mmmad 16.11.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Ktos chce zostac moim sasiadem i zanabyc dzialke z woda, pradem, gazem w dzialce, projektem i PNB. Ponad 2000m2 za ok. 100/m2.Jak ktos jest zainteresowany to info na priv. (Od szczesliwego nabwcy licze na prowizje w postaci dobrego sasiedztwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgosia2005 16.11.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 A telefon można prosić? Do tych Żabiczek? Park Krajobrazowy odpada Małgosiu. Zadzwoniłam działeczki po 65zł/m2 ale najwcześniej późną wiosną bo narazie "trwa postępowanie sądowe" takie info dostałam od P. Sarny Szkoda , pewnie byłoby miłe sąsiedztwo. Rzeczywiście właściciel działki prowadzi spór w sądzie (o jakiś pas drogi dokładnie nie znam sprawy). Chyba że poczekasz do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 16.11.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Ja też chcę, ale mi moją szkoda sprzedawać (tym bardziej, że stan surowy już stoi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 16.11.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? ja nie, jestem troszeczkę dalej Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie mam nadzieję, że nie budowany na sprzedaż i zabieramy sie za konczenie Woda juz jest, prad - mamy warunki, podpisujemy umowe i czekamy na przylacze (wczesniej elektryk musi nam zrobic skrzynke i costam jeszcze zeby energetycy mieli). Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie. elektryk najpierw, potem tynki, na końcu wylewki, u mnie hydraulik był po tynkach I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic? ogrodzenie macie? szambo/oczyszczalnia? Dzieki Ktoś pomoże? PROSZĘ??? Dzieki Canna za uwagi! Dom nie budowany na sprzedaz, facet mial tam mieszkac z corka i zieciem, ale niestety (a stety dla nas) sie rozwiedli i facet sam z corka nie chcial tam juz mieszkac, no i nie stac ich bylo na wykonczenie. Poza tym kilku znajomych budowlancow ogladalo przed kupnem i stwierdzilo ze porzadnie zrobione i kupowac. Szambo/oczyszczalnie zostawilismy na wiosne, w tym roku nie mieli juz terminow (2 firmy od oczyszczalni, bo szmbo mozna bylo jeszcze zrobic). Poza tym zastanawiamy sie jeszcze czy zrobic zwyczajna drenazowa (ok 7 tys), czy bez rozsaczania BIOCLAR za ok 17 tys z 3 studniami chlonnymi - ale to sie jeszcze okaze. Ogrodzenie jest tymczasowe, z ostatecznym poczekamy na przyszly rok- lato i zobaczymy na jakie nas bedzie stac. COS JESZCZE?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popcarol 16.11.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czy ktos z szanownych Forumowiczow jest na etapie stanu surowego otwartego (jest dach, ale okien jeszcze brak)? Jakies 1,5 m-ca temu kupilismy domek w takim wlasnie stanie i zabieramy sie za konczenie Woda juz jest, prad - mamy warunki, podpisujemy umowe i czekamy na przylacze (wczesniej elektryk musi nam zrobic skrzynke i costam jeszcze zeby energetycy mieli). Okna chce zamowic na luty (oby nie bylo zbyt zimno na ich wstawienie), bo poczatkiem marca wchodzi hydraulik - z instalacja wod-kan, co i rekuperacja oraz murasz - wylewki, tylki i elektryk rownoczesnie. I ciagle sie zastanawiam czego jeszcze nie zamowilam - czego jeszcze brak? Co powinnismy zrobic? Dzieki Ktoś pomoże? PROSZĘ??? Ja jestem właśnie na tym etapie. No prawie bo panowie jeszcze marzną na moim dachu i kończą układać dachówkę. Nic więcej w tym roku nie robię. Trochę mnie stresujesz że tak wszystko chcesz dograć na przyszły rok. Planuję wprowadzić sie w wakacje ale założę się że wykańczanie zaskoczy mnie jeszcze nie raz. Obecnie dumam gdzie zamówić okna. W tym roku robimy jeszcze tylko przylacze energetyczne (tj elektryk robi od domu, a energetyka do konca stycznia ma zrobic przylacze napowietrzne). Okna chce zamowic na styczen - w firmie Okna Rąbień w Zdunskiej Woli - Profile Aluplast, 5-komorowe, pcv kolor 2-stronny (maja bardzo dobre ceny wlasnie na okna kolorowe), z fajnymi klamkami, listwa parapetowa, ciepla ramka i to chyba tyle - w cenie ok. Firma jest znana mojemu szwagrowi, ktory handluje materialami budowlanymi w Zd. Woli, polecil nam ja, wiec mysle ze juz moge ich polecic. A widze sie z nimi jutro, zobaczymy:) Okna chcemy wprawic w lutym, a od marca startuje hydraulik, murarz i elektryk. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 16.11.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 A telefon można prosić? Do tych Żabiczek? Park Krajobrazowy odpada Małgosiu. Zadzwoniłam działeczki po 65zł/m2 ale najwcześniej późną wiosną bo narazie "trwa postępowanie sądowe" takie info dostałam od P. Sarny Szkoda , pewnie byłoby miłe sąsiedztwo. Rzeczywiście właściciel działki prowadzi spór w sądzie (o jakiś pas drogi dokładnie nie znam sprawy). Chyba że poczekasz do wiosny Czy to tylko spór sąsiada w sądzie czy nadal brak planu dla parku krajobrazowego? To znaczy plan zaskarżony w sadzie właśnie. Ta sprawa ciągnie się już od 2 lat a mnie na rok wstrzymała pozwolenie... I. o ile wiem, nadal nie jest zakończona, choć wydawanie pozwoleń poluzowali na 2 miesiące (ja się załapałam), to teraz znowu jest blokada. I nie wiadomo, czy tylko do wiosny, bo przez 2 lata rozpraw temat pozwu nie był jeszcze poruszony MERYTORYCZNIE! Cały czas trwała kołomyja proceduralna pt pani sędzia miała katar więc nie powinna była być na rozprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 16.11.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czołem Łodzianie! Czy ktoś z was posiada kominek z DGP oraz system wentylacji nawiewno - wywiewnej z rekuperatorem? Jeśli tak, to proszę o opinie i kontakty do firm w naszym regionie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 16.11.2007 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czy 1800 pln za projekt wew. instalacji elektrycznej (prosty parterowy dom 100 m2) plus projekt przyłącza od linii działki do domu plus uzgodnienia z ZE i ZUD - to cena do przyjęcia czy też drogo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 16.11.2007 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 ja zapłaciłem 900 zł rok temu, teraz wszystko zdrożało o 100% więc chyba cena ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 16.11.2007 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czy 1800 pln za projekt wew. instalacji elektrycznej (prosty parterowy dom 100 m2) plus projekt przyłącza od linii działki do domu plus uzgodnienia z ZE i ZUD - to cena do przyjęcia czy też drogo??? W mojej ocenie to totalne przegięcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 16.11.2007 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Czy 1800 pln za projekt wew. instalacji elektrycznej (prosty parterowy dom 100 m2) plus projekt przyłącza od linii działki do domu plus uzgodnienia z ZE i ZUD - to cena do przyjęcia czy też drogo??? W mojej ocenie to totalne przegięcie!!! Tak też myślałem. Najpierw jeden specjalista zobowiązał się wykonać to za 650pln ale minęło półtora miesiąca, a ja już miałem dość wysłuchiwania zapewnień, że już jutro na pewno wszystko będzie do odbioru. Zresztą ten pan "wisi" już na naszej tablicy ogłoszeń. I jak poszedłem do kolejnego to rozmowa się toczyła bardzo miło przez kilka pierwszych minut, a potem usłyszałem: 1500pln + VAT. Zabrałem manele. Ta firma to INTERTON z Nowosolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.11.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 mmmad Ktos chce zostac moim sasiadem i zanabyc dzialke z woda, pradem, gazem w dzialce, projektem i PNB. Ponad 2000m2 za ok. 100/m2. Jak ktos jest zainteresowany to info na priv. (Od szczesliwego nabwcy licze na prowizje w postaci dobrego sasiedztwa) My nie Cena fajna, tylko :cena razy metraż = działka nie dla nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oleniek 17.11.2007 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 - złożyć wnioski równolegle w kilku bankach tak zamierzamy czytać dokładnie co dają do podpisania (ja dokumenty brałem do domu, bo to ładnych kilkanaście stron) ZAWSZE czytamy w szczególności ostatnie strony drobnym maczkiem pisane - wiadomo klient zacznie czytać uważnie, w środku zacznie omijać pewne zdania, pod koniec będzie mu się spieszyło. Zresztą kredytobiorcami jesteśmy upierdliwymi Prawnik i nauczyciel którego "fachem" jest matematyka finansowa i bankowość Oj ciężko mają z nami pracownicy banków. Zresztą już na etapie rozmów z pracownikami , po serii baardzo konkretnych pytań, rozmówcy pytają "aaaaaa to Pani coś niecoś wie na ten temat" na co ja skromnie" taaa coś niecoś" Ale uwązać na pułapki trzeba w dwójnasób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liskiew 17.11.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Poszukuję sprawdzonej ekipy budowlanej na przyszły rok tj. 2008. Budowa domu jednorodzinnego ~150 m2 w Stróży k/AndrespolaEkipy z ŁÓDZIKEJ TABLICY OGŁOSZEŃ już sprawdziłem. Więc jeśli ktoś ma jakieś, niewyartkułowane na forum, namiary na godną polecenia ekipę to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liskiew 17.11.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Cześć, Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Zakładając że dom jest przeciętnie skomplikowany - tzn. nie odbiega od średniej. Ja ostatnio usłyszałem: stan zero (R+S) 20 000 PLN !!!! stan surowy otwarty (R+S) 82 000 PLN!!!! (ta cena oczywiście już zawiera powyższą) i nie powiem co mi do ziemi opadło . Może macie jakieś świeże wieści z rynku wycen ??? Albo własne już doświadczenie ile was kosztowała budowa. Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm3844 17.11.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Cześć, Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Może macie jakieś świeże wieści z rynku wycen ??? Albo własne już doświadczenie ile was kosztowała budowa. Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam. Stan surowy otwarty 190 tys. zł, w tym robocizna ok. 50 kPLN. Domek jak w galerii widać, pow użytkowa 180m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 17.11.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam. nadal można ale trzeba importować ekipę budowlana ze wsi, ja swoją sprowadziłem z wielkucic, niestety po postawieniu domu u mnie zasmakowali ludzkiego mięsa i już teraz inaczej rozmawiają z inwestorem z miasta kto dom buduje tego się nie żałuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sli 17.11.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Czy znacie może jakiegoś kumatego kominiarza? Takiego który robi odbiory wentylacji i kominów a dodatkowo będzie wiedział co to jest wentylacja mechaniczna? Mam zamiar z takim pogadać teraz przed wykonaniem wentylacji, tak aby później nie miał wątpliwości przy odbiorach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomol 17.11.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Cześć, Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Zakładając że dom jest przeciętnie skomplikowany - tzn. nie odbiega od średniej. Ja ostatnio usłyszałem: stan zero (R+S) 20 000 PLN !!!! stan surowy otwarty (R+S) 82 000 PLN!!!! (ta cena oczywiście już zawiera powyższą) i nie powiem co mi do ziemi opadło . Może macie jakieś świeże wieści z rynku wycen ??? Albo własne już doświadczenie ile was kosztowała budowa. Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam. Dom 140 m2 pow uzytkowej + ok. 30 m2 garaż. Stan surowy otwary (dach.ówka Brass, sciany Pototherm 25, 2 kominy systemowe): 195 tys. (w tym robocizna ok 53 tys. (murarze , ciesle, dekarze + kierbud). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 18.11.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2007 Cześć, Ciekaw jestem jakich cen za stan zerowy spodziewalibyście się usłyszeć od potencjalnej ekipy budowlanej. Zakładając że dom jest przeciętnie skomplikowany - tzn. nie odbiega od średniej. Ja ostatnio usłyszałem: stan zero (R+S) 20 000 PLN !!!! stan surowy otwarty (R+S) 82 000 PLN!!!! (ta cena oczywiście już zawiera powyższą) i nie powiem co mi do ziemi opadło . Może macie jakieś świeże wieści z rynku wycen ??? Albo własne już doświadczenie ile was kosztowała budowa. Wiem że wszystko zależy od projektu itp, itd, ale przeciętny dom powinno sie dać zbudować za przeciętną cenę - dlatego pytam. Dom 140 m2 pow uzytkowej + ok. 30 m2 garaż. Stan surowy otwary (dach.ówka Brass, sciany Pototherm 25, 2 kominy systemowe): 195 tys. (w tym robocizna ok 53 tys. (murarze , ciesle, dekarze + kierbud). Pozdrawiam Dom 124 m2: murarze 16, cieśla 4, dekarz 7 (z obudową kominów). I co z tego wiesz? Dodać trzeba pełen etat budowlany męża, dużo rzeczy robionyhc samemu, nawet nie z oszczędności, ale z niecierpliwości, jak ekipa przepadała na miesiąc na innej budowie, robiąc sobie "przerwę technologiczną", masę niedoróbek, za które braki kasę inni (np tynkarz sobie policzył drożej, bo ściany krzywe i musiał nadrabiać tynkiem). Nie ma przeciętnej ceny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts