Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

A ja se zamówiłem drewienko do kominka i jutro bd puszczał dymy :lol:

To tak zupełnie nie a propos któregokolwiek z powyższych wpisów ;)

Ja dziś se pożyczyłam "kozę" i też będę puszczała dym z komina :lol:

Pożyczoną i tymczasową kozę odpalamy jutro :D

ile tej instalacji robiłeś i ile kosztowało?

potrzebuję 23 m rury w działce od domu do ogrodzenia i 5 m w domu do pieca c.o

Robił mi ten sam.

A właściwie ciąglew robi :-?

No więc za 40m rury na placu, rurę w domu i przyłącze w ulicy zapłaciłam 7500. Coś mi odda z tego gazownia. No i pewnie można było utargować trochę, ale moja rodzina jest zmorą arabów. Ktoś nam podaje cenę a my albo

akceptujemy albo szukamy innego. TArgować nie umiem...

Co do tego pana.. Hmmmm. Papierologię całą załatwiamy my. On sądził, że zakopie rurki, weżmie forsę i w nogi. Miał pretensję, że nie dostał całej kasy, ze resztę dostanie po odbiorze gazowni. Więc nie wiem. Z drugiej strony, same wykopy itd zrobił dość szybko

czy próbował ktoś wykuć 2 dziury w wylewce?

Zapomniałam o nogach od schodów... Albo musze robić drewniane )ale kupa pracy w błoto, bo schody są pospawane) albo wykuć dziury no nagi dla podestu :cry:

czy próbował ktoś wykuć 2 dziury w wylewce?

Zapomniałam o nogach od schodów... Albo musze robić drewniane )ale kupa pracy w błoto, bo schody są pospawane) albo wykuć dziury no nagi dla podestu :cry:

w wylewce czy chudziaku ???

W wylewce. JAstrychu inaczej. Niestety i w styropianie pod spodem :cry:

Przecież wylewka nie uniesie 200 kg schodów... Muszą stać na betonie, który miały przygotowany pod nią. I wszyscy o tym zapomnieli!!!

dokładnie tak zamierzam zrobić. tj. zabronować wczesną wiosną (już mi dwóch "miejscowych" polecało taką kolejność i na całości (oprócz dojazdu i placu na budowę domu posiać trawę).

A dlatego na reszcie przestrzeni chce już co nieco uporządkować terenu bo będę ściągał przyczepę mieszkalna (typowego "holendra" aby móc tam sobie w okresie letnim pomieszkiwać i dopilnować budowy). Kupilem przyczepe kempingowa w tym samym celu u faceta za pabianicami ,bodajze Dobron,super obsluga i tanio w porownaniu do Wilamowa -polecam

Powiedzcie moi drodzy, kto wam kładł wełnę na dachu (no, pod dachem)?? Potrzebuję kogoś i jakoś nie mam pojęcia nawet, gdzie go szukać. Składy budowlane? Sprzedawcy wełny? Może ma ktoś namiary.

ile tej instalacji robiłeś i ile kosztowało?

potrzebuję 23 m rury w działce od domu do ogrodzenia i 5 m w domu do pieca c.o

Robił mi ten sam.

A właściwie ciąglew robi :-?

No więc za 40m rury na placu, rurę w domu i przyłącze w ulicy zapłaciłam 7500. Coś mi odda z tego gazownia. No i pewnie można było utargować trochę, ale moja rodzina jest zmorą arabów. Ktoś nam podaje cenę a my albo

akceptujemy albo szukamy innego. TArgować nie umiem...

Co do tego pana.. Hmmmm. Papierologię całą załatwiamy my. On sądził, że zakopie rurki, weżmie forsę i w nogi. Miał pretensję, że nie dostał całej kasy, ze resztę dostanie po odbiorze gazowni. Więc nie wiem. Z drugiej strony, same wykopy itd zrobił dość szybko

Dzięki, w samą porę trafiłaś z tą uwagą.

Miałam zamiar wziąć tego pana, ale teraz jednak skorzystam z drugiej opcji.

Otóż pojawił się wykonawca przyłącza zewnętrznego z ramienia gazowni.

To znaczy, dostał zlecenie od gazowni na wykonanie mojego przyłącza.

Przy okazji zapytałam o cenę na wykonanie reszty, czyli to co trzeba zrobić w domu i przyłącze doziemne do ogrodzenia.

Podał cenę 3.400 za wszystko: robocizna, materiał, papiery.

Skoro i tak będzie u mnie robił, to niech robi całość.

Powiedzcie moi drodzy, kto wam kładł wełnę na dachu (no, pod dachem)?? Potrzebuję kogoś i jakoś nie mam pojęcia nawet, gdzie go szukać. Składy budowlane? Sprzedawcy wełny? Może ma ktoś namiary.

Mam zamiar zatrudnić męża do tej roboty, takie wtykanie wełny między krokwie chyba nie jest trudne http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Mam zamiar zatrudnić męża do tej roboty, takie wtykanie wełny między krokwie chyba nie jest trudne http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Trudne nie jest ale drapac się trochę później trzeba ;)

Trudne nie jest ale drapac się trochę później trzeba ;)

Albo w ramach rekompensaty mozna byc drapanym.

I niezaleznie od opcji politycznej ma sie czerwone rylo. I kinol. A jak sie dlugo robi bez maseczki ochronnej(!) to dochodzi sie do etapu zezwierzecenia i rzyga sie jak kot.

MONI@

podstawą Twoich roszczeń jest art 31 ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu scieków

„Art.*31.*1.*Osoby, które wybudowały z własnych środków urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne, mogą je przekazywać odpłatnie gminie lub przedsiębiorstwu wodociągowo-kanalizacyjnemu, na warunkach uzgodnionych w umowie.

2.*Przekazywane urządzenia, o których mowa w ust. 1, powinny odpowiadać warunkom technicznym określonym w odrębnych przepisach.

3.*Należność za przekazane urządzenia wodociągowe i urządzenia kanalizacyjne może być rozłożona na raty lub uwzględniona w rozliczeniach za zbiorowe zaopatrzenie w wodę i zbiorowe odprowadzanie ścieków.

Przeczytaj zwłaszcza par. 3 .

pozdrawiam

Gośka

Mam prośbę o namiary na:

-taniego geodetę (zrobiono mi przyłącze wodne - ale z geodetą poczekam chyba jeszcze na przyłącze energetyczne, tak?)

-kogoś do zrobienia stropu - karton gips + wełna mineralna - nad piętrem

Od razu pytanie - nie chcę ocieplać dachu, tylko strop nad piętrem = podłogę nieużytkowego strychu. Ale będzie tam rekuperator - może być na nieocieplonym poddaszu - zaraz pod dachem??

Nie jest trudne, ale łagodnie mówiąc niekorzystne dla zdrowia. A mój małż i tak już ciągnie resztką sił. Jak się nie da inaczej, to trzeba będzie, ale generalnie wolałabym kogoś wziąć..

Acha, jaką wełnę jest łatwiej włożyć - z rolki, czy takie płyty? Chodzi po mnie, ze płyty są na podłogę, ale może są i na dach? Wydają mi się bardziej poręczne. Czy może mi ktoś konkretnie napisać, co mam kupić, wezmę i kupię, bo już mam dość zastanawiania się.. Marze, żeby mi ktoś coś wreszcie kazał :lol:

Dzięki, w samą porę trafiłaś z tą uwagą.

Miałam zamiar wziąć tego pana, ale teraz jednak skorzystam z drugiej opcji.

Otóż pojawił się wykonawca przyłącza zewnętrznego z ramienia gazowni.

To znaczy, dostał zlecenie od gazowni na wykonanie mojego przyłącza.

Przy okazji zapytałam o cenę na wykonanie reszty, czyli to co trzeba zrobić w domu i przyłącze doziemne do ogrodzenia.

Podał cenę 3.400 za wszystko: robocizna, materiał, papiery.

Skoro i tak będzie u mnie robił, to niech robi całość.

Czyli cenowo tak samo, na moje 7500 składało się 3500 za przyłącze i 3000 za instalację wewnątrz. To 3500 to max suma z widełek podanych przez gazownie. Canna, jak nie masz zamiaru się przeprowadzić w tym roku, to po co się śpieszysz? Przecież przyłącze zleca się gazowni, wychodzi taniej.. no dobrze, zależy od miejsca, dolna granica 1000 zł za przyłącze krótkie do 4 m, górna 3500 za długie (odległość w ulicy!). Ja robiłam sama, bo gazownia na ten rok ma już komplet i mogą zrobić dopiero na wiosnę. Ale gdyby nie czas, zleciłabym im to..

Acha, jaką wełnę jest łatwiej włożyć - z rolki, czy takie płyty? Chodzi po mnie, ze płyty są na podłogę, ale może są i na dach? Wydają mi się bardziej poręczne. Czy może mi ktoś konkretnie napisać, co mam kupić, wezmę i kupię, bo już mam dość zastanawiania się.. Marze, żeby mi ktoś coś wreszcie kazał :lol:

Ja mam tak: pomiedzy krokwie jest wełna z rolki, a na to pod stelaż płyta. Generalnie jednak polecam wziąć kogoś do tej roboty - szkoda męża - wełna pyli i gryzie - mocno się kaszle potem.