Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa łódzka

Karolka

Recommended Posts

Jelonek72 my się chyba znamy z Forum łódzkich mam :) (tam dla Ciebie wiadomość od mamy "z Jordana" (kiedyś korespondowałyśmy :)

A ja szukam kogoś kto składał WNIOSEK O WARUNKI ZABUDOWY w gm. Zgierz.

Nie mamy wybranego projektu, myślimy raczej o projekcie indywidualnym, a informacje, które trzeba tam wpisać (takie konkrety!) trochę mnie przerastają...

Czy ktoś ma jaką radę, jak uporac się z WoWZ nie majac konkretnego projektu domu?

we WoWZ trzeba wpisać np szerokość elewacji frontowej...

• Odpowiedzi 24,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

2. Schody - jeden na wycieczkowej robi piękne jak marzenie. Gięte.... Ale drooogie. Drugiego znam z Andrespola. JAk tem będę, wezmę telefon. Ale schody drewniane są upierdliwe. Dopiero jak masz podłogi to cieśla bierze wymiar! I czekasz jeszcze ze 2 miesiące na drabinie. Dlatego ja robiłam metalowe, położyliśmy dechy i się chodzi. Teraz dopiero będziemy mocować stopnie...

KOmpletna bzdura. U mnie też na castingu bywali tacy co to chcieli brać wymiar dopiero jak będą gotowe tynki i posadzki. Posadzki ostateczne, czyli parkiet na dole i deski na górze, bo inaczej ponoc sie nie da. Da się. Moje schody są dokładnie takie jakie mi się wymarzyły. Tylko pomiar i schody również :wink: musi robić fachowiec. Naszemu nie przeszkadzało przy mierzeniu, że woda się jeszcze leje z betonu, nie mówiąc o tynkach czy podłogach.

A i jeszcze jedno. Żaden dobry fachura nie zrobi ci porządnych schodów drewnianych w dwa miesiące od złożenia zamówienia. Tyle to możesz sobie poczekac na regalik na książki.

W czwartek przeprowadzka

Ewcia, jezdem pod wrażeniem :o - pamiętam jak niemal równocześnie kupowaliśmy dachówki, z tym że ja na dach, a Ty na przyszły rok... bo jeszcze fundamentów nie było 8)

Z góry wpraszam się na inspekcję ;-)

U nas trwają prace wykończeniowe... i trwają, i trwają... W międzyczasie w Dellu zaczęli produkować komputery :lol:

czy ktoś z łódzkiej grupy montował niedawno alarm ?? jakie macie w tym temacie doświadczenia, gdzie sie udać żeby było dobrze i tanio ?? czy ktoś z was używa marketowych alarmów do samodzielnego montażu ??

ja :lol: ale nie sam tylo za pomocą niezłego i taniego fachowca . Alarm chciałem mieć zrbiony dobrze i bez niespodzianek . Krzysia w nagrodę powiesiłem na tablicy :wink:

Jelonek72 my się chyba znamy z Forum łódzkich mam :) (tam dla Ciebie wiadomość od mamy "z Jordana" (kiedyś korespondowałyśmy :)

A ja szukam kogoś kto składał WNIOSEK O WARUNKI ZABUDOWY w gm. Zgierz.

Nie mamy wybranego projektu, myślimy raczej o projekcie indywidualnym, a informacje, które trzeba tam wpisać (takie konkrety!) trochę mnie przerastają...

Czy ktoś ma jaką radę, jak uporac się z WoWZ nie majac konkretnego projektu domu?

we WoWZ trzeba wpisać np szerokość elewacji frontowej...

Wszystko jest możliwe, otóż w WZ musisz określić, nazwałbym to tak - górną granicę Twojej inwestycji, czyli zakładasz, że szerokość elewacji frontowej będzie wynosiła, dajmy na to 20 m, a potem możesz wybudować domek gdzie elewacja będzie wynosiła 15 m, ale niestety w drugą stronę to nie działa. :-? Oczywiście najprościej mieć już wybrany projekt, albo przynajmniej skonkretyzowane plany (mam nadzieję, że nie masz dylematu dach wilospadowy czy dwuspadowy), czasem nawet ludzie do wniosku o WZ załączają wydruki gotowych projektów, co ułatwia urzędnikom pracę.

Generalnie kopalnię informacji na temat WZ znajdziesz na Forum w wątku

http://forum.muratordom.pl/decyzje-o-warunkach-zabudowy-i-plany-pomoge,t18258.htm?highlight=decyzje%20warunkach%20zabudowy

Dużo, a nawet bardzo dużo zleży jednak od urzędników, ja np. dostałam WZ, choć właściwie nie było podstaw do wydania warunków, po prostu urzędnicy okazali się ludźmi i zinterpretowali, a raczej naciągnęli przpisy na naszą korzyść. Dodatkowo w naszym WZ, dość szeroko są określone ramy naszej inwestycji, czyli jesli wybierzemy dach wielospadowy, to jest to dopuszczalne, tak samo jak dach dwuspadowy, więc nie ma problemu.

Życzę powodzenia

czy ktoś z łódzkiej grupy montował niedawno alarm ?? jakie macie w tym temacie doświadczenia, gdzie sie udać żeby było dobrze i tanio ?? czy ktoś z was używa marketowych alarmów do samodzielnego montażu ??

ja :lol: ale nie sam tylo za pomocą niezłego i taniego fachowca . Alarm chciałem mieć zrbiony dobrze i bez niespodzianek . Krzysia w nagrodę powiesiłem na tablicy :wink:

i ja też http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

mogę powtórzyć tekst długiego, Michał jest na tablicy, było na prawdę niedrogo, nie warto bawić się w to samemu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

mk CocaYna, Dzięki :)

Dziś byliśmy w UG i też dowiedziałam się, ze najlepiej, "jak najszerzej" (czyli największy margines bezpieczeństwa); ale rysunek z lokalizacją obiektu na mapie, to już trochę przesada ;)

Wątej o WZ przeglądałam juz wczoraj, ale szukam kogoś kto ma za sobą pewne doświadczenia w UG w Zgierzu. Niemniej, wszystkie rady są cenne :)

ja :) ale sam i na tym skoncze :roll:

ja :) ale sam i na tym skoncze :roll:

mi instalował alarm fachowiec w postaci- mojego męża :lol::lol::lol:

zrobiony jest super profesjonalnie :lol: :lol: :lol: może nie tanio bo sprzęt dobrej jakości (czujki cyfrówki, manipulator LCD) ale za to zaoszczędziłam na robociźnie :lol::wink:

Jestem moi mili w sytuacji gdzie 8 osobowa ekipa wykańcza dom z prędkością światła ( dokładnie oczywiście to robią) a przede mną stoją wybory pod tytulem

- panele , deska barlinecka czy inne ( chce żeby ta ekipa konczyła domek a oni tylko systemowe historie mogą mi położyć)

- gdzie obniżyć sufit i jak ( jak zrobili to wg projektu pewnej architektki ktora mi robiła mprojekt , to rozebrali w ten sam dzień co zrobili , tragedia ,babe chyba udusze )

- jaki kominek ( obudowa , gdzie kupic chlerny wkład i resztę by dobrze było)

- drzwi zenętrzne (koniecznie białe - bramę garażową mam białą i jasną elewację będę mieć )

generalnie jak na facetatakiego jak ja za dużo szczegółów które mnie wyprowadzają ( wykańczają ) z równowagi

- jaka kuchnia ( gdzie ją zamowić bo mniej więcej wiem jaką bym chciał)

musiałem to wylać z siebie :wink:

generalnie jak na facetatakiego jak ja za dużo szczegółów które mnie wyprowadzają ( wykańczają ) z równowagi

Najwyraźniej jestem facetem takim jak Ty, bo mam tak samo http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

Podziwiam EZS, kiedy pisze, że wchodzi do sklepu, wybiera i już, zakupy z głowy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

O desce barlineckiej ludzie na forum piszą, że spadająca zapalniczka zrobiła wgłębienie, od byle czego robią się te wgłębienia. Wolę panele. Poza tym są niedrogie i jak mi się znudzą albo zniszczą to bez żalu je wymienię.

Kuchnię też wiem, jaką chcę i zamówiłam ją sobie w Poddębicach - o połowę taniej niż w Łodzi.

A! i muszę dodać, że wychodzę z założenia, żeby nie przejmować się tym co modne, bo za parę lat modne i tak nie będzie. A jeśli mi się nie podoba (na przykład wenge i laboratoryjne kuchnie) to w imię czego mam się męczyć.

Czy kroś z was kupował ostatnio drzwi wewnętrzne? Może nie byc ostatnio, ale gdzie.

I jeszcze pytanko w spraiwe blatu kuchennego. Gdzie moga mieć blaty kuchenne o szerokości około 90 cm, może byc nawet metr. I najlepiej żeby to nie była kosmiczna cena od 320 zl za metr bieżący, jak dzisiaj podali mi w jednym ze studiów kuchennych.

Czy kroś z was kupował ostatnio drzwi wewnętrzne? Może nie byc ostatnio, ale gdzie.

I jeszcze pytanko w spraiwe blatu kuchennego. Gdzie moga mieć blaty kuchenne o szerokości około 90 cm, może byc nawet metr. I najlepiej żeby to nie była kosmiczna cena od 320 zl za metr bieżący, jak dzisiaj podali mi w jednym ze studiów kuchennych.

cena blatu zależy od materiału ....