Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Witam wszystkich budujących w Łodzi i okolicach,

dziś po raz pierwszy aktywnie na forum, do tej pory czytałam pilnie całość i wyszukiwałam interesujące mnie problemy.

W grudniu 2006 kupiliśmy działkę budowlaną na Wzniesieniach Łodzkich :). ..

Ja bym Ci jeszcze poradzil pogadac z gmina o ewentualne dofinansowanie. Nam sie w Aleksandrowie udalo wydebic 50% kosztow nitki.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie odnośnie elektryki.

No bo instalacja jest praktycznie gotowa, brakuje jednego psztyczka ale on już jest kupiony, tylko go włożyć.

I teraz jest problem, bo żeby to przełożyć, należałoby wyłączyć bezpiecznik w skrzynce zewnętrznej, a od niej nie ma kluczyka. I nie wiem jak to jest, czy ja mam mieć ten kluczyk czy też składać jakieś papiury do ZE o łaskawe udostępnienie skrzynki w dniach? Ktokolwiek wie...

Kropi - a wyłączenie "prundu" na tablicy u Ciebie w domu nic ni da, musisz aż wyłączyć od skrzynki ZE ... ?

U nas ZE rzekła, że wręcz mamy mieć klucz od "naszej" części skrzynki żeby spisać stan licznika, czy wyłączyc gł. zabezpieczenie.

To też otworzyłem i załozyłem "swoją" kłódkę 8) :wink:

Pasują kombinerki typu "szczypce" otwierają taka ich niby kłódkę 8) :lol:

pozdrawiam, majki

Ratunku, pomocy, proszę o opinię do tej wyceny

mnie skasowali bardzo podobnie, koszt budowy wodociągu ok 5 tyś projekty uzgodnienia geodeta i inne takie ok 5 tyś i uwaga odbiór wodociągu przez ZWiK 5 tyś

dobra rada olej ZWiK i buduj studnię, zapłacisz za to mniej niż 5 tyś i woda za darmo, a w ZWiKu wszystko płatne nawet abonament za licznik, czy konserwacja wodociągu

a co do gazociągu, mnie podobnie odpisali ze skoro jestem sam na końcu nitki to mam sam finansować rurę do której potem w przyszłości będą się podłączać kolejni oczywiście mnie nic nie zwracając, tak więc powiedziałem im że za te 15 tys to ja wolę zapłacić rachunki za ogrzewanie prądem, bo wyjdzie mi taniej

należałoby wyłączyć bezpiecznik w skrzynce zewnętrznej, a od niej nie ma kluczyka

ja dostałem taki kluczyk i w każdej chwili bez łaski mogę sprawdzić stan licznika, albo załączyć bezpieczniki za licznikowe

Hmm, może się nie znam ale to trochę bez sensu. ZUD służy ustaleniu, czy naszymi pracami nie wkopiemy się w istniejące instalacje, więc tak na chłopski rozum wypadałoby to załatwić PRZED wbiciem pierwszej łopaty.

Poza tym akurat ten papierek nie jest specjalnie kłopotliwy ani czasochłonny, nam to zajęło jakieś 2 tygodnie.

Canna czytam Twoje boje z ZE i mnie mrozi ! My jakis czas temu odebraliśmy warunki i projekt umowy i wstawili nam tam datę wykonania przyłącza 31-10-2008 !!!!!!! Wrrrrrrrrrr :evil: :evil: :evil: Będziemy uruchamiać znajomości, ale jakoś mam małą wiarę ,że uda nam się cokolwiek załatwić :(

Czy ktoś budował dom bez prądu ??? Jak to zrobić ???

Dodatkowo wodociągi stwierdziły ,że do końca roku nie przyjmują i nie podpisują juz żadnych umów , bo są zarobieni i proponują ,żebym sobie znalazła zakład instalatorski , który mi zrobi projekt i potem całe podłączenie a oni tylko zatwierdzą :(

Czy ktoś ma jakiś sprawdzony zakład, który zrobi dobrze i nie wyciągnie od nas wszystkich zaskórniaków ?????

HELP !!!

zaczęły się schody ... mam dziwne wrażenie ,że trzeba się będzie wdrapać na Pałac Kultury .....

Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi .

pozdr

Jacek

jacku

ja tez poprosiłabym o namiary na wykonawcę przyłączy wod-kan.

dzięki

a teraz z innej beczki, ale też w temacie wodociągów.Jeżeli ktoś sfinansował budowę sieci wodociągowej od granicy jego działki do głównej magistrali to może wystapić do przedsiębiorstwa wodociągowego o zwrot kosztów. To na pdst. art. 31 ust z 7.06.2001 r o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U z 2006 rnr 123, poz. 858). Sąd Najwyższy podjął uchwałę z 13.09.2007 r "właściciele nieruchomości mogą żadać od przedsiebiorstwa wodno-kanalizacyjnego by zwróciło im pieniadze za część przewodu kanalizacyjnego prowdzącą od granicy ich działki do głównej magistrali". (sygn III CZP 73/07)

jacku

ja tez poprosiłabym o namiary na wykonawcę przyłączy wod-kan.

dzięki

a teraz z innej beczki, ale też w temacie wodociągów.Jeżeli ktoś sfinansował budowę sieci wodociągowej od granicy jego działki do głównej magistrali to może wystapić do przedsiębiorstwa wodociągowego o zwrot kosztów. To na pdst. art. 31 ust z 7.06.2001 r o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz.U z 2006 rnr 123, poz. 858). Sąd Najwyższy podjął uchwałę z 13.09.2007 r "właściciele nieruchomości mogą żadać od przedsiebiorstwa wodno-kanalizacyjnego by zwróciło im pieniadze za część przewodu kanalizacyjnego prowdzącą od granicy ich działki do głównej magistrali". (sygn III CZP 73/07)

czy to działa wstecz czy dopiero teraz mogą?

ta uchwała SN to wykładnia jak nalęzy interpretowac przepis.

Definicja przyłacza ust "o zbiorowym zaopatrywaniu w wodę..(..)"zmieniła się w 2005 r a więc od tej daty mozna wystapic skutecznie z roszczeniem do Wodociągów.

artykuł na ten temat ukazał się w dzisiejszej Rzeczpospolitej w żółtym dodatku.

pzdr goska

Roszczenie osoby, która własnym sumptem wybudowała urządzenia wodociągowe i kanalizacyjne, o zawarcie umowy o przejęciu tych urządzeń i zwrot wydatków, mające oparcie w art. 31 ustawy, jest bezterminowe. Nie ulega ono przedawnieniu. Dlatego po przedstawionej uchwale Sądu Najwyższego z żądaniem zwrotu wydatków na wykonanie tej części przewodu kanalizacyjnego, która znajduje się poza ich działką, będą mogli występować właściciele nieruchomości, którzy wykonali je pięć, dziesięć czy też 15 lat temu. Może to być dla przedsiębiorstw wodno-kanalizacyjnych, będących z reguły spółkami komunalnymi, bardzo kosztowne. Ś

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070918/prawo/prawo_a_2.html

zwróć jednak uwagę, że nastapiła zmiana definicji przyłacza w tej ustawie. Zgodnie ze zmianz z 17.08.2005 r Dz.U .05.85.729 przyłącze to wewnetrzna instalacja kanalzacyjna w nieruchomości odbiorcy usług z siecia kanalizacyjną, za pierwsza studzienka, licząc od strony budynku, a w przypadku jej braku-do granicy nieruchomości gruntowej.

więc ma istotne znaczenie sama definicja przyłacza. Za przyłącze przedsiębiorstwo wod-kan nie płaci.

Cześć

Gdzie kupowaliście kotwy do murłat. Fi 12 gwintowane, max dł. 1 m ?

Z góry dzięki za namiary :D

pozdrawiam, majki

my tak jak msci kupiliśmy gwintowane pręty fi16, które wygięli nam na budowie. Kupowaliśmy w Brzezinach na Traugutta, mieli tam też inne przekroje, takie pręty widziałem też w K4.

pzdr

wz Włodek