Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Słuchajcie,

mam pytanie > czy do pozwolenia o budowę potrzebowliście złożyć projekt zjazdu z drogi i ogrodzenia?

Bo ja juz się gubię :cry:

Jak działka przy asfaltowej to projekt zjazdu musi być .Projekt ogrodzenia nie jest potzebny...do pozwolenia :wink:

Obawiam się, że projekt ogrodzenia przy drodze asfaltowej (powiatowej) wymaga zezwolenia. COś o tym ostatnio słyszałem

Przy ogrodzeniu nie jest potrzebne pozwolenie na budowe lecz zgłoszenie prac budowlanych- czyli tutaj stosuje się taka uproszczoną procedurę- nie uzyskuje się zezwolenia ale składa się dokuemnty i jeśli w ciagu 2 tygodni urząd nie zgłosi uwag mnożna przystępować do robienia ogrodzenia

Właśnie sprawę ogrodzenia mam już za sobą i nie wymaga to pozwolenia na budowę, natomiast podlega zgłoszeniu.

Cytuję teraz ustawę:

"Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga .... budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m "

" Zgłoszenia (...) należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonania robót budowlanych można przystąpi, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu i nie póżniej niz po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia".

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dorota, tak trzymać :D

A propos, kto zna aktualne ceny bloczków fundamentowych???

W Ozorkowie 3 tyg temu były po 2,6 teraz są po 4,3 (te większe)

NA Śląskiej po 2,6 ale mniejsze.

Ktao zna ceny gdzieś indziej?

Ile w MAxbud (nie zdążyłam zadzwonić) i jakie?

Cześć!

Pod koniec kwietnia w betoniarni STALBET w Łodzi (św. Teresy 105) bloczki 25x30x14 były po 3,17 brutto. Zapowiadali podwyżkę do 30% od maja, ale warto sprawdzić. Do tego możesz umówić się że przetrzymają Ci materiał. Wystarczy na tydzień przed odbiorem dać znać.

Pozdrawiam,

AgaWus

Byłam w STALBECIE tydzień temu. Obecna cena tych bloczków to 3.53

No to sobie podrożały

Pozdrawiam

Właśnie sprawę ogrodzenia mam już za sobą i nie wymaga to pozwolenia na budowę, natomiast podlega zgłoszeniu.

Z nieba mi spadasz! :lol: 8)

Co konkretnie trzeba załączyc do takiego zgłoszenia płotu?

Mam rysunek płotu, rysunki elementów, taki "słowny" opis co i jak?

Potrzeba jakichś mapek?

Potrzeba czegoś odnośnie zjazdu, jesli ten zjazd juz istnieje (został wybudowany przez miasto podczas modernizacji drogi)?

JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ???

Ja mam Wiśniowskiego z Liściastej przy Al. Włókniarzy.

Obsługa serwisowa OK.

Mobby

Ja Wiśniowskiego - ale z "Bartka" w Koluszkach :)

Zastrzeżen też żadnych nie mam: bezproblemowo najpierw zainstalowali bramę, a dopiero czas jakiś później napęd (zależało mi na takim rozbociu montazu) :)

Z nieba mi spadasz! :lol: 8)

Co konkretnie trzeba załączyc do takiego zgłoszenia płotu?

Mam rysunek płotu, rysunki elementów, taki "słowny" opis co i jak?

Potrzeba jakichś mapek?

Potrzeba czegoś odnośnie zjazdu, jesli ten zjazd juz istnieje (został wybudowany przez miasto podczas modernizacji drogi)?

Ja mam Wiśniowskiego z Liściastej przy Al. Włókniarzy.

Obsługa serwisowa OK.

Mobby

Ja Wiśniowskiego - ale z "Bartka" w Koluszkach :)

Zastrzeżen też żadnych nie mam: bezproblemowo najpierw zainstalowali bramę, a dopiero czas jakiś później napęd (zależało mi na takim rozbociu montazu) :)

Odnośnie płotu to to co masz w zupełności wystarczy.

U mnie droga jest nieutwardzona więc zjazdu nie musiałam robic, zrobią to gdy bedą robili projekt drogi.

Gdzie można kupić najtaniej cement?

Pozdrawiam

Hej :D

co byście polecili , gdzie najlepsze wrażenia cenowe i obswługowe????

:D :D :D

Dziś zamówiłem segmentówkę Krispolu u miłego pana z Curie Skłodowskiej 1a, polecił mi je facet, który kiedyś był handlowcem od bram i z Krispolu nie miał żadnej reklamacji przez 2 lata. Koszt 2800 z montażem.

Niestety brama uchylna u mnie nie wchodziła w grę z uwagi na wysokość (a w zasadzie niskość) garażu. Poprzedni właściciele posępili na 1 rządek bloczków a teraz ja się muszę z tym męczyć :evil:

właśnie zalałem fundament z nastarowiczem, jakby ktoś się pytał to nie polecam

kto z was wie czy w łodzi kategorycznie żądają atestu betonu z fundamentów przy odbiorze domu ??

Właśnie wczoraj usłyszałem od znajomych ,że też mieli nie najlepsze doświadczenia z Nastarowiczem i na dalszym etapie budowy przeszli na beton z firmy z u.Demokratycznej

pozdrawiam

ZIKO

Ja się w ubiegłym tygodniu zalałem B15 ze Śląskiej (I wylewka). Co do jakości - to trudno powiedzieć -murarz nie jestem :) (kolega murarz zaproszony do pomocy zastrzeżeń nie zgłaszał, ale mógł być nie obiektywny, bo on zawsze z tamtąd bierze).

Pompa przyjechała idealnie na czas. Gruszki niestety z godzinnym poślizgiem, ale to chyba norma w tej branży :wink: (gdy lałem fundamenty -było podobnie).

Jeśli chodzi o atest, to wystawiany jest do faktury, więc po prostu trzeba wziąć część na FVat (zresztą inaczej i tak się już nie da).

Nie wiem jak bardzo rygorystycznie wymagaja atestu na beton przy odbiorze, ale nie sądzę żeby był konieczny, bo przecież zawsze można urabiać go w betoniarce a wtedy atest to chyba każdy Józio-murarz musiałby wystawiać :D(być może zależy to od wpisu w dzienniku)

..a jeszcze jedno: na Śląskiej lepiej załatwia mi się sprawy z Nim niż z Nią, ale może ja po prostu wolę facetów... :wink:

P.S. coś się chyba pokiełbasiło z forumowym serwerem; nie mogę zamieścić wiadomości; ciekawe w ilu kopiach się wyświetli, gdy się wreszcie uda...