majki 07.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 alektyc - dołączam Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ... Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja... U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 07.09.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 alektyc - dołączam Też właśnie wycinałem "dziadkowy" las ... Tylko że Twoje 2500 to bardzo mało ... Bo opórcz kosztów wycięcia w lesie i zwózki, dochodzą koszty przetarcia w tartaku i impregnacja... U mnie drwal wziął 1800 za 60 drzew. Dodatkowo wyjdzie po 70 zł/m3 przetarcia - tylko ja nie przecieram w tartaku, tylko tartak przyjeżdża do mnie na miejsce - minimalizuje do zera możliwość oszukania w tartaku na ilości drzewa oddanego. A z tego co wiem ... sporo tak robi Także ja szacuje 1m3 więźby na 200 zł - co i tak jest super ceną pozdrawiam, majki ale my wycinaliśmy sami znaczy mąż i tata więc o to 1800 mniej tylko pare litrów paliwa do piły poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 07.09.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A tartak mamy zaprzyjaźniony więc może nas tak bardzo nie oszuka, chociaż cena przetarcia z przywiezieniem jest wyższa od twojej bo 100zł. Także licze 200 zł na metr więźby za samo przecieranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 08.09.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę. Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 08.09.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 cześć mruva myśle że to w miare normalna stawka. Ja zapłaci łąm 2 tys ( w tej kwocie były uwzglednione już zmiany w projekcie ) pozdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Bardzo dziękuję wszystkim za namiary na geodetów, dzięki Wam znalazłam kogoś mam nadzieję przyzwoitego i taniego. Jak się sprawdzi to go polęcę. Mam pytanie - czy 1700 za adaptację projektu bez zmian plus 200 za zagospodarowanie działki + po 600 za każde przyłącze to przyzwoita cena w naszym regionie ?. Pozdrawiam. Płaciłam 1500 + jakieś ZUDy i przyłącza prąd 300 ale wod-kan-gaz 2100 CZyli cena normalna. Ale ważne jeszcze, żeby architekt był nie tylko tani ale i "czasowy". Niestety zdarza się, że jak się weźmie bardzo taniego to jest zalatany i na nic nie ma czasu. I wtedy adaptacja trwaaaa. Zdarzają sie tacy, co zwodzą, mówią, że projekt dawno złożony w urzędzie a on leży w szufladzie. Poczytaj forum. Lepiej droższy a przetestowany miż tani nieznany. Choć ten prztestowany też może zawieść - vide moja pani od prądu - u nas była szybla i tania, potem wzięła ją nasza architektka do innego prajektu a pani zawiodła na całej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 08.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Nie rozumiem, co piszecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie to samo dotyczy projektu przyłącza gazu - to jest w gestii gazowni jedyny projekt przyłącza, który robił mi projektant to woda chyba, że chodzi o przyłącze doziemne, to owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 08.09.2007 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Nie rozumiem, co piszecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie to samo dotyczy projektu przyłącza gazu - to jest w gestii gazowni jedyny projekt przyłącza, który robił mi projektant to woda chyba, że chodzi o przyłącze doziemne, to owszem Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Picek 08.09.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Szukam firmy sprawdzonej która wybuduje mi na terenie Kutna dom "pod klucz". Kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 09.09.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Nie rozumiem, co piszecie http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif Projekt przyłącza energetycznego robi ZE - mam to w umowie, jest to jedna ze składowych wykonania przyłącza przez ZE właśnie to samo dotyczy projektu przyłącza gazu - to jest w gestii gazowni jedyny projekt przyłącza, który robił mi projektant to woda chyba, że chodzi o przyłącze doziemne, to owszem Przy adaptacji projektu robi się od razu projekty przyłączy na działce (ZE robi do płota) i adaptację projektu przyłącza w domku. Sprawdź, masz w projekcie pieczątki odnośnych "fachowców" a za pieczątki się płaci... przyłącza doziemne mam rzeczywiście w projekcie, ale płaciłam za wszystko razem, bez rozbijania na poszczególne projekty, dlatego źle zrozumiałam i sądziłam, że mowa jest o przyłączach zewnętrznych http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 09.09.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Picek co do ekipy , to jeżeli cena nie gra roli to ja zamierzałąm skorzystać z Partner Haus. Ich wycena powaliła mnie jednak finansowo. Była najdroższa z wszystkich które posiadam. Jeśli jednak jesteś zainteresowany to zerknij sobie na wątek polecane usługi. Ja w końcu znalazłam ekipe, zobaczymy jak się sprawdzą, na pewno znacznie tańszą.pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 11.09.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Zaczynam się obawiać, że faktycznie nie będzie mi kto miał położyć tynków wewnątrz domu Przynajmniej tej jesieni! Może ktoś by podrzucił jeszcze paru tynkarzy, dobrych, złych, maszynowych i ręcznych, nie jestem wybredna. Spec od ocieplenia też by się przydał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 11.09.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Rzadko tu teraz zaglądam, bo nie mam internetu. Ale kompletnie nic nie rozumiem. Jak w ogłoszeniach wpisalam, że oddam za darmo sławojkę, to pies z kulawą nogą się nie interesuje, a tu ludzie płacą po 500 zł za budę. Kasy macie za dużo czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 11.09.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Anisiu a kiedy dawałaś to ogłoszenie?, chyba trochę wcześniej. Ja niebawem będe stawiać "tą budowlę" i jakby ktoś miał ją na zbyciu to chętie skorzystałabym (nie muszę mieć przecież nowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 11.09.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Rzadko tu teraz zaglądam, bo nie mam internetu. Ale kompletnie nic nie rozumiem. Jak w ogłoszeniach wpisalam, że oddam za darmo sławojkę, to pies z kulawą nogą się nie interesuje, a tu ludzie płacą po 500 zł za budę. Kasy macie za dużo czy co? umyj ,wywietrz to pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.09.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Anisia - no właśnie za późno to ogłoszenie, za późno Ja bym tam wziął, a tak to musiałem te "pincet" złotych wywalić pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszczak 11.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 witam tak trochę z innej beczki, ale wybaczcie poszukuję wzoru umowy z wykonawcą (murarzem z ekipą), dzięki któremu będę miał spokojne sny, że mi murarz z ekipą nie zwieją, albo nie spaprają wyśnionego domku:) wiem, że takie umowy tworzy si e indywidualnie, ale każdy kiedyś już coś spisał i wie co musi byc, a co tylko niszczy papier. z góry serdeczne dzieki i pozdrowienia dla grupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszczak 11.09.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec: murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi: Ława - 45 zł/m2 Fundamenty z bloczków 45 zł/m2 Mury (ściany nośne) 32 zł/m2 Strop 35 zł/m2 Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe) Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa). dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie". termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008dzięki jeszcze raz za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 11.09.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec: murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi: Ława - 45 zł/m2 Fundamenty z bloczków 45 zł/m2 Mury (ściany nośne) 32 zł/m2 Strop 35 zł/m2 Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe) Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa). dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie". termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008 dzięki jeszcze raz za pomoc Paszczak a ile to wychodzi za całość stanu surowego ? przy jakiej powierzchni użytkowej ? jaki rodzaj stropu ? jaka technologia muru , jaki materiał ? wtedy łatwiej będzie doradzić a witam wszystkich po urlopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 12.09.2007 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 poszukuję wzoru umowy z wykonawcą ja swoją ściągnąłem z działu przykładowe umowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts