorasz - moje budowa wystartowała dokładnie 31 lipca - a mamy połowę listopada.

Nie jest to jakiś olbrzymi szmat czasu - więc spokojnie 8)

jak już ruszysz, to wszystko dzieje się znacznie szybciej niż Ci się wydaje :)

A czy możesz zrobić coś takiego: zostawić w spokoju kuchnię a podwyższyć salon o ten 1cm ale nie zaprawą samowyrównującą (bo to kosztowałoby Cię grubą kasę) tylko zwykłą zaprawą na listwach "6"-tkach (6mm)? U mnie tak zrobili. Przy tej metodzie o wiele tańszej trzeba b.dokładnie wypoziomować te metalowe listwy. Oprócz tego,że zapłacisz mniej to jeszcze unikniesz tego sajgonu z pyłem. Pzdr.

a te listwy po to zeby sie nie rozwarstwialo i nie kruszylo? troche boje sie lac taka cienka warstwe :-? sprawdzilo sie u Ciebie? ile czasu juz uzytkujesz? i jesli moge zapytac - jaki mniej wiecej jest koszt? (nie wiem jaka duza powierzchnia byla u Ciebie (kurcze! dopiero teraz sobie uswiadomilam - musialabym lac na calosc, czyli na prawie 100m2 :o , chyba jednak skuje 9 :) )

:lol: :lol: :lol:

Energetyka wystawiła mi warunki przyłącz. Generalnie czekałam 2 miechy. Z wrażenia nawet się nie spytałam co w nich jest. W czwartek jadę do zgierza to sobie przeczytam.

To jest cud jeden, a drugi mąż kupił mi autko :lol: żebym pilnowała budowy :-? . Tylko jest jedno ale muszę zrobić teraz prawko :evil:

Dzisiaj projekt przyłącza pojechał do uzgodnienia w zudzie. Wczoraj widziałam przebieg rur / woda i kanalizacja/. Trafia mnie bo muszę dodatkowo założyć jeszcze hydrant bo u mnie kończy się wodociąg a takie są przepisy i będzie kolejny problem z sąsiadką: muszę u niej kopać po szerokości dla własnego wodociągu i teraz jeszcze po długości , bo muszę wykopać z jej rury hydrant i przełożyć do siebie. Pomyślałam żeby zostawić u niej hydrant a ja sobię kupię tylko ile takie ustrojstwo kosztuje? A suma sumarum na koniec oddać wszystko gminie za darmo :evil:

:-? Zachciało mi się chałupy

Ale potem będzie tak :lol: i siwa głowa :wink:

Pozdrawiam wszystkich, nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej to głowa do góry i dalej

Jak ja strasznie wam zazdroszczę, że jesteście wszyscy na etapie wykańczania ...tynki... kafelki... gładzie...

nie zazdroscij, nie zadroscij ;) wykanczanie to rzeczywiscie "wykanczanie", budowa - sama przyjemnosc, bo widzisz jak sciany rosna w oka mgnieniu

a pozniej dopiero wychodza kwiatki - u mnie np. za waski komin zrobil majster, gdyz "a bo tak wszedzie robie i chodzi jak trza", a ze w projekcie byl szerszy to nie zauwazyl, a ze kominiarz by nie odebral to tez oj tam

nastepny kwiatek - kanalizacja porobiona w petelki, ze by sie zapchalo po tygodniu, wiec na etapie wyjsc wodnych i kanalizy robiona od nowa pod jastrychem

o jastrychu juz mowilam

tynkow jeszcze nie ogladalam pod lupa, ale pare babelkow juz znalazlam, ktore trzeba bedzie dotrzec

i tera wez i zamontuj na to wszystko kafle, ceramike, parkiet i kominek z rozprowadzeniem :o

ale najpierw jeszcze wez i wybierz format i kolory. kurcze szczegolny problem mam z lazienka - 19m2, dzielone polscianka na czesc codzienna i wypoczynkowa. w bloku zaplanowanie 4m2 to rach ciach, byle upchnac wszystko i zeby choc troche bylo ergonomicznie, a tu???!!! probowalam nawet zaprojektowac, ale ni chu chu - jednak do takich powierzchni projektant jest konieczny.

duuuuzo cierpliwosci zycze wszystkim :) (sobie tez)

a te listwy po to zeby sie nie rozwarstwialo i nie kruszylo? troche boje sie lac taka cienka warstwe :-? sprawdzilo sie u Ciebie? ile czasu juz uzytkujesz? i jesli moge zapytac - jaki mniej wiecej jest koszt? (nie wiem jaka duza powierzchnia byla u Ciebie (kurcze! dopiero teraz sobie uswiadomilam - musialabym lac na calosc, czyli na prawie 100m2 :o , chyba jednak skuje 9 :) )

U mnie to wyszło bez zastrzeżeń. Te metalowe listwy 6mm to są w kształcie szyny. Mocuje się je do podłoża plackami zaprawy, pilnując przy tym poziomów, w odległości od siebie na rozstaw łaty (np.1m). Gdy zaprawa zwiąże wylewa się całą powierzchnię i ściąga się nadwyżkę zaprawy po tych listwach łatą. Miałem bardzo nierówną tą pierwszą wylewkę i musiałem miejscami dawać listwy wyższe (10mm a nawet 13mm). Następnego dnia należy wszystkie nierówności zeszlifować ręcznie specjalną, ostrą i długą (ok.1m) metalową "cykliną". Potem musiałem czekać ok.2tyg. bo wilgotność była zbyt duża pod parkiet. Parkieciarze powiedzieli,że wylewka super wyszła. Pod swój parkiet też szlifowali maszynowo ale tylko pro-forma. Koszt: listwy to grosze (2-m to chyba kilka zł), zaprawa worek ok.20zł/5-10mkw i robocizna 150zł za ok. 40mkw (ustaliłem to ustnie przed robotą). Pzdr.

Dorasz - moje budowa wystartowała dokładnie 31 lipca - a mamy połowę listopada.

Nie jest to jakiś olbrzymi szmat czasu - więc spokojnie 8)

jak już ruszysz, to wszystko dzieje się znacznie szybciej niż Ci się wydaje :)

moniqa_1977 jestem pełen podziwu. Ja, mając gdzie mieszkać, chciałem rozłożyć budowę na dwa lata, coby mieć zimą czas na bezstresowe bieganie za np płytkami. Ale widząc tempo jakie narzuciłaś zastanawiam się czy Twoje rozwiązanie nie jest lepsze dla kieszeni (mniej zdrożeją materiały bo szybciej je kupię) i dla zdrowia psychicznego (krótszy stres). Nic to, narazie do wiosny mam czas na rozmyślanie nad technologiami, materiałami, co zjem na kolację itp itd :-?