Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Po pierwsze witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach. Mój dom buduje się od czerwca w Grabinie.

Jako że postanowiliśmy trochę zwiększyć zakres prac przewidzianych na ten rok i zamknąć domek przed zimą, stanęliśmy przed koniecznością wyboru okien. W tej chwili mamy dwa główne typy: Abatex i MS okna (oba na profilu Bruegman 5 komorowy). Czy ktoś z forumowiczów ma takie okna i może podzielić się swoją opinia na ich temat?

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Po pierwsze witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach. Mój dom buduje się od czerwca w Grabinie.

Jako że postanowiliśmy trochę zwiększyć zakres prac przewidzianych na ten rok i zamknąć domek przed zimą, stanęliśmy przed koniecznością wyboru okien. W tej chwili mamy dwa główne typy: Abatex i MS okna (oba na profilu Bruegman 5 komorowy). Czy ktoś z forumowiczów ma takie okna i może podzielić się swoją opinia na ich temat?

Ja mam okna z Abatexu. OKna sa fajne, ladne i ciche... ale wlasnie jestem w trakcie zalatwiania reklamacji. W przyszlym tygodniu bede mogl napisac, jak firma traktuje umowe gwarancyjna.

moja okolica to Stawy Stefańskiego, a więc Łódź-Ruda.

ja biorę koparkę z starownej góry[/b], użyj opcji szukaj, podawałem gdzieś do niego nr tel. bierze 70 zł/godz.

502 554 581 - 75 zł/godz za mniejszą koparko-ładowarkę z fantastycznym operatorem, 100 zł/godz za wielkiego Atlasa z operatorem ciut tylko mniej fantastycznym.

Wiesio TYNKARZ zamknął firmę i wyjeżdża http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Proszę, jeśli będziecie w składach budowlanych, pytajcie o namiary na tynki cw.... http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Canna ja mam namiar na kilku ale nie wiem jak z terminami, ten, który robił u mnie garaż była tani (11 zł) i dobry (tynkował bez listew itp a tynki sa dobre i proste)...ale reszte domu proponował, ze otynkuje pozna jesienia..i sie nie zdecydowalam tel 693 750 813

mam tez Pana, który bedzie tynkowal u mnie od tego piatku, ale niewiele o nim wiem, polecił mi go fachman od co :) p. Jarek 604 18 30 17

sprobuj

pozdrawiam

olka

Sluchajcie, czy ktos sie orientuje czy w Lodzi (albo jeszcze lepiej w Alesandrowie) jest jakas firma, ktora wynajmuje szalunki? Chodzi mi o taki szalunek przy pomocy ktorego mozna wylac wieniec? A jesli nie ma to bede wdzieczny za rady jak to zrobic w miare tanio (budowlaniec mnie uswiadomil, ze mozna to zrobic przy pomocy plyty osb tyle ze material bedzie kosztowal okolo 2000 zl i w sumie beda to pieniadze wywalone w bloto bo nic z ta plyta dalej nie zrobie.

Sluchajcie, czy ktos sie orientuje czy w Lodzi (albo jeszcze lepiej w Alesandrowie) jest jakas firma, ktora wynajmuje szalunki? Chodzi mi o taki szalunek przy pomocy ktorego mozna wylac wieniec? A jesli nie ma to bede wdzieczny za rady jak to zrobic w miare tanio (budowlaniec mnie uswiadomil, ze mozna to zrobic przy pomocy plyty osb tyle ze material bedzie kosztowal okolo 2000 zl i w sumie beda to pieniadze wywalone w bloto bo nic z ta plyta dalej nie zrobie.

U mnie szalunki na kazdy wieniec (3 sztuki) byly zbijane z desek. Dwa wience byly wylewane ze stropami, jeden na poddaszu jako "wolnostojacy".

Nie wiem, jakie duże, ale wiem, że na całe szalunki wystarczy ci ze 30 desek. Może nawet 20. Rozumiem również, że twojemu majstrowi nie chce się ich zbijać :o Używanych szalunków z desek nie kupisz, są one zwykle po rozszalowaniu używane do różnych jeszcze rzeczy aż kończą żywot bo nie nadają się już do niczego :-? Daj spokój, kup mu deski i nie rozwijaj nawet tego tematu. Wpędzisz się w koszty zupełnie niepotrzebne. Chyba że masz dom ze 600m2

A jesli chodzi o ogrodzenia betonowe (mocno na forum krytykowane ze wzgledu na specyficzna estetyke): ostatnio spotkalem sie z ogrodzeniami betonowymi "podwieszanymi". Na slupki Sa to jakby pustaki kominowe ale z zewnetrzna struktura cegly. Ustawia sie z tego slupki, maluje i moga nasladowac klinkier. I nie maja zaciekow :) Pomiedzy daje sie niskie przesla i np. deseczki. Nie trzeba robic glebokich fundamentow.

Ktos wie, o co mi chodzi i zna producenta? Ja nawet nie wiem, jak sie takie ogrodzenia nazywaja...

jeśli dobrze zrozumiałem to takie systemy pustaków do ogrodzeń ma np.Bruk-bet, semmelrock i Joniec. Kiedyś też się tym interesowaliśmy, ale tanie to nie jest.

pzdr

wz. Włodek

Znalazlem cos takiego:

http://www.betmar.pl/pl/oferta/slupy_ogrodzeniowe/

http://www.kbb.com.pl/slupki.htm

Najbardziej podoba mi sie to, ze nie trzeba robic fundamentu pod calym ogrodzeniem. Hmmm... ciekawe, czy ktos potrafi przeliczyc koszty takiego rozwiazania vis slupki i przesla wylewane na miejscu...

Nie wiem, jakie duże, ale wiem, że na całe szalunki wystarczy ci ze 30 desek. Może nawet 20. Rozumiem również, że twojemu majstrowi nie chce się ich zbijać :o Używanych szalunków z desek nie kupisz, są one zwykle po rozszalowaniu używane do różnych jeszcze rzeczy aż kończą żywot bo nie nadają się już do niczego :-? Daj spokój, kup mu deski i nie rozwijaj nawet tego tematu. Wpędzisz się w koszty zupełnie niepotrzebne. Chyba że masz dom ze 600m2

Popieram w calej rozciaglosci. Za deskami rozejrzyj sie po budowach dookola - duzo ludzi robi jednak stropy monolityczne z pelnym deskowaniem. Szalunkow od nich nie kupisz, ale deski poszalunkowe raczej tak :) W najgorszym wypadku w tartaku II gatunek - i tak wyjdzie taniej niz plyty OSB.

Cen i dostepnosci gotowych szalunkow nie znam.

Popieram w calej rozciaglosci. Za deskami rozejrzyj sie po budowach dookola - duzo ludzi robi jednak stropy monolityczne z pelnym deskowaniem. Szalunkow od nich nie kupisz, ale deski poszalunkowe raczej tak :) W najgorszym wypadku w tartaku II gatunek - i tak wyjdzie taniej niz plyty OSB.

Cen i dostepnosci gotowych szalunkow nie znam.

deska dużo taniej a murarz leń

Cześć

Broń Boże płyte OSB na szalunki :evil:

Raz dałem się wpuścić w kanał i kupiłem 2 płyty. Robotnicy porżnęli i po rozszalowaniu raż że nie użyjesz do niczego innego, a dwa, że pogniły ( szalunki w ziemi ) i popaczyły się :x

Potem załatwiłem parę desek "poszalunkowych" ( newet od jednego Forumowicza :wink: ) i używane są do tej pory ...

pozdrawiam, majki

U mnie szalunki na kazdy wieniec (3 sztuki) byly zbijane z desek. Dwa wience byly wylewane ze stropami, jeden na poddaszu jako "wolnostojacy".

Czyli najtaniej byloby odkupic od kogos deski z szalunkow, jak rozumiem? a nie wiesz przypadkiem jakie sa koszta wynajecia szalunkow 'wielorazowych'?

Ja mam około 2 m3 desek po stemplowaniu stropu, niektóre mają 4 metry inne krótsze nie były używane do szalowania fundamentu więc są w dobrym stanie, na razie jeszcze opierają się na nich stemple ale juz miesiąc po wylani stropu więc mogę już je zdjąć. Budowę mam niedaleko Aleksandrowa.