Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

a dlaczego opłata przyłączeniowa jest nielegalna?.

EZS nie wiem co masz w umowie napisane. Za przyłacze płacisz Ty ale nie za sieć gazociagu. W umowie chyba masz okreslone od którego odcinku masz do czynienia z "przyłaczem".

Jeżeli płaciłas za coś co nie jest przyłączem ( mówie o sieci ) to idziesz do gazowni i informujesz ich że zgodnie z pr energetycznym są zobowiązani zwrócić koszty.

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Miejscem rozgraniczenia jest kurek odcinający dopływ paliwa..... ustytuowany w punkcie pomiarowym. w linii ograodzenia.

Czyli wszystko to, co od gazociągu do ogrodzenia nie jest moje. Za to wszyscy płacą 900-120 zł (za wykonanie podłączenia). JA akurat więcej. I co, wszyscy teraz powinni odebrać z gazowni kasę zapłaconą za ten odcinek?

Nawiasem mówiąc to samo z wod-kanem. Zrobiłam przyłącze i musiałam im przekazać!!! Mam ich teraz skarżyć??

A skoro już pytam, to skorzystam z okazji i zapytam Was o wycenę/ekspertyzę budowy, jaka przedstawił mi fachowiec:

murarz z ekipą stan surowy otwarty (bo i więźbę i dekarza i okna oddzielnie mam załatwiać) zaśpiewał mi:

Ława - 45 zł/m2

Fundamenty z bloczków 45 zł/m2

Mury (ściany nośne) 32 zł/m2

Strop 35 zł/m2

Przegrody 25 zł/m2 (chyba miał na myśli ścianki działowe)

Ja ze swojej strony załatwiam Kierownika, Materiały, Sprzęt (tylko koparkę), dostawy na plac budowy, no i całą resztę na pokrycie dachu (ale to już oddzielna ekipa).

dajcie znać, czy przepłacam, czy tez mieszczę się "w normie".

termin rozpoczęcia marzec/kwiecień 2008

dzięki jeszcze raz za pomoc

No coż pełne wyliczenia od murarza będę miał w niedzielę. Domek nie jest duży: http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-363,403,61,opis.html

Pow. użytkowa: 118,80 m2

garaż: 19,15 m2

Pow. netto parteru: 97,55 m2

Pow. netto poddasza: 69,80 m2

Pow. całkowita: 210,55 m2

Pow. zabudowy: 121,70 m2

Pow. dodatkowe: 26,85 m2

Kubatura brutto: 665,45 m3

Wysokość budynku: 8,60 m

Kąt nachylenia dachu: 45°

Rodzaj stropu: porotherm 19/50

Minimalne wymiary działki: 21,65 x 17,27 m

Pow. dachu: 211 m2

Wys. ścianki kolankowej: 82 cm

Wys. kondygnacji parteru: 2,61 m

Ilość więźby dachowej: 9,25 m3

materiały: ściany ceramika, trop gęstożebrowy teriva lub podobny.

ZA niedużo większy domek jakieś 30 % ze stropem żelbetowym czyli bardziej pracvochłonnym z tarasami i schodami zapłaciłem ok 24 tys płaciłem w tym roku ale stawkę ustaliłem latem ubiegłego roku , ekipa świetna ( zajeta niestety na rok do przodu albo lepiej)

piszę o tym by był punkt odniesienia

Hejka

nareszcie po wyliczeniach specjalisty.

Tak więc Murarz zażyczył sobie (już na przyszły rok):

27000

w skład wchodzi:

Ława 2700,- + Fundament 4050,- + Posadzka 15,- zł/m2 + mur 6000,- + strop 3500,- + przegrody 3000,- + kominy (podobno ujęte w spisie, ale nie pamiętał ile wyjdzie).

Więc jak myślicie?!? :roll:

Murarza sprawdziłem na kilku budowach, które prowadził w ciągu statnich kilku lat - podobno fachura nie z tej ziemi i słowny facet.

doradźcie co i jak?

Bardzo przyzwoita cena, szczególnie jeśli ekipa solidna.

Za komplet chciał ( komplet : skrzynka , inne rury itp , odbiór kominiarski , geodeta , wpisy do dziennika , full usługa ) 3600 zł , wytargowaŁEM NA 2900

przyłącze zrobione wczoraj , jak bedzie piec puszcza gaz .

Możesz podać namiary na tego swojego gościa do gazu???

Przyłączam się do prośby :wink: :D

Mam pytanie - jeżeli zakład gazowniczy odmówił nam określenia warunków przłączenia ponieważ nie są spełnione warunki ekonomiczne (możliwość istnieje w przypadku dołożenia się przez nas do inwestycji), to mogę z takim papierkiem składać wniosek o pozwolenie na budowę czy też muszę wcześniej podpisać umowę z gazownią?.

I jeszcze jedno - czy ktoś budował w programie buduj z PSB, czy to ma jakiś sens?.

Pozdrawiam. :o

Podejmowałam próby, ponieważ zaczynałam budowę w momencie braku jakichkolwiek materiałów budowlanych i straszenia ze strony składów, że dostanę materiał na ściany za kilka miesięcy.

Niestety, może miałam pecha http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

trzy obecne panie w składzie nie były zorientowane w temacie, nie miały kwestionariusza i kazały przyjść jak będzie kierownik, powiedziały tylko że są braki materiałów z programem czy bez.

Dzięki pomocy pewnego forumowicza kupiłam Porotherm, reszta była w miarę dostępna.

Nie wiem jak jest teraz, ale materiały są na składach i czy ten program daje jakiekolwiek korzyści śmiem wątpić.

witam wszystkich łodziaków mam do sprzedania drewno sosnowe sezonowane 10 lat są to bale 80 mm w ilości 4m3 5-6m3 kantówki 120mmx120mm dlokoło 6-7m oraz tarcica budowlana około 2m3 mam jest jeszcze około 20 worków kleju do styropianu jeśli ktoś jest zainteresowany to podaje tel :0606616535

Mam jeszcze pytanie czy ktoś ma dobrego i w rozsądnej cenie goscia lub firmę od schodów wewnetrznych :wink:

Czy robocizna w cenie 10zł/m2 za ocieplenie dachu to przegięcie???

Czy robocizna w cenie 40zł/m2 za położenie gipskartonu na suficie poddasza???

Mamy już dach i okna. Zdjęcia w galerii.

dla mnie przegięcie bo ocieplam sam a karton gipsy to chyba cena uzależniona od tego czy prosta płaszczyzna czy jakieś wynalazki :roll:

Mam pytanie - jeżeli zakład gazowniczy odmówił nam określenia warunków przłączenia ponieważ nie są spełnione warunki ekonomiczne (możliwość istnieje w przypadku dołożenia się przez nas do inwestycji), to mogę z takim papierkiem składać wniosek o pozwolenie na budowę czy też muszę wcześniej podpisać umowę z gazownią?.

Do pozwolenia mozesz skladac papiery z zaprojektowanym ogrzewaniem na piec olejowy. A jak bedziesz miec w reku warunki na gaz, to zmienisz pozwolenie lub zrobisz gaz na zgloszenie.