mmmad 20.09.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 czy zna ktoś tel do tego faceta w Tuszynie od kabli elektrycznych?Nie mogę znależć http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=2981263 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 20.09.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Mnie gazownia wyliczyła przyłącze na 3500. Ale nie mają w tym roku forsy i mi nie zrobią. Mogę zrobić prywatnie. 7500 to wycena już z instalacją w domu. Mnie raczej chodzi o to, czy oni nie mają obowiązku zrobić tego przyłącza bezpłatnie, czy trzeba im płacić??? (im albo wykonawcy innemu, nie ważne) Niby bylo to rok temu, ale sporo sie moglo zmienic w Gazowni. Zacytuje swoje posty: http://forum.muratordom.pl/post1044063.htm?highlight=gazowa#1044063 http://forum.muratordom.pl/post1854882.htm?highlight=przylacze#1854882 Z 5k podwyzszonej oplaty za przylacze udalo sie nam zejsc do standardowej oplaty przylaczeniowej. Ale nogi i ucho bolalo od chodzenia i dzwonienia do Gazowni i po sasiadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 20.09.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi . pozdr Jacek Jacek ja również jeśli to możliwe proszę o namiary mam do pociągnięcia 130 m i na pewno za jakieś pół roku będę szukała dobrego i taniego fachowca. Mam jeszcze jedna problema, wycenili nam przyłącze gazu na 7600 czy jest możliwe legalnie zmniejszyć tę kwotę - macie jakieś doświadczenia w tym temacie . Pozdrawiam. Spróbuj w Urzędzie Regulacji Energetyki, Na Uniwersyteckiej 2/4. Jest tam taki miły Pan Mirosław Małachowski. Mnie się niestety nie udało zmniejszyć tą drogą opłaty, a sytuacja była następująca : w pierwszym etapie dostałam odmowę podłaczenia z braku uzasadnienia ekonomicznego, po interwencji biura projektowego w którym robiłam adaptację po 2 tygodniach dostałam warunki przyłaczenia w któych jest zapisany obowiązek pokrycia przeze mnie 50% kosztów inwestycji tj. ponad 7,5k + VAT. Równolegle do tego URE wszczął z urzędu postępowanie sprawdzające decyzję odmowną o czym poinformował mnie na piśmie. I teraz jeśli URE wniósłby zastrzeżenia do tej decyzji (ma na to 2 miesiące) to gazowania ma obowiązek podłączyć zgodnie z opłatą taryfową natomiast jeśli nie wniesie to gazownia może podłączyć wg ceny ustalonej w warunkach technicznych. Zgodnie z przysługującym mi prawem napisałam do URE pismo z uzasadnieniem dlaczego uważam że gazownia powinna rozbudować gazociąg na własny koszt. Niestety wszystko na nic po 2 miesiąch dostałam odpowiedź z URE że nie zgłaszają zastrzeżeń. W rozmowie telefonicznej Pan Małachowski z URE powiedział mi to samo co mmmad, żeby znaleźć przynajmniej 3-4 chętnych sąsiadów i wspólnie złożyć ponowne wnioski o przyłaczenie po określeniu przez gazownię kosztów negocjować np. wykonanie części prac we własnym zakresie. Problem u mnie jat taki że nie ma na razie innych chętnych do podłaczenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 20.09.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam forumowiczów!Czy ktoś może mi polecić firmę bądź osobę, która może wykonać zewnętrzne schody w konstrukcji stalowej? dzięki i pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomar31 20.09.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Z tymi przyłaczami wodno kanalizacyjnymi to nie taka prosta sprawa. Są rózne firmy, które buduja przyłącza. W ZWiK jest lista firm akceptowanych bez zatrzeżeń (muszą wam udostępnić) przez nich i myslę, że najlepiej firmę, którą wam polecono przez innych tam sprawdzić. Ze swojego doświadczenia wiem,że niektóre nie są droższe niż te bez "akredytacji". Ja wybrałem właśnie taką firmę, podpisałem umowę i niedługo będą u mnie robić. Jak będę z ich pracy zadowolony to podam namiar.Tak samo sprawdzałem firmę w gazowni i okazało się, że "Pan tani" ma oczywiście zezwolenie na wykonywanie prac na liniach gazowych, ale nie dotrzymuje terminów, robi nie dokładnie i nie ma własnego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 20.09.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Czy wiecie jak to z gazownią? Kto płaci za przyłącze do płota???? Mnie kazali wziać prywatną firmę a oni mają coś mi oddać. Co mi oddzadzą? Czy koszt do płota? A resztę płacę sama? Czy wszystko płacę sama a oni oddają 500 za projekt??? Sprawa pilna, ktokolwiek wie U mnie wyszło do płotu 58 m. bez żadnych przecisków itakich tak pierdół. Inwestycję wyliczyli na 11 tys. zł z czego ja płacę 1200. Oni wynajmują firmę i jak na razie spływają do mnie przeróżniste papiery... ze strarostwa, z urzędu miasta itd. Dodam , że to Zakład Gazowniczy w Zgierzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 20.09.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Spróbuj w Urzędzie Regulacji Energetyki, Na Uniwersyteckiej 2/4. Jest tam taki miły Pan Mirosław Małachowski. Mnie się niestety nie udało zmniejszyć tą drogą opłaty, a sytuacja była następująca : w pierwszym etapie dostałam odmowę podłaczenia z braku uzasadnienia ekonomicznego, po interwencji biura projektowego w którym robiłam adaptację po 2 tygodniach dostałam warunki przyłaczenia w któych jest zapisany obowiązek pokrycia przeze mnie 50% kosztów inwestycji tj. ponad 7,5k + VAT. Równolegle do tego URE wszczął z urzędu postępowanie sprawdzające decyzję odmowną o czym poinformował mnie na piśmie. I teraz jeśli URE wniósłby zastrzeżenia do tej decyzji (ma na to 2 miesiące) to gazowania ma obowiązek podłączyć zgodnie z opłatą taryfową natomiast jeśli nie wniesie to gazownia może podłączyć wg ceny ustalonej w warunkach technicznych. Zgodnie z przysługującym mi prawem napisałam do URE pismo z uzasadnieniem dlaczego uważam że gazownia powinna rozbudować gazociąg na własny koszt. Niestety wszystko na nic po 2 miesiąch dostałam odpowiedź z URE że nie zgłaszają zastrzeżeń. W rozmowie telefonicznej Pan Małachowski z URE powiedział mi to samo co mmmad, żeby znaleźć przynajmniej 3-4 chętnych sąsiadów i wspólnie złożyć ponowne wnioski o przyłaczenie po określeniu przez gazownię kosztów negocjować np. wykonanie części prac we własnym zakresie. Problem u mnie jat taki że nie ma na razie innych chętnych do podłaczenia. Pozdrawiam Moni@ - mamy identyczą sytuację, jesteśmy trzecią działką od przyłączy i tak: pierwsi mają w nosie ponieważ sa tuż przy przyłączach, drudzy uparli się na eko-groszek a następni będą się budować ale sami nie wiedzą kiedy, także obecnie kompletnie nic ich nie interesuje. Mimo wszystko dzięki za podpowiedż. Dla nas walka się zaczyna!!!. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 20.09.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Z tymi przyłaczami wodno kanalizacyjnymi to nie taka prosta sprawa. Są rózne firmy, które buduja przyłącza. W ZWiK jest lista firm akceptowanych bez zatrzeżeń (muszą wam udostępnić) przez nich i myslę, że najlepiej firmę, którą wam polecono przez innych tam sprawdzić. Ze swojego doświadczenia wiem,że niektóre nie są droższe niż te bez "akredytacji". Ja wybrałem właśnie taką firmę, podpisałem umowę i niedługo będą u mnie robić. Jak będę z ich pracy zadowolony to podam namiar. Tak samo sprawdzałem firmę w gazowni i okazało się, że "Pan tani" ma oczywiście zezwolenie na wykonywanie prac na liniach gazowych, ale nie dotrzymuje terminów, robi nie dokładnie i nie ma własnego sprzętu. to chyba od wiosny coś się zmieniło jak poprosiłam w ZWiK o namiar na wykonawcę, odpowiedziano mi: - kiedyś mieliśmy listę, teraz nam nie wolno nikogo polecać, bo to kryptoreklama i konkurencja, odkąd ZWiK też robi przyłączahttp://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 20.09.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Dawno nie pisałam, bo też z powodu posuchy nie ciągnę dalej budowy... Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych". Zawsze myślałam że woda opuszczająca drenaż rozsączający to dla gruntu sam miodzio i na pewno nie są to "nieczyszczone ścieki". Czy taki zapis w planie z punktu widzenia prawa uzasadnia zakaz budowy oczyszczalni? Dla minie to nie trzyma się kupy . O ile dobrze pamietam to długi wymyślił coś mądrego w sprawie oczyszczalni. Podpowiecie co robic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerol 20.09.2007 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam wszyskich. Czy macie może jakąś ekipę od ocieplenia bo ja już mam dość odwklekania w czasie mojej ekipy i zaczynam szukać. Dzięki za namiary_________________ Ewuś, polecałam firmę od ociepleń na łodzkiej liście ogłoszeń, tydzień temu skończyli u nas elewacje,zajęło im to kilka dni, styropian, tynk i malowanie, ekipa bez zarzutów, no i niezbyt droga, godna polecenia.Pozdrawiam ,Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 20.09.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 20.09.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" . Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 21.09.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych". Wg mnie ten zapis jest skierowany przeciwko szambom "bez dna" i tzw. gnojownikom. Skontaktuj sie projektantem POS - niech wytlumaczy urzednikom, jak dziala przydomowa oczyszczalnia i ze ten przepis jej nie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 21.09.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" . Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić... I jak w koncu z oplatami za przylacze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.09.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ech, spływam ze 2 tysiące..... faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 21.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Dawno nie pisałam, bo też z powodu posuchy nie ciągnę dalej budowy... Ale chciałam w tym roku zrobic jescze oczyszczalnie ścieków. A tu klops - gmina (Konstantynów, Starostwo Pabianice) zakazała bo w planie jest zapis o zakazie "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków do gruntu oraz tworzenia i utrzymywania otwartych zbiorników ściekowych". "Zawsze myślałam że woda opuszczająca drenaż rozsączający to dla gruntu sam miodzio i na pewno nie są to "nieczyszczone ścieki". Czy taki zapis w planie z punktu widzenia prawa uzasadnia zakaz budowy oczyszczalni? Dla minie to nie trzyma się kupy . O ile dobrze pamietam to długi wymyślił coś mądrego w sprawie oczyszczalni. Podpowiecie co robic?" faktycznie jest to dziwne. jak sama napisałaś "wprowadzania nie oczyszczonych ścieków", ale one są juz oczyszczone o ile dobrze pamiętam to jest woda II klasy czystosci wody. Byc może chodzi im o zastosowanie rodzaju oczyszczalni . Ale tu już musi się wypowiedziec ktoś kto to juz przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 21.09.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ech, spływam ze 2 tysiące..... faktycznie, gdyby robiła gazownia, cena by była 1200. Ale gazownia kończy prace w połowie października i już żadnych nowych zleceń na ten rok nie weźmie. Teoretycznie.. Po nowym roku sezon zaczynają w marcu/kwietniu. A ja muszę mieć gaz teraz. Czyli muszę wziąć prywatnego instalatora, a on sobie zażyczył 3000 (+4500 instalacja wewnętrzna i wewnątrzdziałkowa). Może bym i coś wywalczyła jeszcze w tej gazowni, ale mój wspaniałomyślny mąż podpisał wczoraj z facetem umowę i dał 2000 zaliczki. Czyli jak zerwę umowę, to i tak stracę... Zła jestem. U mnie z gazem było tak- jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką tam przedstawiłem warunki przyłączenia gazu , po dwóch miesiącach zadzwonili z gazowni żebym przyjechał podpisać umowę na targową , tam człowiek powiedział mi że mam zapłacić 1121 zł za przyłącze do płotu a resztę czyli skrzynkę i przyłącze od płotu do domu mam zrobić na swój koszt , dodał jeszcze że się ze mną skontaktuje wykonawca wyłoniony z przetargu przez gazownie , który ma wykonać przyłącze do płotu. zapłaciłem za przyłącze i miesiąc temu zgłosił się szczęśliwy wygrany od mojego przyłącza , zapytał czy mam już wykonawce instalacji wewnętrznej gazu ( od płotu do pieca - 15 m ) powiedziałem że tak , ale moze Pan będzie tanszy to z niego zrezygnuje . Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900 przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 21.09.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Czy ktoś robił może ostatnio wewnętrzne przyłącze gazowe (to w ziemi na terenie działki) i mógłby się podzielic informacjami. Sprawa pilna - muszę miec zrobione "na wczoraj", a jestem "w polu" . Ja właśnie robię w poniedziałek. Jak zrobi, to ci powiem, czy warto brać. Ale cenowo wychodzi strefa śrenio-wyższa Ale szybko-fakt. Zgłosiłam się do faceta w poniedziałek a tydzień później zaczyna robić... I jak w koncu z oplatami za przylacze? "Umowa o przyłączenie do sieci powinna zawierać co najmniej postanowienie określajace (...) miejsce rozgraniczenia własności sieci przedsiębiorstwa energetycznego i instalacji podmiotu przyłaczonego" Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 jakieś cztery miesiące temu pojechałem do gazownii na uniwersytecką A ja właśnie nie mam tych 4 miesięcy od płotu do pieca - 15 m Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900 przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz . Ja mam od płotu do pieca 50m I dlatego płacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 21.09.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Dotyczy to równiez sieci gazociągu. Jeżeli w umowie przyłaczenie jest własnościa odbiorcy (tak pewnie będzie) to koszty ponosi odbiorca. To co nie jest przyłączem jest finansowane przez przedsiębiorstwo. Wynika to z prawa energetycznego. Czyli ma rozumieć, że ma wziąć rachunek na tę część do płota i udać się do gazowni po zwrot kasy ? Ale wszyscy płacili opłatę przyłączeniową. Czy to znaczy, że była naliczana nielegalnie?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts