Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszytskich serdecznie

Chciałem zadać Wam wszystkim pytanie.

Czy zamierzacie powierzyć swój przyszły dom opiece jakiegoś czworonoga, a może kilku?

A może już posiadacie jakieś czworonogi zdolne do pilnowania.

Jakie macie preferencje, o ile zamierzacie?

Wiem, że każdy pewnie będzie miał alarm i inne zabezpieczenia, ale pies to taki dobry "sygnalizator"

Luśka widziałem już posiada "opiekuna" domu, choć chyba raczej towarzysza.

Przyznaję, że mam słabość do psów, choć na obecną chwilę żadnego nie posiadam.

Przed rozpoczęciem budowy pożegnałem mojego wybrańca 1,5 rocznego Goldena (leptospiroza).On był cudny, choć wiem że nie spełniłby się w roli stróża. Miał za to takie cechy, które pozwalały mi zawsze odreagować od swoich codziennych problemów. Wiele od niego się nauczyłem, przede wszystkim pokory i tej pogody ducha na każdy dzień. Bardzo mi go brakuje.

Natomiast nie wyobrażam sobie domu bez psa ( a nawet i więcej).

Nie chodzi o postrach, a raczej o sygnalizowanie i pewną potrzebę obcowania ze zwierzętami.

Jakie macie preferencje, jeśli chodzi o zachowanie psa, rasę no i zadania dla niego.

Trochę schodzę z tematu czysto budowlanego, ale chciałbym znać Waszą opinię na ten temat.

Ja rozpatruję Berneńskiego Psa Pasterskiego.

Proponuję zajrzeć na stronę http://www.dexter.bernenczyk.prv.pl/,

Dla miłośników psów i nie tylko

Mobby

Dzisiaj doznaliśmy prawdziwego szoku budowlanego i to za sprawą minionych targów. Daliśmy tam do wyceny okno balkonowe niskoprogowe typu HS a dzisiaj przyszły wyceny .Różnice sa ogromne; najwyższa cena to 10300 PLN a najniższa 6800 PLN jest to cena jednego okna przy czym wyceny z takich samych matriałow w obydwu przypadkach . To przegięcie róznica ponad 4000 na jednym oknie !!!

Mobby piesek zajebisty ! MI najbarziej podobają się Bernardyny ( najbardziej te w Zakopanem na ryneczku ) są takie słodziutkie !

Boję się jednak kupić takiego ze względu na długą sierść i konieczność częstych kąpieli ,narazie w zastępstwie zamówiliśmy yorka . :D

POZDRAWIAMY !

Lubię Cię, Mobby :lol: Co do psiej rasy - jest na forum klub "berneńczyków". Poszukaj w wątku "Nie tylko budowa..." Poznasz opinie jak najbardziej miarodajne! Bo ja mogę długo i w nieskończoność, ale tylko o owczarkach niemieckich :D Jedno powiem tylko, że chciałam mieć psa, bo bardzo kocham owczarki niemieckie..... :oops:

Areksam - oj kuruj się bracie, kuruj - najlepiej miodzik ze sprytusikiem (ale nie w proporcjach pół na pół :lol: ) i do tego duuuużo cytrynki. No i jakiś ciepły okładzik by się przydał! I nie choruj bo to szkodzi na zdrowie :lol:

Właśnie mnie też z nienacka dopadło przeziębienie :cry: , i zdaje się że nie tylko mnie, w pracy komputery zawirusowane-sajgon przez cały dzień.

Co do psów, to zawsze chciałam miec jakiegos rasowego, którego wychowałabym od szczeniaka, ale rzeczywistośc jest taka, że od urodzenia w moim domy były i sa tylko kundle, przybłedy, i to z reguły wiekowe, których juz nikt poza nami nie chce! Także wtym temacie nie ma złudzeń, zapewne w moim nowobudowanym domu tez będzie jakaś "powsinoga", taka juz moja karma :wink: .

Ja tez chcę, żeby sie mną "zająć", dom mam na poziomie fundamentów, kasy brak, depresja z tego (i innych) powodów już stoi u drzwi (a nawet już chyba stoi w progu) :cry: To nie czas i miejsce na super poważne tematy, ale jesień ubiegłego roku była dla mnie takim splotem nieszczęśliwych zdażeń w pracy-domu, finansowo-rodzinno-zdrowotnych, że już może byc tylko lepiej, ale czy napewno???

Mobby pies w domu musi być! A jaka rasa? Tego ci nie powiem bo sam mam wątpliwości, którą rasę wybrać. Może być sznaucer, może być owczarek niemiecki, kaukaski, południoworosyjski itp. Każdy z nich ma cechy, które przydatne są do pilnowania naszego przybytku.

Najważniejszą jednak cechą takiego czworonoga to jego ułożenie. Niewyszkolony pies to utrapienie dla domowników - kończy najczęściej w kojcu lub inym ogrodzonym terenie. Taki nieuk skacze na gości - a czasami nawet może ugryźć!!

Wyszkolony przyjaciel to jest dopiero frajda!

Ja będę miał przynajmniej dwa pieski, kota i rybki.

Luśka leczę się jak potrafię. Ile dać łyżeczek miodu do butelki spirytusu???

Honoratko nie martw się. Życie jest jakie jest i nic na to nie poradzimy. Głowa do góry. A pogadamy 19 - gwarantuję ci, że inaczej spojrzysz na świat.

Aniszkin zadzwoniłem do pani Magdy - cóż za miła i serdeczna dziewczyna. Super się z nią gadało.

Pozdrawiam

No to ja też mam niedobre wieści......

Ale jestem optymistką....

Dopiero co w ZUD-zie się barażkowałam 3 tygodnie z 5 wizytami, a dziś mi papierów do pozwolenia nie przyjeli w Urzędzie bo braki:(((((((((

Mam tylko nadzieję, iż jutro jak się to zaniesie to będzie dobrze...a inni się chwalili, ze dostali pozwolenie w 4 dni:)

Ja też tak kcem:)

Wracając do psów to chcę powiedzieć, że gusty wielu osób są widzę różne.

Nie jestem psychologiem, ale często oddają one wiernie naturę danej osoby i jego osobowość. 8). (Bez podtekstu)

Widzę, że jeśli nie przyjdzie już wymarzona wiosna, to albo wszyscy się rozłożą przez "wirusy" , albo wpadną w jakąś depresję, np Honorata.

Wiosna wszystkich nastawi pozytywnie do życia i działania.

Głowa do góry Honorato. Trzeba byc dobrej myśli.

Wiara czyni cuda !

Ja w zakresie ogólnobudowalnym robię rekonesans za oknami.

Byłem w Okno, i M&S, dzisiaj profile Denicken, a jutro SCHÜCO.

Z pracami czekam na wiosnę ( może nie tą piękną zieloną).

Aby do WIOSNY

Mobby

To też odrabiam zaległości witam grupę łódzką.

Co do psa to u mnie na wsi pies pilnuje wszystkiego, więc z obowiązku raz na dzień trzeba jechać. Ale to mimo pewnych mnusów to dobrze, bo zawsze spojrzy się na swój domek.

Poza tym jestem na etapie walki o upust o wkład ze skutkiem zerowym, ale walczę dalej. :wink:

Równocześnie kończę gładzie i czekam na ocieplenie, bo wtedy założyliby nam parapety.

Poza tym też dopada mnie zmęczenie zimowe.

Gdzie ta wiosna??

Pozd.

Leszek

No nareszcie do was dołączyłam. Nie dość, że przez trzy dni (właściwie od wtorku) nie mialam internetu, to mnie też dopadło, ale tym razem kręgosłup. Jak stara babcia nie mogłam się ruszać. Teraz przychodzi do mnie pan i mnie masuje, a mój mąż patrzy wilkiem, co my tam robimy w sypialni. A mój pies Dexter - rasy (?) mix - skomli pod drzwiami.

Zawsze chciałam mieć psa w domku z ogródkiem. Zupełnie bez racjonalnych pobudek typu bezpieczeństwo. Po prostu ma być i koniec.

U mnie elektrycy skończyli. Na razie. Jak na poddaszu będą ścianki działowe dokończą górę. Jako jedyni w okolicy mamy piorunochron. A do tablicy to każę sobie zrobić nielichą ściągawkę, bo ze 40 bezpieczników. Okna "się robią" i choć instalator chce wejść w połowie marca, to nie wiem czy do tego czasu będzie ciepło, żeby montować okna. Chyba do pianki powinno być powyżej +5. Ale się rozpisałam, widzę, że Wy tez nie próżnujecie. Wszystkim chorym, zasmarkanym i zaziębionym życzę zdrówka. Obolałym też. Mam nadzieję, że do 19 wszyscy juz się wykurują. Czy już wiadomo gdzie sie spotykamy?