EZS 08.08.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Powiedz mi dokładnie EZS czy TWOJA ARCHITEKT SAMA WYLICZAŁA OBCIĄŻENIA PRZY ZMIANIE STROPU. czy może dokonac tego architekt czy konstruktor, czy zmiana dokonana przez architekta pociągała za sobą zgodę no nie wiem np konstruktora . jak to zostało załatwione.A może Twój architekt posiada dodatkowe uprawnienia? pozdrawaiam gośka Wyliczała sama. Ma uprawnienia konstruktora ale w tym wypadku nie są potrzebne żadne papierki. Raczej wiedza. Ona przelicza sama łatwiejsze rzeczy a te trudne daje do przeliczania konstruktorowi, z którym pracuje. Zmiana ze stropu lanego na teriwe była dla niej łatwa. Obawiam się, ze w drugą stronę byłoby trudniej. W sumie ciebie to nie interesuje, to sprawa architekta, jedynie, ze może cię więcej kosztować taka zabawa. No i jeszcze jedno - strop wtedy jest niższy o ok 10 cm, o czym trzeba pamiętać szczególnie przy schodach. Ciekawe, po co to robisz, stal i beton są obecnie dość drogie no i desek dużo potrzeba i czasochłonne bardziej..... Jeszcze trzeba pilnować, żeby architekt zrobił zestawienia ile potrzeba jakiej stali, ile betonu - to zwykle jest w projekcie a przy zamawianiu jest baardzo potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 08.08.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 dzięki EZS ja jeszcze się nie zdecydowałam. architekt proponuje terive, natomiast ja sama raczej skłaniam się do lanego - poczytałam co forumowicze sądza o terivie, opinie nie były pochlebne. Nasz wykonawca też twierdzi że dla domów jednorodzinnych stosuje sie stropy lane (większośc tak robi). Sama nie wiem co robić. gdybym miała pewność że strop "zda egzamin" to bym nie zmieniała ( zmiana dla samej zmiany nie jest dobra). pozdrawiamgoska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 08.08.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Mam pytanko; czy ktoś z Was budował dom na terenie majacym spadek?. Jaki był koszt fundamentów i czy robiliście drenaż wokół domu. U nas na działce różnica poziomów wynosi 5m a pod samym domem 1,5 m. U mnie skonczylo sie na zmianie projektu i dobudowaniu piwnicy (nie wierz nikomu, ze jest to koszt porownywalny z glebszymi fundamentami). O obnizeniu garazu tez myslalem, ale akurat byl on z tej wyzszej strony i operacja dalaby zly skutek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.08.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 dzięki EZS Nasz wykonawca też twierdzi że dla domów jednorodzinnych stosuje sie stropy lane (większośc tak robi). goska eee tam Sama nie wiem co robić. gdybym miała pewność że strop "zda egzamin" to bym nie zmieniała ( zmiana dla samej zmiany nie jest dobra). Jaki egzamin. strop jak strop. Dla mnie zadecydowało, że mniej stali (droga) i szybciej można działać dalej. Po wylewanym trzeba czeeeekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 08.08.2007 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 mmad gdzie Ty się budujesz?, czyżby w Plichtowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megasmok 08.08.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 mam dylemat... ekogroszek czy gaz płynny? dodam, że kotłownia w budowanym domku maleńka jakieś 5m2 czy ktoś kalkulował koszty ogrzewania domu o pow. użytkowej ok. 130m2 (całkowita 188m2)? ciekawa jestem czy naprawdę tak znacznie ekonomia przemawia za paliwem stałym. pozdrawiam, monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 08.08.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Podpowiedzcie mi jak wylicza się powierzchnie tynków , w piątek wchodzi do mnie tynkarz i będzie tynkował maszynowo tynki gipsowe i nie wiem jak sie liczy ich powierzchnie , tzn np. ściana z oknem jak obliczyć , czy okno nie ma wpływu na powierzchnie ?? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 08.08.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 mam dylemat... ekogroszek czy gaz płynny? dodam, że kotłownia w budowanym domku maleńka jakieś 5m2 czy ktoś kalkulował koszty ogrzewania domu o pow. użytkowej ok. 130m2 (całkowita 188m2)? ciekawa jestem czy naprawdę tak znacznie ekonomia przemawia za paliwem stałym. pozdrawiam, monika Megasmoku ( dobre ) według mnie kierując się ekonomią to ekogroch ale wygoda to gazik do tego jeszcze ta maluczka kotłownia , hm wybrałbym gazik chyba powinno być Megasmoczyco , co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 08.08.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Podpowiedzcie mi jak wylicza się powierzchnie tynków , w piątek wchodzi do mnie tynkarz i będzie tynkował maszynowo tynki gipsowe i nie wiem jak sie liczy ich powierzchnie , tzn np. ściana z oknem jak obliczyć , czy okno nie ma wpływu na powierzchnie ?? pozdrowionka jeśli obrabia okna to zwyczajowo liczy się powierzchnię ściany z oknem ,odlicza się otwory powyżej 3 m2 . Albo odliczasz wszystko a za obróbki płacisz za mb. Wszystko zależy od umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 09.08.2007 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
megasmok 09.08.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 mpoplaw: ja budowę domu od tego zacząłem, od kalkulacji kosztów ogrzewania i doboru źródła ciepła no i? jak jest różnica? może przy niedużym domu gra nie jest warta świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 09.08.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam do sprzedania ok 150 szt. stempli długości 2,5 - 3,0 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 09.08.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Podpowiedzcie mi jak wylicza się powierzchnie tynków , w piątek wchodzi do mnie tynkarz i będzie tynkował maszynowo tynki gipsowe i nie wiem jak sie liczy ich powierzchnie , tzn np. ściana z oknem jak obliczyć , czy okno nie ma wpływu na powierzchnie ?? pozdrowionka jeśli obrabia okna to zwyczajowo liczy się powierzchnię ściany z oknem ,odlicza się otwory powyżej 3 m2 . Albo odliczasz wszystko a za obróbki płacisz za mb. Wszystko zależy od umowy Dzięki długi , mam z nim ustaloną cenę 28 zł m2 plus mam dokupić profile czy coś na ranty , cena średnia ale tynki tafla - robił u brata \pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 09.08.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 CZEŚĆczy macie w zanadrzu geodete ,który za swoja usługę ( wytyczenie domu) weźmie mniej niż 50 ZŁ OD PUNKTUł. POSZUKUJE PILNIE DZIĘKI Gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 09.08.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 gdzie w Łodzi po dachówkę ?? byłem w APK na Brzezińskiej i z dachówki Tondach Stodo Naturalna mój dach najprostrzy jaki może być 170 metrów dwuspadowy wyliczyli mi na 20.893 - troszkę drogo Znacie jakieś tańsze miejsca - z tańszą dachówką ? http://www.allegro.pl/item223182112_dachowka_prodach_2_70_zl_transport_gratis_.html ja kupiłam tutaj ca dach 260 metrow razem z wszystkimi dodatkami bez rynien i okien zapłaciłam 14 000, ale dachowka sie dopiero dla mnie produkuje więc oprócz ceny nic więcej nie mogę powiedzieć, Byłam osobiście zamówić w Metkowie i zostałam bardzo miło obsłużona i dostałam 1 sztukę gratis. A część dodatków już mam w domu przysłali mi kurierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka999 09.08.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 dzięki canna śledzę jeden z wątków, ale tam już pytałam i nikt z okolic Łodzi go nie buduje, myślałam, że tutaj znajdę jakiegoś "przyczajonego" zręcznego A ja znam takich jednych co budują (póki co to teraz ruszą z kopyta) koło mnie Zręcznego, ale pewnie tak są zarobieni, że nie maja czasu wejśc na forum Aga o Tobie mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaWus 09.08.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Megasmok! Wywołana przez Inkę przyznaję - ja buduję Zręcznego w wersji III. Co prawda zwątpiłam już czy się uda, bo w mężą pracy była taka restrukturyzacja, że już bylismy pewni, że z kredytu nici.... ale udało się Od 20.08 zaczynamy z fundamentami. A Ty na jakim jesteś etapie? I która wersję budujesz? Pozdrawiam - faktycznie zarobiona AgaWua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madroxy 09.08.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy może ktoś z was dostał odmowę warunków przyłączenia do sieci gazowe ? To mnie zasmuciles, bo u mnie bedzie z 200 metrow... Ale jeszcze jestesmy na etapie skladania wniosku o warunki, odwrot zawsze jakis sie wymysli Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zacisze 09.08.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Czy może ktoś z was dostał odmowę warunków przyłączenia do sieci gazowe ? To mnie zasmuciles, bo u mnie bedzie z 200 metrow... Ale jeszcze jestesmy na etapie skladania wniosku o warunki, odwrot zawsze jakis sie wymysli Tadek Ja jeszcze będę coś probował wskórać w tej sprawie . W sumie zastanawiam się czy jednak nie zapłacić tej kwoty, bo jako alternatywa pozostaje tylko ogrzewanie olejowe i gaz z butli, jednak te rozwiązania wydaja się być droższe. W dłuższej perspektywie jednak trudno jest oszacować jaka będzie tendencja co do cen tych paliw. Tak więc muszę się z problemem przespać i podjąć jakąś decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 09.08.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Mam coś co może zainteresować rozpoczynających budowę. A mianowicie oddam... sławojkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts