Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

DLA POSZUKUJĄCYCH DZIAŁKI:

- 1350 metrów kw. (26m od frontu, 52 długa)

- woda, prąd (siła)

- wydane WZ

- wjazd od północy

- ul. Tatarkiewicza (Widzew, osiedle Nowosolna)

- b. delikatnie pochylona na południe

- kanalizacja w budowie w roku 2009

- cena: 200 tys.

Jeśli ktoś ma życzenie być moim sąsiadem to tel. 0-508-856-104

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ale fajny mecz widziałam, normalnie jatka http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif o mało zawału nie dostałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Leo rządzi http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif ktoś jest przeciw??????

Kilka osób by się pewnie znalazło. Finowie, Serbowie...

:lol:

Ale fajny mecz widziałam, normalnie jatka http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif o mało zawału nie dostałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Leo rządzi http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif ktoś jest przeciw??????

Ja jestem ZDECYDOWANIE ZA.

Na szczęście Angoli nie będzie to naszym może psychicznie będzie łatwiej.

Podzielę się z Wami moimi małymi sukcesami w kwestii przyłączy. Jakiś czas temu prosiłam na forum o pomoc w sprawie podłączenia wody do działki chodziło o budowę 120 metrów wodociągu i przyłacza. Otrzymałam wycenę z ZGK Nowosolna na wykonanie prac na 22k :o . Szukałam innej firmy wykonawczej, jedna wyceniła pracę na 17k ale generalnie po wizycie w ZKG stwoerdziła że najlepiej aby robiły to wodociągi inne firmy w ogóle nie podjęły się wyceny normalna zmowa :evil: . Rozgrzało mnie to do czerwoności i za radą kilkui Forumowiczów poszukałam przepisów. Okazało się że Pan Dyrektor wodociągów w Nowosolnej poprostu mnie oszukał zgodnie z regulaminem powinien zawrzeć ze mną umowę datyczącą odpłatnego przejęcia wodociągu zanim wydał mi warunki przyłączenia :x . Wkurzona do granic wytrzymałości ruszyłam na wojnę z dyrektorem i napisłam pismo do wójta gminy zdając sobie sprawę z tego że być może nigdy nie podłączę mojej działki do wodociągu, ale od czego są studnie. W piśmie zawarłam mnóstwo paragrafów, zapisy z planu zagospodarowania, planu rozwoju gminy, regulaminów oraz opisałam całą sytuację czyli to jak pan dyrektor nabił mnie w butelkę. Oczywiście napisałam również że mam gdzieś inwestowanie w infrastrukturę gminy i że wywiercę sobie studnię. Odpowiedź przyszła bardzo szybko i zawierała trzy zdania jedno z nich brzmiało następująco : "prace związane z budową wodociągu do działki nr 30/14 (to moja) zostały przewidziane w preliminarzu budżetu gminy na rok 2008" :D :D

Drugi temat to gaz, tu również dostałam informację z gazowni że konieczna jest budowa nitki gazociągu długości 130m i że muszę ponieść koszt w wys. ponad 7k :o . I znów za radą Forumowiczów nawiązałam kontakt z sąsiadem -właścicielem następnej działki z prośbą aby również on złożył wniosek o wydanie warunków. Ponieważ mój sąsiad jest właścicielem 2 działek a jego mama jeszcze jednej złożył 3 wnioski dla tych trzech działek 8) . Wczoraj otrzymałam nowe warunki przyłączenia do gazociągu. Koszt wykonania nowej nitki gazociągu do naszych 4 działek to 37k a podmiot starający się o podłaczenie czyli ja ma ponieść opłatę w wysokości 920 zł słownie dziewięćset dwadzieścia + VAT . Dziękuiję serdecznie drogim Forumowiczom za dobre rady i polecam wszystkim nie ustępować zbyt łatwo i walczyć do końca o to aby opłaty za podłaczenie mediów były jak najmniejsze. :p

Pozdrawiam

Niedługo bedę się rozgladała za kredytem. Dręczy mnie dylemat złotówki czy waluta obca? Może podzielicie się ze mną opiniami na ten temat? :roll:

Ja zdecydowałem się na CHF.

Zrobiłem sobie proste porównanie obecnych kosztów kredytu w PLN i w CHF i wyszło mi, że aby koszty się zrównały to kurs franka musiałby pójść całkiem dużo do góry.

Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na poziom spreadu w różnych bankach. I na wszystkie koszty okołokredytowe, bo banki mają swój zarobek poukrywany w bardzo różnych opłatach.

Zresztą poczytaj ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/post2181479.htm#2181479

Praktycznie wszyscy są za frankami.

moni@ napisała:

Mamy podobny problem. Złożenie wniosku na 11 działek to na terenie żaden kłopot. Wydanie warunków tj. 920 zł. plus vat to małe piwo.

Kłopot pojawi się u nas ( sprawdź jak to będzie u was ) gdy dojdzie do podpisnia umów. Mogą tam być kary umowne za niepodłączenie się do gazu i odbiór określonej ilości gazu. Jeśli wszyscy złożą wnioski i odbiorą gaz jest OK, ale jeśli podpiszą umowy na dostawę z karami umownymi - a gazu nie odbiorą - to wesoło nie będzie.

Pozdrawiam.

Droga moni@

U mnie sytuacja wyglądała w następujący sposób:

1. Wydanie technicznych mozliwości przyłączenia działki do wodociągu

2. Podpisanie umowy z miastem, że nieodpłatnie przekażę je gminie

3. Wydanie warunków technicznych przez wodociągi - uwarunkowane uprzednim podpisaniem umowy z Miastem o bezpłatnym przekazaniu wybudowanego odcinka na rzecz gminy.

Co byś zrobiła w mojej sytuacji na ten moment? Ja wykonuje wszystkie zalecenia i tańczę tak jak mi Gmina zagra. To teraz ona dyktuje warunki. Ale do czasu. Jak już bedę miał wodę z kranie ze ZWiK - u, to jest w Łodzi jedna kancelaria prawna, która odzyskuje pieniądze od gminy za budowę wodociągu. Podobno wszystkie takie sprawy wygrywają z Miastem bezproblemowo. Wezmę jeszcze zawyżoną fakturę od wykonawcy i na tym zarobię. SWOJE ZADANIA GMINA MUSI REALIZOWAĆ a tłumaczenie, że nie ma na to funduszy nie jest żadnym tłumaczeniem.

pozdrawiam

Poszukuje pilnie wykonawców

2.Ogrodzeniowca co by zrobił ogrodzenie kute z bramą przesówną

Spróbuj u mojego sąsiada: http://www.marotex.pl/

Facet jest konkretny, sensowny i ma dobrą opinię. Ceny porównywalne

. Nie robi na chińskich częściach (ostatnio rzadkość...)

dzieki Kropi

Droga moni@

U mnie sytuacja wyglądała w następujący sposób:

1. Wydanie technicznych mozliwości przyłączenia działki do wodociągu

2. Podpisanie umowy z miastem, że nieodpłatnie przekażę je gminie

3. Wydanie warunków technicznych przez wodociągi - uwarunkowane uprzednim podpisaniem umowy z Miastem o bezpłatnym przekazaniu wybudowanego odcinka na rzecz gminy.

Co byś zrobiła w mojej sytuacji na ten moment? Ja wykonuje wszystkie zalecenia i tańczę tak jak mi Gmina zagra. To teraz ona dyktuje warunki. Ale do czasu. Jak już bedę miał wodę z kranie ze ZWiK - u, to jest w Łodzi jedna kancelaria prawna, która odzyskuje pieniądze od gminy za budowę wodociągu. Podobno wszystkie takie sprawy wygrywają z Miastem bezproblemowo. Wezmę jeszcze zawyżoną fakturę od wykonawcy i na tym zarobię. SWOJE ZADANIA GMINA MUSI REALIZOWAĆ a tłumaczenie, że nie ma na to funduszy nie jest żadnym tłumaczeniem.

pozdrawiam

Jeśli sprawdziłeś wszystkie przepisy i musiałeś zobowiązać się do nieodpłatnego przejęcia przez gminę wodociągu to faktycznie nie było innego wyjścia. W gminie Nowosolna Rada Gminy sama strzeliła sobie w kolano uchwalając regulamin dostarczania wody. W jednym z punktów tego regulaminu stoi napisane że warunki techniczne przyłączenia mogą obejmować nie tylko zgodę na wybudowanie przyłącza ale również za zgodą przyszłego odbiorcy budowę z jego środków urządzeń wodociągowych. W takim przypadku przed wydaniem warunków przedsiębiorstwo jest zobowiązane do zawarcia pisemnej umowy regulującej tryb i zasady odpłatnego przejęcia przez przewdsiębiorstwo urządzeń wybudowanych przez przyszłego odbiorcę. A w jednym z ostatnich zapisów zawarto obowiązek przedstawienia przyszłym odbiorcom w/w regulaminu. Mnie po pierwsze nikt nie zapoznał z regulamninem, po drugie nie pytał o zgodę na finansowanie budowy tylko ta zgoda została wymuszona informacją że gmina nie ma pieniędzy i nie będzie nic budować i co najważszniejsze nie było żadnej umowy przed wydaniem warunków. Ktoś chciał na tym nieźle zarobić bo zobaczył przed sobą nie dość że kobietę to na dodatek z jasnymi włosami. Dlatego zdecydowałam się na wojnę i napisłam bardzo nieoprzyjemne pismo do Wójta. Odpowiedź na razie jest pozytywna a jaki będzie końcowy efekt zobaczymy w przyszłym roku.

... W gminie Nowosolna Rada Gminy sama strzeliła sobie w kolano uchwalając regulamin dostarczania wody. W jednym z punktów tego regulaminu stoi napisane że warunki techniczne przyłączenia mogą obejmować nie tylko zgodę na wybudowanie przyłącza ale również za zgodą przyszłego odbiorcy budowę z jego środków urządzeń wodociągowych...

Napisałaś budowę z jego środków urządzeń wodociągowych, czy dokładnie takie jest stwierdzenie w regulaminie Rady Gminy Nowosolnej?

Bo jeśli tak, być może Wodociągi powinny refundować nie tylko rozbudowę wodociągu, ale również budowę przyłącza?

Jeśli tak, to również chętnie powalczyłbym z Wodociągami Nowosolnej, bo przyłącze (wykonane przez Wodociągi), ze studzienką wodomierzową i przepustem pod drogą, kosztowało mnie około 6 kpln. A nuż uda się coś odzyskać?

Jeśli będziesz coś nowego wiedziała, to pisz koniecznie. :lol: :lol: :lol:

Napisałaś budowę z jego środków urządzeń wodociągowych, czy dokładnie takie jest stwierdzenie w regulaminie Rady Gminy Nowosolnej?

Bo jeśli tak, być może Wodociągi powinny refundować nie tylko rozbudowę wodociągu, ale również budowę przyłącza?

Jeśli tak, to również chętnie powalczyłbym z Wodociągami Nowosolnej, bo przyłącze (wykonane przez Wodociągi), ze studzienką wodomierzową i przepustem pod drogą, kosztowało mnie około 6 kpln. A nuż uda się coś odzyskać?

Jeśli będziesz coś nowego wiedziała, to pisz koniecznie. :lol: :lol: :lol:

Niestety dotyczy to chyba jednak nie dotyczy przyłączy tylko sieci. Pragraf 28 pkt 1 brzmi dokładnie tak "Warunki przyłączenia do sieci wodociągowej i/lub kanalizacyjnej wydawane osobie ubiegającej się o przyłaczenia do sieci mogą za zgodą tej osoby obejmować nie tylko zgodę na wybudowanie przyłacza wodociągowego i/lub kanalizacyjnego ale również obowiązek wybudowania przez przyszłego odbiorcę ze środków własnych urządzeń wodociągowych i/lub kanalizacyjnych". pkt. 2 " W przypadku określonym w pkt 1 Przedsiębiorstwo i osoba ubiegająca się o przyłączenie przed wydaniem warunków technicznych przyłączenia do sieci wodociągowej i/lub kanalizacyjnej są zobowiązane do zawarcia umowy regulującej tryb i zasady odpłatnego przejęcia przez Przedsiębiorstwo urządzeń wybudowanych przez przyszłego odbiorcę ze środków własnych.

Odnośnie budowy przyłączy w dalszych paragrafach jest zapis że jeśli odbiorca zleca przedsiębiorstwu budowę przyłącza to musi ono przedstawić wstępny kosztorys do zaakceptowania odbiorcy a rachunek wystawiony po robocie nie może być wyższy o więcej niż 10%.

czy może mi napisać, jak się kładzie panele podłogowe???

Biorę piankę, kładę ją na podłogę... No dobrze, najpierw pozamiatam. Potem kładę tą piankę ząbkami do dołu. Na niej kładę panele w rządku. Co to znaczy na klik? Czy to trudne? Myślę o wersji podstawowej, jakieś listwy itd zrobi małż, jak będzie miał kiedy. Napiszcie...

Odnośnie budowy przyłączy w dalszych paragrafach jest zapis że jeśli odbiorca zleca przedsiębiorstwu budowę przyłącza to musi ono przedstawić wstępny kosztorys do zaakceptowania odbiorcy a rachunek wystawiony po robocie nie może być wyższy o więcej niż 10%.

No to u mnie (pewnie na pocieszenie) końcowa płatność za przyłącze była niższa o prawie 10% w stosunku do pierwotnej wyceny. :lol:

czy może mi napisać, jak się kładzie panele podłogowe???

Biorę piankę, kładę ją na podłogę... No dobrze, najpierw pozamiatam. Potem kładę tą piankę ząbkami do dołu. Na niej kładę panele w rządku. Co to znaczy na klik? Czy to trudne? Myślę o wersji podstawowej, jakieś listwy itd zrobi małż, jak będzie miał kiedy. Napiszcie...

mmmad jest na bieżąco :lol: :lol: :lol:

ale trudne nie jest :D myślę ,że każdy człekokształtny sobie z tym poradzi...

pamiętaj tylko o dylatacji od ściany :D

Ja zdecydowałem się na CHF.

Zrobiłem sobie proste porównanie obecnych kosztów kredytu w PLN i w CHF i wyszło mi, że aby koszty się zrównały to kurs franka musiałby pójść całkiem dużo do góry.

Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na poziom spreadu w różnych bankach. I na wszystkie koszty okołokredytowe, bo banki mają swój zarobek poukrywany w bardzo różnych opłatach.

Zresztą poczytaj ten wątek:

http://forum.muratordom.pl/post2181479.htm#2181479

Praktycznie wszyscy są za frankami.

Dzięki SLI za odzew i stronkę,będę miała więcej argumentów dla meża :D ,że jednak lepszy kredyt w CHF.On jakoś do końca nie jest do nich przekonany,bo obawia się wzrostu kursu.