mmmad 24.09.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy??? I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić????? Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię.. Pod dachem robisz "kolnierz". Murarz bedzie wiedzial o co chodzi, na forum ten temat tez dosc czesto sie przewija. Na tym mozna stawiac cegly, najlepiej pelne klinkierowe, na pelna fuge. Nie daj sie wpuscic w tynkowanie albo plytki klinkierowe, albo w klinkier dziurawke. Z tego co ja słyszałam to kominy systemowe nie wytrzymują aż tak dużego obciązenia jak cegła pełna powyżej dachu. Po kilku tatach są do wymiany. Więc zostaje niewiele możliwości obrobienia. Ja zaryzykowałam i mam ponad dachem komin z klinkieru połówkowego szelinowego. O tym nie slyszalem. Ja mam polowke klinkier dziurawke i niepelne fugowanie, co moze mi sie przekladac na (sporadyczne) zaciekanie komina. Dlatego pisalem o pelnej klinkierowie tzn. bez dziur. Polowka przy kominie wskazana A dlaczego kominy systemowe mialyby tego nie wytrzymac? Chodzi o ciezar na nich oparty czy o roznice temperatur? EZS, moze cos tutaj znajdziesz? http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/systemy-kominowe/wykonczenie-scian-komina,6328_2617.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alektyc 24.09.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 O tym nie slyszalem. Ja mam polowke klinkier dziurawke i niepelne fugowanie, co moze mi sie przekladac na (sporadyczne) zaciekanie komina. Dlatego pisalem o pelnej klinkierowie tzn. bez dziur. Polowka przy kominie wskazana A dlaczego kominy systemowe mialyby tego nie wytrzymac? Chodzi o ciezar na nich oparty czy o roznice temperatur? EZS, moze cos tutaj znajdziesz? http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/systemy-kominowe/wykonczenie-scian-komina,6328_2617.htm Podobno ciężar za duży jak na te pustaki keramzytowe. Co fachowiec to opinia więc zawsze są trudne wybory:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mmmad - ponieważ już oczy mnie bolą od czytania twoich postów a że mam katar to i ból jest podwójny a i droga pewnie nie tędy prowadzi spytam wprost: czy mogłabym dostać hasło do Twojej galerii?. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 24.09.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Mam pytanie - jeżeli zakład gazowniczy odmówił nam określenia warunków przłączenia ponieważ nie są spełnione warunki ekonomiczne (możliwość istnieje w przypadku dołożenia się przez nas do inwestycji), to mogę z takim papierkiem składać wniosek o pozwolenie na budowę czy też muszę wcześniej podpisać umowę z gazownią?. Do pozwolenia mozesz skladac papiery z zaprojektowanym ogrzewaniem na piec olejowy. A jak bedziesz miec w reku warunki na gaz, to zmienisz pozwolenie lub zrobisz gaz na zgloszenie. Pamiętam, chyba dobrze, że gdy starałam sie o pozwolenie wystarczyło udokumentowanie zapewnienia jednego z mediów - prądu. Przecież możesz ogrzewac nawet energią elektryczną i gotowac na prądzie. A poza tym kto cię może zmusic do ogrzewania domu? Staraj się o pozwolenie wpisując - jeśli się uprą - cokolwiek, byle z głową. Zanim przejdziesz do realizacji instalacji może się dużo zmienic - sąsiedzi zmienią plany i będzie was więcej, albo pojawią się nowi...U mnie też w pierwszej decyzji gazownia określiła że budowa przyłącza jest nieuzasadnione ekonomicznie, a po roku już inaczej śpiewali Wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 24.09.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Pytanie: gdzie kupowaliście kotły gazowe? chodzi mi Viessmanna lub Vaillanta dotychczas byłam tylko w sklepie na terenie gazowni http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif szkoda czasu http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/Content/Partner-Suche_polish wpisz Łódź Ja rozmawiałam z: 93-005 Łódź, THERMEX Sp. Jawna 93-106 Łódź, ECOTHERM Sp. z o.o. Też jestem zainteresowana kotłami. Canna co konkretnie kupujesz? Masz już instalację wewnętrzną? Ja jestem zainteresowana Vailantem EcoTherm o mocy 24 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Też jestem zainteresowana kotłami. Canna co konkretnie kupujesz? Masz już instalację wewnętrzną? Ja jestem zainteresowana Vailantem EcoTherm o mocy 24 kW. Je dzwoniłam do wiessmana w(ecotherm). Ale negocjacji jeszcze nie było... Muszę wreszcie jechać do nich. Ciągle obstawiam witopend 222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Za przejazdem kolejowym, na wprost Janówka a w lewo jeszcze Justynów okolice ul. Jordanowskiej. Pozdrawiam. To gdzieś niedaleko mojego krawca Faktycznie, tylko tam jeszcze były "dzikie pola"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 24.09.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 EZS, moze cos tutaj znajdziesz? http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/systemy-kominowe/wykonczenie-scian-komina,6328_2617.htm Te okładziny kpseudokamienne oglądałam już dawno. Ale kto mi to teraz położy??? A co do klinkieru, jak miałam kupować komin schneidla, przekonywali mnie, że teraz producent wycofał się z tych kołnierzy do podparcia obmórówki, bo im kominy nie wytrzymywały. Ale to schneidel. Inne nie wiem, lecz z pomysłu zrezygnowałam na bazie tych wieści. Co to znaczy nie wytrzymywały - nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Też jestem zainteresowana kotłami. Canna co konkretnie kupujesz? Masz już instalację wewnętrzną? Ja jestem zainteresowana Vailantem EcoTherm o mocy 24 kW. Je dzwoniłam do wiessmana w(ecotherm). Ale negocjacji jeszcze nie było... Muszę wreszcie jechać do nich. Ciągle obstawiam witopend 222 Po nadwyrężeniu władz umysłowych, wyciśnięciu jednego forumowicza http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif, niezliczonego czasu na Wymianie doświadczeń, rozgrzaniu łączy telekomunikacyjnych prawie do wywołania pożaru http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif na placu pozostały dwa faworyty: Viessmann VITOPEND 222 10,5 - 24 kW i Vaillant VUI AQUA PLUS 10 - 28 kW w wersji z zamkniętą komorą spalania i regulatorem tygodniowym (ten piec ma od 4 lat Anna99 i bardzo go chwali, z kolei Viessmanna ma wielu forumowiczów i wszyscy są zadowoleni) zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.09.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 [zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o CO kupić???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 [zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o CO kupić???????? kolory Ci wyblakły http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif KOCIOŁ kupić, a o czym myślałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 24.09.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 [zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o CO kupić???????? kolory Ci wyblakły http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif KOCIOŁ kupić, a o czym myślałeś? jak już wybierzesz model to się pochwal ..... wprawdzie chody mam tylko w Buderusie ale ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 24.09.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 [zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o CO kupić???????? kolory Ci wyblakły http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif KOCIOŁ kupić, a o czym myślałeś? jak już wybierzesz model to się pochwal ..... wprawdzie chody mam tylko w Buderusie ale ....... ale...... co? no właśnie albo Vaillant albo Viessmann, wolałabym Viessmanna,... albo Vaillanta,... chyba rzucę monetą bo trudno mi zdecydować http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif ok, nie znoszę braku zdecydowania: Viessmann VITOPEND 222 z zamkniętą komorą spalania 10,5 - 24 kW Howgh! a Vaillant niech się vailanci gdzie indziej http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerol 24.09.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Gorąca prosba ,czy ktos z budujących orientował się w cenach balustrad zewnętrznych z nierdzewki , DOSTAłAM WłASNIE WYCENE BALUSTRADY ZA 2,5 metra firma chce 4 tys z montazem, po prostu szok, może znacie firme która nie zdziera aż tyle? Pomóżcie ) Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 24.09.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 [quote name="11małgosia Pamiętam, chyba dobrze, że gdy starałam sie o pozwolenie wystarczyło udokumentowanie zapewnienia jednego z mediów - prądu. Przecież możesz ogrzewac nawet energią elektryczną i gotowac na prądzie. A poza tym kto cię może zmusic do ogrzewania domu? Staraj się o pozwolenie wpisując - jeśli się uprą - cokolwiek, byle z głową. Zanim przejdziesz do realizacji instalacji może się dużo zmienic - sąsiedzi zmienią plany i będzie was więcej, albo pojawią się nowi...U mnie też w pierwszej decyzji gazownia określiła że budowa przyłącza jest nieuzasadnione ekonomicznie, a po roku już inaczej śpiewali Wytrwałości [/quote] Tak też będziemy musieli zrobić, pewnie za radą mmmad projekt na butlę żeby nie zmieniać instalacji a później się zobaczy. Na początku jest zawsze dużo zapału ale biurokratyczne schody robią się coraz wyższe, ale co tam damy radę jak już postanowiliśmy, że chcemy budować to zbudujemy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskul 25.09.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 czesc mruva - my też przyszli Justynowianie budujemy na ulicy Kasprzaka z drugiej strony torów - ale na skróty - bardzo blisko was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 25.09.2007 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Czy ktoś ma pomysł jak obrobić ponad dachem komin systemowy??? I drugie, może ważniejsze pytanie; KTO może to zrobić????? Macie jakiegoś fachowca w tej dziedzinie? raczej stawiam na prace suche (bloczki przyklejane, blacha miedziana, bo ja wiem....) bo mam już folię.. Pod dachem robisz "kolnierz". Murarz bedzie wiedzial o co chodzi, na forum ten temat tez dosc czesto sie przewija. Na tym mozna stawiac cegly, najlepiej pelne klinkierowe, na pelna fuge. Nie daj sie wpuscic w tynkowanie albo plytki klinkierowe, albo w klinkier dziurawke. Z tego co ja słyszałam to kominy systemowe nie wytrzymują aż tak dużego obciązenia jak cegła pełna powyżej dachu. Po kilku tatach są do wymiany. Więc zostaje niewiele możliwości obrobienia. Ja zaryzykowałam i mam ponad dachem komin z klinkieru połówkowego szelinowego. Obmurówkę komina systemowego można zrobić od stropu. Wtedy nie obciąża się samej konstrukcji komina - ciężar opiera się na stropie. To klasyczne i sprawdzone rozwiązanie. Mam shiedla obmurowanego właśnie w taki sposób: od stropu do dachu zwykłą cegłą "na 6" a od wysokości dachu do samego końca z pełnej cegły klinkierowej. Na budowie był konsultant z Shiedla i nie miał żadnych zastrzeżeń. Jeśli chcesz zobaczyć jak to u mnie wygląda to zapraszam - w tej chwili jeszcze nie ma folii. Moim zdaniem warto nawet zdjąć część folii (o ile to możliwe) żeby wykończyć porządnie komin - ostatecznie połączenie pokrycie dachowe - komin to jedno z bardziej newralgicznych miejsc w konstrukcji dachu. W tej chwili masz jeszcze okazję, żeby to zrobić - potem będzie to bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 25.09.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Pytanie: gdzie kupowaliście kotły gazowe? chodzi mi Viessmanna lub Vaillanta dotychczas byłam tylko w sklepie na terenie gazowni http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif szkoda czasu] BIM`s plus, Papiernicza 7. Wskazane iść z instalatorem, jak kupi na siebie ma 35% rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka999 25.09.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Rozumiem, że instalacja na olej jest taka sama jak na gaz a póżniej trzeba tylko wymienić palnik?, czy nie lepiej jednak od razu zrobić instalację na butlę?, czy to jest dużo droższe gdyby przez jakiś czas przyszło nam w ten sposób ogrzewać tzn. co tańsze olej czy butla z gazem?. I jeszcze jedno: ze zmianą pozwolenia nie ma rozumiem problemu?. Będziemy budować w Justynowie, działki w naszym pasie kupiło jak na razie 8 osób jednak większość jeszcze nie wie kiedy się będzie budować a jeden który chce uparł się na eko-groszek Masz (prawie) luksusowa sytuacje. Ja napisalem o tym oleju patrzac na swoje doswiadczenia: na Wzniesieniach obowiazuje zakaz uzywania paliw stalych* dla nowych domow (czyli np. ekogroszek odpada). Czyli musi byc instalacja grzewcza na prad, olej lub gaz. Dlatego napisalem o tym oleju jako zamienniku, ale w Twoim przypadku to bez sensu. Do pozwolenia skladasz papiery na instalacje ogrzewana ekogroszkiem. W papierach musi byc jakies ogrzewanie, kominek nie wystarcza. Pamietasz o tym, zeby wymiary kotlowni, kominow i co tam jeszcze potrzebne byly dopasowane zarowno do wymogow instalacji weglowej jak i gazowej. Mozesz rozprowadzic sobie instalacje gazowa. Dostaniesz pozwolenie na budowe z ekogroszkiem, a jak Gazownia da, to w miedzyczasie uzyskasz pozwolenie na budowe przylacza i instalacji gazowej i bedziesz tak na prawde grzac gazem (albo zostaniesz przy groszku, ze wzgledu na koszty). Kotly w olejowe w wiekszosci sa inne niz gazowe, potrzebuja tez zbiornika na olej. Butla z gazem to tez drogie rozwiazanie (chyba co najmniej dwa razy drozsze niz gaz ziemny). Jest jeszcze jedna mozliwosc: robisz projekt ogrzewania przy uzyciu butli na zewnatrz, wtedy normalnie zgodnie z projektem i pozwoleniem budujesz sobie instalacje gazowa wewnatrz domu. A jak Gazownia da, to wykreslasz butle z projektu i tylko na zgloszenie robisz przylacze od domu do sieci gazowej. Ale w tym wypadku nie masz alternatywy ogrzewania ekogroszkiem na wypadek, gdy gazownia nie da... *zakaz jest smieszny, dotyczy nowobudowanych domow; nikt jednak nie dba o to, jak czesto pali sie w kominku i czy przypadkiem po odbiorze nie wymienia sie kotla gazowego na na zwykly i pali starymi oponami... Cześć mmmad Ja w swoich dokumentach(czytaj prawomocnych warunkach zabudowy) nic nie mam na temat takiego zakazu, więc zaprojektowałam sobie kotłownię na ekogroszek ze składzikiem na niego. No i mam nadzieję, że na różnym punkcie Wzniesień jest różnie ,natomiast zabronili mi postawić ogrodzenie takie jak chciałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
od_biry 25.09.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Gorąca prosba ,czy ktos z budujących orientował się w cenach balustrad zewnętrznych z nierdzewki , DOSTAłAM WłASNIE WYCENE BALUSTRADY ZA 2,5 metra firma chce 4 tys z montazem, po prostu szok, może znacie firme która nie zdziera aż tyle? Pomóżcie ) Pozdrawiam Kasia Dojomiak 0-604-115-481 Robi poręcze wewnętrzne z nierdzewki to zewnętrzne pewnie też. Aktualnych cen nie znam. Osoba, od której mam kontakt była zadowolona bo szybko i dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts