długi 22.01.2007 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Czy może słyszał ktoś o ogrzewaniu kanałowym lub może wiecie gdzie zapytać??? ogrzewanie czy grzejnik cię interesi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 22.01.2007 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Bardzo fajnie że byłam Spostrzeżenia -budują sami mili, sympatyczni ludzie Teraz wiem chociaż z kim rozmawiam- jak przyjemnie Kurna nie byłem, jak mi smutno Po piątkowej wichurze wywaliło mi internet (ukochana tepsa włączyła mi go dzisiaj wieczorem) i nie byłem w stanie sprawdzić gdzie i o której dokładnie jest spotkanie, a tak bardzo chciałem Was poznać. Gdzie i kiedy będzie następne spotkanko? Witaj w grupie , Chcesz ocene projektu , tak , tak , podeślj namiary projekt mamy taka specjaliskę zrobi ocene. http://m-studio.pl/projekty,BOJCZA.html Tak na szybko to przymierzam się do powyższego projektu, działkę mam 30 x 60 m z wjazdem od północy (od krótszego boku) mam od nich dokładniejsze informacje niż na stronie, i mogę je w razie czego dosłać mailem (nie wiem jeszcze jak je tutaj zamieścić). Gdyby ktoś był łaskaw rzucić okiem na rzuty parteru i poddasza i wytknąć problemy, które widzielibyście w tym projekcie, to byłoby mi bardzo miło dzięki z góry i pozdrawiam sli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 22.01.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2007 Generalnie chyby dobrze wybrałeś jezeli chodzi o strony świata na działce. wg mnie główne wady to 1) długi ciąg komunikacyjny garaż - kuchnia - spiżarnia. daleko z zakupami 2) pom. gospodarcze za garazem po do 2 ja bym zrobił 1 większe ( mniej drzwi = cieplej i bardziej ustawnie 3) 4 sypialnie na górze ( a ze strychem 5 ) jak wielką masz rodzinę to OK ale z kolei tylko 1 lazienka , 1 ubikacja i 1 garderoba jak na tak duży dom to trochę skąpo 4) dwa wykusze + balkon na górze + podcienia na dole przy tarasie podnaszą tylko koszt budowy 5) klatka schodowa i łazienka w lukarnie z oknami ( znów droższy dach) tuż nad wejsciem. - Nie wiem czy chciałbym mieć okno z łazienki z reprezentacyjnym widokiem od stroy wejścia. Inna sprawa że okno od północy bardzo mało doświetla a bardzo wychładza ( a w łazience chcemy aby bylo najcieplej) 6) zero cienia na tarasie latem teraz zalety 1) dobrze oddzielona część gościnna od prywatnej ( nawet pokój na dole jest nieżle odizolowany od salonu) 2) duża otwarta przestrzeń na dole z tym że wpuszczając gości do jadalni odkrywamy przed nimi cała kuchnię 3)blisko z kuchni na taras teraz coś co nie wiem gdzie umieścić 1)garaż z rysunków nie bardzo wynika czy na 1 czy na2 samochody jak na 2 to ok jak na 1 to przy tej [owierzcni domu mało 2) bak mi widoku pozostałych elewacji - boję się że dach od południa ma dużo załamań ( ściana łamana pomiedzy salonem a pokojem po lewej + wykusz) a to podnosi koszty dachu ALE TO TY MASZ W TYM MIESZKAĆ NIE JA jeżeli coś Ci nie przeskadza, lub uważasz że się mylę to MASZ RACJĘ ( nasz dom projektant z nami projektował prawie rok zanim go zaakceptowaliśmy ) Ty też przed kupnem tego projektu musisz być go pewien i zbić bez wahania wszystkie głupie argumenty takich ( jak wyżej napisano ) buraków ( nie wazne czy ćwikłowych czy cukrowych ) jak my koledzy z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darrek 23.01.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam po przerwie:) Mam do Was pytanie... Do naszego "pastwiska trwałego" (ładna nazwa) mają ciągnąć prąd i wodę. Jak umiejscowić te przyłącza by w przyszłości nie przeszkadzało w wybudowaniu ogrodzenia oraz w podciągnięciu do domku. Na razie jest tam "ściernisko" ale będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Sli A gdzie tam są jakieś wymiary? Mnie się otwiera takie enigmatyczne okienko bez powierzchni. A gdzie jakieś rzuty? Co to za biuro? Jedyne co zobaczyłam, to brak obrysu, brak listy materiałów, brak widoku elewacji... brak ceny... To świadczy o braku staranności. Żebyś potem nie maił samych braków w projekcie Ogólnie dom jest ładny, ale mając do dyspozycji 230m można wymyśleć dużo ładnych domów. Lepiej chyba brać z firmy, gdzie buduje dużo osób, projekty są przetestowane, mniej niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 23.01.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 DarrekJa w warunkach miałam napisane " skrzynka pomiarowa ma być umieszczona w lini ogrodzenia 0,5 czy 1 metr ( nie pamiętam dokładnie) od działki sąsiedniej numer.....( od granicy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darrek 23.01.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja tam nic nie mam. W planie zagospodarowania nie ma żadnych wytycznych dotyczących usytuowania przyłączy stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art1111 23.01.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Witam! /po raz pierwszy/Szukam dekarza / z Lodzi i okolic oczywiscie/. Najlepszy taki co robi super-hiper i za poldarmopzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 23.01.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Gdyby ktos jednak zamiast budowy chcial kupic dom, to sasiedzi sprzedaja .... wywolawczo 375kzl, dzialka 1200m - pogranicze Natolina i Janowa. Piwnica / parter / oddasze uzytkowe. Dom ma kilka lat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 23.01.2007 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ja bym chciała. O połowę taniej. No, niech będzie 270 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 23.01.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Czy może słyszał ktoś o ogrzewaniu kanałowym lub może wiecie gdzie zapytać??? ogrzewanie czy grzejnik cię interesi???? Problem jest taki : w salonie przewiduję okno na 5-6 m i niniaj nie da się tam niczego innego wstwić jak grzejnik kanałowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 23.01.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 EZS: ... zawsze mozna probowac negocjowac [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 23.01.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 MateuszCCS, a gdzie twój super-podpis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszCCS 23.01.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Poszedl w .. buraki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.01.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Czy może słyszał ktoś o ogrzewaniu kanałowym lub może wiecie gdzie zapytać??? ogrzewanie czy grzejnik cię interesi???? Problem jest taki : w salonie przewiduję okno na 5-6 m i niniaj nie da się tam niczego innego wstwić jak grzejnik kanałowy. To już wiem o co Ci chodzi u mojego wujka jest coś takiego niestety wad dakiego rozwiązania jest kilka najwieksza musi być na ten grzejnik przewidziane miejsce już na etapie projektu jeżeli jest to na parterze i dom niepodpiwniczony to wtedy jeszcze można to przewidzieć przy okazji wylewk wle w stopie ciężkozgobić kanał 30 cm głęboki i takiej samej szerokości - druga wada to sprątanie w tym tunelu zalety to o że nie zajmuje miejsca na ścianie - ale to samo zadanie spełnia podłogówka teraz do do tego jaki grzejnik Wujek zastosował zwykły taki rurowy z okrągłymi falistymi radiatorami ( nie wiem jak on się fachowo nazywa, ale kojarzy mi się z ogrzewaniem hal produkcyjnych) sprawdza sie znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 23.01.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Dziura pod grzejnik kanałowy wynosi od 9 do 68cm. Wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło.Nie ma problemu z czystością bo taki grzejnik ma zdejmowaną kratkę i wyczyści się wszystko. Dużym minusem tych grzejników to cena. Patrząc na cenę zwykłych panelowych to cena wysoka. Tomku a ten grzejnik fabryczny funkcjonuje pod nazwą grzejnika Fawera. Ach, ze stropem faktyczny problem. Jaki masz : lany czy z pustaków? Okno do podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 23.01.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Czy może słyszał ktoś o ogrzewaniu kanałowym lub może wiecie gdzie zapytać??? ogrzewanie czy grzejnik cię interesi???? Problem jest taki : w salonie przewiduję okno na 5-6 m i niniaj nie da się tam niczego innego wstwić jak grzejnik kanałowy. miałem podobny dylemat,okna salonowe 3x2.3 , 1.5x2.3 , 2x2.3 (to ostatnie jadalnia) grzejniki Fawiera odpadają bo okna do samej ziemi i brzydkie jak skunks ,kanałowy jak policzyłem drogo istanęło na podłogówcei z mocą miałem problema bo u mnie salon otwarty. Musiałem niestety iść na kompromis bo marzyło się drewno ale cóż poradzić . Grzejniki kanałowe znajdziesz na stronie Purmo i Regulusa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.01.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Długi ten grzejnik fawera ( dzięki Dorato - człowiek się całe życie uczy ) jest schowany u wujka w kanale w podłodze przykryty kratką więc go nie widać ( ja się o nim dowiedziałem jak rozmawiałem z wujkiem o budowie ( ma firmę ale za drogą dla mnie a poza tym z rodziną to się dobrze wychodzi na zdjciu) ) tak wieć proglem estetyki nie jest chyba tak stotny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 23.01.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 Ach, ze stropem faktyczny problem. Jaki masz : lany czy z pustaków? Okno do podłogi? Nie, nie, nie. Strop jest lany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 23.01.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2007 A okna do podłogi? Piwnica jest czy nie? Jeśli masz chociaż trochę miejsca pod oknem to można pomyśleć o panelowym takim długim ( osobiście na te grzejniki mówię jamniki). Jeśli nie ma miejsca na panel to może być podłogówka odpowiednio gęstsza przy oknie. Ja będę miała dwa okna 1,8 na 2,2 ( piszę z pamięci) i dołożę do podłogowego jeden może dwa grzejniki. To się jeszcze zobaczy. A będę sknera i nie dołożę :wink:Pytałam się o strop bo w przypadku żebrowego parę pustaków można wybić tylko w takim kierunku żeby nie naruszyć belek. W drugą niestety taki numer nie przejdzie. Ja z kanałowych zrezygnowałam bo są drogie ( grzejnik raz korytko do niego dwa) Młody wstał to kończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts