mxxxx 18.09.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Jeżeli ktoś sfinansował budowę sieci wodociągowej od granicy jego działki do głównej magistrali to może wystapić do przedsiębiorstwa wodociągowego o zwrot kosztów ja tak miałem i właśnie się zastanawiam czy nie zwrócić się o zwrot kosztów, tylko ze ja robiłem przyłącze wodociągowe a w rzeczypospolitej jest mowa o kanalizacyjnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIKO 18.09.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 witam po wakacyjnej przerwie Zacznę od oficjalnych podziękowań na forum dla Canny za polecenie kierbuda-DZIĘKI WIELKIE Ktoś mi kiedyś powiedział ,że trzeba zacząć budowę a póżniej to już "samo" idzie i coś w tym jest .Jestem już po fundamentach,przeróbce istniejącej piwnicy,ścianach parteru.Teraz na tapecie stropy.Co prawda miało być tanio -jest drogo,miało być szybko-jest wolno no ale też dom miał być mały a jest dość duży ale za to ile emocji daje budowanie:)pozdrawiam ZIKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZIKO 18.09.2007 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Cześć Gdzie kupowaliście kotwy do murłat. Fi 12 gwintowane, max dł. 1 m ? Z góry dzięki za namiary pozdrawiam, majki Witam kotwy- pręty gwintowane kupisz najtaniej w małym sklepiku metalowym na ul.Rudzkiej 59 (przy Farnej)a jak powiesz ,że jeszcze będziesz u nich kupował to dostaniesz parę procent rabatu(dziwne ale mająniższe ceny niż hurtowe w metalzbycie) deski szalunkowe przywoził mi Piotr Wnuk z tartaku w Róży za Pabianicami-ceny nie były jakieś rewelacyjne- 550 zł za m3 plus 20 zł za transport ale przywiózł mi nastepnego dnia po zamówieniu podaję tel.505 188 482 lub 42 214 09 29 a jak juz się tak rozstrzelałem z namiarami to masz prawdopodobnie blisko siebie sklep z foliami z ERGu z Bierunia- na rogu przy światłach (obok GSu)-folie pod wylewki. Później to wszystko i troszkę innych kontaktów dla początkujących wpiszę na tablicę ogłoszeń. pozdrawiam ZIKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 18.09.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 18.09.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 MirkaM2, msci - dzięki za info A jeszcze "na gwałt" - deski szalunkowe, gdzie braliście ? Albo ktoś ma do zabrania / odsprzedania pozdrawiam, majki Ile potrzebujesz? Bo ja sie zastanawiam, co ze swoimi zrobic. (Czy trzymac na ciezka zime, czy zostawic sobie tylko kilkanascie do zrobienia ogrodzenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszczak 18.09.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec: murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi: Ława - 45 zł/m2 Fundamenty z bloczków 45 zł/m2 Mury (ściany nośne) 32 zł/m2 Strop 35 zł/m2 Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe) Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa). dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie". termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008 dzięki jeszcze raz za pomoc No coż pełne wyliczenia od murarza będę miał w niedzielę. Domek nie jest duży: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-363,403,61,opis.html Pow. użytkowa: 118,80 m2 garaż: 19,15 m2 Pow. netto parteru: 97,55 m2 Pow. netto poddasza: 69,80 m2 Pow. całkowita: 210,55 m2 Pow. zabudowy: 121,70 m2 Pow. dodatkowe: 26,85 m2 Kubatura brutto: 665,45 m3 Wysokość budynku: 8,60 m Kąt nachylenia dachu: 45° Rodzaj stropu: porotherm 19/50 Minimalne wymiary działki: 21,65 x 17,27 m Pow. dachu: 211 m2 Wys. ścianki kolankowej: 82 cm Wys. kondygnacji parteru: 2,61 m Ilość więźby dachowej: 9,25 m3 materiały: ściany ceramika, trop gęstożebrowy teriva lub podobny. ZA niedużo większy domek jakieś 30 % ze stropem żelbetowym czyli bardziej pracvochłonnym z tarasami i schodami zapłaciłem ok 24 tys płaciłem w tym roku ale stawkę ustaliłem latem ubiegłego roku , ekipa świetna ( zajeta niestety na rok do przodu albo lepiej) piszę o tym by był punkt odniesienia Hejka nareszcie po wyliczeniach specjalisty. Tak więc Murarz zażyczył sobie (już na przyszły rok): 27000 zł w skład wchodzi: Ława 2700,- + Fundament 4050,- + Posadzka 15,- zł/m2 + mur 6000,- + strop 3500,- + przegrody 3000,- + kominy (podobno ujęte w spisie, ale nie pamiętał ile wyjdzie). Więc jak myślicie?!? Murarza sprawdziłem na kilku budowach, które prowadził w ciągu statnich kilku lat - podobno fachura nie z tej ziemi i słowny facet. doradźcie co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 18.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hejka nareszcie po wyliczeniach specjalisty. Tak więc Murarz zażyczył sobie (już na przyszły rok): 27000 zł w skład wchodzi: Ława 2700,- + Fundament 4050,- + Posadzka 15,- zł/m2 + mur 6000,- + strop 3500,- + przegrody 3000,- + kominy (podobno ujęte w spisie, ale nie pamiętał ile wyjdzie). Więc jak myślicie?!? Murarza sprawdziłem na kilku budowach, które prowadził w ciągu statnich kilku lat - podobno fachura nie z tej ziemi i słowny facet. doradźcie co i jak? jak za słownego fachurę nie z tej ziemi, to moim zdaniem dobra, a nawet bardzo dobra cena, zwłaszcza że na przyszły rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszczak 18.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hejka nareszcie po wyliczeniach specjalisty. Tak więc Murarz zażyczył sobie (już na przyszły rok): 27000 zł ... Murarza sprawdziłem na kilku budowach, które prowadził w ciągu statnich kilku lat - podobno fachura nie z tej ziemi i słowny facet. doradźcie co i jak? jak za słownego fachurę nie z tej ziemi, to moim zdaniem dobra, a nawet bardzo dobra cena, zwłaszcza że na przyszły rok dzięki canna w takim razie podpisujemy umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi . pozdrJacek Czy ja również mogłabym prosić o te namiary. Będziemy to robić w przyszłym roku ale mamy do pociągnięcia 130 m także ktoś tani by się przydał. Pozdrawiam. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.09.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Cena bardzo przyzwoita, bo np. tym moim już się trochę odkleja i wołają ponoć po 80 tysi za stan surowy 150 metrów z piwnicą, i co gorsza - mają chętnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A drzwi se wziuneś? Bo Ci zmokną... przygniótł mnie ciężar dnia codziennego jak się jutro nie uda to dopiero w sobotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 18.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A drzwi se wziuneś? Bo Ci zmokną... przygniótł mnie ciężar dnia codziennego jak się jutro nie uda to dopiero w sobotę podobno ćwiczenia fizyczne wzmagają tężyznę, tak słyszałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 18.09.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hmm, może się nie znam ale to trochę bez sensu. ZUD służy ustaleniu, czy naszymi pracami nie wkopiemy się w istniejące instalacje, więc tak na chłopski rozum wypadałoby to załatwić PRZED wbiciem pierwszej łopaty. Poza tym akurat ten papierek nie jest specjalnie kłopotliwy ani czasochłonny, nam to zajęło jakieś 2 tygodnie. Ostanie info jakie dostałam na forum brzmiało - min. 5 m-cy także trochę mnie to przeraziło, a w sumie po co płacić kasę za projekty przed otrzymaniem pozwolenia na budowę, ale nie wiem czy jest to prawnie możliwe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 18.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hmm, może się nie znam ale to trochę bez sensu. ZUD służy ustaleniu, czy naszymi pracami nie wkopiemy się w istniejące instalacje, więc tak na chłopski rozum wypadałoby to załatwić PRZED wbiciem pierwszej łopaty. Poza tym akurat ten papierek nie jest specjalnie kłopotliwy ani czasochłonny, nam to zajęło jakieś 2 tygodnie. Ostanie info jakie dostałam na forum brzmiało - min. 5 m-cy także trochę mnie to przeraziło, a w sumie po co płacić kasę za projekty przed otrzymaniem pozwolenia na budowę, ale nie wiem czy jest to prawnie możliwe. Pozdrawiam. Eee tam dostałam pozwolenie na budowę i wszystkie stosowne pieczątki w maju, w lipcu kiedy wystąpiłam o przyłącze gazu projektant z Gazowni uświadomił mi, że w ZUD-zie mój dom nie istnieje - architekt adaptujący nie zgłosił projektu do uzgodnienia a mury już stały http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif sama poszłam do ZUD-u, w tydzień miałam uzgodnienie (codziennie dzwoniłam z pytaniem czy już jest), zapłaciłam 70 zł gdyby nie było potrzebne do przyłącza do dzisiaj nie widziałabym, że nie mam uzgodnienia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif pewnie wydałoby się dopiero przy inwentaryzacji geodezyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 18.09.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A drzwi se wziuneś? Bo Ci zmokną... przygniótł mnie ciężar dnia codziennego jak się jutro nie uda to dopiero w sobotę podobno ćwiczenia fizyczne wzmagają tężyznę, tak słyszałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif czy myślimy o tych samych ćwiczeniach ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 19.09.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Hmm, może się nie znam ale to trochę bez sensu. ZUD służy ustaleniu, czy naszymi pracami nie wkopiemy się w istniejące instalacje, więc tak na chłopski rozum wypadałoby to załatwić PRZED wbiciem pierwszej łopaty. Poza tym akurat ten papierek nie jest specjalnie kłopotliwy ani czasochłonny, nam to zajęło jakieś 2 tygodnie. Ostanie info jakie dostałam na forum brzmiało - min. 5 m-cy także trochę mnie to przeraziło, a w sumie po co płacić kasę za projekty przed otrzymaniem pozwolenia na budowę, ale nie wiem czy jest to prawnie możliwe. Pozdrawiam. Eee tam dostałam pozwolenie na budowę i wszystkie stosowne pieczątki w maju, w lipcu kiedy wystąpiłam o przyłącze gazu projektant z Gazowni uświadomił mi, że w ZUD-zie mój dom nie istnieje - architekt adaptujący nie zgłosił projektu do uzgodnienia a mury już stały http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif sama poszłam do ZUD-u, w tydzień miałam uzgodnienie (codziennie dzwoniłam z pytaniem czy już jest), zapłaciłam 70 zł gdyby nie było potrzebne do przyłącza do dzisiaj nie widziałabym, że nie mam uzgodnienia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif pewnie wydałoby się dopiero przy inwentaryzacji geodezyjnej Skoro tak to załatwimy to na początku, dzięki za podpowiedż. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.09.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 długi jak tam , nabyłeś już krówke i koze ? narazie mam psa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.09.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 MirkaM2, msci - dzięki za info A jeszcze "na gwałt" - deski szalunkowe, gdzie braliście ? Albo ktoś ma do zabrania / odsprzedania pozdrawiam, majki Ile potrzebujesz? Bo ja sie zastanawiam, co ze swoimi zrobic. (Czy trzymac na ciezka zime, czy zostawic sobie tylko kilkanascie do zrobienia ogrodzenia) sprzedaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 19.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam wszyskich. Czy macie może jakąś ekipę od ocieplenia bo ja już mam dość odwklekania w czasie mojej ekipy i zaczynam szukać. Dzięki za namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paszczak 19.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Witam wszyskich. Czy macie może jakąś ekipę od ocieplenia bo ja już mam dość odwklekania w czasie mojej ekipy i zaczynam szukać. Dzięki za namiary musisz na pewno zainwestować w telefon i podzwonić posprawdzać i poumawiać się oraz najważniejsze negocjować. zobacz tutaj katalog firm z łódzkiego: http://www.e-izolacje.pl/katalog_firm/index.php?ID=szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts