EZS 21.12.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 czy do tych zwrotów potrzeba coś od kierbuda? Jakieś zaświadczenie o zaawansowaniu prac? Kiedyś o czymś takim czytałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 21.12.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 czy do tych zwrotów potrzeba coś od kierbuda? Jakieś zaświadczenie o zaawansowaniu prac? Kiedyś o czymś takim czytałam.. Hej W moim urzędzie wymagali tylko kopię pozwolenia na budowę i kopie faktur. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 21.12.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Te zaświadczenia o zaawansowaniu zostały zniesione (przynajmniej teoretycznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 21.12.2007 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ja złożyłabym w tym roku. W przyszłym możesz złozyc drugi wniosek. Bo o zwrot VAT-u można starać sie tylko raz w roku, więc jak będziesz czekać i złozysz po Nowym Roku, a potem jeszcze coś dokupisz, to zamkniesz sobie droge do kolejnego odliczenia. Dokladnie. Poza tym, na zwrot czekasz pol roku lub ciut dluzej. Mnie pod koniec lutego mija pół roku. Do czaerwca jeszcze coś się uzbiera i złoże drugi raz. Zadnych zaświadcczećń od kierbuda nie żądana. Tylko kserokopię pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.12.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Dokładnie j.w. - kopie faktur i ksero aktualnego pozw. na budowę. No i wniosek + spis faktur na spec. formularzu pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MirkaM2 21.12.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Dokładnie j.w. - kopie faktur i ksero aktualnego pozw. na budowę. No i wniosek + spis faktur na spec. formularzu pozdrawiam, majki domyślam się, że specjalny formularz był Twoim dziełem, nota bene skutecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 22.12.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 ... no to ja już zacznę..., bo obawiam się, że wkrótce moja najdroższa wyrwie wtyczkę z gniazdka i kabel od komputera przepadnie gdzieś aż do Nowego Roku... http://www.wigilia.pl/cards/2.jpg Wszystkim "wykończonym" życzę zasłużonego odpoczynku w nowym domku i oby dom ten okazał się tak idealny, żebyście nigdy nie pragnęli budować następnego. Tym zaawansowanym życzę, aby w Święta zapomnieli na chwilę o problemach i nabrali sił w rodzinnym gronie do dalszej pracy. Wszystkim rozpoczynającym życzę samych trafnych decyzji, kompetentnych fachowców i pełnego worka czeków "in blanco". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 22.12.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 ode mnie miś z prezentem dla żeńskiej części forumhttp://kartki.net.pl/kartki/4/139.gif a pod choinką życzę męskiej części forum takich prezentówhttp://kartki.net.pl/kartki/4/126.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.12.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 MirkaM2 - nie załapałem Formularz - chodziło mi o typ druku z US, a dlaczego skuteczny ... ? Jakoś Cię nie zrozumiałem pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 23.12.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 http://img107.imageshack.us/img107/4676/kartkavw0.jpg Wszystkim budującym i Tym którzy już wybudowali życzę aby magia nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia zmieniła barwy codzienności, a Nowy 2008 Rok przyniósł wiele sukcesów, zdrowia, radości oraz wzajemnego zrozumienia i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 25.12.2007 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Wszystkim Wam zyczę moi Drodzy zdrowych szczęśliwych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku !!! ps. Dostałem prezent świąteczny 497m3 gazu mi poszło od 28.11.2007 do dzisiaj to jest do 25.12.2007 razy 1,6 zł za metr daje ok 800 zł , nieźle , ciekawe jak u Was było ? dorzuce kilka danych dla porównania 1. piec kondensacyjny vaillant ecotec 2. gaz z sieci 3. budynek ok 180 m2 użytkowej wraz z garażem ogrzewanym 4. Nie zamieszkany , czyli bez cwu 5. w tym roku skonczona budowa bez wykonczenia które odbywa się obecnie 6. na dole podłoga na górze grzejniki 7. ciepło wszedzie , nie mierzyłem , ale ciepło , powyżej 20 stopni 8. sterowanie pogodowe 9. Drzwi wejściowe prowizorka ( nieszczelne) 2 szt , reszta budynku szczelna 10. ściany pustak ceramicznu U , 25 cm plus 15 styropianu , poddasze wełna grubość 15 cm + 10 cm w poprzek razem daje 25 cm Czy biorąc pod uwagę powyższe to zużycie jest w normie ? bo mi się zdaje że nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 25.12.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 Wszystkim Wam zyczę moi Drodzy zdrowych szczęśliwych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku !!! ps. Dostałem prezent świąteczny 497m3 gazu mi poszło od 28.11.2007 do dzisiaj to jest do 25.12.2007 razy 1,6 zł za metr daje ok 800 zł , nieźle , ciekawe jak u Was było ? dorzuce kilka danych dla porównania 1. piec kondensacyjny vaillant ecotec 2. gaz z sieci 3. budynek ok 180 m2 użytkowej wraz z garażem ogrzewanym 4. Nie zamieszkany , czyli bez cwu 5. w tym roku skonczona budowa bez wykonczenia które odbywa się obecnie 6. na dole podłoga na górze grzejniki 7. ciepło wszedzie , nie mierzyłem , ale ciepło , powyżej 20 stopni 8. sterowanie pogodowe 9. Drzwi wejściowe prowizorka ( nieszczelne) 2 szt , reszta budynku szczelna 10. ściany pustak ceramicznu U , 25 cm plus 15 styropianu , poddasze wełna grubość 15 cm + 10 cm w poprzek razem daje 25 cm Czy biorąc pod uwagę powyższe to zużycie jest w normie ? bo mi się zdaje że nie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 25.12.2007 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2007 czyli na dobę prawie 18 m3 schodzi przy temperaturach -5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 26.12.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też życzę wszystkim naj naj z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego Roku. Mam takie pytanie do tych co składali papiery o zwrot fatu. Na części faktur do odliczenie mam wpisany numer PKWiU, a na części nie. Kto to ma dopisać ja czy firma która wystawiała fakturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terka 26.12.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też życzę wszystkim naj naj z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego Roku. Mam takie pytanie do tych co składali papiery o zwrot fatu. Na części faktur do odliczenie mam wpisany numer PKWiU, a na części nie. Kto to ma dopisać ja czy firma która wystawiała fakturę ? W moim urzędzie skarbowym nie wymagali PKWiU - przy około 25% materiałów ich nie miałam i nikt słowa o tym nie wspomniał. Pozdrawaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 26.12.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 czyli na dobę prawie 18 m3 schodzi przy temperaturach -5 stopni Obawiam się, że zuzycie gazu masz w normie. Tym bardziej, że nieszczelne dzrwi. Mnie wychodzi podobnie. Dom mam 160 m kw. Ale w tym zuzyciu jeszcze CWU i kuchenka częściowo gazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yeti 26.12.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja też życzę wszystkim naj naj z okazji Świąt i zbliżającego się Nowego Roku. Mam takie pytanie do tych co składali papiery o zwrot fatu. Na części faktur do odliczenie mam wpisany numer PKWiU, a na części nie. Kto to ma dopisać ja czy firma która wystawiała fakturę ? W moim urzędzie skarbowym nie wymagali PKWiU - przy około 25% materiałów ich nie miałam i nikt słowa o tym nie wspomniał. Pozdrawaiam Nie ma obowiązku zamieszczania PKWiU na FVat ani sprzedawca, ani ty. Wręcz nie wolno ci samodzielnie zamieszczać jakichkolwiek zmian (dopisków) na fakturze. Urząd bada czy daną pozycję można odliczyć. W przypadku wątpliwości zostaniesz wezwana do złożenia wyjaśnień. W sytuacji, gdy urząd odrzuci jakiś artykuł a ty się z tym nie będziesz zgadzała, musisz udowodnić zasadność odliczenia. Wtedy rzeczywiście najprościej jest poprosić o podanie tego numeru sprzedawcę lub producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 26.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Ja mam ciekawą sytuację z tym PKWiU. Numer zgodny z tym, że mozna odliczyć, a pani w urzędzie odrzuciła. Chodzi o jakis element orynnowania, juz teraz nie pamiętam co. Urzędniczka twierdzi, że sprzedawcy błędnie wpisują ten PKWiU, a przed 2004 r to coś również było na 22-procentowym podatku. Stąd teraz nie można odliczyć. Czy rzeczywiście sprzedawca może wpisać błędny numer? Spotkaliście się z czymś takim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Contelek 26.12.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 czyli na dobę prawie 18 m3 schodzi przy temperaturach -5 stopni Obawiam się, że zuzycie gazu masz w normie. Tym bardziej, że nieszczelne dzrwi. Mnie wychodzi podobnie. Dom mam 160 m kw. Ale w tym zuzyciu jeszcze CWU i kuchenka częściowo gazowa. No to nie fajnie , cos wyjdzie minimum 4 tys. za sezon za 5 miesięcy od listopada do konca marca , myslałem że mniej wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota szymczak 26.12.2007 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2007 Dzięki wielkie za odpowiedzi !!! Zwrot się przyda na okna połaciowe, a będzie ich osiem, a miało być cztery ( baba zawsze cosik zmieni ) tylko czy zdążę złożyć papiery przez te ostatnie dni tego roku Ostatnio wpadł mi w ręce artykuł _ osoby prowadzące działalność gospodarczą i będące płatnikami VAT nie mogą żądać zwrotu części vatu bo zachodzi konflikt interesów. Ciekawe. Jutro pójdę do skarbowego i się dowiem. Całe szczęście że faktury są na mnie a nie na męża. A budowa u mnie wygląda tak : - murarze skończyli robotę w Wigilię czyli dwa miesiące opóźnienia - z ceny urwałam im 12 tysięcy ( przy takich babolach jak robili strach było im dać do ręki dachówkę, za jedzenie czyt: obiady , za piękne dogrzewanie się przy otwartych drzwiach, za przetrzymanie dachówki do przyszłego roku) - 7 tysięcy mają zamrożone na poczet poprawek ,nie wykonanych prac i zostawionego materiału na budowie, fakt za sam materiał powinnam ich zgarnąć na ponad dychę. Ps. murarze potrafili tak mnie wyprowadzić z równowagi że często gęsto głównemu murarzowi z chęcią bym na głowie połamała poziomicę Teraz dochodzę ( mam taki zamiar) do równowagi psychicznej, byle do wiosny. Wtedy wykończeniówka ale już nie z nimi na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts