od_biry 20.06.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 mpoplaw Ja kupowałam nadproża w Stalbecie 28 maja ceny z faktury brutto; 120 - 36,60 180 - 53,68 210 - 61,00zł 270 - 79,30. Mam pytanie o Stalbet. Brałaś transport polecany przez nich, czy też miałaś swój? Masz jakieś namiary na niedrogi i terminowy transport? I jeszcze jedno: czy kazali ci płacić kaucję za palety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniqa_1977 20.06.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Mam pytanie o dostawy materiałów, a konkretnie o stan w jakim one docierały na budowę. Przyjechała do mnie pierwsza dostawa porothermu - dwie palety wyglądają na mocno stuknięte. W hurtowni powiedzieli mi, że jak odpakują i rzeczywiście pustaki będą uszkodzone to uwzględniają reklamację - ale dopiero jak obejrzy to ktoś od producenta. Jak u was wyglądała kwestia uszkodzeń ceramiki? I jak później było z procedurą reklamacji? Obawiam się sytuacji, że będzie przepychanka pomiędzy producentem a dystrybutorem bo mnie to wygląda na problemy podczas załadunku . Zasadniczo problemów nie było - trafiło mi sie kilka połamanych dachówek, ale wszystko ładnie wymienił dostawca (skład). Nikt od producenta nie przyjeżdżał skorup oglądać. Co do Porothermów to zaledwie kilka sztuk było popękanych i odkrylismy to kawałek czasu po dostawie - więc dałam sobie spokój z reklamacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 20.06.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Mam pytanie o dostawy materiałów, a konkretnie o stan w jakim one docierały na budowę. Przyjechała do mnie pierwsza dostawa porothermu - dwie palety wyglądają na mocno stuknięte. W hurtowni powiedzieli mi, że jak odpakują i rzeczywiście pustaki będą uszkodzone to uwzględniają reklamację - ale dopiero jak obejrzy to ktoś od producenta. Jak u was wyglądała kwestia uszkodzeń ceramiki? I jak później było z procedurą reklamacji? Obawiam się sytuacji, że będzie przepychanka pomiędzy producentem a dystrybutorem bo mnie to wygląda na problemy podczas załadunku . Jak dotychczas nie dostałam uszkodzonego Porothermu, ten sam skład dostarczył mi kilka uszkodzonych pustaków systemu kominów - wymiana bez problemu, skład od pustaków stropowych sam dodał gratis 20 pustaków w razie gdyby były jakieś stłuczki - teraz mam te 20 sztuk na placu i nie wiem co z nimi zrobić http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.06.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 od_biry 1. Transport mam polecony od nich. Miałam namiar na kogoś konkretnie przewoził mi kontener ale gdzieś wcięło . Ten pan "ze Stalbetu" za przewóz każdej palety woła 20 złociszy x 50 palet = 1 patyczek . Nie wiem drogo ? 2. Za każdą paletę płacę 20 złoty kaucji. Czyli znowu patyczek . W sumie wyjdę na zero ale teraz umoczone 2 tysiączki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 20.06.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 od_biry 1. Transport mam polecony od nich. Miałam namiar na kogoś konkretnie przewoził mi kontener ale gdzieś wcięło . Ten pan "ze Stalbetu" za przewóz każdej palety woła 20 złociszy x 50 palet = 1 patyczek . Nie wiem drogo ? 2. Za każdą paletę płacę 20 złoty kaucji. Czyli znowu patyczek . W sumie wyjdę na zero ale teraz umoczone 2 tysiączki Nie wiem czy rozmawialiśmy z tym samym człowiekiem. "Mój" liczy sobie 130 za kurs - ze Stalbetu do mnie są 3 km to się specjalnie nie napodróżuje. Wszystko razem (nadproża, belki i pustaki stropowe) to wg niego 4 kursy bo na raz bierze 6 palet, ale spokojnie sobie przeliczę ile to będzie naprawdę. Do tego kaucja za palety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 20.06.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 mam na razie dwie wyceny elektryki, jedna opiewa na 10.000 a druga na 20.000 http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif obie zawierają robociznę z materiałem czy rzeczywiście instalacja elektryczna domu 4 pokoje, salon, kuchnia, łazienka, pom. gosp. garaż, jest taka droga? U nas sam materiał (kable, peszle) wyszedł pod 4000 nie licząc tablicy (dodatkowe 2-2,5 tys) więc cena 10 tys z robocizną, biorąc pod uwagę wzrost cen miedzi, wydaje się zupełnie rozsądny dla podobnej wielkości domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 20.06.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 od_biry to mój ma chyba większy samochód bo wszystko ma wziąść na coś 7 czy 8 kursów łącznie z nadprożami. Pytał się o wymiar bloczków to powiedziałam 25x14x30. Może tu pies jest pogrzebany. A droga chyba taka sama albo prawie taka sama bo ja też buduję w mieście " stołecznym" Aleksandrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 20.06.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Cześć Poszukuję pozostałości po szalunkach : płyty OSB, deski, itp. Jakby ktoś chciał oddać albo odsprzedać po ludzkich pieniądzach, proszę o kontakt. W kwestii transportu, mam przyczepkę, to mogę sobie co nieco zabrać. dzięki, pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 21.06.2007 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Mam pytanie o dostawy materiałów, a konkretnie o stan w jakim one docierały na budowę. Przyjechała do mnie pierwsza dostawa porothermu - dwie palety wyglądają na mocno stuknięte. W hurtowni powiedzieli mi, że jak odpakują i rzeczywiście pustaki będą uszkodzone to uwzględniają reklamację - ale dopiero jak obejrzy to ktoś od producenta. Jak u was wyglądała kwestia uszkodzeń ceramiki? I jak później było z procedurą reklamacji? Obawiam się sytuacji, że będzie przepychanka pomiędzy producentem a dystrybutorem bo mnie to wygląda na problemy podczas załadunku . Też miałem ten problem, zadzwoniłem do przedstawiciela "Wienergerga" i przyjechał ocenić ile sztuk jest uszkodzonych. Wyszło z moim zaokragleniem w górę 160 sztuk. Oddali mi pieniądze w hurtowni w której brałem materiał, a uszkodzony zostawili na budowie. Nie wiem jak jest teraz. Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 21.06.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 witam Pierwszy raz w grupie łódzkiej. Z Łodzią mamy wspólnego tylko tyle, że czasami przez nią "przejeżdżamy". Jesteśmy z Radomia.Mam prośbę. Szukam producenta rolet zewnętrznych najchętniej w systemie podtynkowym.U nas rolety zewn nie są nazbyt popularne. Jest mało przedstawicieli, jest więc drogo. Rolety zewn w systemie inegro chcą 200zł netto za mkw, a w innym punkcie 150 netto więc różnica znaczna, ale niestety ten tańszy nie ma systemu integro ani innego podtynkowego.Zależy mi namiarach na producentów rolet bo wtedy mogę załatwić sprawę"przy okazji" . Jeśli ktoś zamawiał rolety " w umiarkowanej" cenie to jeszcze raz baaardzo proszę o namiary.Pozdrwiam, Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 21.06.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Dorota Wszystko jasne. Mam mniej kursów bo biorę tylko naproża, pustaki stropowe i belki - bloczki już wmurowane... ale z Dąbrówki. Szczegóły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 21.06.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Też miałem ten problem, zadzwoniłem do przedstawiciela "Wienergerga" i przyjechał ocenić ile sztuk jest uszkodzonych. Wyszło z moim zaokragleniem w górę 160 sztuk. Oddali mi pieniądze w hurtowni w której brałem materiał, a uszkodzony zostawili na budowie. Nie wiem jak jest teraz. Mobby Dzięki za odpowiedzi - jakoś z tego wybrniemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 21.06.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 KTOKOLWIEK WIDZIAŁ.... KTOKOLWIEK WIE.... czy ktoś natknął się w łódzkiej okolicy na podobne schody: http://img234.imageshack.us/img234/8607/30631701gz2.jpg przepraszam za duży rozmiar, zdjęcie jest skopiowane (za zgodą właścicielki) z Galerii Domów Forumowiczów są to płyty betonowe układane samodzielnie przez właściciela i pomocników niestety producent tych konkretnych schodów znajduje się w Drawsku Pomorskim szukam w necie od kilku dni podobnych gdzieś bliżej, ale bez skutku w razie gdyby ktoś zobaczył w swojej okolicy podobne, proszę o przeprowadzenie dochodzenia i donos http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 22.06.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Potrzebuję ze dwie beczki po 200 l. Czy któryś z grupowiczów posiada takowe i chce odstąpić, odsprzedać, podarować ? Albo chociaż wie, gdzie to można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 22.06.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 mam na razie dwie wyceny elektryki, jedna opiewa na 10.000 a druga na 20.000 http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif obie zawierają robociznę z materiałem czy rzeczywiście instalacja elektryczna domu 4 pokoje, salon, kuchnia, łazienka, pom. gosp. garaż, jest taka droga? Trudno porównywać dwie oferty - szczególnie jeśli to robocizna z materiałem, dlatego dobrze jest zrobić coś w rodzaju ślepego kosztorysu w którym ty wyliczysz dokładnie co i ile ma być zrobione. Zanim zapytasz elektryka o cenę pomyśl co naprawdę potrzebujesz w domu, czyli musisz wiedzieć: ile będziesz mieć obwodów i jakie zabezpieczenia na każdym ile punktów oświetleniowych i gniazd ile punktów "siły" ile bezpieczników różnicowo prądowych instalacje niskoprądowe - domofon (ile gniazd/słuchawek), instalacja TV (jakiego rodzaju i ile punktów) instalacja alarmowa (jeśli rozprowadzenie przewodów robi elektryk) oświetlenie zewnętrzne i gniazda zewnętrzne Pytaj o szczegóły - bo zwykle tutaj jest b. dużo różnic. Jeden będzie liczył jako punkt puszkę na ścianie, inny tego nie policzy (jeszcze inny zrobi bez puszek). U mnie jeden policzył 9 bezpieczników różnicowo prądowych - a inny JEDEN (z dużym przybliżeniem 150 zł/sztuka) Można zrobić coś w rodzaju ślepego kosztorysu - wtedy łatwiej będzie ci porównać oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 22.06.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 zna ktos ceny rolet (tych naokiennych, czyli jak rozumiem podtynkowych)? moj sprzedawca okien chce 260/m2 z montazem. Byl post o roletach za 200 i ze za drogo To moze rzeczywiscie ktos zna taniej!!! Na allegro widzialam po 236. Kto da mniej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 22.06.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Potrzebuję ze dwie beczki po 200 l. Czy któryś z grupowiczów posiada takowe i chce odstąpić, odsprzedać, podarować ? Albo chociaż wie, gdzie to można kupić. O jakie beczki chodzi? Z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 22.06.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 O jakie beczki chodzi? Z czego? Najlepiej plastikowe, zwykle sa niebieskie... mogą być trochę mniejsze np. 160 litrów. Są potrzebne do przygotowania wapna - bo nie bardzo jest miejsce, żeby robić normalną skrzynię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 22.06.2007 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 Dzisiaj u mnie na budowie była ekipa od gazu , od instalacji gazu od przyłącza po odbiorniki gazu , za każdy punkt ( zawór w elewacji domu , piec gaz. , kuchnia gazowa czyli 3 pkt) chcą po 400 zł robocizny plus materiał , drogo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 22.06.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2007 O jakie beczki chodzi? Z czego? Najlepiej plastikowe, zwykle sa niebieskie... To nie mam. Wprawdzie na sąsiedniej działce mają takich do diabła, ale będę tam dopiero po niedzieli. Contel moim zdaniem drogo, bo w tej chwili biorą ponoć po 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts