Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

alektyc - dołączam :oops:

Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ...

Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja...

U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi :-?

Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną :D

pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

alektyc - dołączam :oops:

Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ...

Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja...

U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi :-?

Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną :D

pozdrawiam, majki

ale my wycinaliśmy sami znaczy mąż i tata więc o to 1800 mniej tylko pare litrów paliwa do piły poszło.

Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę.

Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?.

Pozdrawiam. 8)

Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę.

Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?.

Pozdrawiam. 8)

Płaciłam 1500 + jakieś ZUDy i przyłącza prąd 300 ale wod-kan-gaz 2100

CZyli cena normalna. Ale ważne jeszcze, żeby architekt był nie tylko tani ale i "czasowy". Niestety zdarza się, że jak się weźmie bardzo taniego to jest zalatany i na nic nie ma czasu. I wtedy adaptacja trwaaaa. Zdarzają sie tacy, co zwodzą, mówią, że projekt dawno złożony w urzędzie a on leży w szufladzie. Poczytaj forum. Lepiej droższy a przetestowany miż tani nieznany. Choć ten prztestowany też może zawieść - vide moja pani od prądu - u nas była szybla i tania, potem wzięła ją nasza architektka do innego prajektu a pani zawiodła na całej linii.

Nie rozumiem, co piszecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie

to samo dotyczy projektu przyłącza gazu - to jest w gestii gazowni

jedyny projekt przyłącza, który robił mi projektant to woda

chyba, że chodzi o przyłącze doziemne, to owszem

Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie

Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci...

Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci...

przyłącza doziemne mam rzeczywiście w projekcie, ale płaciłam za wszystko razem, bez rozbijania na poszczególne projekty, dlatego źle zrozumiałam i sądziłam, że mowa jest o przyłączach zewnętrznych http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

Picek

co do ekipy , to jeżeli cena nie gra roli to ja zamierzałąm skorzystać z Partner Haus. Ich wycena powaliła mnie jednak finansowo. Była najdroższa z wszystkich które posiadam. Jeśli jednak jesteś zainteresowany to zerknij sobie na wątek polecane usługi.

Ja w końcu znalazłam ekipe, zobaczymy jak się sprawdzą, na pewno znacznie tańszą.

pzdr gośka

Zaczynam się obawiać, że faktycznie nie będzie mi kto miał położyć tynków wewnątrz domu :cry: Przynajmniej tej jesieni! Może ktoś by podrzucił jeszcze paru tynkarzy, dobrych, złych, maszynowych i ręcznych, nie jestem wybredna. Spec od ocieplenia też by się przydał...

witam tak trochę z innej beczki, ale wybaczcie :oops:

poszukuję wzoru umowy z wykonawcą (murarzem z ekipą), dzięki któremu będę miał spokojne sny, że mi murarz z ekipą nie zwieją, albo nie spaprają wyśnionego domku:)

wiem, że takie umowy tworzy si e indywidualnie, ale każdy kiedyś już coś spisał i wie co musi byc, a co tylko niszczy papier.

z góry serdeczne dzieki i pozdrowienia dla grupy :)

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Fundamenty z bloczków 45 zł/m2

Mury (ściany nośne) 32 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe)

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Fundamenty z bloczków 45 zł/m2

Mury (ściany nośne) 32 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe)

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

Paszczak a ile to wychodzi za całość stanu surowego ? przy jakiej powierzchni użytkowej ? jaki rodzaj stropu ? jaka technologia muru , jaki materiał ?

wtedy łatwiej będzie doradzić

a witam wszystkich po urlopie :D