Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Pytanie do mmada , długiego i innych starych wyjadaczy :D

mmmad jest stary wylizywacz a nie wyjadacz :lol: :lol: :lol:

1. czy gdyby cena ocieplenia ściany 15 cm wełną i styropianem była ta sama to na co padłby Wasz wybór ?

myślę ,że dałbym wełnie szansę

2. czy orientujecie się o ile drożej jest wełną ?

1m3 styro kupisz 140-190 zł

1m3 wełny jakieś 500-560 zł

3. oprócz tego że wełna oddycha widzicie jakieś wady lub dodatkowe zalety wełny ?

myszy jej nie lubią :wink:

Długi wysłałem Ci esa z ilościami wełny do poddasza :D , ale cholera zastanawiam się nad wełną na ściany jeszcze

myśl szybko bo jutro walczę :lol: :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

1. czy gdyby cena ocieplenia ściany 15 cm wełną i styropianem była ta sama to na co padłby Wasz wybór ?

3. oprócz tego że wełna oddycha widzicie jakieś wady lub dodatkowe zalety wełny ?

Długi wysłałem Ci esa z ilościami wełny do poddasza :D , ale cholera zastanawiam się nad wełną na ściany jeszcze

punkt 3 jest najlepszy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

punkt 3 jest najlepszy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

drugi punkt rozwiał moje zakusy w kierunku wełny , odpowiedź długiego na 3 punkt zmartwiła moją dodę , więc jednak zostaje przy ilościach wełny z smsa

a Doda to moja dachowa kocica :wink:

po Lidowskich wystapieniach w TV aż się rzuca na usta : walcz Długi , mordo Ty nasza :wink:

:D :D :D

No ja bym tego lepiej nie ujal. :)

mmmad - podlizywacz

p.s. Mam sciane 3W, nie wiem nawet czy mozna welne pakowac miedzy warstwy...

można ale trzeba dawać dystanse żeby szczelina powstała :D

Mmmad - na fotkach Twojego domku są super barierki.

Czy możesz zdradzić z czego są zrobione (wymiary belek). Czy krzyżaki w środku mają takie same przekroje jak pionowe i poziome, czy mniejsze?

I jeszcze zzym i jak impregnowałeś? (autoklaw? pędzel?)

A dzieki, przekaze zonie, ze innym sie podobaja :) (to jej pomysl). Jesli chodzi o wymiary, to musze zmierzyc, bo kwestie techniczne zostawilem wykonawcy.

Barierki przyjechaly do mnie gotowe, o szczegoly podpytam, bo jeszcze kawalek stolarze przyjada w przyszlym tygodniu montowac.

Podobają się.

W takim razie polecam się twojej pamięci. Przy okazji podziel się namiarem na stolarza.

Pozdrawiam.

poradźcie, w sklepie internetowym jest mój kociołek za 6000 (vitopend 222). Sklep ten ma jakąś siedzibę w Łęczycy i generalnie nawet mogę do nich jechać i ten kocioł odebrać. W sklepach w łodzi cena zaczyna się od 6500 i to po wielkich wydziwianiach i upustach, które zresztą mogą się okazać fikcją, bo jeden ze sprzedawców daje a kolega jego nie potwierdza... Czyli może być 6900. Jest się o co bić, ale mam świadomość, że niższa cena może się brać np stąd że jest to kociołek sprowadzony z niemiec... Ale gwarancję ma... Brać??

Uruchomienie viessmama jest gratis. Pytałam..

mmad, znajdz murarza.. :cry: :cry: :evil: łatwo mówić.

Ale na razie padło na obróblę blachą. Łatwiej chyba będzie znaleźć dekarza lub przekonać mojego...

A propos, sklejaliście folię na zakładach? Tyvek pisze żeby sklejać, a u dekarza jest to usługa dodatkowa, a cena taśmy poraża...

Mam pytanie - jeżeli zakład gazowniczy odmówił nam określenia warunków przłączenia ponieważ nie są spełnione warunki ekonomiczne (możliwość istnieje w przypadku dołożenia się przez nas do inwestycji), to mogę z takim papierkiem składać wniosek o pozwolenie na budowę czy też muszę wcześniej podpisać umowę z gazownią?.

Jeśli istnieje możliwość to zakład gazowniczy powinien wydać dokument "Informacja o możliwości przyłaczenia do sieci gazowej dla podmiotu przewidującego odbiór paliwa gazowego ..." w którym określi warunki przyłaczenia tj. zakres prac i koszt (całość oraz to co musi zapłacić odbiorca). Do takiego dokumentu potrzebne jest jeszcze oświadczenie zakładu o zapewnieniu dostawy gazu - zaświadczenie wydają na miejscu po wypełnieniu krótkiego wniosku na podstawie w/w informacji o możliwości przyłączenia (musisz mieć ją ze sobą). Oba dokumenty dołączasz do wniosku o pozwolenie na budowę domu i już. Gazociąg może być wykonany przez gazownię za kwotę podaną w informacji lub możesz wykonać we własnym zakresie (projekt + wykonanie) i wtedy część kosztów zwraca gazownia. Ta druga opcja jest podobno tańsza. Jutro mam umówione spotkanie z firmą która mogłaby wykonać gazociąg zobaczymy co powiedzą. :D

Pozdrawiam

Jeśli istnieje możliwość to zakład gazowniczy powinien wydać dokument "Informacja o możliwości przyłaczenia do sieci gazowej dla podmiotu przewidującego odbiór paliwa gazowego ..." w którym określi warunki przyłaczenia tj. zakres prac i koszt (całość oraz to co musi zapłacić odbiorca). Do takiego dokumentu potrzebne jest jeszcze oświadczenie zakładu o zapewnieniu dostawy gazu - zaświadczenie wydają na miejscu po wypełnieniu krótkiego wniosku na podstawie w/w informacji o możliwości przyłączenia (musisz mieć ją ze sobą). Oba dokumenty dołączasz do wniosku o pozwolenie na budowę domu i już. Gazociąg może być wykonany przez gazownię za kwotę podaną w informacji lub możesz wykonać we własnym zakresie (projekt + wykonanie) i wtedy część kosztów zwraca gazownia. Ta druga opcja jest podobno tańsza. Jutro mam umówione spotkanie z firmą która mogłaby wykonać gazociąg zobaczymy co powiedzą. :D

Pozdrawiam

moni@ - bardzo dziękuję za informacje. Dokument o możliwości przyłączenia mamy, ale zastanawiamy się czy nie pożrą nas koszty. Gazownia cały koszt wyliczyła na 14k z tego my 8k + wiadomo projekt, robocizna itp. Gdybyś miała jakieś konkretne informacje dotyczące pociągnięcia przez inną firmę, to bardzo proszę podziel się nimi. Niedługo będziemy musieli iść do architekta i musimy się określić czym będziemy ogrzewać.

Pozdrawiam.

:D

Cześć

Może byłby ktoś taki miły i mnie oświecił, tu czy na PW co do cen :

- wylewki, oczywiście od Bogusia :wink:

- ocieplenie styro zewnątrz

- tynki CW

Ceny prosiłbym : rob + mat.

Z góry wielkie dzięki :p

pozdrawiam, majki

PS. Pytam, bo zaczyna się kredyt zbliżać ... :roll: :x

Cześć

za robociznę umówiłam sie na 14 zł (dopiero będą robione)

z tynkami i parapetami za robotę 30zł

- tynki cementowo -gipsowe

razem z materiałem (knaufa), z uszczelkami 26zł

pozdrawiam, majki

pozdrawiam kropkq

Cześć

za robociznę umówiłam sie na 14 zł (dopiero będą robione)

z tynkami i parapetami za robotę 30zł

- tynki cementowo -gipsowe

razem z materiałem (knaufa), z uszczelkami 26zł

pozdrawiam, majki

pozdrawiam kropkq

:o :o :o a co to są tynki cementowo gipsowe ?????