terka 17.05.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Słuchajcie, mam pytanie > czy do pozwolenia o budowę potrzebowliście złożyć projekt zjazdu z drogi i ogrodzenia? Bo ja juz się gubię Jak działka przy asfaltowej to projekt zjazdu musi być .Projekt ogrodzenia nie jest potzebny...do pozwolenia Obawiam się, że projekt ogrodzenia przy drodze asfaltowej (powiatowej) wymaga zezwolenia. COś o tym ostatnio słyszałem Przy ogrodzeniu nie jest potrzebne pozwolenie na budowe lecz zgłoszenie prac budowlanych- czyli tutaj stosuje się taka uproszczoną procedurę- nie uzyskuje się zezwolenia ale składa się dokuemnty i jeśli w ciagu 2 tygodni urząd nie zgłosi uwag mnożna przystępować do robienia ogrodzenia Właśnie sprawę ogrodzenia mam już za sobą i nie wymaga to pozwolenia na budowę, natomiast podlega zgłoszeniu. Cytuję teraz ustawę: "Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga .... budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m " " Zgłoszenia (...) należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonania robót budowlanych można przystąpi, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu i nie póżniej niz po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 17.05.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Dorota, tak trzymać A propos, kto zna aktualne ceny bloczków fundamentowych??? W Ozorkowie 3 tyg temu były po 2,6 teraz są po 4,3 (te większe) NA Śląskiej po 2,6 ale mniejsze. Ktao zna ceny gdzieś indziej? Ile w MAxbud (nie zdążyłam zadzwonić) i jakie? Cześć! Pod koniec kwietnia w betoniarni STALBET w Łodzi (św. Teresy 105) bloczki 25x30x14 były po 3,17 brutto. Zapowiadali podwyżkę do 30% od maja, ale warto sprawdzić. Do tego możesz umówić się że przetrzymają Ci materiał. Wystarczy na tydzień przed odbiorem dać znać. Pozdrawiam, AgaWus Byłam w STALBECIE tydzień temu. Obecna cena tych bloczków to 3.53 No to sobie podrożały Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 17.05.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam ! Do " mm3844 " Masz wiadomość na priv - pozdrawiam - " Gołąb " Canna była o 45 minut szybsza niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 17.05.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Witam ! Do " mm3844 " Masz wiadomość na priv - pozdrawiam - " Gołąb " Canna była o 45 minut szybsza niestety. http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 17.05.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Hej JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ??? co byście polecili , gdzie najlepsze wrażenia cenowe i obswługowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 18.05.2007 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ??? Ja mam Wiśniowskiego z Liściastej przy Al. Włókniarzy. Obsługa serwisowa OK. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sihaja 18.05.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Czy ktoś z Was robił moze co z rur PEX AL PEX firmy Diamond? ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 18.05.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Czy ktoś z Łódzkiej grupy wybiera się jutro na meeting forumowy? Miałam jechać pociągiem, ale chyba PKP cos robi i pociąg jedzie do Warszawy 3 godz. Aż odechciewa sie całej wyprawy. Może ktoś zabrałby jedną malutką duszyczkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 18.05.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Właśnie sprawę ogrodzenia mam już za sobą i nie wymaga to pozwolenia na budowę, natomiast podlega zgłoszeniu. Z nieba mi spadasz! Co konkretnie trzeba załączyc do takiego zgłoszenia płotu? Mam rysunek płotu, rysunki elementów, taki "słowny" opis co i jak? Potrzeba jakichś mapek? Potrzeba czegoś odnośnie zjazdu, jesli ten zjazd juz istnieje (został wybudowany przez miasto podczas modernizacji drogi)? JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ??? Ja mam Wiśniowskiego z Liściastej przy Al. Włókniarzy. Obsługa serwisowa OK. Mobby Ja Wiśniowskiego - ale z "Bartka" w Koluszkach Zastrzeżen też żadnych nie mam: bezproblemowo najpierw zainstalowali bramę, a dopiero czas jakiś później napęd (zależało mi na takim rozbociu montazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 18.05.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Właśnie sprawę ogrodzenia mam już za sobą i nie wymaga to pozwolenia na budowę, natomiast podlega zgłoszeniu. Z nieba mi spadasz! Co konkretnie trzeba załączyc do takiego zgłoszenia płotu? Mam rysunek płotu, rysunki elementów, taki "słowny" opis co i jak? Potrzeba jakichś mapek? Potrzeba czegoś odnośnie zjazdu, jesli ten zjazd juz istnieje (został wybudowany przez miasto podczas modernizacji drogi)? JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ??? Ja mam Wiśniowskiego z Liściastej przy Al. Włókniarzy. Obsługa serwisowa OK. Mobby Ja Wiśniowskiego - ale z "Bartka" w Koluszkach Zastrzeżen też żadnych nie mam: bezproblemowo najpierw zainstalowali bramę, a dopiero czas jakiś później napęd (zależało mi na takim rozbociu montazu) Odnośnie płotu to to co masz w zupełności wystarczy. U mnie droga jest nieutwardzona więc zjazdu nie musiałam robic, zrobią to gdy bedą robili projekt drogi. Gdzie można kupić najtaniej cement? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.05.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Hej JAK ? STAREJ GWARDII FORUM SPISUJĄ SIĘ BRAMY GARAŻOWE ??? co byście polecili , gdzie najlepsze wrażenia cenowe i obswługowe???? Dziś zamówiłem segmentówkę Krispolu u miłego pana z Curie Skłodowskiej 1a, polecił mi je facet, który kiedyś był handlowcem od bram i z Krispolu nie miał żadnej reklamacji przez 2 lata. Koszt 2800 z montażem. Niestety brama uchylna u mnie nie wchodziła w grę z uwagi na wysokość (a w zasadzie niskość) garażu. Poprzedni właściciele posępili na 1 rządek bloczków a teraz ja się muszę z tym męczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 18.05.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Hello Kto jedzie jutro na spotkanie Forum?Bo ja się prawdopodobnie wybieram, może będzie okazja do jakiegoś spotkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 18.05.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ja własnie poszukuję kogoś kto zabrałby mnie, bo w długi weekend facet rozwalil nam auto i nnie mam jak jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.05.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Terka - ja dziś kupiłem w Rzgowie w firmie Hi-Bet. 400 zł brutto mam z transportem za tonę. W II klasie, ale majster powiedział, że świetna cena i nie ma różnicy to wziąłem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 19.05.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Z innej beczki - gdzie i z ile kupujecie drewno do kominka?Jak ma choć trochę podeschnąć to już czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 19.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Dwa miesiące temu dąb 140/mp, brzoza 130/mp z transportem i rozładunkiem, nie wiem jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 19.05.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Jakiś namiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.05.2007 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIKO 20.05.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 właśnie zalałem fundament z nastarowiczem, jakby ktoś się pytał to nie polecam kto z was wie czy w łodzi kategorycznie żądają atestu betonu z fundamentów przy odbiorze domu ?? Właśnie wczoraj usłyszałem od znajomych ,że też mieli nie najlepsze doświadczenia z Nastarowiczem i na dalszym etapie budowy przeszli na beton z firmy z u.Demokratycznej pozdrawiam ZIKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 21.05.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 Ja się w ubiegłym tygodniu zalałem B15 ze Śląskiej (I wylewka). Co do jakości - to trudno powiedzieć -murarz nie jestem (kolega murarz zaproszony do pomocy zastrzeżeń nie zgłaszał, ale mógł być nie obiektywny, bo on zawsze z tamtąd bierze). Pompa przyjechała idealnie na czas. Gruszki niestety z godzinnym poślizgiem, ale to chyba norma w tej branży (gdy lałem fundamenty -było podobnie). Jeśli chodzi o atest, to wystawiany jest do faktury, więc po prostu trzeba wziąć część na FVat (zresztą inaczej i tak się już nie da). Nie wiem jak bardzo rygorystycznie wymagaja atestu na beton przy odbiorze, ale nie sądzę żeby był konieczny, bo przecież zawsze można urabiać go w betoniarce a wtedy atest to chyba każdy Józio-murarz musiałby wystawiać (być może zależy to od wpisu w dzienniku) ..a jeszcze jedno: na Śląskiej lepiej załatwia mi się sprawy z Nim niż z Nią, ale może ja po prostu wolę facetów... P.S. coś się chyba pokiełbasiło z forumowym serwerem; nie mogę zamieścić wiadomości; ciekawe w ilu kopiach się wyświetli, gdy się wreszcie uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts