Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Chyba zmienię swój login na "ziemiarz" :wink:

Może to kogoś też zainteresuje - zaczęli kopać prawdopodobnie "przedłużkę" pasa startowego na Lublinku, wjazd na roboty jest z drogi Pabianice - Konstantynów przez "Lublinek". Od strony Pabianic za mostem na Nerze, w prawo jest rozjeżdżona gruntowa droga prowadząca dość daleko w pole i tam widać koparki, samochody itp. Jak widziałem to ziemie wywożą, nigdzie nie składują. Ale to tylko z obserwacji z samochodu, nie wiem nic więcej co, jak i za ile ...

Pozdrawiam, Majki

aggi

ja też przymierzam się do pompki. Jestem ciekaw na jaką firmę padł wybór i czy oprócz pompy masz coś jeszcze dodatkowo?

U mnie jadą chłopcy z fundamentami. Musze przyznać że dzięki Wam wszystkim (namiarom, podpowiedziom itp...) znacznie łatwiej na razie idzie ta inwestycja niż się spodziewałem.

Dzięki i pozdrawiam

canna napisał

Czy 6.000 za robociznę, prostego jak konstrukcja młotka dachu dwuspadowego to dużo, czy nie?

Moim zdaniem to mało, ale jeszcze nie mam fachowców. Był taki jeden co mi zaśpiewał 11 tys. Jaką masz powierzchnię tego dachu? Bo ja 180 m kw.

Jeśli wyliczenie dachówki jest wyliczeniem powierzchni dachu to 150 m kw. http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

canna napisał

Czy 6.000 za robociznę, prostego jak konstrukcja młotka dachu dwuspadowego to dużo, czy nie?

Moim zdaniem to mało, ale jeszcze nie mam fachowców. Był taki jeden co mi zaśpiewał 11 tys. Jaką masz powierzchnię tego dachu? Bo ja 180 m kw.

Jeśli wyliczenie dachówki jest wyliczeniem powierzchni dachu to 150 m kw. http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

ja płace około 9 tys za dach 240 m2 (od wiezby po dachówke)

dodam ze dach prosty dwuspadowy

Jacek

canna napisał

ja płace około 9 tys za dach 240 m2 (od wiezby po dachówke)

dodam ze dach prosty dwuspadowy

Jacek

Ja za zrobienie całego (więźba plus krycie) dachu krytego blachodachówką o powierzchni 320 m płacę 10 tys. zł

Jack

To ja tylko cichutko dadam, że w kwesti dachu chyba warto bardziej niż na cenie

skupic sie na jakości dotychczasowyvch robót i doświadczeniu brygady...

Niedawno mojej znajomej poleciał dach stawiany w maju :o

Okazało się że "pseudofachowcy" za bardzo chcieli zaoszczędzić na drewnie i gwoździach :evil:

A koleżanka jako jedyne kryterium wyboru zastosowała własnie cenę...

Dlatego watro brać na wszystko rachunki ( nawet na przysłowiową złotówkę :wink: ) aby mieć gościa na papierze :D. Inaczej egzekucja może być ciężka, a jak mają coś dokończyć to zapłata dopiero po akceptacji roboty. Można dać część, a nawet trzeba, ale zawsze trzeba mieć jakiś "hamulec bezpieczeństwa" u mnie w ten sposób jeszcze dwie firmy mają zamrożone po 4 kzł. Jak dokończą ( poprawią ) kasę zobaczą

byłam umówiona na 6000 + 4000 za więźbę. Dach 180m, dwuspadowy, z obróbkami. Ciekawe, co będzie w przyszłym roku.

JAcekot, daj namiary na dekarza, plizz. Może mi się przydać...

Wystawia coś (a propos vat za robociznę...)?

U mnie w gotowym projekcie były tragicznie zaprojektowane słupy na poddaszu i jeden "grzmot" na parterze, akurat na głównej linii przejścia między kuchnią i salonem. Dzięki przeprojektowaniu całej więźby (zrobił to szef firmy ROLAND, wykładowca z PŁ) mogłem poddasze trochę zmodernizować i na parterze mam większą przestrzeń. Projekt mnie kosztował 1.000zł w 2003r.

Robocizna dachu (320mkw, dachówka cer.) 25zł/mkw na gotowo, tzn. wszystkie obróbki, wróblówka, 1xWelux,4xkominki went.,2xkomin itp. Zwróćcie szczególną uwagę na wszystkie obróbki blacharskie! Muszą być wykonywane bez narzędzi elektrycznych, wszelkie zagięcia muszą być robione na specjalnej prasie (dł.2,5m). Pzdr.

Radekkow dzięki za namiary na kierownika budowy. W rozmowie całkiem rzeczowy człowiek. Co śmieszniejsze na "mojej" ulicy prowadzi już dwie budowy więc miałby po drodze, a co jeszcze śmieszniejsze od 14 lat prowadzi dziennik budowy mojemu koledze z pracy który jeszcze formalnie nie zakończył się budować.

ja też się złamałem na łazienkach i z bólem serca( czy raczej kieszeni) skorzystałem :cry:

oj nie marudź :wink: - wynagradza Ci się w przyjemnym obcowaniu :wink:

Na razie w obcowaniu :wink:

a przyjemności mam nadzieję ,że mnie nie ominą

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Aggi, Długi - dajcie namiar na Beatkę-architekta, chętnie ją poznam :D

Czy mogę poprosić o namiary na tę panią architekt?

IVO czy o tych kosztach, to masz na myśli ziemię spod Ikei?

Bo ja byłam tam dzisiaj. Niestety, do mnie do Nowosolnej daleko. Oni nie biorą takich fuch jak dowóz, bo mają niesprawne samochody. Przez miasto nie przejadą. Czy ktoś orientował się jak z innym, wynajętym transportem?

Znalazłaś coś z ta ziemią? Ostatnio jechałam Janosika i niestety po ziemi została pustka.