Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Fundamenty z bloczków 45 zł/m2

Mury (ściany nośne) 32 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe)

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

Paszczak a ile to wychodzi za całość stanu surowego ? przy jakiej powierzchni użytkowej ? jaki rodzaj stropu ? jaka technologia muru , jaki materiał ?

wtedy łatwiej będzie doradzić

a witam wszystkich po urlopie :D

No coż pełne wyliczenia od murarza będę miał w niedzielę. Domek nie jest duży: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-363,403,61,opis.html

Pow. użytkowa: 118,80 m2

garaż: 19,15 m2

Pow. netto parteru: 97,55 m2

Pow. netto poddasza: 69,80 m2

Pow. całkowita: 210,55 m2

Pow. zabudowy: 121,70 m2

Pow. dodatkowe: 26,85 m2

Kubatura brutto: 665,45 m3

Wysokość budynku: 8,60 m

Kąt nachylenia dachu: 45°

Rodzaj stropu: porotherm 19/50

Minimalne wymiary działki: 21,65 x 17,27 m

Pow. dachu: 211 m2

Wys. ścianki kolankowej: 82 cm

Wys. kondygnacji parteru: 2,61 m

Ilość więźby dachowej: 9,25 m3

materiały: ściany ceramika, trop gęstożebrowy teriva lub podobny.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ława - 45 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

Mój zaśpiewał 40 zł za ściany i 30 zł za fundament. Ale ogólnie ma być max 16000 za domek ciut mniejszy i bez garazu, więc nie wiem, jak to się ma do tych metrów. Ale,,, betoniarkę kupiłam, małż robił za pomocnika (bo jak sie ich spuściło z oczu to coś chrzanili), beton z gruszki, koparka do fundamentów....

Czyli jesteś w normie

...a mało to ich w schronisku na ciebie czeka? No chyba, że psa też "z polecenia" szukasz :roll: :wink:

Jeśli się sprawdzi, to nie zapomnij polecić go później na Łódzkiej Tablicy (...tylko z adresem i telefonem) :lol:

w schronisku jeszcze nie byłem wielka stopo ale pewnie zajrzę . Nie ukrywam ,że wolałbym szczeniaka :D

a czy z polecenia ....w zasadzie tak bo mam niedobre doświadczenia z poprzednim psem :evil:

...a mało to ich w schronisku na ciebie czeka? No chyba, że psa też "z polecenia" szukasz :roll: :wink:

Jeśli się sprawdzi, to nie zapomnij polecić go później na Łódzkiej Tablicy (...tylko z adresem i telefonem) :lol:

w schronisku jeszcze nie byłem wielka stopo ale pewnie zajrzę . Nie ukrywam ,że wolałbym szczeniaka :D

a czy z polecenia ....w zasadzie tak bo mam niedobre doświadczenia z poprzednim psem :evil:

może jednak kota ?

może jednak kota ?

koty mam DWA :lol: :lol: :lol:

a psa teraz żadnego :(

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Strop 35 zł/m2

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

Paszczak a ile to wychodzi za całość stanu surowego ? przy jakiej powierzchni użytkowej ? jaki rodzaj stropu ? jaka technologia muru , jaki materiał ?

wtedy łatwiej będzie doradzić

a witam wszystkich po urlopie :D

No coż pełne wyliczenia od murarza będę miał w niedzielę. Domek nie jest duży: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-363,403,61,opis.html

Pow. użytkowa: 118,80 m2

garaż: 19,15 m2

Pow. netto parteru: 97,55 m2

Pow. netto poddasza: 69,80 m2

Pow. całkowita: 210,55 m2

Pow. zabudowy: 121,70 m2

Pow. dodatkowe: 26,85 m2

Kubatura brutto: 665,45 m3

Wysokość budynku: 8,60 m

Kąt nachylenia dachu: 45°

Rodzaj stropu: porotherm 19/50

Minimalne wymiary działki: 21,65 x 17,27 m

Pow. dachu: 211 m2

Wys. ścianki kolankowej: 82 cm

Wys. kondygnacji parteru: 2,61 m

Ilość więźby dachowej: 9,25 m3

materiały: ściany ceramika, trop gęstożebrowy teriva lub podobny.

ZA niedużo większy domek jakieś 30 % ze stropem żelbetowym czyli bardziej pracvochłonnym z tarasami i schodami zapłaciłem ok 24 tys płaciłem w tym roku ale stawkę ustaliłem latem ubiegłego roku , ekipa świetna ( zajeta niestety na rok do przodu albo lepiej)

piszę o tym by był punkt odniesienia

CZY WY TEŻ ROBILIŚCIE WODE I CO PO TYNKACH ????

takie ładne miałem tynki , przyszli dzisiaj terorysci hydraulicy i młotem mi popierdzielili tyle tynków !!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

aż się zastanawiam że coś nie w te strone chyba ta kolejność elektryk-tynki-hydraulik , powinno chyba być hydraulik-elektryk -tynkarz

co Wy na to ???

może jednak kota ?

koty mam DWA :lol: :lol: :lol:

a psa teraz żadnego :(

mój Danon (podhalan) co jakiś czas gdzieś coś montuje jak z nim chodze na spacery to mnie czasem ludzie zaczepiają że by chcieli by jakąś podhalankę wiadomo co :wink: , więc jak nic Ci się nie trafi psiak do tego czasu to ja w dobre ręce oddam , ostatnio amajstrował całą jedenastkę szczeniaków

choć wnioskuję że Ty chyba teraz na gwałt potrzebujesz

a nie za jakiś czas

CZY WY TEŻ ROBILIŚCIE WODE I CO PO TYNKACH ????

takie ładne miałem tynki , przyszli dzisiaj terorysci hydraulicy i młotem mi popierdzielili tyle tynków !!!!!!

aż się zastanawiam że coś nie w te strone chyba ta kolejność elektryk-tynki-hydraulik , powinno chyba być hydraulik-elektryk -tynkarz

co Wy na to ???

Ja kiedyś pisałem, że bez sensu po tynkach, mam nadzieję że nie uszkodzili ci żadnej instalacji...

możecie rozwinąć temat?

mnie to interesuje

jeszcze zdążyłabym zrobić c.o przed tynkami

chociaż miałam w planie tradycyjnie: tynki - hydraulik