EZS 01.11.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ??? To pytanie do tych, co już są po odbiorze domku!!! Jutro muszę dać odpowiedź, Dać czy szukać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 01.11.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Czy ktoś robił projekt, a może już realizuje wentylację nawiewno-wywiewną, tzn z rekuperatorem oraz z GWC. Ja robię to w całości samodzielnie bo firmy za taka usługę życzyły sobie ok 20 tyś zł, co jest kwotą absurdalną która nigdy się nie zwróci. Największy ich wysyp można spotkać na targach budowlanych tych w lutym w hali sportowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 01.11.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 borysko my zrobiliśmy wyłaz, tak jak było w projekcie, ale okazuje się, że mogliśmy sobie go odpuścić, bo musisz!!!! zapewnić kominiarzowi bezpieczne dojście do komina. To wcale nie znacxzy wyłaz. Może to byc drabina przystawiana z ziemi, jeśli takową posiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 01.11.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 No to jeszcze quiz: Czy 1000 zł za geodetę - budynek + prąd, bez reszty przyłączy, to dużo/mało/obleci ??? To pytanie do tych, co już są po odbiorze domku!!! Jutro muszę dać odpowiedź, Dać czy szukać??? chyba dużo. No chyba że przez rok ceny wzrosły o kilkadziesiąt procent. ja na jesieni ub.r. tj. 2006, za inwentaryzacje budynku + przyłącze prądu + telefon (te wszystkie mapki i inne głupoty) zapłaciłem mniej. Pozostałe mapki dot. przyłączy tj. woda, kanalizacja, gaz dostałem od wykonawcy tych instalacji więc geodeta miał troche mniej roboty. Zresztą inwentaryzację robił ten sam geodeta co wyznaczał początkowo punkty do budowy budynku. Trudno więc żeby okazało sie że budynek stoi nie tam gdzie go poprzednio wyznaczył bo byłoby troche głupio.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 01.11.2007 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Czy ktoś robił projekt, a może już realizuje wentylację nawiewno-wywiewną, tzn z rekuperatorem oraz z GWC. Poszukuję firmy, która by mi wykonała taki projekt instalacji ( i ewentualnie wykonała później tą instalację). Też szukam takiej rozsądnej jakościowo i cenowo firmy. Na razie nie znalazłem. Gdybyś jednak miał jakiś kontakt to się nim podziel . A jeśli ja będę miał to też zapodam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.11.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Zadzwoń do mnie to Ci coś podpowiem w temacie prądu , może uda się szybciej . Co do wody to mam namiary na fajnego projektanta nam zrobił projekt przyłacza za 500 zł oraz namiary na wykonawce , solidny i nie drogi . pozdr Jacek Czy ja również mogłabym prosić Ciebie o te namiary. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.11.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 chyba dużo. No chyba że przez rok ceny wzrosły o kilkadziesiąt procent. ja na jesieni ub.r. tj. 2006, za inwentaryzacje budynku + przyłącze prądu + telefon (te wszystkie mapki i inne głupoty) zapłaciłem mniej. Pozostałe mapki dot. przyłączy tj. woda, kanalizacja, gaz dostałem od wykonawcy tych instalacji więc geodeta miał troche mniej roboty. Zresztą inwentaryzację robił ten sam geodeta co wyznaczał początkowo punkty do budowy budynku. Trudno więc żeby okazało sie że budynek stoi nie tam gdzie go poprzednio wyznaczył bo byłoby troche głupio.... Czy możesz mi dać tego geodetę? Ten od tysiąca robił nam podział działki i już wtedy nas skasował nieprzyzwoicie. A ten od wtyczenia był tani, ale nie robi takich rzeczy, bo ma stałą pracę i nie może z niej wychodzić w dzień do urzędów. Więc muszę znaleźć kogoś pośredniego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 02.11.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Otóż jestem póki co z łódzkiego Olechowa, ale chcemy kupić działkę w Zgierzu na ul Wiosny Ludów kawałek xzza bazą transportową. Możecie coś więcej napisać o tej okolicy? Działka podoba nam się bardzo, jest w rozsądnej cenie, niedaleko do osiedla 650lecia (blisko przedszkola szkól itp) za naszą działką las krogulec ale , na mapie widze w okolicy oczyszczalnię ścieków Czy to to może ... smierdzieć? no i czy Bzura, aby nie wylewa Nie znam zupełnie tamtych okolic, a życie jakoś tak nauczyło nieufności i w każdej ofercie doszukuję się haków i złej woli sprzedającego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yria 02.11.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Wcześniej słyszałam ,że takie badania kosztują ok.500 zł a wczoraj pan na dzień dobry zaśpiewał mi 1400 a po krótkiej rozmowie zszedł do1000 słuchaj ja też robię oczyszczalknie i żadnego geologa nie brałam. tu na forum bardzo chwalili TOMEKO- montaż oczyszczalni. Pan przyjechał, mój brat wykopał dwa doły, pan obejrzał i umówiłam się na wykonanie. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 02.11.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Witajcie. Czy ktoś robił projekt, a może już realizuje wentylację nawiewno-wywiewną, tzn z rekuperatorem oraz z GWC. Poszukuję firmy, która by mi wykonała taki projekt instalacji ( i ewentualnie wykonała później tą instalację). Chcę to wykonać na etapie projektowania domu, żeby nie było niepotrzebnych kominów wentylacyjnych. Nie chcę murarzy pilnować później, żeby mi nie wymurowali co nie potrzeba. Jeśli znacie to podajcie proszę namiary do jakiejś dobrej i rozsądnej cenowo firmy. pozdr Grzesiek W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy "WAREBUD" Sp. J. Rychłowice 34 98-300 Wieluń [email protected] cena za wykonanie projektu to 700zł netto i kwota ta będzie odliczona od ceny za instalację jeśli wykonanie zostanie zlecone do Warebud. Projekt ma zawierać pełną wycenę i opis techniczny i ma być uniwersalny tzn. umożliwiający zastsowanie urządzeń różnych producentów. Do wykonania projektu niezbędne są rzuty i przekroje budynku. Zamówić można mailem, termin wykonania wtedy był 2 tygodnie, warunkiem rozpoczęcia prac projektowych był przelew pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 02.11.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 słuchaj ja też robię oczyszczalknie i żadnego geologa nie brałam. tu na forum bardzo chwalili TOMEKO- montaż oczyszczalni. Pan przyjechał, mój brat wykopał dwa doły, pan obejrzał i umówiłam się na wykonanie. ja też robię oczyszczalnie i wstępne badania geologiczne robiliśmy sami, żeby np. wiedzieć w jakim czasie wchłania się woda, czy teren nadaje się pod oczyszczalnie, ale żeby już ją wykonać wszyscy wykonawcy zajmujący się takim montażem których się pytałam twierdzą, że papier musi być ( badania nie koniecznie ) .....pani która mi dziś takowe robiła nawet nie chciała słuchać żeby wydać papier bez robienia odwiertów, powiedziała, że odpowiada za to pod czym się podpisuje i innego wyjścia nie widzi ( mi chodziło o czas) .....a papierek podpisany przez geologa potrzebny jest później przy odbiorze budynku....tak mi się wydaje a może na ten temat wypowiedzą się ci co już oczyszczalnie robili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 02.11.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy "WAREBUD" Sp. J.... zdecydowałaś się może już na nich? masz już jakiś projekt? jeśli tak, to jak współpraca się układa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 02.11.2007 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 Otóż jestem póki co z łódzkiego Olechowa, ale chcemy kupić działkę w Zgierzu na ul Wiosny Ludów kawałek xzza bazą transportową. Możecie coś więcej napisać o tej okolicy? Działka podoba nam się bardzo, jest w rozsądnej cenie, niedaleko do osiedla 650lecia (blisko przedszkola szkól itp) za naszą działką las krogulec ale , na mapie widze w okolicy oczyszczalnię ścieków Czy to to może ... smierdzieć? no i czy Bzura, aby nie wylewa Nie znam zupełnie tamtych okolic, a życie jakoś tak nauczyło nieufności i w każdej ofercie doszukuję się haków i złej woli sprzedającego Mieszkam w Zgierzu jak kupowałam działki to na Wiosny Ludów było ich wtedy sporo ale co zwróciło moją uwagę jest tam taki fajny przy lesie bar- ogródek (stawy i zadaszone wiaty, nawet domek z bali ) i działa on tylko co prawda w sezonie letnim ale za to w każdy weekend jest tak głośno, że słychać muzykę na osiedlu mnóstwo ludzi, nie koniecznie trzeźwych bawiących się do późnych, bardzo późnych godzin wieczornych, prawie rannych ale jak ktoś lubi zabawę to czemu nie nawet całkiem tam przyjemnie zresztą chyba już wiele działek zostało tam sprzedanych Bzura raczej nie wylewa.......o oczyszczalni się nie wypowiadam bo nie wiem a przynajmniej na osiedlu nie śmierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 03.11.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Dzięki "resteuracje" widziałam, działka prawie naprzeciwko niej tylko w "głębi" tuz pod lasem Krogulcem. Z pięknym 150 letnim wyyysokim dębem w samiutkim rogu działki (no tu akurat to obecny właściciel radziłby wyciąć i też jestem w kropce) Akurat ta resteuracjia mmnie nie zaniepokoiła początkowo a teraz tak Nadal czekam może ktoś jeszcze się wypowie na temat oczyszczalni, lub wie cos wieęcej na temat rodzaju terenów - piaski nie piaski Teraz też sobiem myślę, że ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna w sam raz dla roslinek ale....czy to aby nie torf Chyba się rzucimy na geotechnika, coby mieć pewność - ile się czeka na jego opinię? a i ile najpierw na "umówienie terminu" Pomóżcie, bo w tym tygodniu mamy załatwiać kupno, niby wszystko ok, a roczne szukanie starego domu nauczyło podejrzliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 03.11.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Dzięki "resteuracje" widziałam, działka prawie naprzeciwko niej tylko w "głębi" tuz pod lasem Krogulcem. Z pięknym 150 letnim wyyysokim dębem w samiutkim rogu działki (no tu akurat to obecny właściciel radziłby wyciąć i też jestem w kropce) Akurat ta resteuracjia mmnie nie zaniepokoiła początkowo a teraz tak Nadal czekam może ktoś jeszcze się wypowie na temat oczyszczalni, lub wie cos wieęcej na temat rodzaju terenów - piaski nie piaski Teraz też sobiem myślę, że ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna w sam raz dla roslinek ale....czy to aby nie torf Chyba się rzucimy na geotechnika, coby mieć pewność - ile się czeka na jego opinię? a i ile najpierw na "umówienie terminu" Pomóżcie, bo w tym tygodniu mamy załatwiać kupno, niby wszystko ok, a roczne szukanie starego domu nauczyło podejrzliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 03.11.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 oleniek a nie możesz poczekać do lata pewno facet chce sprzedać zimą kiedy jest błogi spokój ziemia tam na działeczce taka ładna była - czarna w sam raz dla roslinek ale....czy to aby nie torf jeszcze nie tak dawno (ze 2 lata temu) rósł las ...został wykarczowany....więc ziemia dobra musisz przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 03.11.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 hej co kładziecie u siebie na podłoge w garażu i na ściany ? mi fachowiec radzi gres przemysłowy na podłogi a na ściany kafelki byle jakie czy ktos coś wie na temat firmy paradyż opoczno czy coś w tym stylu , podobnoi na brzezińskiej przed m1 od strony miasta po prawo mają sklep , czy ktoś tam kupował , czy znacie lepsze miejsca zaczyna się cholera , jakieś płytki itd , drobiazgi pierdoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 03.11.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 a i jaki kolor macie u siebie podłogi i ścian w garazu i przy garażowej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 03.11.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 a i jaki kolor macie u siebie podłogi i ścian w garazu i przy garażowej kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.11.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam; Czy znacie może kogoś kto zrobiłby dokładne zestawienie materiałów potrzebnych do budowy?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts