Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Mnie gazownia wyliczyła przyłącze na 3500. Ale nie mają w tym roku forsy i mi nie zrobią. Mogę zrobić prywatnie. 7500 to wycena już z instalacją w domu.

Mnie raczej chodzi o to, czy oni nie mają obowiązku zrobić tego przyłącza bezpłatnie, czy trzeba im płacić??? (im albo wykonawcy innemu, nie ważne)

Niby bylo to rok temu, ale sporo sie moglo zmienic w Gazowni. Zacytuje swoje posty:

http://forum.muratordom.pl/post1044063.htm?highlight=gazowa#1044063

http://forum.muratordom.pl/post1854882.htm?highlight=przylacze#1854882

Z 5k podwyzszonej oplaty za przylacze udalo sie nam zejsc do standardowej oplaty przylaczeniowej. Ale nogi i ucho bolalo od chodzenia i dzwonienia do Gazowni i po sasiadach.

Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi .

pozdr

Jacek

Jacek ja również jeśli to możliwe proszę o namiary mam do pociągnięcia 130 m i na pewno za jakieś pół roku będę szukała dobrego i taniego fachowca.

Mam jeszcze jedna problema, wycenili nam przyłącze gazu na 7600 czy jest możliwe legalnie zmniejszyć tę kwotę - macie jakieś doświadczenia w tym temacie .

Pozdrawiam. :evil: :evil: :evil:

Spróbuj w Urzędzie Regulacji Energetyki, Na Uniwersyteckiej 2/4. Jest tam taki miły Pan Mirosław Małachowski. Mnie się niestety nie udało zmniejszyć tą drogą opłaty, a sytuacja była następująca : w pierwszym etapie dostałam odmowę podłaczenia z braku uzasadnienia ekonomicznego, po interwencji biura projektowego w którym robiłam adaptację po 2 tygodniach dostałam warunki przyłaczenia w któych jest zapisany obowiązek pokrycia przeze mnie 50% kosztów inwestycji tj. ponad 7,5k + VAT. Równolegle do tego URE wszczął z urzędu postępowanie sprawdzające decyzję odmowną o czym poinformował mnie na piśmie. I teraz jeśli URE wniósłby zastrzeżenia do tej decyzji (ma na to 2 miesiące) to gazowania ma obowiązek podłączyć zgodnie z opłatą taryfową natomiast jeśli nie wniesie to gazownia może podłączyć wg ceny ustalonej w warunkach technicznych. Zgodnie z przysługującym mi prawem napisałam do URE pismo z uzasadnieniem dlaczego uważam że gazownia powinna rozbudować gazociąg na własny koszt. Niestety wszystko na nic po 2 miesiąch dostałam odpowiedź z URE że nie zgłaszają zastrzeżeń. W rozmowie telefonicznej Pan Małachowski z URE powiedział mi to samo co mmmad, żeby znaleźć przynajmniej 3-4 chętnych sąsiadów i wspólnie złożyć ponowne wnioski o przyłaczenie po określeniu przez gazownię kosztów negocjować np. wykonanie części prac we własnym zakresie. Problem u mnie jat taki że nie ma na razie innych chętnych do podłaczenia.

Pozdrawiam

Z tymi przyłaczami wodno kanalizacyjnymi to nie taka prosta sprawa. Są rózne firmy, które buduja przyłącza. W ZWiK jest lista firm akceptowanych bez zatrzeżeń (muszą wam udostępnić) przez nich i myslę, że najlepiej firmę, którą wam polecono przez innych tam sprawdzić. Ze swojego doświadczenia wiem,że niektóre nie są droższe niż te bez "akredytacji". Ja wybrałem właśnie taką firmę, podpisałem umowę i niedługo będą u mnie robić. Jak będę z ich pracy zadowolony to podam namiar.

Tak samo sprawdzałem firmę w gazowni i okazało się, że "Pan tani" ma oczywiście zezwolenie na wykonywanie prac na liniach gazowych, ale nie dotrzymuje terminów, robi nie dokładnie i nie ma własnego sprzętu.

Czy wiecie jak to z gazownią? Kto płaci za przyłącze do płota????

Mnie kazali wziać prywatną firmę a oni mają coś mi oddać. Co mi oddzadzą? Czy koszt do płota? A resztę płacę sama? Czy wszystko płacę sama a oni oddają 500 za projekt???

Sprawa pilna, ktokolwiek wie

U mnie wyszło do płotu 58 m. bez żadnych przecisków itakich tak pierdół. Inwestycję wyliczyli na 11 tys. zł z czego ja płacę 1200. Oni wynajmują firmę i jak na razie spływają do mnie przeróżniste papiery... ze strarostwa, z urzędu miasta itd. Dodam , że to Zakład Gazowniczy w Zgierzu.

Spróbuj w Urzędzie Regulacji Energetyki, Na Uniwersyteckiej 2/4. Jest tam taki miły Pan Mirosław Małachowski. Mnie się niestety nie udało zmniejszyć tą drogą opłaty, a sytuacja była następująca : w pierwszym etapie dostałam odmowę podłaczenia z braku uzasadnienia ekonomicznego, po interwencji biura projektowego w którym robiłam adaptację po 2 tygodniach dostałam warunki przyłaczenia w któych jest zapisany obowiązek pokrycia przeze mnie 50% kosztów inwestycji tj. ponad 7,5k + VAT. Równolegle do tego URE wszczął z urzędu postępowanie sprawdzające decyzję odmowną o czym poinformował mnie na piśmie. I teraz jeśli URE wniósłby zastrzeżenia do tej decyzji (ma na to 2 miesiące) to gazowania ma obowiązek podłączyć zgodnie z opłatą taryfową natomiast jeśli nie wniesie to gazownia może podłączyć wg ceny ustalonej w warunkach technicznych. Zgodnie z przysługującym mi prawem napisałam do URE pismo z uzasadnieniem dlaczego uważam że gazownia powinna rozbudować gazociąg na własny koszt. Niestety wszystko na nic po 2 miesiąch dostałam odpowiedź z URE że nie zgłaszają zastrzeżeń. W rozmowie telefonicznej Pan Małachowski z URE powiedział mi to samo co mmmad, żeby znaleźć przynajmniej 3-4 chętnych sąsiadów i wspólnie złożyć ponowne wnioski o przyłaczenie po określeniu przez gazownię kosztów negocjować np. wykonanie części prac we własnym zakresie. Problem u mnie jat taki że nie ma na razie innych chętnych do podłaczenia.

Pozdrawiam

Moni@ - mamy identyczą sytuację, jesteśmy trzecią działką od przyłączy i tak: pierwsi mają w nosie ponieważ sa tuż przy przyłączach, drudzy uparli się na eko-groszek a następni będą się budować ale sami nie wiedzą kiedy, także obecnie kompletnie nic ich nie interesuje. Mimo wszystko dzięki za podpowiedż. Dla nas walka się zaczyna!!!.

Pozdrawiam. :(

Z tymi przyłaczami wodno kanalizacyjnymi to nie taka prosta sprawa. Są rózne firmy, które buduja przyłącza. W ZWiK jest lista firm akceptowanych bez zatrzeżeń (muszą wam udostępnić) przez nich i myslę, że najlepiej firmę, którą wam polecono przez innych tam sprawdzić. Ze swojego doświadczenia wiem,że niektóre nie są droższe niż te bez "akredytacji". Ja wybrałem właśnie taką firmę, podpisałem umowę i niedługo będą u mnie robić. Jak będę z ich pracy zadowolony to podam namiar.

Tak samo sprawdzałem firmę w gazowni i okazało się, że "Pan tani" ma oczywiście zezwolenie na wykonywanie prac na liniach gazowych, ale nie dotrzymuje terminów, robi nie dokładnie i nie ma własnego sprzętu.

to chyba od wiosny coś się zmieniło

jak poprosiłam w ZWiK o namiar na wykonawcę, odpowiedziano mi:

- kiedyś mieliśmy listę, teraz nam nie wolno nikogo polecać, bo to kryptoreklama i konkurencja, odkąd ZWiK też robi przyłączahttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Dawno nie pisałam, bo też z powodu posuchy nie ciągnę dalej budowy...

Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych".

Zawsze myślałam że woda opuszczająca drenaż rozsączający to dla gruntu sam miodzio :D i na pewno nie są to "nieczyszczone ścieki".

Czy taki zapis w planie z punktu widzenia prawa uzasadnia zakaz budowy oczyszczalni? Dla minie to nie trzyma się kupy :wink:.

O ile dobrze pamietam to długi wymyślił coś mądrego w sprawie oczyszczalni. Podpowiecie co robic?

Witam wszyskich.

Czy macie może jakąś ekipę od ocieplenia bo ja już mam dość odwklekania w czasie mojej ekipy i zaczynam szukać.

Dzięki za namiary

Ewuś, polecałam firmę od ociepleń na łodzkiej liście ogłoszeń, tydzień temu skończyli u nas elewacje,zajęło im to kilka dni, styropian, tynk i malowanie, ekipa bez zarzutów, no i niezbyt droga, godna polecenia.

Pozdrawiam ,Kasia

Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" :D .

Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa :-? Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić...

Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych".

Wg mnie ten zapis jest skierowany przeciwko szambom "bez dna" i tzw. gnojownikom.

Skontaktuj sie projektantem POS - niech wytlumaczy urzednikom, jak dziala przydomowa oczyszczalnia i ze ten przepis jej nie dotyczy.

Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" :D .

Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa :-? Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić...

I jak w koncu z oplatami za przylacze?

Ech, spływam ze 2 tysiące.....

faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem.

Dawno nie pisałam, bo też z powodu posuchy nie ciągnę dalej budowy...

"Zawsze myślałam że woda opuszczająca drenaż rozsączający to dla gruntu sam miodzio :D i na pewno nie są to "nieczyszczone ścieki".

Czy taki zapis w planie z punktu widzenia prawa uzasadnia zakaz budowy oczyszczalni? Dla minie to nie trzyma się kupy :wink:.

O ile dobrze pamietam to długi wymyślił coś mądrego w sprawie oczyszczalni. Podpowiecie co robic?

"

faktycznie jest to dziwne. jak sama napisałaś "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków", ale one są juz oczyszczone o ile dobrze pamiętam to jest woda II klasy czystosci wody.

Byc może chodzi im o zastosowanie rodzaju oczyszczalni .

Ale tu już musi się wypowiedziec ktoś kto to juz przerabiał.

Ech, spływam ze 2 tysiące.....

faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem.

U mnie z gazem było tak-

jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką tam przedstawiłem warunki przyłączenia gazu , po dwóch miesiącach zadzwonili z gazowni żebym przyjechał podpisać umowę na targową , tam człowiek powiedział mi że mam zapłacić 1121 zł za przyłącze do płotu a resztę czyli skrzynkę i przyłącze od płotu do domu mam zrobić na swój koszt , dodał jeszcze że się ze mną skontaktuje wykonawca wyłoniony z przetargu przez gazownie , który ma wykonać przyłącze do płotu.

zapłaciłem za przyłącze i miesiąc temu zgłosił się szczęśliwy wygrany od mojego przyłącza , zapytał czy mam już wykonawce instalacji wewnętrznej gazu ( od płotu do pieca - 15 m ) powiedziałem że tak , ale moze Pan będzie tanszy to z niego zrezygnuje .

Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900

przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz .

I jak w koncu z oplatami za przylacze?

"Umowa o przyłączenie do sieci powinna zawierać co najmniej postanowienie określajace (...) miejsce rozgraniczenia własności sieci przedsiębiorstwa energetycznego i instalacji podmiotu przyłaczonego"

Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego.

jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką

A ja właśnie nie mam tych 4 miesięcy

od płotu do pieca - 15 m

Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900

przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz .

Ja mam od płotu do pieca 50m :cry:

I dlatego płacę

Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego.

Czyli ma rozumieć, że ma wziąć rachunek na tę część do płota i udać się do gazowni po zwrot kasy ?

Ale wszyscy płacili opłatę przyłączeniową. Czy to znaczy, że była naliczana nielegalnie??????