EZS 24.09.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy???I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić?????Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 24.09.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy??? I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić????? Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię.. Pod dachem robisz "kolnierz". Murarz bedzie wiedzial o co chodzi, na forum ten temat tez dosc czesto sie przewija. Na tym mozna stawiac cegly, najlepiej pelne klinkierowe, na pelna fuge. Nie daj sie wpuscic w tynkowanie albo plytki klinkierowe, albo w klinkier dziurawke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 mmad, trzeba do tego mieć murarza. Moi już sobie poszli i mają mnie w nosie. Kominy systemowe postawili a ja się bujam... Już nic nie postawię, bo mam położoną folię. Jedyne, co mogę, to otynkować - nie mam tynkarza i boję się o tą folię - albo czymś obłożyć. Dekarz wraca za 2 tygodnie kłaść dachówkę i chce mieć komin Czy ktoś praktykował np obłożenie komina np. blachą miedzianą? To chyba było by najłatwiejsze. I gdzie znaleźć fachowca, albo i nie fachowca, który by się nie bał wieźć na ten ch... dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 I jeszcze jedno - czy ktoś budował w programie buduj z PSB, czy to ma jakiś sens?. Pozdrawiam. Podejmowałam próby, ponieważ zaczynałam budowę w momencie braku jakichkolwiek materiałów budowlanych i straszenia ze strony składów, że dostanę materiał na ściany za kilka miesięcy. Niestety, może miałam pecha http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif trzy obecne panie w składzie nie były zorientowane w temacie, nie miały kwestionariusza i kazały przyjść jak będzie kierownik, powiedziały tylko że są braki materiałów z programem czy bez. Dzięki pomocy pewnego forumowicza kupiłam Porotherm, reszta była w miarę dostępna. Nie wiem jak jest teraz, ale materiały są na składach i czy ten program daje jakiekolwiek korzyści śmiem wątpić. Dziękuję Canna za podpowiedż, w takim razie będziemy szukać materiałów na składach leżących bliżej naszej działki (jak się uda załatwić papierologię będziemy budować w Justynowie) pewnie tam też się da coś utargować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 24.09.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 mmad, trzeba do tego mieć murarza. Moi już sobie poszli i mają mnie w nosie. Kominy systemowe postawili a ja się bujam... Już nic nie postawię, bo mam położoną folię. Jedyne, co mogę, to otynkować - nie mam tynkarza i boję się o tą folię - albo czymś obłożyć. Dekarz wraca za 2 tygodnie kłaść dachówkę i chce mieć komin Czy ktoś praktykował np obłożenie komina np. blachą miedzianą? To chyba było by najłatwiejsze. I gdzie znaleźć fachowca, albo i nie fachowca, który by się nie bał wieźć na ten ch... dach? To ja sie tylko (formalnie) zdziwie: umawialas sie na budowe stanu surowego bez wyprowadzenia komina? Kazdy murarz Ci wytynkuje taki kawalek, ale zaplacisz pewnie za to, jak za pol stanu surowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 będziemy szukać materiałów na składach leżących bliżej naszej działki, pewnie tam też się da coś utargować. pewnie tak ja tak mam, w DOMCO już mnie znają, dają fajne upusty, przemiła obsługa i dostawa na telefon w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mam pytanie - jeżeli zakład gazowniczy odmówił nam określenia warunków przłączenia ponieważ nie są spełnione warunki ekonomiczne (możliwość istnieje w przypadku dołożenia się przez nas do inwestycji), to mogę z takim papierkiem składać wniosek o pozwolenie na budowę czy też muszę wcześniej podpisać umowę z gazownią?. Do pozwolenia mozesz skladac papiery z zaprojektowanym ogrzewaniem na piec olejowy. A jak bedziesz miec w reku warunki na gaz, to zmienisz pozwolenie lub zrobisz gaz na zgloszenie. Mmmad - bardzo dziękuję za poradę, wiem, że jesteś specem w sprawach gazu i pewnie nie masz już siły na ten temat pisać, jednak muszę troszkę rozwinąć ten temat. Rozumiem, że instalacja na olej jest taka sama jak na gaz a póżniej trzeba tylko wymienić palnik?, czy nie lepiej jednak od razu zrobić instalację na butlę?, czy to jest dużo droższe gdyby przez jakiś czas przyszło nam w ten sposób ogrzewać tzn. co tańsze olej czy butla z gazem?. I jeszcze jedno: ze zmianą pozwolenia nie ma rozumiem problemu?. Będziemy budować w Justynowie, działki w naszym pasie kupiło jak na razie 8 osób jednak większość jeszcze nie wie kiedy się będzie budować a jeden który chce uparł się na eko-groszek i nijak nie da mu się wytłumaczyć, że gaz lepszy, z tąd cały nasz problem z gazem. Gazownia wyceniła robotę na 15k , my musielibyśmy zapłacić połowę, narazie brak kasy a o wydanie PB trzeba się zacząć niedługo starać. Napisałeś kiedyś, że o warunki przyłączy najlepiej starać się grupowo, czy to znaczy, że na jednym wniosku czy iść wszyscy razem. To się rozpisałam a wolę przekaz werbalny, mam jednak prośbę jeżeli znajdziesz czas podpowiedz coś jeszcze. Dzisiaj otrzymaliśmy projekt, będziemy budować z Muratora "Dom za Rogiem" i jesteśmy bardzo szczęśliwi, choć czytając forum wstecz stwierdziłam, że najgorsze i najbardziej przerażające to chyba jest to załatwianie papierów i bank, a później to już z górki, ale może się mylę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 24.09.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Dziękuję Canna za podpowiedż, w takim razie będziemy szukać materiałów na składach leżących bliżej naszej działki (jak się uda załatwić papierologię będziemy budować w Justynowie) pewnie tam też się da coś utargować. Pozdrawiam. Caly stan surowy postawilem przy pomocy PPHU Stefaniak (Justynow). Mieli dobre ceny i sklonnosc do negocjacji. Przy wykonczeniowce juz mi sie nie oplacalo tak bardzo od nich kupowac (towar drobny, a koszty dojazdow do mnie spore) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Pytanie: gdzie kupowaliście kotły gazowe? chodzi mi Viessmanna lub Vaillanta dotychczas byłam tylko w sklepie na terenie gazowni http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif szkoda czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 24.09.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Rozumiem, że instalacja na olej jest taka sama jak na gaz a póżniej trzeba tylko wymienić palnik?, czy nie lepiej jednak od razu zrobić instalację na butlę?, czy to jest dużo droższe gdyby przez jakiś czas przyszło nam w ten sposób ogrzewać tzn. co tańsze olej czy butla z gazem?. I jeszcze jedno: ze zmianą pozwolenia nie ma rozumiem problemu?. Będziemy budować w Justynowie, działki w naszym pasie kupiło jak na razie 8 osób jednak większość jeszcze nie wie kiedy się będzie budować a jeden który chce uparł się na eko-groszek Masz (prawie) luksusowa sytuacje. Ja napisalem o tym oleju patrzac na swoje doswiadczenia: na Wzniesieniach obowiazuje zakaz uzywania paliw stalych* dla nowych domow (czyli np. ekogroszek odpada). Czyli musi byc instalacja grzewcza na prad, olej lub gaz. Dlatego napisalem o tym oleju jako zamienniku, ale w Twoim przypadku to bez sensu. Do pozwolenia skladasz papiery na instalacje ogrzewana ekogroszkiem. W papierach musi byc jakies ogrzewanie, kominek nie wystarcza. Pamietasz o tym, zeby wymiary kotlowni, kominow i co tam jeszcze potrzebne byly dopasowane zarowno do wymogow instalacji weglowej jak i gazowej. Mozesz rozprowadzic sobie instalacje gazowa. Dostaniesz pozwolenie na budowe z ekogroszkiem, a jak Gazownia da, to w miedzyczasie uzyskasz pozwolenie na budowe przylacza i instalacji gazowej i bedziesz tak na prawde grzac gazem (albo zostaniesz przy groszku, ze wzgledu na koszty). Kotly w olejowe w wiekszosci sa inne niz gazowe, potrzebuja tez zbiornika na olej. Butla z gazem to tez drogie rozwiazanie (chyba co najmniej dwa razy drozsze niz gaz ziemny). Jest jeszcze jedna mozliwosc: robisz projekt ogrzewania przy uzyciu butli na zewnatrz, wtedy normalnie zgodnie z projektem i pozwoleniem budujesz sobie instalacje gazowa wewnatrz domu. A jak Gazownia da, to wykreslasz butle z projektu i tylko na zgloszenie robisz przylacze od domu do sieci gazowej. Ale w tym wypadku nie masz alternatywy ogrzewania ekogroszkiem na wypadek, gdy gazownia nie da... *zakaz jest smieszny, dotyczy nowobudowanych domow; nikt jednak nie dba o to, jak czesto pali sie w kominku i czy przypadkiem po odbiorze nie wymienia sie kotla gazowego na na zwykly i pali starymi oponami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 24.09.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Pytanie: gdzie kupowaliście kotły gazowe? chodzi mi Viessmanna lub Vaillanta dotychczas byłam tylko w sklepie na terenie gazowni http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif szkoda czasu http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/Content/Partner-Suche_polish wpisz Łódź Ja rozmawiałam z: 93-005 Łódź, THERMEX Sp. Jawna 93-106 Łódź, ECOTHERM Sp. z o.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mmmad - Dzięki za dużo cennych informacji, jakąś opcję będziemy musieli przyjąć, jednak docelowo nastawiamy się tylko i wyłącznie na gaz - ekogroszkiem palić nie będziemy ze względu na brak czasu (wracamy późno do domu) i zwykłe lenistwo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 mmad, trzeba do tego mieć murarza. Moi już sobie poszli i mają mnie w nosie. Kominy systemowe postawili a ja się bujam... Już nic nie postawię, bo mam położoną folię. Jedyne, co mogę, to otynkować - nie mam tynkarza i boję się o tą folię - albo czymś obłożyć. Dekarz wraca za 2 tygodnie kłaść dachówkę i chce mieć komin Czy ktoś praktykował np obłożenie komina np. blachą miedzianą? To chyba było by najłatwiejsze. I gdzie znaleźć fachowca, albo i nie fachowca, który by się nie bał wieźć na ten ch... dach? To ja sie tylko (formalnie) zdziwie: umawialas sie na budowe stanu surowego bez wyprowadzenia komina? Kazdy murarz Ci wytynkuje taki kawalek, ale zaplacisz pewnie za to, jak za pol stanu surowego... Widzisz, w swojej naiwności byłam przekonana, że to będzie problem tynkarza. Chciałam dać taki tynk, jak na cokół. Nie wzięłam pod uwagę dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Będziemy budować w Justynowie, Ciekawe, gdzie? Ja poniekąd jestem związana z tym miejscem, mieszkają tam moi rodzice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 I jeszcze jedno - czy ktoś budował w programie buduj z PSB, czy to ma jakiś sens?. Pozdrawiam. Podejmowałam próby, ponieważ zaczynałam budowę w momencie braku jakichkolwiek materiałów budowlanych i straszenia ze strony składów, że dostanę materiał na ściany za kilka miesięcy. Niestety, może miałam pecha http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif trzy obecne panie w składzie nie były zorientowane w temacie, nie miały kwestionariusza i kazały przyjść jak będzie kierownik, powiedziały tylko że są braki materiałów z programem czy bez. Dzięki pomocy pewnego forumowicza kupiłam Porotherm, reszta była w miarę dostępna. Nie wiem jak jest teraz, ale materiały są na składach i czy ten program daje jakiekolwiek korzyści śmiem wątpić. Dziękuję Canna za podpowiedż, w takim razie będziemy szukać materiałów na składach leżących bliżej naszej działki (jak się uda załatwić papierologię będziemy budować w Justynowie) pewnie tam też się da coś utargować. Pozdrawiam. W justynowie masz Stefaniakow, w Kraszewie Dzikiego i Fixa , w stronę andrespola ZAjąca to takie najbliższe . wsiądź w auto i przejedź się Rokicinska bo namnożyło sie składów dużo ...tylko ceny sprawdzaj bo różnice są potężne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Będziemy budować w Justynowie, Ciekawe, gdzie? Ja poniekąd jestem związana z tym miejscem, mieszkają tam moi rodzice Za przejazdem kolejowym, na wprost Janówka a w lewo jeszcze Justynów okolice ul. Jordanowskiej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Jaki powinien być piach do tynków wewnętrznych c-w? płukany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 W justynowie masz Stefaniakow, w Kraszewie Dzikiego i Fixa , w stronę andrespola ZAjąca to takie najbliższe . wsiądź w auto i przejedź się Rokicinska bo namnożyło sie składów dużo ...tylko ceny sprawdzaj bo różnice są potężne Tak też zrobimy ale podobno najlepsze ceny mają zimą?. Jak narazie to użeramy się z papierologią, gaz odmówił, pewnie z prądem będzie podobnie, wodociągi też powiedziały nie bo droga prywatna (trzeba będzie studnie - ale coś dużo krzyczą), także zaczyna się fantastycznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 24.09.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy??? I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić????? Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię.. Pod dachem robisz "kolnierz". Murarz bedzie wiedzial o co chodzi, na forum ten temat tez dosc czesto sie przewija. Na tym mozna stawiac cegly, najlepiej pelne klinkierowe, na pelna fuge. Nie daj sie wpuscic w tynkowanie albo plytki klinkierowe, albo w klinkier dziurawke. Z tego co ja słyszałam to kominy systemowe nie wytrzymują aż tak dużego obciązenia jak cegła pełna powyżej dachu. Po kilku tatach są do wymiany. Więc zostaje niewiele możliwości obrobienia. Ja zaryzykowałam i mam ponad dachem komin z klinkieru połówkowego szelinowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MONTY PYTON 24.09.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Masz (prawie) luksusowa sytuacje. Ja napisalem o tym oleju patrzac na swoje doswiadczenia: na Wzniesieniach obowiazuje zakaz uzywania paliw stalych* dla nowych domow (czyli np. ekogroszek odpada). Czyli musi byc instalacja grzewcza na prad, olej lub gaz. Aaa to bardzo ciekawe, bo mój sąsiad właśnie dostał pozwolenie na budowę i ponoć ma w projekcie "Eko" - groszek . Do planowanej instalacji gazowej nie chciał się nawet dopisać (nie mówiąc o przekonaniu). Całe szczęście, że gazowni wystarczyły podpisy moje i drugiego sąsiada. W tym kontekście, rzeczywiście zakaz, o którym piszesz wydaje się śmieszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts