Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

canna

czy można poprosić o namiar na tego fachowca ? Robocizna ma bardzo rozsądną cenę.

pzdr

w zastepstwie Włodek

Włodku w zastępstwie Mirki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

cena robocizny jest tak rozsądna pod warunkiem, że kupię materiał za pośrednictwem wykonawcy, a jak już zdążyłam się zorientować mogę kupić samodzielnie wszystkie materiały przynajmniej 100% taniej (oprócz kotła, który znalazłam "tylko" 2.000 taniej niż u wykonawcy)

jeżeli zrezygnuję z zakupu materiałów u wykonawcy (podobno to jest cena z dużym upustem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif ) koszt robocizny znacznie wzrasta, jeszcze nie wiem do ilu, ale zapytam

nadal jesteś zainteresowany namiarem?

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

canna

przy takim podejsciu tego pana do klienta, to dziękujemy bardzo.

Już mieliśmy kontakt z podobnym naciągaczem, na nastepny nie mamy najmniejszej ochoty.

Hydraulik, którego nam polecali znajomi wycenił swoją robociznę u nas na ok. 6k zł. Materiały kupujemy my, on polecił znajome hurtownie. Jeśli się zgodzimy to ma zacząc we wrześniu. Mamy ok. 40m kw. podłogówki, kocioł HEFa na ekogroszek, pelety i drzewo (7k5 w PAWLO w Nowosolnej - z jego listy polecanych hurtowni), dom ok. 200m kw zabudowy.

pzdr

wz Wlodek

Jakie kupujecie grzejniki?

Znalazłam na forum mnóstwo starych (2003-2004) postów gdzie fachowcy odradzają DIAMOND http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif a tak już się ucieszyłam, że są tanie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Czy ktoś ma jakieś tanie grzejniki i jest zadowolony? (nie tylko z ceny, ale i z ich działania)

np. DeLonghi?

na razie czuję się osłabiona wyceną na materiały instalacji co i wod-kan, wychodzi prawie 20.000 http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif w tym kocioł z oprzyrządowaniem 7.680

robocizna w tym to pestka 3.500

chciałem tylko szanowną forumowiczkę pocieszyć, że moja wycena oscytuje w granicach 45 tys. zl w tym kocioł 15 kPLN.

A tak w temacie instalacji czy ma ktoś jakiekolwiek doświadczenia z SAUNOPOLem. Proszę o opinie.

Właśnie w przyszłym tygodniu mam podpisać umowę w Saunopolu. U mnie cena C.O. ( w tym prawie 100m2 podłogówki (kocioł ACV Heat Master ~15 kpln), sterowanie pogodowe itp) + cwu - wycenione na ~ 45 kpln brutto. Ciekawe swoją drogą skąd taka zbieżność :o . Mam do tego obietnicę, że wszystko co będzie potrzebne (armatura, biały montaż - Vat - 7%) :D

w kwietniu kupiliśmy działke na wzniesieniach,

Witam sąsiadkę! :)

mamy też zakupiony projekt domu "retro" http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/retro/ co o nim sądzicie???.

Bardzo fajny projekt. Plusem jest garaż w poziomie parteru a nie w piwnicy, ja to już bym zaczął kombinować jak go przerobić na sypialnię i wtedy odpadłaby konieczność robienia góry, można by obniżyć trochę dach... ale to są kombinacje ;)

Zamierzamy postawić w tym roku fundamenty, w przyszłym reszte domu.

Mam pytanko; czy ktoś z Was budował dom na terenie majacym spadek?. Jaki

był koszt fundamentów :-? i czy robiliście drenaż wokół domu.

U nas na działce różnica poziomów wynosi 5m a pod samym domem 1,5 m.

Fundamenty już były więc się nie wypowiem, ale prawdziwy problem to odwodnienie, zwłaszcza że garaż mamy w piwnicy - brak piwnicy to jeden kłopot z głowy (nie ma czego podlewać), drugi to strumienie wody przewalające się przez działkę i nanoszące piach i inne badziewie z drogi.Musicie dobrze rozważyć to wszystko na etapie projektu, a koszta - no cóż, nie są małe. Z drugiej strony - górale budują na większych spadkach i żyją to my nie damy rady? :lol:

Sorki że tak na wstępie tyle pytań ale jestem nowa i mocno "zielona". Będe wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki

pozdrawiam gośka

Pytaj a zostanie Ci odpowiedziane :lol:

gdzie w Łodzi po dachówkę ??

byłem w APK na Brzezińskiej i z dachówki Tondach Stodo Naturalna mój dach najprostrzy jaki może być 170 metrów dwuspadowy wyliczyli mi na 20.893 - troszkę drogo :(

Znacie jakieś tańsze miejsca - z tańszą dachówką ?

Potarguj z APK, w zeszłym roku byli dosyć podatni na negocjacje, chyba że już nałapali klientów i im nie zależy.

Ja w końcu wziąłem z APK, ale pamiętam, że drugą w kolejności była firma zlokalizowana na Brzezińskiej ale praktycznie w Nowosolnej, po lewej stronie, facet miał Koramica, Braasa i Ruppa, skłaniałem się mocno ku Braasowi.

gdzie w Łodzi po dachówkę ??

byłem w APK na Brzezińskiej i z dachówki Tondach Stodo Naturalna mój dach najprostrzy jaki może być 170 metrów dwuspadowy wyliczyli mi na 20.893 - troszkę drogo :(

Znacie jakieś tańsze miejsca - z tańszą dachówką ?

Potarguj z APK, w zeszłym roku byli dosyć podatni na negocjacje, chyba że już nałapali klientów i im nie zależy.

Ja w końcu wziąłem z APK, ale pamiętam, że drugą w kolejności była firma zlokalizowana na Brzezińskiej ale praktycznie w Nowosolnej, po lewej stronie, facet miał Koramica, Braasa i Ruppa, skłaniałem się mocno ku Braasowi.

my wybraliśmy EURONIT z Olkusza, mają swoje punkty sprzedaży w Łodzi i okolicy. Dach 300 m kw z oknami i rynnami z pcv ok. 22k zł.

Nasz dekarz stwierdził, że po Braasie to najlepsza dachówka cementowa a ponadto powiedział, że w naszym klimacie dachówka betonowa sprawdza się lepiej a jest dużo tańsza.

pzdr

wz Wlodek

Na naszej Tablicy Ogłoszeń kropi kogoś polecał, ale cofnął mu rekomendację, jeśli to był Wdowiak - to absolutnie słusznie.

Nie, ten mój to był Szymczak, umówił się, nie dość że nie przylazł to jeszcze telefonów nie odbierał, w końcu zwolniłem go za pomocą SMSa i w sobotę zrobił mi Boguś (ten od wylewek, robi też oczyszczalnie), o 1 kPLN taniej a wiem że robi nieźle. Czy u mnie jest dobrze to Ci powiem za rok :lol:

A, i bd miał drzwi tymczasowe (ktoś tam chciał), myślę że jakoś w tym tygodniu, oddam za walizeczkę Carlsberga :lol: Całkiem porządne, drewniane, ze skoblem, do tego oryginalna chińska kłódka z Praktikera.

A możesz coś więcej napisać, tzn. przede wszystkim jakie są wymiary tych drzwi?

Nie wiem kto wcześniej chciał..., ale ja tez mogę chcieć :D :D :D.

A do Wódki mam całkiem niedaleko...

Tylko nie wiem czemu Ty kropi chcesz pifffko a nie wódeczkę? :lol: :lol: :lol:

Pierwszy był majki (chyba że się rozmyśli) a wódeczkę to lubię owszem ale z rzadka (choć to może niepatriotyczne), jako dziecko "trzeciej fali" preferuję browary 8)

Niedługo będę też miał pseudo-bramę garażową 2500x2100 (możemy negocjować liczbę "walizeczek" ;) ) jak mi zrobią wreszcie te podjazdy i będzie sens to rozbierać.

czy nie zna ktoś dekarza albo chociaż ciesli wolnego od początku września jakimś cudem???

mój umówiony dekarz rozbzbrał 3 dachy i pochorował się. Teraz kończy i może wejść do mnie na początku pażdxiernika!

cześć

KROPI

dzięki za słowa otuchy :D

Ja w tym tygodniu dostane wycene od jednego z potencjalnych wykonawców, mam nadzieje, ze nie padne trupem jak zobaczę koszt stano "0" . Ale jeszcze mam w zanadrzu jednego wykonawcę wolnego w tym roku. Obaczym.

U nas na działce jest b. sucho a ponieważ jestesmy na samej górze to raczej nas nie zaleje. "Potencjalny" wykonawca twierdził, ze nie trzeba robić drenażu. Dobre i to chociaz za to nie zapłacimy.

Projektu domu nie będziemy zmieniać. Potrzebny nam będzie ten dwustanowiskowy garaż chociaż na razie tylko jeden samochód 8)

pozdrowionka gośka

Gość 2mm
A tak w temacie instalacji czy ma ktoś jakiekolwiek doświadczenia z SAUNOPOLem. Proszę o opinie.

radzę unikać nawet kontaktów z tą firmą. W moim przypadku przez dwa miesiące nie byli nawet w stanie oszacować kosztów na podstawie dostarczonych projektów itp. O podejściu do potencjalnych klientów nawet nie wspomnę.

Niech sobie dalej sprzedają te swoje krany i kible.

(...)

Czy ktoś ma jakieś tanie grzejniki i jest zadowolony? (nie tylko z ceny, ale i z ich działania)

np. DeLonghi?

Ja mam grzejniki Viessmanna. Byly tansze niz Purmo (dodatkowo kupione na 7%). Czy jestem z nich zadowolony... no grzeja i na razie nie ciekna, wiecej szczegolow moge dostarczyc za 5 lat...

(...)

np. DeLonghi?

Ja mam grzejniki Viessmanna. Byly tansze niz Purmo (dodatkowo kupione na 7%). Czy jestem z nich zadowolony... no grzeja i na razie nie ciekna, wiecej szczegolow moge dostarczyc za 5 lat...

nie sądzisz ,że to trochę snobistyczne .....?????

Nie wiem ile kosztują grzejniki Viessmanna, ale skoro są tańsze niż Purmo, to chyba nie aż taki snobizm? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

A co mojej wyceny:

poświęciłam trzy dni i przekonałam się, że można taniej i niekoniecznie gorzej, mam urlop i nie śpieszy mi się, wolę poświęcić czas i zaoszczędzić pieniądze, skoro moja instalacja może być tańsza o połowę

nie muszę mieć grzejników Kermi za cenę wyższą niż w sklepach internetowych i dać sobie wmówić, że to cena po "specjalnym" upuście

to samo dotyczy kotła

poza tym mam wiele wątpliwości w kwestii doboru mocy tych grzejników do poszczególnych pomieszczeń

jeszcze za mało wiem na ten temat, ale jasne jest już, że chciano mnie naciągnąć na sporą sumę