majki 03.11.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 oleniek - jak był las i został wykarczowany, to sprawdź czy nie ma korzeni po drzewach ... Coś na ten temat wiem Też kupiliśmy ziemię po byłym sadzie, tylko z pniami tak około 40 szt. Wszystko było do wyrwania koparką i wywiezienia ... contel - u mnie podłoga w garażu to odległy temat ale myśle o posadzce żywicznej. Niedaleko ode mnie jest firma - producent czegoś takiego. Czasem w jakiś halach czy supermarketach to widać. Ale nie wiem ile to kosztuje. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 03.11.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Witam; Czy znacie może kogoś kto zrobiłby dokładne zestawienie materiałów potrzebnych do budowy?. Pozdrawiam. Orientacyjnie maz w projekcie, jeżeli robisz indywidualny, to powinien to zrobić architekt w cenie. To jest element projektu! Newat jak zmieniałam strop, to dostałam od architektki wyliczenie stali i betonu. A szczegółowo to ci wyjdzie w praniu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni1719501434 03.11.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 W maju kontaktowałam się z róznymi firmami projektującymi i wykonującymi wentylację z rekuperatorem. Najsensowniejszą ofertę dostałam od firmy "WAREBUD" Sp. J.... zdecydowałaś się może już na nich? masz już jakiś projekt? jeśli tak, to jak współpraca się układa? Decyzja została podjęta i w przyszłym tygodniu zlecę im wykonanie projektu. Po wykonaniu będę mogła powiedzieć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 03.11.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 a i jaki kolor macie u siebie podłogi i ścian w garazu i przy garażowej kotłowni? W kotlowni mam plytki kupione w LM, wzor nazywa sie "12 zl za m2". Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy... Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 03.11.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Melduje się być może "przyszła " Zgierzanka jak był las i został wykarczowany, to sprawdź czy nie ma korzeni po drzewach ... Coś na ten temat wiem Też kupiliśmy ziemię po byłym sadzie, tylko z pniami tak około 40 szt. Wszystko było do wyrwania koparką i wywiezienia ... ] Tak, tak naliczyłam 4 korzenie baardzo dużych ściętych drzew i liczyłam się z koniecznością ich karczowania, ale czy to coś baardzo strasznego i kosztownego? i uniemożliwi posadowienie domu (w miejscu ewentualnego domu jest 1 korzeń) Acha i na działce są jeszcze 3 ogromniaste drzewa (wysokie, ale korony mają chude - widać że w lesie rosły) została lipa, kasztan i dąb a nie możesz poczekać do lata pewno facet chce sprzedać zimą kiedy jest błogi spokój To dziewczyna w moim wieku no cóż chcemy kupić coś raczej teraz, działka nam naprawdę póki co odpowiada Byłam dziś tam zrobić rekonesans Dookoła budują się nowiutkie domy, działeczka w stosunku do ulicy jest na "wyniesieniu" oddalona od samej ulicy, poziom wód gruntowych zapewne niski - jest 200m od "naszej działeczki" staw i lustro wody było w nim ok 2m poniżej terenu Pokręciłam się po okolicy, na razie nic nie śmierdziało niedaleko ogródki działkowe. Waracając do domu zgarnęłam z przystanka "tubylkę" Miłej Pani zaproponowałam podwiezienie do miasta I dowiedziałam się że nie śmierdzi, głośno a i owszem jakiś czas było na początku po zbudowaniu "chaty" , ale potem "prawie z dnia na dzień" się uspokoiło i "imprezy, wesela" "nie są już męczące". wie bo ma tu działkę. "jest spokojnie" "do miasta i na ryneczek będzie Pani (to o mnie) miała niedaleko jeszcze nie tak dawno (ze 2 lata temu) rósł las ...został wykarczowany....więc ziemia dobra musisz przemyśleć wszystkie "za" i "przeciw" skoro rósł las to raczej torfu tam nie będzie? To źle że wykarczowany? I o jakich "za i przeciw" mam myśleć doradź, bo mi żadne nie przychodzą do głowy Hmmm chyba tylko jeden, jak by było dużo humusu to fajnie bo mam lekki spadek na działce (wjazd jest nieco wyżej niż tył) więc mogłabym sobie nieco wyrówać teren. sąsiad też myślę by był zadowolony, bo woda z" mojej działki" nie spływała by do niego Dobrze myślę? Ile się czeka na odwiert przez geotechnika (geologa?) i jego opinię? a i ile się czeka najpierw na "umówienie terminu" ? I o ile wiem, żebym mogła sama wystąpić o warunki zabudowy (jako strona zainteresowana) to powinnam już mieć jakieś mapki tak ? A skąd? gdzie to w Zgierzu dają? od ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 03.11.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 oleniek - najporściej - poczytaj początki mojego dziennika - tam jest sporo o korzeniach . Ja miałem największego o śr. 50 cm i zapłaciłem 100 zł za koparkę za wykopanie + 1 dzień roboty na odkopywaniu go ręcznie + odcinaniu korzeni piłą spalinową ... Jak masz bardzo duże, to musisz wykopać - konieczność wzięcia dużej koparki, bo mała to wiem, że sobie nie poradzi pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 03.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Dzięki Majki do dziennika zajrzę Pieńki są nawet grube (40-60cm) ale żaden w miejscu ewentualnego domu - na upartego mogłyby zostać, a potraktowane saletrą (dokształciłam się przez ostatnie 2 godzinki ) mogłyby się spokojnie zamieniać w próchnicę. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 03.11.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 o jakich "za i przeciw" mam myśleć jedno przeciw: staw i las w pobliżu działki to pewna wylęgarnia komarów, much i innych latających bąków latem http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif cokolwiek jadalnego wyniesiesz do ogrodu będzie zagrożone, w oknach od razu zaplanuj moskitiery bo przy otwartym inaczej spać się nie da http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 03.11.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2007 Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy... nieeeeeeeeeeeeeeeeeee.......proszę Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy... zwykły beton najlepszy bo przynajmniej woda ma gdzie wsiąkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 04.11.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Dięki canna jedno przeciw: staw i las w pobliżu działki to pewna wylęgarnia komarów, much i innych latających bąków latem To niewątpliwie wada, ale ..... w końcu przecierz dlatego uciekam z obecnego wierzowca. Mam smród spalin i hałas samochodó i autobusów i tirów i ... tak jakoś te komary koło lasu chyba przeżyję. A propos podobno są rośliny,które takich latających gości odstraszają. Zapytam na innym forum cokolwiek jadalnego wyniesiesz do ogrodu będzie zagrożone, No ten ból to znam, na lato przeprowadzamy się do ogródków działkowych, tam jak wiece pełno drzewek owocowych, w tym takich z których owoców nikt nie zbuera, więc ilość much, os i szerszeni latem jest porażająca i jakoś się do przyrody dostosowaliśmy w oknach od razu zaplanuj moskitiery bo przy otwartym inaczej spać się nie da A tu masz rację, dodatkowy koszt , ale rzeczywiście konieczny. A może żaby sprowadzę do tego stawiku przywiozę , ba kupię nawet! jak będzie trzeba i zwalczę je naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 04.11.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 no cóż chcemy kupić coś raczej teraz, działka nam naprawdę póki co odpowiada skoro nie zrażają Cię: - staw - komary - rzeka - wilgoć - las - muchy - knajpa - hałas i "wesołe towarzystwo" - działki - często po sezonie kręcą się na działkach złodzieje - oczyszczalnia - zdecydowanie na minus, pewnie czasem hałasuje, a i smrodu nie można całkiem wykluczyć skoro zachęcają Cię: Działka podoba nam się bardzo, jest w rozsądnej cenie, niedaleko do osiedla 650lecia (blisko przedszkola szkól itp) to sprawdź przede wszystkim w Elektrowni czy dostaniesz prąd na tą działkę, w Gazowni - gaz, w wodociągach - wodę, wystąp o warunki zabudowy i voila http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif szukaj projektu i wykonawców (nieustająco polecam moich murarzy - super ekipa)http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Witam; Czy znacie może kogoś kto zrobiłby dokładne zestawienie materiałów potrzebnych do budowy?. Pozdrawiam. Orientacyjnie maz w projekcie, jeżeli robisz indywidualny, to powinien to zrobić architekt w cenie. To jest element projektu! Newat jak zmieniałam strop, to dostałam od architektki wyliczenie stali i betonu. A szczegółowo to ci wyjdzie w praniu.. Dzięki EZS - te w projekcie mam ale są wyjątkowo orientacyjne i nie zadowalające,skoro twierdzisz, że to działka architekta to w takim razie z nim pogadam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 04.11.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy... nieeeeeeeeeeeeeeeeeee.......proszę Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy... zwykły beton najlepszy bo przynajmniej woda ma gdzie wsiąkać no tak chłopaki , co z kolorem jasne czy ciemne na podłoge w garażu ? a mmmad gdzie kupić tanie płytki po 12 zyli ??? a i może położyć kafle w garażu tak do wysokości 1,5m w razie jakbym chciał nie zabazgrać ścian przy rozbirze jakiegoś mięsa lub gdybym chciał umyć furę zimą w garażu naprzykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 04.11.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Do garazu na scaine mysle o tynku akrylowym - zostalo mi pare wiader. Kolor lososiowy... nieeeeeeeeeeeeeeeeeee.......proszę Na podloge w grazu rzuce (kiedys) albo farbe, albo jakies plytki, jak znajde tanio... Ktos proponowal kiedys plastikowa wykladzine. Na razie, niestety, z braku tanich wykonawcow lub wlasnego czasu, podloga w garazu czeka na lepsze czasy... zwykły beton najlepszy bo przynajmniej woda ma gdzie wsiąkać długi ale taki beton pyli chyba co ? można sobie mokasyny przykurzyć monitorujesz cosik nasze tematy wełniane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 04.11.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Fajnie Canna z kimś pogadać. Ot zobaczyć innych spojrzenie na sprawę Na początku działka wydawała się niemal ideałem teraz jestem bardziej świadoma jej wad dzięki wam staw - komary - rzeka - wilgoć - las - muchy - knajpa - hałas i "wesołe towarzystwo" - działki - często po sezonie kręcą się na działkach złodzieje Hmm no cóż każda działka ma swojego "mola" (jedne bardzo wąskie, inne podmokłe inne szerszym brzegiem wzdłuż chodnika, inne przy przystanku autobusowym - oj coraz ciężej znależć działkę "super" w mieście lub z dogodnym dojazdem , po gruntownym zastanowieniu naprawdę wolimy "niedogodności" wynikające z "natury" niż będące wynikiem działalności człowieka. - oczyszczalnia - zdecydowanie na minus, pewnie czasem hałasuje, a i smrodu nie można całkiem wykluczyć Smrodu nie można całkiem wykluczyć ,a le w Polsce mamy wiatry zachodnie (południowo wschodnich mniej) więc tu też chyba zaryzykuję. Choć nie twierdzę że się nie obawiam to sprawdź przede wszystkim w Elektrowni czy dostaniesz prąd na tą działkę prąd już jest. To znaczy dokładnie na działce obok, ale jest tam taka "skrzyneczka" (właściwie są 4 dla czterech różnych działek w tym "naszej") która podobno jest dla naszej działki, w Gazowni - gaz, -jakby był to by było fajnie ale mi nie zależy (ogrzewać się chcemy ekogroszkiem , miałem drewnem) a bez kuchenki gazowej wytrzymam w wodociągach - wodę, no to jeszcze sprawdzę - sprzedająca twierdzi że "ma być doprowadzona wodą za unijne pieniądze. Miała być w x tego roku ale przesunęli na III 2008) a dwóch mieszkających sąsiadów ma studnię głębinową wystąp o warunki zabudowy - to zrobię w pierwszej kolejności, ale doczytałam że muszę załączyć do wniosku mapę, tylko skąd ją mam wziąć? i ile się na to czeka? szukaj projektu oj szukam, to najprzyjemniejsza część wykonawców tu jeszcze nie szukam, żeby nie zapeszyć nieustająco polecam moich murarzy - super ekipa w razie czego się zgłoszę. Jakby Ci jeszcze przyszły do głowy jakieś za i przeciw to pisz zaraz zrobię listę "za i przeciw" i jakieś wagi cechom poprzypisuję (ot zboczenie zawodowe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 04.11.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Ach i jeszcze pytanieczy bliskość oczyszczalni = "łatwiejsze i tańsze" skanalizowanie okolicy w przyszłości? a i mniejsze koszty wywozu szamba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milluk 04.11.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 nie jest lekko, ale działkę mam. co sądzicie o tym projekcie?? http://www.e-projektydomow.pl/projekt/1255-2 buduję dla siebie, może kiedyś ktoś się pojawi. Nie spieszy mi się. Jestem na etapie szukania projektu, a ten domek wzbudza moją sympatię Plan mam taki, aby w przyszłym roku wylać fundamenty. Wiem, że nie są to zbyt ambitne plany, ale ..... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 04.11.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 nie jest lekko, ale działkę mam. co sądzicie o tym projekcie?? http://www.e-projektydomow.pl/projekt/1255-2 buduję dla siebie, może kiedyś ktoś się pojawi. Nie spieszy mi się. Jestem na etapie szukania projektu, a ten domek wzbudza moją sympatię Plan mam taki, aby w przyszłym roku wylać fundamenty. Wiem, że nie są to zbyt ambitne plany, ale ..... Pozdrawiam Witamy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif co sądzę o tym projekcie? będę stronnicza http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_rolleyes.gif gdyby tylko zmieścił się na moją działkę, budowałabym ten dom, nawet próbowałam go zwęzić http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif ale w końcu znalazłam inny, podobny, choć węższy, też rodem z pracowni Lipińskich - bardzo podobają mi się ich domki, są ładne i "ustawne" http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif budowa to nie wyścigi, czasem nawet warto przeczekać, proces technologiczny (cokolwiek to znaczy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif ) ma swoje wymagania nie na darmo, będziesz miał pewność, że nie wprowadzisz się do mokrego domu - jak widzisz same zalety http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.11.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 oleniek - jeśli czekanie pare lat na to by saletra coś zrobiła z tymi pniami to dla Ciebie dopuszczalny czas, to ok. I każde koszenie trawy, posadowienie jakiegoś grilla czy coś podobnego - ciągłe omijanie ewentualnie tych "fajnych" miejsc gdzie są pniaki ... My wykopaliśmy ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropkq 04.11.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 oleniek no cóż chcemy kupić coś raczej teraz, działka nam naprawdę póki co odpowiada a ja myślę, że nie musisz robić podsumowań "za" i 'przeciw" bo Ty tą działkę już dawno wybrałaś i zaakceptowałaś wszystkie jej wady ( jakiekolwiek by były lub są ) ..... po prostu bardzo chcesz ją kupić i już...dlatego na każde "przeciw" nasz pozytywną odpowiedź powodzenia doczytałam, że muszę załączyć do wniosku mapę, tylko skąd ją mam wziąć? i ile się na to czeka? w geodezji na Długiej 49...czeka się ok. 2tyg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts