Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Długi, dzięki za kontakt do architekta. Jeśli ktoś jeszcze ma kogoś sprawdzonego chętnie porównam.

Canna co do tych ogrdzen to pokrece sie w okolicach Tomaszowa i posprawdzam jak to dzis wyglada cenowo, tym bardziej że zaglądam w te okolice srednio raz na tydzien służbowo :D w pierwszej kolejności odwiedzę oczywiście pana Ciacha 8) i ponegocjujemy sobie.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Wakacje , wakacje i już po wakacjach :(

(...)

No i mam pytanie z serii durnych - nasza działka jest względem sąsiednich posesji nieco obniżona , czy nawozić piasek teraz przed robieniem fundamentów, czy poczekać na początek prac i wtedy nawieźć ???

Witaj opalony Jelonku.

No to teraz pora wziąć się do pracy, co...? 8) :D

Odnośnie nawożenia: najpierw wykopać dziury pod fundamenty i zalać je z gruchy, później podmurować bloczkami fund. na odpowiednią wysokość, na koniec podwyższyć teren wokół i w środku. - Tak było (w skrócie) u mnie.

Jeśli nie podniesiesz się z tą ziemią zbyt wysoko (tak, że np. sąsiadom okna zasłonisz, albo wodę z opadów im do chałupy nalewać będziesz :wink: :lol: ) to pewnie nie będą ci bruździć. No, chyba że strasznych upierdliwusów masz za płotem, ale w takim przypadku to polecam szybko tą działkę sprzedać, bo będzie tylko gorzej :wink: :lol:

Canna, jeśli ten płotek wygląda tak samo na żywo, jak na fotce, to chociaż betonu nie cierpię - muszę przyznać, że całkiem fajnie to wyszło :) szczególnie po przepędzlowaniu go na buraczka.

... a z tymi "chwaściorami" to chyba przesadzałaś - ledwie coś zielonego z ziemi wyłazi...

Witam Grupę Łodzką.

Jestem podobnie jak Johana jestem w fazie grodzenia posiadłości :roll:

Mam zapytanie: Czy ktoś z Was ma kontakt do jakiejś spycharki ?

Planuję ok. 20-30 cm warstwy gleby zgarnąć na 1 lub 2 strony działki po to, żeby w przyszłości nie szukać dobrej ziemi do ogrodu, a ta jest przyzwoita.

To będzie około 400m2, czyli prostokąt o wym. 25m x 15-16m

Potrzebuję uczciwego faceta, który nie zedrze ze mnie zbyt dużo kaski. :wink:

pozdrawiam GF

witaj

Ale skąd konkretnie jesteś?

Koparki biorą dużo za dojazd. Najlepiej szukać w okolicy. A nie wiem, gdzie ta twoja okolica jest :D

Canna, jeśli ten płotek wygląda tak samo na żywo, jak na fotce, to chociaż betonu nie cierpię - muszę przyznać, że całkiem fajnie to wyszło szczególnie po przepędzlowaniu go na buraczka.

... a z tymi "chwaściorami" to chyba przesadzałaś - ledwie coś zielonego z ziemi wyłazi...

Ogrodzenie jest brązowe, nie buraczkowe, aparat zmienia kolor.

Z chwaściorami faktycznie jest dziwnie - na froncie jakoś ich mało rośnie i tylko po bokach, może dlatego, że tam wjeżdżają samochody i je tratują http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Witam Grupę Łodzką.

Jestem podobnie jak Johana jestem w fazie grodzenia posiadłości :roll:

Mam zapytanie: Czy ktoś z Was ma kontakt do jakiejś spycharki ?

Planuję ok. 20-30 cm warstwy gleby zgarnąć na 1 lub 2 strony działki po to, żeby w przyszłości nie szukać dobrej ziemi do ogrodu, a ta jest przyzwoita.

To będzie około 400m2, czyli prostokąt o wym. 25m x 15-16m

Potrzebuję uczciwego faceta, który nie zedrze ze mnie zbyt dużo kaski. :wink:

pozdrawiam GF

witaj

Ale skąd konkretnie jesteś?

Koparki biorą dużo za dojazd. Najlepiej szukać w okolicy. A nie wiem, gdzie ta twoja okolica jest :D

Cześć Ewa.

Moja okolica to Stawy Stefańskiego, a więc Łódź-Ruda.

Wiem, że dojazd tu istotny. Sorki. Racja trzeba się dokłądniej określać

pozdrawiam

Grzesiek

Doradzcie mi proszę czy 3 tysiące to dużo ? za podłączenie gazu ,wykonawca z gazowni , od ogrodzenia do pieca jest jakieś 10 metrów , 3 tysiące to za robote , materiał (rury stalowe , skrzynki ), geodetę , kwit od kominiarza.

NIKT Z WAS NIE WIE JAK Z CENĄ INS.GAZU OD PŁOTU DO DOMU ????

Ja włąsnie walcze z przyłaczem gazu . W sumie z materiałem i robocizną zamknę się w kwocie około 2750 zł . Przyłacze z linii ogrodzenia do domu miało w sumie ponad 20m .

Doradzcie mi proszę czy 3 tysiące to dużo ? za podłączenie gazu ,wykonawca z gazowni , od ogrodzenia do pieca jest jakieś 10 metrów , 3 tysiące to za robote , materiał (rury stalowe , skrzynki ), geodetę , kwit od kominiarza.

NIKT Z WAS NIE WIE JAK Z CENĄ INS.GAZU OD PŁOTU DO DOMU ????

Ja włąsnie walcze z przyłaczem gazu . W sumie z materiałem i robocizną zamknę się w kwocie około 2750 zł . Przyłacze z linii ogrodzenia do domu miało w sumie ponad 20m .

to co tyle kosztuje ...robocizna czy rura ?????

gadaj ile kosztowała gazownia czyli do skrzynki i czy te 2750 to z zaworem i podciągnięciem do pieca ???? bo u mnie też 10 m do domu i jakieś 7 przez dom ...gazownia chce mnie wyskrobać na 900 PLN , a teraz projekt ???? mapka ??? inwentaryzacja ??? wszystko u ciebie w cenie ????

Moja okolica to Stawy Stefańskiego, a więc Łódź-Ruda.

Wiem, że dojazd tu istotny. Sorki. Racja trzeba się dokłądniej określać

pozdrawiam

Grzesiek

Niestety, daleko. Opcje są dwie - jedna- chodzić po okolicy i szukać na płocie ogłoszenia "koparka" (ja tak znalazłam), druga - iść tam, gdzie budują w okolicy kanalizację albo tramwaj regionalny i zagadnąć. Trzecia jest droższa - my do zasypania fundamentów wzieliśmy koparkę od firmy, co nam kanalizę robiła. Ale była droga, bo dojazd daleki i ją przywozili na samochodzie... Jak nie znajdziesz inne, dam ci namiar na nich, oni działają w całej Łodzi

Dobry wieczór. :)

Jestem tu nowa, ale zanim zdecydowałam się napisać, przeczytałam cały wątek. Pozdrawiam zapaleńców :D

Przygotowywuję się do rozbudowy domu i targają mną wątpliwości, dręczą pytania i szargają mi się nerwy :wink:

Jestem dopiero po pierwszym spotkaniu z architektami, po jednym spotkaniu

z przedstawicielem firmy chętnej osuszyć moje fundamenty, pozbawione izolacji pionowej ( zdarza się ) i poziomej ( a to niespodzianka :evil: ).

Przede mną spotkanie z fachowcem od tynków cementowo- wapiennych.

Chciałabym choć trochę orientować się , ile może kosztować metr takiego tynku. Jeśli ktoś z Was może mi podać cenę z tego roku, to bardzo proszę.

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

jeśli dobrze zrozumiałem to takie systemy pustaków do ogrodzeń ma np.Bruk-bet, semmelrock i Joniec. Kiedyś też się tym interesowaliśmy, ale tanie to nie jest.

pzdr

wz. Włodek