mruva 29.10.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Mam pytanie czy ktoś zna może jakieś przepisy dotyczące przejęcia drogi przez gminę, dokładnie chodzi o to, że gmina odmówiła przejęcia drogi (chcieliśmy dać w darowiżnie) w jaki sposób można ich do tego przekonać, czy unia europejska daje na ten cel jakieś dofinansowania itp. Bardzo proszę o odpowiedż wszystkie osoby które wiedzą coś w tym temacie. Mam już dość wszystkich monopolistów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 29.10.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ??? Ja mam propozycje - 2x przylacze (wodne i energetyczne) - dom juz stoi, za 600 zł. Też nie wiem czy dużo czy mało... Ale czy w tym jest inwentaryzacja budynku, czy tylko przyłącza? Za wodę płaciliśmy ok 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 29.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ??? Ja mam propozycje - 2x przylacze (wodne i energetyczne) - dom juz stoi, za 600 zł. Też nie wiem czy dużo czy mało... Ale czy w tym jest inwentaryzacja budynku, czy tylko przyłącza? Za wodę płaciliśmy ok 300 zł. Tylko przylacza niestety... w budynku jeszcze zadnych instalacji I zima idzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.10.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Jaskul - mam dwa pytania: gdzie załatwiałeś pozwolenie na budowę (adres) i czy twoja ekipa w tej cenie o której rozmawialiśmy liczy sobie całą budowę od fundamentów po dach bez dachówki?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 29.10.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Tak sobie myślę, że te nasze kontakty można by jeszcze wykorzystac do robienia wspólnych zakupów. Przyznam, że kasa jest na ukończeniu, a roboty przede mną jeszcze mnóstwo - cała wykończeniówka: łazienki, grzejniki, kocioł, podłogi, gładzie, malowanie... Na pewno łatwiej by było negocjowac obniżki przy większych zbiorowych zamówieniach. Co myślicie o tym pomyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 29.10.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Cześć Uzupełniłem na "tablicy ogłoszeń" namiary do przewoźnego tartaku i transportu HDS. Może ktoś skorzysta pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 30.10.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Czy ocieplaliście ostatnio dach wełną mineralną ? Ile licza sobie fachowcy za taka usługę ? Ile również trzeba liczyć za zrobienie konstrukcji z płyt gipsowo kartonowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirkaM2 30.10.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Czy ocieplaliście ostatnio dach wełną mineralną ? Ile licza sobie fachowcy za taka usługę ? Ile również trzeba liczyć za zrobienie konstrukcji z płyt gipsowo kartonowych ? my uzgodniliśmy komplet - wełna i płyty ze szpachlowaniem na 34 zł za metr. Negocjacje zaczęły się od 40 zł. Też jestem ciekaw czy to dobra cena . pzdr Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 30.10.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam szanownych Łodzian i mniejszości mam pytanie dotyczące orientacyjnego czasu jaki upływa " u nas w Łodzi i okolicach" od zakupu działki (załóżmy z przyłączami) do rozpoczęcia budowy. Jaki czas trwania formalności urzędowych, ile się czeka na dobrą ekipę? Czy np szukając teraz ekipy marne są szanse na rozpoczęcie budowy na wiosnę 2008? Czy raczej trzeba myśleć o wiośnie 2009 albo i 2010:D . Doradźcie proszę bo "kwestia budowy" wyrosła u nas w domu niedawno, po ponad rocznym szukaniu domu na rynku wtórnym Stary dom chyba nam niepisany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.10.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 mi zajęło rok od momentu podpisania aktu notarialnego do wbicia pierwszej łopaty, przede wszystkim dlatego ze zacząłem szukać ekipy dopiero jak miałem narysowany projekt w ręku, a trzeba było najpierw rezerwować ekipę a dopiero potem do architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 30.10.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 W październiku kupiliśmy działkę, w maju zaczęliśmy budowę. Można było wcześniej, ale architekt nawalił i okropnie opóźnił papierologię http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomol 30.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam, Pilnie potrzebuję kupić w naszym regionie cegłę klinkierową połówkowa pełną. Pytałem w kilku hurtowniach i powiedzieli, że nie spotkali się w łodzi z taka cegłą (są same dziurawki). Czy ktoś kupował tą nietypowa cegłę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 30.10.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pilnie potrzebuję kupić w naszym regionie cegłę klinkierową połówkowa pełną. Pytałem w kilku hurtowniach i powiedzieli, że nie spotkali się w łodzi z taka cegłą (są same dziurawki). Też taką bym chciał na obmurowanie kominów systemowych nad dachem, ale faktycznie chyba takiej nie robią. Rozmawiałem z innym forumowiczem, i jemu murarz poprzecinał pełną normalną cegłę na pół (lub wycinał takie L-ki) i tym obmurowano komin. Ja jeszcze jestem przed rozmową z wykonawcą jak to się zrobi. Ale tak czy inaczej pewnie kupię cegłę pełną klinkierową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 30.10.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Czy ocieplaliście ostatnio dach wełną mineralną ? Ile licza sobie fachowcy za taka usługę ? Ile również trzeba liczyć za zrobienie konstrukcji z płyt gipsowo kartonowych ? my uzgodniliśmy komplet - wełna i płyty ze szpachlowaniem na 34 zł za metr. Negocjacje zaczęły się od 40 zł. Też jestem ciekaw czy to dobra cena . pzdr Włodek samo ocieplenie 10pln/m2 ale już sufity i ściany na stelażach po 40 PLN/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 31.10.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robin_lodz 31.10.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Witam, Pilnie potrzebuję kupić w naszym regionie cegłę klinkierową połówkowa pełną. Pytałem w kilku hurtowniach i powiedzieli, że nie spotkali się w łodzi z taka cegłą (są same dziurawki). Czy ktoś kupował tą nietypowa cegłę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Również nie mogłem znaleźć bo takich po prostu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borysko 31.10.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 A ja mam takie pytanie do zorientowanych: czy wyłaz dachowy jest wymagany jakimiś przepisami? Czy kominiarz nie może sobie normalnie "po drabince" wejść na dach i do komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomol 31.10.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Pomimo kilku postów i linków na forum faktycznie nie ma producenta połówkowych cegieł klinkierowych bez perforacji. Przy obecnym budżecie pozostaje więc perforowana na pełną fugę+impregnacja dobrym środkiem:( Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 01.11.2007 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 A ja mam takie pytanie do zorientowanych: czy wyłaz dachowy jest wymagany jakimiś przepisami? Czy kominiarz nie może sobie normalnie "po drabince" wejść na dach i do komina?Sposób dojścia do komina powinien być opisany w projekcie. Zależy on chyba głównie od kąta nachylenia połaci i odległości do komina. U mnie na str. "Rzut dachu" jest adnotacja: "Wyjście na dach z drabiny przystawionej do okapu". Dodatkowo na tej samej str. wrysowane mam takie elementy jak: "ława kominiarska" i "stopnie z kształtek dachówkowych". Kąt nachylenia mojego dachu =25* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DrFryzio 01.11.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Witajcie. Czy ktoś robił projekt, a może już realizuje wentylację nawiewno-wywiewną, tzn z rekuperatorem oraz z GWC. Poszukuję firmy, która by mi wykonała taki projekt instalacji ( i ewentualnie wykonała później tą instalację). Chcę to wykonać na etapie projektowania domu, żeby nie było niepotrzebnych kominów wentylacyjnych. Nie chcę murarzy pilnować później, żeby mi nie wymurowali co nie potrzeba. Jeśli znacie to podajcie proszę namiary do jakiejś dobrej i rozsądnej cenowo firmy. pozdrGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts