Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Mmmad - ponieważ już oczy mnie bolą :roll: od czytania twoich postów a że mam katar to i ból jest podwójny :o :o a i droga pewnie nie tędy prowadzi spytam wprost: czy mogłabym dostać hasło do Twojej galerii?.

Z góry dziękuję. Pozdrawiam. :cry:

Zdjecia domku sa tylko w postach. W galerii sa zdjecia Protoplastusiow :D

Jak chcesz, to Ci wypale DVD ze zdjeciami z budowy... Ale latwiej chyba bedzie podjechac. :)

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

[

zastanawiam się jeszcze czy potrzebuję cyrkulacji c.w.u

i gdzie kupić najkorzystniej, bo zamontować może instalator c.o

Mam cyrkulacje c.w.u. sterowana zegarem tygodniowym (taki za 10 zl z marketu) - dziala wieczorem i w weekend. Na forum ktos kiedys liczyl, ile pradu zuzywa pracujaca caly czas cyrkulacja, bodajze wyszlo mu 30 zl/m-c za prad (nie liczac strat ciepla)

Producenci domagaja sie serwisu firmowego przy uruchomieniu kotla, wiec spytaj swojego instalatora czy ma takie uprawnienia. Jesli nie - to i tak bedziesz musiala korzystac z uslug sprzedawcy badz producenta. Niektore kotly pierwsze uruchomienie maja gratis, za inne trzeba zaplacic.

Ja korzystalem z uslug THERMEX Sp. Jawna (faktura na 7% i mozliwosc negocjacji). Co ciekawe, sprzedawca nie chcial mi sprzedac sterowania pogodowego, powiedzial, ze na moj maly dom pogodowka sie nie sprawdzi.

Znacie wiecej takich, co unikaja zarobku na korzysc klienta?

Cześć mmmad :D

Ja w swoich dokumentach(czytaj prawomocnych :D warunkach zabudowy) nic nie mam na temat takiego zakazu, więc zaprojektowałam sobie kotłownię na ekogroszek ze składzikiem na niego. No i mam nadzieję, że na różnym punkcie Wzniesień jest różnie :wink: ,natomiast zabronili mi postawić ogrodzenie takie jak chciałam :-?

Byc moze zmienili wystawiane warunki zabudowy, bo stwierdzili, ze zapis jest bez sensu. W zapisie byl zakaz uzywania paliw stalych poza ekologicznymi. Moze komus udalo sie przekonac urzednikow, ze ekogroszek to paliwo ekologiczne.

Moim zdaniem warto nawet zdjąć część folii (o ile to możliwe) żeby wykończyć porządnie komin - ostatecznie połączenie pokrycie dachowe - komin to jedno z bardziej newralgicznych miejsc w konstrukcji dachu. W tej chwili masz jeszcze okazję, żeby to zrobić - potem będzie to bardzo trudne.

EZS ta folie i tak masz w jakis sposob rozcieta na kominie. Znajdz jakiegos murarza i niech Ci wyciagnie jakas obudowe. Ja faktycznie ten kolnierz mam wsparty na scianie nosnej. Nie jest to de facto obmurowka od samego stropu, ale jest odpowiednia podbudowa.

Właśnie jestem po romowie z panem z gazowni ponieważ ja równiez mam ponieść opłatę za przyłączenie.

Zrozumiałam, ze ta opłata za przyłączenie obejmuje samo podłączenie (czynność) bez jakichkolwiek działań typu zrobiennie wykopu, położenie odcinka sieci etc.

Według umowy z gazownią przyłącze stanowi własność przedsiębiorstwa ( tak okreslili, czyli własność gazowni stanowić będzie odcinek do kurka głównego .

Najczęściej kurek główny znajduje sie w granicy działki. Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

Czyli płac i płacz :( .

Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

to oczywiste

instalacja doziemna jest na Twojej ziemi i w Twoim domu, należy do Ciebie

chyba nie sądziłaś, że do gazowni?

ja mam jeszcze śmieszniej

zrobiłam sobie ogrodzenie frontowe kilka metrów poza linią regulacyjną a ziemia do samej ulicy należy do nas

teraz muszę udzielać zgody na założenie instalacji zewnętrznej przechodzącej de facto już przez moją działkę, tyle że nie ogrodzoną http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif

Właśnie jestem po romowie z panem z gazowni ponieważ ja równiez mam ponieść opłatę za przyłączenie.

Zrozumiałam, ze ta opłata za przyłączenie obejmuje samo podłączenie (czynność) bez jakichkolwiek działań typu zrobiennie wykopu, położenie odcinka sieci etc.

Według umowy z gazownią przyłącze stanowi własność przedsiębiorstwa ( tak okreslili, czyli własność gazowni stanowić będzie odcinek do kurka głównego .

Najczęściej kurek główny znajduje sie w granicy działki. Instalacja za kurkiem głównym do budynku i instalacja w budynku to DOZIEMNA WEWNETRZNA INSTALACJA i niestety jest finansowana przez nas.

Czyli płac i płacz :( .

Ja też mam taką chorą sytuację nie dość, że gazownia krzyczy od nas prawie 8k to jeszcze poprzedni właściciele nie dopilnowali aby droga była gminna i teraz w 12 osób jesteśmy współwłaścicielami drogi i aby cokolwiek podłączyć musimy mieć zgodę notarialną wszystkich (daliśmy się wpuścić w kanał).

mmmad - rozumiem, że to zaproszenie, myślę że w przyszłości chętnie skorzystamy.

jaskul - dobrze wiedzieć, że ktoś z forum będzie walczył w tym samym regionie co my. Kiedy startujecie?.

Mam pytanie do osób które już mieszkają i ogrzewają gazem lub prądem:

Jeżeli możecie zdradzić napiszcie ile was to wynosi rocznie i przy jakiej powierzchni?.

Pozdrawiam.

mamy pozwolenie na budowę!!!!! :D

ale.... w tym roku nie zaczynamy niestety :-? . Ekipa ma wolne pod koniec października, początek listopada i dalismy sobie spokój. Trochę ryzykowne przy naszej kapryśnej aurze.

mruva

masz taką samą sytuacja jak ja. Doga wewnetrzna której nie chce przejąc gmina i niestety nie mozna jej prawnie zmusić. Niestety gminy bronia się rękoma i nogami z przejmowaniem dróg wewnetrznych bo z ich utrzymaniem wiążą się same problemy.

Mmmad - na fotkach Twojego domku są super barierki.

Czy możesz zdradzić z czego są zrobione (wymiary belek). Czy krzyżaki w środku mają takie same przekroje jak pionowe i poziome, czy mniejsze?

I jeszcze zzym i jak impregnowałeś? (autoklaw? pędzel?)

A dzieki, przekaze zonie, ze innym sie podobaja :) (to jej pomysl). Jesli chodzi o wymiary, to musze zmierzyc, bo kwestie techniczne zostawilem wykonawcy.

Barierki przyjechaly do mnie gotowe, o szczegoly podpytam, bo jeszcze kawalek stolarze przyjada w przyszlym tygodniu montowac.

ale.... w tym roku nie zaczynamy niestety :-? . Ekipa ma wolne pod koniec października, początek listopada i dalismy sobie spokój. Trochę ryzykowne przy naszej kapryśnej aurze.

To nie zasypuj cementu w popiele. Wykorzystaj entuzjazm. Zrob chociaz fundamenty.

Poczytaj zeszloroczne jesienne posty w "Wymianie doswiadczen" o budowaniu w pazdzierniku/Listopadzie.

---

Uwaga: Mruva małgosia2005 i inni - nie mam monopolu na wiedze i to co sprawdzilo sie badz nie sprawdzilo u mnie czy moich znajomych niekoniecznie musi byc dobre dla Was albo wrecz przeciwnie.

Uwaga: Mruva małgosia2005 i inni - nie mam monopolu na wiedze i to co sprawdzilo sie badz nie sprawdzilo u mnie czy moich znajomych niekoniecznie musi byc dobre dla Was albo wrecz przeciwnie.

żartujesz http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

mógłbyś jeszcze dodać zdjęcia kostki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

---

mmmad - My tylko uznaliśmy, że ten pomysł jest dość rozsądny a czy go zastosujemy tego jeszcze nie wiem. Zapewniam, że wszystko analizujemy bardzo dokładnie a wszelka pomoc i podpowiedzi z Twojej i innych strony nie są dla nas wyrocznią ale jednocześnie są niezwykle przydatne dla zaczynających laików takich jak my. Za wszystko z góry dziękujemy i prosimy o więcej.

Pozdrawiam. :D

mruva

masz taką samą sytuacja jak ja. Doga wewnetrzna której nie chce przejąc gmina i niestety nie mozna jej prawnie zmusić. Niestety gminy bronia się rękoma i nogami z przejmowaniem dróg wewnetrznych bo z ich utrzymaniem wiążą się same problemy.

Małgosia gratuluję pozwolenia !!!

Dodatkowo chciałam spytać jak w takim razie rozwiązaliście sprawę z drogą i przyłączami, jesteście sami czy też jest kilka osób które chciały w tym samym czasie budować.

Pozdrawiam. 8)

mmad

ja podobnie jak mruva korzystam z wielu opinii forumowiczów. Nie obawiaj sie nie bedziesz odpowiedzialny za jakies "nasze"niepowodzenie na budowie :wink: :D

Mruva

Tam gdzie zamierzamy się budowąć jest dwadziedzscia kiljka działek. Mamy swoja drogę wewnętrzną, będziemy budować wodociąg. Na razie nie chce sie rozpisywac na ten temat ale plan jest taki aby gmina przejęła go (wodociąg) odpłatnie. Moim zdaniem szanse są duże ale musze jeszcze doszkolić się w tej materii. Na przeszkodzie, (nawet jak gmina go przejmie), stoi opłata adiacencka.

Coś jednak znalazłam i zobaczymy.

Taka prywatna droga wewnetrzna ma jednak swoje plusy. Jak wszyscy właściciele wyraziliby zgodę można by ten teren ogrodzić i byłoby znacznie bezpieczniej

To nie zasypuj cementu w popiele. Wykorzystaj entuzjazm. Zrob chociaz fundamenty.

Poczytaj zeszloroczne jesienne posty w "Wymianie doswiadczen" o budowaniu w pazdzierniku/Listopadzie.

---

popieram mmmad'a. fundament na zimę to dobra sprawa. Dodatkowo zasypiecie go piaskiem i przez zimę sam porządnie osiądzie. Dodatkowe zagęszczanie dopełni formalności.

---

popieram mmmad'a. fundament na zimę to dobra sprawa. Dodatkowo zasypiecie go piaskiem i przez zimę sam porządnie osiądzie. Dodatkowe zagęszczanie dopełni formalności.

to dobry pomysł, nie ma co zwlekać

gratuluję pozwolenia http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Pytanie do mmada , długiego i innych starych wyjadaczy :D

1. czy gdyby cena ocieplenia ściany 15 cm wełną i styropianem była ta sama to na co padłby Wasz wybór ?

2. czy orientujecie się o ile drożej jest wełną ?

3. oprócz tego że wełna oddycha widzicie jakieś wady lub dodatkowe zalety wełny ?

Długi wysłałem Ci esa z ilościami wełny do poddasza :D , ale cholera zastanawiam się nad wełną na ściany jeszcze