Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Słyszałem opinie, że materiały dobrze jest kupować na przełomie stycznia i lutego bo wtedy jest zastój budowlany i materiały mogą być tańsze, ale wszystko zależne jest od tego jaka będzie zima a sezon budowlany może zacząć się wcześniej jeśli warunki pozwolą.

Tak bylo. Ale nie jestem pewien tej reguly w swietle doniesien o zapotrzebowaniu ze Wschodu...

Słyszałem opinie, że materiały dobrze jest kupować na przełomie stycznia i lutego bo wtedy jest zastój budowlany i materiały mogą być tańsze, ale wszystko zależne jest od tego jaka będzie zima a sezon budowlany może zacząć się wcześniej jeśli warunki pozwolą.

Tak bylo. Ale nie jestem pewien tej reguly w swietle doniesien o zapotrzebowaniu ze Wschodu...

za

tez tak uważam , sledzac co sie dzieje w branży budowlanej to nie liczyłbym na obnizki , pierwsze przeceny pustaków w 2005 roku zaczeły sie juz w sierpniu taki był zastuj , a w tym roku słysze ze od grudnia kolejna podwyzka . Moze dlatego ze cały czas ludzie buduja bo jest pogoda .

Słyczałem ze w 2007 roku bedzie jeszcze wiekszy bum budowlany niz teraz .

Jak tak dalej bedzie to bedziemy musieli sami wszystko robic bo nie bedzie fachowców. A jesli juz beda to ceny ..............

pozdr dla wszystkich budujacych

Jacek

A może jakieś słowa pocieszenia dla zaczynających budowę? bo jak tak dalej pójdzie to albo przestanę czytać forum, albo wybiję sobie z głowy rozpoczynanie budowy. :evil:

Ci, co przyjda po nas, beda mieli jeszcze gorzej.

A podobno u mnie w okolicy wszystkie dzialki wykupione... mimo ze "miedzy autostrada a wysypiskiem".

pszem napisał:

A może jakieś słowa pocieszenia dla zaczynających budowę? bo jak tak dalej pójdzie to albo przestanę czytać forum, albo wybiję sobie z głowy rozpoczynanie budowy.

no to na pocieszenie chcę ci powiedzieć,że masz piękną działeczkę , w pięknej okolicy i w niedługim czasie wybudujesz sobie piękny domek :D :D :D

czy to nie wspaniała perspektywa na najbliższy czas?

cóż materiały będą drożeć, jak tylko będzie popyt....

trzeba szukać gdzie najtaniej i cieszyć się że kupiliśmy najtaniej jak to było możliwe :wink:

no nie smuć się :lol: :lol: :lol:

Pszem

Dzieki za chęci, ale nie otrzymałem namiaru do kierownika budowy, czy móglbym prosić jeszcze raz na priv.

kurcze! a tyle się napisałem (nawt nie mam tego w wysłanych) i złożyłem Ci nawet pewną propozycję. Ale nic to właśnie wysłałem ponownie. Gdyby teraz nie doszło to proponuję kontakt telefoniczny.

Witam

Po zrobieniu dachu zostało mi 240 sztuk dachówki Euronit Ekstra (kolor cegła), 100 bloczków fundamentowych i trochę stali 6 mm. Jakby ktoś chciał tanio kupić to zapraszam (kto pierwszy ten lepszy!!)

:o ja chyba dziwny jestem bo jak robie dach to nie uzywam bloczkow fundamentowych oraz stali no ale w polsce rozne rzeczy bywają :evil:

Dzisiaj się trochę pobawiłam i policzyłam ile mi jest potrzebne ceramiki na budowę. Napiszę to tak:

- Max 4631 sztuk

- cegła pełna 2104 sztuk

- cegła dziurawka 5310 sztuk

- pustaki do przewodów kominowych 160sztuk.

Wg. cen ze strony www to zabawa za 13 patyczków.

Żeby to wszystko skleićto zaprawy potrzeba 7963 litrów.

Zabawa pierwsza klasa a to dzięki kalkulatorowi Muratora :lol: Tylko Murator nie przewidział:

- stropów lanych

- bloczków fundamentowych.

I dlatego mam pytanie: potrzebuję rozmiaru bloczka o szerokości 30cm. Gdzie to kupić, za ile, przyda mi się także stronka bo ja z tych co lubi popatrzeć :lol:

Ceramikę kupuję w grudniu w owczarowie. Zapłacę w tym roku a oni mi przywiozą wtedy jak będzie potrzebna. Cena obejmuje przywóz i rozładunek. Gorzej jak się obudzę z ręką w nocniku i nie będzie mamony ani materiału :o

Pszem

Dzieki za chęci, ale nie otrzymałem namiaru do kierownika budowy, czy móglbym prosić jeszcze raz na priv.

kurcze! a tyle się napisałem (nawt nie mam tego w wysłanych) i złożyłem Ci nawet pewną propozycję. Ale nic to właśnie wysłałem ponownie. Gdyby teraz nie doszło to proponuję kontakt telefoniczny.

Dzięki za namiary na kierownika budowy, kiedy sprawdzałem wcześniej nie miałem wiadomości a teraz otrzymałem dwie, jeszcze raz wielkie dzięki !!!

mpoplaw

Ja muszę budować z Maxa 288/188/188 i tak go obrócę że mur będzie miał szerokość 288 i do tego styropianik. Czekam na cenę. Zadzwoń do owczarowa. Słyszałam że mają promocje na U 250/188/188.

canna kalkulator mam na płycie. To był dodatek darmowy do miesięcznika Murator.

myślę że 10 tys dla murarzy za dom 143 m2 to tanio , tylko czy są solidni?

ja słuchajcię mam znów dylemat na 15 grudnia będę miał zazbrojony i zaszalowany strop i modlę się (egoistycznie) o święta bez mrózu i śniegu co by sobie biedak wysechł od 15 grudnia choć do końca roku :D , ale czy wyleję to jeszcze nie wiem , jak myślicie wylewać ?

myślę że 10 tys dla murarzy za dom 143 m2 to tanio , tylko czy są solidni?

na razie zbierm oferty , ale z tego co nam mówili to na naszym terenie budują od 4lat i mogą podac adresy wszędzie tam gdzie budowali, jeżeli tego nie ukrywają i mają wzięcie to chyba solidni, zresztą budują blisko nas -możemy pogadac z inwestorami i sprawdzić czy są z nich zadowoleni....