sli 09.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Proponuję dodać sobie w stopce link, to każdy szybko będzie mógł sobie zawsze tam trafić. Link dodałem, jak coś ciekawego i tanio znajdę to na tablicę wrzucę. A teraz mam pytanko, bo nie wiem jak sobie poradzić: Aby rozpocząć budowę muszę zrobić wjazd na działkę (przez płytki rów, jakieś 20-30 cm głębokości, odprowadzający wodę tylko z mojej i sąsiedniej działki). Działka i rów są przy drodze powiatowej. Nadmienię, że obecnie uzgadniana jest lokalizacja wjazdu. Nie chciałbym na obecnym etapie robić tego wjazdu drogą formalną (na razie tylko wjazd tymczasowy), bo to będzie i długo trwało i dużo kosztowało. Tym bardziej, że pewnie ciężarówki i tak ten wjazd rozwalą. Docelowy wjazd ze wszystkimi papierami chciałbym zrobić pod koniec wykończeniówki (czyli za jakiś rok). Jak Waszym zdaniem najłatwiej, najszybciej i najtaniej wykonać wjazd tymczasowy, aby nikt się jakoś specjalnie nie czepiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 09.06.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam Słuchajcie jak mam ugryźć gaz ? tzn mam warunki w których piszą że gazownia podłączy mi go za coś ok 7 tys , buduje w Łodzi gaz mam przy płocie od frontu , więc to chyba dużo , jak czytam że inni mają za tą przyjemność kwoty ok 1,5 tys. poradzcie cosik pozdrawiam Nie wierz w takie głupoty, że ktos ma gaz za 1,5 tys.. Chyba, ze tego całego gazociągu ma nie więcej niż z 5 metrów. Do domu! Ja robiłam za 5 tys. w tym materiał, a tez gaz mam 2 metry od płota. I około 20 do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 10.06.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 CONTEL Ja mam wycenione przyłącze gazowe na 1,3tys. Cena jest tylko za przyłącze od głównej lini gazowej do lini ogrodzenia gdzie będzie skrzynka z licznikiem. To jakieś 4 m. Od ogrodzenia do domu będę musiała dużo jeszcze dopłacić. Odcinek 15 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 10.06.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Juz kiedys pisalem swoje ceny, ale powtorze w skrocie.Cena za wykonanie przylacza to bylo 920 zl netto (przylacze to jest to od gazociagu do licznika - w granicy). Jesli dlugosc przylacza przekracza 5 m, to za kazdy metr sie doplaca wg stawki za metr.Trzeba zakupic skrzynke na gazomierz i cos tam jeszcze ~500A teraz instalacja podziemna na Twojej dzialce to jest to, od licznika do zaworu (skrzynki) na budynku. Cena 80-120 mb rury. Nachodzilem sie mocno, zeby nie placic tzw. podwyzszonej oplaty przylaczeniowej (rozbudowa gazociagu, za malo bylo chetnych i inwestycja nie zwracala sie w okreslonym czasie). Ale zebralismy wiecej "chetnych" i akurat trafilismy na zmiane w rozliczeniach, tak, ze Gazowni sie oplacilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 10.06.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 ja nie wiem jak to jest ale ja w Zgierzu za podłączenie mnie do sieci czyli od nitki w sąsiedniej ulicy do swojego płotu (dokładnie 59m) płacę Gazowni w Zgierzu niecałe 1,2 kpln. Sam się dziwiłem. Instalacja wewnętrzna tj od płotu do domu i wewnątrz jest po mojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 10.06.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 A teraz mam pytanko, bo nie wiem jak sobie poradzić: Aby rozpocząć budowę muszę zrobić wjazd na działkę (przez płytki rów, jakieś 20-30 cm głębokości, odprowadzający wodę tylko z mojej i sąsiedniej działki). Działka i rów są przy drodze powiatowej. Nadmienię, że obecnie uzgadniana jest lokalizacja wjazdu. ja bym wziął ze 4-5 szt. tych małych dren o średnicy 50 cm wrzycił do tego rowka i zasypał ziemią. Jak będziesz sobie robił wjkazd na cacuszko to łatwo będzie to wyciągnąć a w trakcie woda będzie ładnie spływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzba75 10.06.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Witam Słuchajcie jak mam ugryźć gaz ? tzn mam warunki w których piszą że gazownia podłączy mi go za coś ok 7 tys , buduje w Łodzi gaz mam przy płocie od frontu , więc to chyba dużo , jak czytam że inni mają za tą przyjemność kwoty ok 1,5 tys. poradzcie cosik pozdrawiam Jezeli do gazociagu masz nie wiecej niz 30 metrow , to przylacze ma obowiazek wykonac w cenie zryczaltowanej gazownia (placilem ok 1200 zl). Przerabialem to w zeszlym roku, sprawe pomogl rozwiazac Urzad Regulacji Energetyki. Po stronie inwestora jest wykonanie odcinka od domu do szkrzynki w plocie (skrzynke finansuje inwestor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.06.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Cześć Sli - ja przez to przechodziłem. Wszystko opisywałem w dzienniki z tym wjazdem przez rów. Nie mogłem mieć tymczasowego ( tak chciałem ), tylko od razu docelowy ( no prawie, bez kostki na wierzchu ... ). Po prostu kobita u mnie "od dróg" miała fochy Poczytaj sobie co pisałem, to na razie był mój największy horror pozdrawiam, majki PS.Fajnie, że są juz wpisy u nas w "tablicy ogłoszeń". Im bedzie ich więcej, tym będzie nam łatwiej Ja swoje "dane" postaram się dziś uzupełnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 11.06.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A kto z Was kupował ostatnio wełne minerałną - interesuje mnie 20 cm grubości. Dzwonie i nigdzie nie ma, zwariować można, czy już nic nie można normalnie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 11.06.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A kto z Was kupował ostatnio wełne minerałną - interesuje mnie 20 cm grubości. Dzwonie i nigdzie nie ma, zwariować można, czy już nic nie można normalnie kupić. też trochę potrzebuję ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 11.06.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc w sprawie tego nieszczęsnego przyłącza gazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONTY PYTON 11.06.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 gdzie brałaś stemple? Z jakiego drzewa się je robi? Ile transport? zadzwoniłam do mojego umówionego cieśli/dekarza z prośbą o ratunek, po 3 minutach dostałam odpowiedź z ceną i terminem dostawy, nie miałam wielkiego wyboru bo stemple były potrzebne "na już", z czego one są nie mam pojęcia - na pewno drewniane http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif transport w cenie, ale to podobno cena "po znajomości" dla mojego cieśli, odpowiedź na pierwsze pytanie: z zaprzyjaźnionego z cieślą tartaku http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif w sytuacji wyższej konieczności nie wnikałam gdzie ten tartak jest, ale mogę podać numer telefonu, bo umawiali ze mną godzinę dostawy Jeśli możesz to prześlij mi namiar na priv, please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 11.06.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Chciałbym zamontować okna drewniane ale w większości dostawców jest zastrzeżenie , że montaż dopiero po tynkach wewnętrznych i wylewkach (z uwagi na wilgoć). Jak sobie z tym poradzić? Jakoś sobie nie wyobrażam , ze mam mieć dom otwarty jak będę robił wszystkie instalacje. Aż tak bardzo nie wierzę w to , że to bezpieczne. Jakie są wasze opinie??? ...nie ryzykuj z montażem drewna przed tynkowaniem i wylewkami - nie owijaj okien drewnianych folią bo się lakier zmaceruje . Minimum 2 tygodnie trzeba odczekać po tynkach i posadzkach. Pozdrawiam P.S. ...jak byś jednak się nie zastosował to da się poprawić purchle na drewnie - za pieniądze oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 12.06.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Czy ktoś się orientuje czy w Aleksndrowie jaest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego, czy trzeba starać się o decyzję o warunkach zabudowy? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 12.06.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 11małgosiaja mam działkę w Aleksandrowie. Z tego co wiem to plan normalnie działa. Ostatnio jak byłam w gminie to mieli zrobić jakieś zmiany w obrębie A-2. Akurat moja działka jest w tym obrębie i nie mam problemu z papierami. Jedno pozwolenie już mam a muszę złożyć papiery na jeden zamienny i dwa osobne pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 12.06.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Tak a propos cen materiałów budowlanych to faktycznie jest gorzej niż przed rokiem, ale kwoty o których słyszałem (np. 12 zł za maxa ) należy mocno przefiltrować przez głowę, na allegro są materiały budowlane do wzięcia "od ręki" po cenach rzędu 6-7 zł za maxa (a widziałem nawet po jakieś 3 zł ale nie wiem czy to nie była fatamorgana ). Co do PTH to nie pamiętam ale zajrzyj na allegro zanim dasz się naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 13.06.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Tak a propos cen materiałów budowlanych to faktycznie jest gorzej niż przed rokiem, ale kwoty o których słyszałem (np. 12 zł za maxa ) należy mocno przefiltrować przez głowę, na allegro są materiały budowlane do wzięcia "od ręki" po cenach rzędu 6-7 zł za maxa (a widziałem nawet po jakieś 3 zł ale nie wiem czy to nie była fatamorgana ). Co do PTH to nie pamiętam ale zajrzyj na allegro zanim dasz się naciągnąć. będziesz bogatym człowiekie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.06.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 canna A'propos tablicy ogłoszeń i betonu Dowiedz się, ile przeznaczają czasu na mycie pompy, czy trzeba dopłacic. U mnie mieli pół godziny płatne... czy czas oczekiwania pompy na gruszkę jest płatny (u mnie mieli płatne pół goodziny na rozstawienie pompy, ale tylko pół) czasem czeka się godzinę a forsa leci. Ile betonu bez faktury. U Walenciaka nie jest po 210, bo tylko pół daje bez faktury, średnio wychodzi 230. Czy daje atest na beton (W daje). Czasem tanie okazuje się drogie po podliczeniu całych kosztów Ja wcale nie zachwycałam się ceną, tylko ich organizacją. Cena średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 13.06.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Gminna wiesc niesie, ze ceny materialow budowlanych (cegla, pustaki) zaczynaja spadac lub przynajmniej stanely. Konkurencja robi swoje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.06.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 A propos cen Kupiłam bloczki fundamentowe ze śląskiej. z tych nizszych cenowo. Przywieźli mi pół z Maxbetu (jako zadośćuczynienie za czekanie). Maxbet u nich jest drożej nawet ze złotówkę (ale można kupić, a w maxbecie zapisy na ich bloczki są na 2 miesiące ). Tearaz stoją te bloczki obok siebie i dopiero w ten sposób widzę różnicę. Te z maxbetu szare, ciemne, równe i jednolite. Te tanie ze śląskiej - żółtawe, trafi się też nierozmieszany piasek, tak z pół palety będzie do reklamacji. Gdybym to zobaczyła na samym początku - wziełabym wszystkie drozsze. Ale pojedynczo nie rzuca się w oczy. dopiero jak stoją obok siebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts